ACC Long comp. eferv. 600 mg N10

Cod produs: 17343
Top sezon
Divizarea: 10
Doza concentratia: 600
Forma: comp. eferv.
Producator: Hexal AG (prod.: Salutas Pharma GmbH, Germania)
Tara: Germania
Stoc: suficient
50 98 lei
Beneficii:
5 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

ACC® LONG

comprimate efervescente

DENUMIREA COMERCIALĂ

ACC® Long

DCI-ul substanţei active

Acetylcisteinum

COMPOZIŢIA

1 comprimat efervescent conţine:

substanţa activa: acetilcisteină-600 mg;

excipienţi:acid citric anhidru, hidrocarbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, manitol, lactoză anhidră, acid ascorbic, ciclamat de sodiu (E952), saharinat de sodiu dihidrat (E954), citrat de sodiu dihidrat, aromă de mure.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate efervescente.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate de culoare albă, rotunde, cu incizie şi aromă de mure.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codulАТС

Sistemul respirator. Expectorante, cu excepţia combinaţiilor cu antitusive, mucolitice; R05CB01.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Acetilcisteina este un derivat al aminoacidului cisteina. Acetilcisteina are acţiune secretolitică şi favorizează eliminarea secreţiilor din căile respiratorii. S-a constatat că acetilcisteina rupe punţile disulfidice dintre lanţurile mucopolisaharidelor şi are efect depolimerizant asupra lanţurilor de ADN din mucusul purulent. Datorită acestor mecanisme are loc reducerea vâscozităţii secreţiilor bronşice. Un alt mecanism posibil al acetilcisteinei se bazeazăpe capacitatea grupului său reactiv SH- de a lega radicalii liberi şi asfel de a-i detoxifia. În plus, acetilcisteina contribuie la creşterea sintezei glutationului, care are un rol important pentru detoxifierea noxelor. Aceasta explică efectul său de antidot în intoxicaţiile cu paracetamol. Atunci când este administrat profilactic s-a descris un efect pozitiv al acetilcisteinei asupra frecvenţei şi severităţii exacerbărilor bacteriene la pacienţii cu bronşită cronică şi mucoviscidoză.

Proprietăţi farmacocinetice

După administrarea orală, acetilcisteina este absorbită rapid şi aproape complet şi este metabolizată la nivelul ficatului în cisteină(metabolitul farmacologic activ), în diacetilcistină, cistină şi alte disulfuri mixte. Deoarece o cantitate mare din substanţa activă se supune efectului primului pasaj hepatic, biodisponibilitatea aceilcisteinei administrată oral este foarte scăzută (aproximativ 10%).


La om, concentraţiile plasmatice maxime sunt atinse după 1-3 ore, cu o concentraţie plasmatică maximă a metabolitului cisteină de aproximativ 2μmol/l. S-a determinat că acetilcisteina se leagă de proteine plasmatice în proprţie de aproximativ 50%. Acetilcisteina şi metaboliţii acesteia apar în organism sub 3 forme: parţial ca substanţă liberă; parţial – legată de proteinele plasmatice prin legături disulfidice labile; parţial ca aminoacid încorporat în componenţa altor proteine. Acetilcisteina este excretată pe cale renală aproape în totalitate sub formă de metaboliţi in activi (sulfaţi anorganici, diacetilcistină). Timpul de înjumătăţire plasmatică al acetilcisteinei este de aproximativ 1 oră şi este determinat în principal de viteza de biotransformare hepatică. În caz de afectare a funcţiei hepatice timpul de înjumătăţire plasmatică se măreşte până la 8 ore. În studiile farmacocinetice cu acetilcisteină administrată intravenos, volumul aparent de distribuţie a constituit 0,47 l/kg masa corporală (în total) sau 0,59 l/kg masa corporală (redus); clearance-ul plasmatic a constituit 0,11 l/h/kg masă corporală (în total) şi 0,84 l/h şi kg masă corporală (redus). Timpul de înjumătăţire prin eliminare după administrarea intravenoasă este 30 - 40 min cu excreţia succesivă în 3 faze cinetice (α,βşi faza finală–γ). Aetilcisteina traversează bariera placentară şi este detectabilă în sângele din cordonul ombilical. Nu există informaţii cu privire la eliminarea în laptele matern. Nu există date disponibile privind penetrarea barierei hematoencefalice la om.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Terapia secretolitică în cazul afecţiunilor bronhopulmonare acute şi cronice, însoţite de formarea insuficientă sau expectoraţia dificilă a sputei: bronşită acută şi cronică, bronşită obstructivă, laringită, traheită, pneumonie, boala bronşiectatică, astm bronşic, bronşiolită, mucoviscidoză, sinusită, gripă.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta mai mare de 14 ani:jumătate (1/2) de comprimat efervescent de 2 ori pe zi sau 1 comprimat efervescent o dată pe zi (ce corespunde cu 600 mg acetilcisteină pe zi).

Mod de administrare

Comprimatele efervescente se administrează după mese, dizolvate preventiv într-un pahar cu apă. Pentru intensificarea efectului mucolitic al acetilcisteinei se recomandă consumul suplimentar de lichid.

Durata administrării:

Durata tratamentului depinde de tipul, severitatea simptomelor şi trebuie să fie decisă de medic. În cazul maladiilor acute de scurt timp, asociate cu gripa, durata tratamentului este de 5-7 zile. Preparatul nu se administrează mai mult de 4-5 zile fară consultarea medicului. Pentru asigurarea tratamentului bronşitei cronice şi mucoviscidozei este necesară o terapie îndelungată. Durata maximă a tratamentului este de 3-6 luni.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse sunt indicate conform clasificării MedDRA pe aparate, sisteme, organe şi în funcţie de frecvenţă: foarte frecvente:(>1/10); frecvente: (>1/100 şi <1/10); mai puţin frecvente: (>1/1000 şi<1/100); rare: (>1/10000 şi <1/1000); foarte rare: (<1/10000); cu frecvenţă necunoscută: (reeşind din datele disponibile frecvenţa nu poate fi determinată).

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: mai puţin frecvente – cefalee, frisoane, reacţii alergice (prurit, urticarie, exantemă, erupţii cutanate, bronhospasm, edem angioneurotic, tahicardie, hipotensiune arterială);foarte rare – reacţii anafilactice până la şoc.

Tulburări acustice şi vestibulare: cu frecvenţă necunoscută– tinitus.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: rare – dispnee, bronhospasm (predominant la pacienţii cu hiperre activi tatea bronşică asociată cu astm bronşic).

Tulburări gastrointestinale: mai puţin frecvente – stomatită, dureri abdominale, greaţă, vomă, diaree, pirozis.

Au fost observate, în cazuri izolate, hemoragii determinate de administrarea acetilcisteinei, uneori cu reacţii de hipersensibilitate.

În diverse studii s-a confirmat că în prezenţa acetilcisteinei scade agregarea plachetară, dar relevanţa clinică nu a fost determinată.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la acetilcisteină sau la oricare dintre excipienţi. Preparatul este contraindicat pacienţilor cu exacerbări ale ulcerului gastric. Datorită cantităţii crescute de substanţă activă, ACC® Long nu trebuie să fie administrat copiilor cu vârsta până la 14 ani.

SUPRADOZAJ

Până în prezent nu au fost raportate cazuri de supradozaj după administrarea formelor farmaceutice orale care conţin acetilcisteină. Voluntarii trataţi cu doze de 11,6 g N-acetilcisteină pe zi, mai mult de 3 luni, nu au manifestat reacţii adverse severe. Dozele orale de peste 500 mg acetilcisteină/kg masă corporală au fost tolerate fără simptome de intoxicaţii.

Simptome

Supradozajul poate conduce la simptome gastrointestinale cum sunt: greaţă, vomă şi diaree. Copiii sunt supuşi riscului unei hipersecreţii.

Tratament

Dacă este necesar, se efectuează tratament simptomatic.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

În cazuri foarte rare s-a raportat o legătură temporară între administrarea de acetilcisteină şi apariţia unor reacţii cutanate severe, cum ar fi sindromul Stevens Johnson şi sindromul Lyell. La apariţia unor noi modificări cutanate sau ale mucoaselor este necesară întreruperea imediată a administrării acetilcisteinei şi adresarea la medic. Acetilcisteina se administrează cu prudenţă la pacienţii cu astm bronşic, cu ulcer peptic sau duodenal în anamneză, la pacienţii predispuşi la hemoragii gastrointestinale (ulcer peptic latent sau dilatarea varicoasă a venelor esofagiale). Mirosul sulfuric slab este mirosul caracteristic al substanţei active. Acetilcisteina se administrează cu precauţie la pacienţii cu intoleranţă la histamină. Tratamentul de lungă durată al acestor pacienţi trebuie evitat, deoarece preparatul influenţează metabolismul histaminei şi poate conduce la apariţie simptomelor de intoleranţă (cefalee, rinită vasomotorie, edem). Un comprimat efervescent conţine 6,03 mmol (138,8 mg) sodiu. A se lua în considerare la tratamentul pacienţilor cu dietă hiposodică. Un comprimat efervescent conţine 75 mg acid ascorbic, ceea ce este echivalent cu doza zilnică recomandată de vitamina C. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau malabsorbţia glucozei-galactozei, nu trebuie să administreze acest medicament, deoarece conţine lactoză. Preparatul conţine acid ascorbic şi va fi administrat cu precauţie pacienţilor cu insuficienţă de glucoză-6-fosfat dehidrogenază, hemocromatoză, anemie sideroblastică, talasemie, hiperoxalurie, oxaloză, nefrolitiază. Acidul ascorbic creşte riscul cristaluriei în cadrul tratamentului cu salicilaţi şi sulfonamide de durată scurtă, scade excreţia renală a acizilor, creşte excreţia substanţelor alcaline (inclusiv alcaloizi), reduce nivelul plasmatic al contraceptivelor orale.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Nu există date clinice adecvate privind utilizarea acetilcisteinei în timpul sarcinii. Studiile efectuate pe animale nu au demonstrat acţiune negativă directă sau indirectă asupra sarcinei, dezvoltării embrionului/fătului, naşterii sau dezvoltării postnatale. Nu există informaţii cu privire la excreţia acetilcisteinei în laptele matern. Astfel, nu este recomandată administrarea preparatului în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI Administrarea concomitentă a acetilcisteinei şi a medicamentelor antitusive poate determina retenţia periculoasă a secreţiilor bronşice, prin inhibarea reflexului de tuse. De aceea, alegerea unor astfel de combinaţii necesită atenţie deosebită. Până la momentul actual, rapoartele asupra inactivării antibioticelor (tetracicline (cu excepţia doxiciclinei), aminoglicozide, peniciline semi-sintetice, cefalosporine) de către acetilcisteină, sunt bazate numai pe studiile in vitro, în care substanţele respective au fost amestecate concomitent. Totuşi, din considerente de siguranţă, administrarea orală a antibioticelor nu trebuie să coincidă cu administrarea acetilcisteinei; se va respecta un interval de cel puţin 2 ore între administrări. Aceasta nu se referă la antibioticele cefixim şi loracarbef. Nu au fost raportate incompatibilităţi la administrarea concomitentă a amoxicilinei, doxiciclinei, eritromicinei, tiamfenicol şi cefuroxim. La administrarea concomitentă cu nitroglicerina, a fost raportată creşterea activi tăţii vasodilatatoare şi stimularea inhibării agregării trombocitelor a nitroglicerinei. Relevanţa clinică a acestor fenomene nu a fost elucidată. Acetilcisteina nu este compatibilă cu majoritatea medicamentelor care conţin metale şi este inactivată de oxidanţi.

Influenţa asupra testelor de laborator

Acetilcisteina poate afecta rezultatele testelor colorimetrice pentru salicilaţi. În cadrul analizei urinei, acetilcisteina afectează rezultatele determinării corpurilor cetonici. Acidul ascorbic poate influenţa rezultatele unor teste de laborator (nivelul plasmatic al glucozei, bilirubina, activi tatea transaminazelor, LDH). Dozele mari de acid ascorbic pot provoca rezultate fals-pozitive la determinarea sângelui în masele fecale.

Interacţiuni asociate cu acidul ascorbic

La administrarea concomitentă, acidul ascorbic reduce efectul cronotrop al izoprenalinei. Administrarea de lungă durată poate deregla interacţiunea disulfiramalcool. Acidul ascorbic creşte toxicitatea amigdalinei administrată concomitent, reduce efectul terapeutic al medicamentelor antipsihotice (derivaţilor de fenotiazină), reduce reabsorbţia tubulară a amfetaminei şi antidepresantelor triciclice, creşte nivelul plasmatic al benzilpenicilinelor şi tetraciclinelor. Acidul ascorbic stimulează absorbţia intestinală a fierului, poate spori excreţia fierului la administrarea concomitentă cu deferoxamină. Din acest motiv, acidul ascorbic nu trebuie să fie administrat în prima lună a tratamentului cu deferoxamină. Administrarea concomitentă a acidului ascorbic şi a hidroxidului de aluminiu poate stimula absorbţia aluminiului.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate efervescente 600 mg.

Câte 10 comprimate în tub; câte 1 tub, împreună cu instrucţiunea pentru administrare, în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperatura sub 30ºC. A se închide bine tubul după extragerea comprimatelor. A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se administra după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Fără prescripţie medicală.

DEȚINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

Sandoz Pharmaceuticals d. d. , Slovenia

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Salutas Pharma GmbH,Germania

Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben, Saxony-Anhalt.

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 6
Cod produs: 42965
Promoție
Top sezon
Preț produs în pct: 594
Cod produs: 42229
Top sezon
Preț produs în pct: 154
Cod produs: 46171
Top sezon
Preț produs în pct: 536
Cod produs: 58603
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 627
Cod produs: 64293
Oferte Speciale
RECOMANDĂM
Promoție
Preț produs în pct: 476
Cod produs: 61829
Produse vizualizate
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.