Doxiciclina caps. 100mg N10 (Eurofarmaco)

Cod produs: 13720
Divizarea: 10
Doza concentratia: 100
Forma: caps.
Producator: Eurofarmaco SA, ICS
Tara: Republica Moldova
Stoc: suficient
eliberat doar cu rețetă!
13 94 lei
(-11%)
12 34 lei
Beneficii:
1 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

DOXICICLINĂ

capsule
DENUMIREA COMERCIALĂ

Doxiciclină
DCI-ul substanţei active

Doxycyclinum
COMPOZIŢIA

1 capsulă conţine:
substanţa activă: doxiciclină 100 mg (sub formă de doxiciclină hiclat);
excipienţi: amidon de porumb, stearat de magneziu.
FORMA FARMACEUTICĂ

Capsule.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Capsule operculate de formă cilindrică, cu capete emisferice, cu suprafaţa netedă, lucioasă, corpul şi capacul - de culoare crem. Mărimea capsulei-Nr. 2.
Aspectul conţinutului capsulei: pulbere şi granule de culoarea galben-deschisă şi/sau albe, practic fără miros.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Antibiotice de uz sistemic. Tetraciclină, J01A A02
PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Antibiotic semisintetic din grupul tetraciclinelor cu spectru larg de acţiune. Acţionează bacteriostatic, inhibând sinteza proteinelor microorganismelor. Mecanismul de acţiune este determinat de tulburarea sintezei proteinelor în celulele bacteriene. Penetrează în celula bacteriană şi interacţionează cu centrul aminoacilic al subunităţii 50S a ribozomilor. Dereglează reacţia peptidiltranslocazică, ce nu permite transportul de către aminoacil-tARN a aminoacizilor noi către ribozomi pentru sinteza lanţurilor proteice. Nu acţionează asupra ribozomilor umani, datorită prezenţei în ei a subunităţii 70S în locul subunităţii 50S. Este un preparat de elecţie în infecţiile cu Rickettsia spp. (de exemplu tifosul exantematic), Micoplasma pneumoniae, agenţii limfogranulomului veneric şi inghinal. Activ faţă de Haemophilus influenzae, Haemophilus ducreyi (şancroid), Yersinia pestis, Francisella tularensis, Bartonella bacilliformis, Bacteroides spp. , Vibrio cholerae, Campilobacter fetus, Brucella spp. , Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Shigella spp. , Mima spp. , Herella spp. , Klebsiella spp. , Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus (numai bolile respiratorii, ale pielii şi ţesuturilor moi). În infecţiile cu Treponema pallidum, Listeria monocytogenes, Clostridium spp. , Bacillus anthracis, Fusobacterium fusiforme (angina Vincent), Actinomyces spp. , doxiciclina este preparat de alternativă, în cazurile când penicilinele sunt contraindicate. În amibiaza intestinală doxiciclina poate fi utilă ca adjuvant. Spre deosebire de tetraciclină, doxiciclina nu este inactivată de sărurile de calciu, magneziu, aluminiu, fier sau bismut, caolină sau pectină.
Proprietăţi farmacocinetice

Preparatul se absoarbe rapid şi se elimină lent din organism. Biodisponibilitatea constituie 97-98%. Consumul de alimente nu influenţează considerabil absorbţia. Concentraţia terapeutică se menţine în sânge în decurs de 18-24 ore. În sânge se cuplează reversibil cu proteinele plasmatice (80-93%). Penetrează uşor prin barierele histohematice în toate organele şi ţesuturile. Peste 30-45 min. după administrare se determină în concentraţii terapeutice în ficat, rinichi, plămâni, splină, oase, dinţi, prostată, ochi, lichidul pleural şi peritoneal, bilă, lichidul sinovial, exsudatul sinusurilor maxilare şi frontale. Se acumulează în ţesuturile sistemului reticulo-endotelial şi în oase, unde formează complexe insolubile cu ionii de Ca2+. Penetrează bariera placentară, se elimină în laptele matern (30-40% din nivelul plasmatic). În salivă concentraţia doxiciclinei constituie 5-27% din cea plasmatică. Penetrează rău bariera hematoencefalică. Concentraţia doxiciclinei în lichidul cefalorahidian constituie 10-20% din nivelul plasmatic. Volumul de distribuţie al doxiciclinei-0,7 l/kg. La administrare repetată preparatul poate cumula. Metabolismul preparatului are loc în ficat, unde se supune biotransformării în proporţie de 30-60%. Se elimină cu bila (20-60%) şi nimereşte în fecale, unde formează helaţi in activi . Se supune circulaţiei enterohepatice. Într-o măsură mai mică se elimină cu urina (40% timp de 72 ore, sub formă de doxiciclină nemodificata). Timpul de înjumătăţire constituie 10-18 ore după administrarea în priză unică şi se măreşte până la 22-23 ore la administrarea dozelor repetate. La pacienţii cu tulburări ale funcţiei renale eliminarea doxiciclinei nu se modifică, deoarece se majorează eliminarea preparatului prin intestin.
INDICAŢII TERAPEUTICE

Doxiciclina este indicată în tratamentul infecţiilor bacteriene determinate de microorganisme sensibile la doxiciclină, inclusiv:
- infecţii ale tractului respirator superior: amigdalite, faringite, otite medii acute, sinuzite;
- infecţii ale tractului respirator inferior: bronşite cronice, pneumonii;
- infecţii ale tractului urogenital: pielonefrite, cistite, uretrite;
- infecţii cutanate şi ale ţesutului subcutanat: impetigo, furunculoză, flegmoane, abcese, plăgi traumatice sau post-inflamatorii infectate, acnee (atunci când se consideră necesară antibioticoterapia);
- infecţii oftalmice: trahom, conjunctivită. Preparat de elecţie în rickettsioze, pneumonie cu Mycoplasma, pestă, tularemie, holeră, dizenterie, chlamidioze.
Preparat de alternativă în sifilis, gonoree, antrax, clostridioze.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi: doza uzuală recomandată pentru tratamentul infecţiilor acute este de 200 mg doxiciclină pe zi (administrată ca doză unică sau câte 100 mg la interval de 12 ore), urmată de o doză de întreţinere de 100 mg pe zi în zilele următoare. În cazul infecţiilor mai severe (în special în infecţiile cronice la nivelul tractului urinar), se recomandă administrarea a 200 mg doxiciclină pe zi pe tot parcursul perioadei de tratament. Terapia trebuie continuată timp de 24-48 ore de la dispariţia simptomelor bolii. În sifilisul primar şi secundar-câte 100 mg de 3 ori pe zi timp de 10 zile. În gonoree-câte 100 mg de 2 ori pe zi timp de 10 zile. În tifos exantematic-100 sau 200 mg în doză unică.
Copii cu vârsta de la 8 la 12 ani: se administrează în prima zi 4 mg/kg/zi, apoi 2 mg/kg/zi, în infecţiile severe doza rămâne de 4 mg/kg/zi pe toată perioada de tratament.
Copii cu vârsta peste 12 ani: cu masa corporală peste 50 kg: dozele sunt echivalente cu cele ale adulţilor, sub 50 kg-prima zi 4 mg/kg/zi divizată în 2 prize, apoi 2 mg/kg/zi, în infecţiile severe doza rămâne de 4 mg/kg/zi pe toată perioada de tratament.
REACŢII ADVERSE

Frecvenţa reacţiilor adverse este determinată în următorul mod: frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile). Tulburări hematologice şi limfatice: foarte rare - neutropenie, trombocitopenie, anemie hemolitică.
Tulburări gastrointestinale: frecvente - greaţă, vomă, disfagie, anorexie, dureri abdominale, diaree, constipaţii, glosită, esofagită.
Tulburări hepato-biliare: frecvente - creşterea tranzitorie a transaminazelor hepatice, bilirubinei în plasma sanguină.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: rare - erupţii cutanate, prurit, eozinofilie, edem Quincke, fotosensibilizare.
Altele: creşterea azotului rezidual, candidoză, disbacterioză intestinală, modificarea culorii dinţilor la copii.
CONTRAINDICAŢII
Hipersensibilitate la componentele preparatului, insuficienţă renală severă, copii cu vârsta sub 8 ani, sarcina, perioada de alăptare.
SUPRADOZAJ

Simptome: la administrarea dozelor mari, în special la pacienţii cu tulburări ale funcţiei hepatice, este posibilă apariţia fenomenelor neurotoxice-vertij, greaţă, vomă, convulsii, dereglarea cunoştinţei în urma măririi tensiunii intracraniene.
Tratament: sistarea administrării preparatului, lavaj gastric cu cărbune activat, terapie simptomatică, intern-antacide şi sulfat de magneziu pentru prevenirea absorbţiei doxiciclinei. Antidot specific nu există. Hemodializa şi dializa peritoneală nu sunt eficace.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Se administrează cu precauţie în insuficienţă renală şi hepatică, pacienţilor cu leucopenie. Doxiciclina nu se administrează la copii până la vârsta de 8 ani, deoarece tetraciclinele (inclusiv doxiciclina) provoacă modificarea ireversibilă a culorii dinţilor în galben sau brun, hipoplazia smalţilui dentar şi încetinirea creşterii longitudinale a oaselor scheletului la această categorie de pacienţi. Pe durata tratamentului cu doxiciclină şi pe durata a 4-5 zile după finisare este contraindicată expunerea la razele solare directe sau la raze UV (risc de fotosensibilizare). În caz de tratament îndelungat se va monitoriza hemoleucograma, probele funcţionale hepatice, conţinutul ureei în serul sanguin. La utilizarea contraceptivelor perorale cu conţinut de estrogeni în timpul tratamentului este necesar de a utiliza măsuri contraceptive suplimentare sau de a schimba metoda de contracepţie.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Este contraindicat în timpul sarcinii și în perioada de alăptare.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Preparatul nu manifestă efecte care influenţează conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACȚIUNI Preparatele ce conţin ioni de metale (antiacidele, preparatele cu conţinut de fier, magneziu, calciu) formează cu doxiciclina chelaţi in activi , reducându-i, astfel, absorbţia. Este necesar de a evita administrarea concomitentă.
La administrarea concomitentă cu barbituricele, carbamazepina, fenitoina, concentraţia plasmatică a doxiciclinei se reduce, datorită inducţiei enzimelor microsomale hepatice, fapt care poate cauza reducerea activi tăţii antibacteriene a doxiciclinei. Este necesară evitarea asocierii cu peniciline, cefalosporine, ce manifestă acţiune bactericidă şi care sunt antagonişti ai antibioticelor bacteriostatice (inclusiv doxiciclina). E necesar de a reduce dozele anticoagulantelor cumarinice, dacă acestea se administrează concomitent cu doxiciclina, datorită faptului ca tetraciclinele scad activi tatea plasmatica a protrombinei.
Incompatibilităţi

Toate componentele sunt farmaceutic compatibile.
PREZENTARE, AMBALAJ

Capsule 100 mg. Câte 10 capsule în blister.
Câte 1 blister împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.
PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 25 C.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!
TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

ÎCS EUROFARMACO SA, Republica Moldova
str. Vadul lui Vodă, 2, MD-2023, mun. Chişinău

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 576
Cod produs: 64230
Top sezon
Preț produs în pct: 971
Cod produs: 62178
Top sezon
Preț produs în pct: 146
Cod produs: 55265
Top sezon
Preț produs în pct: 4
Cod produs: 42964
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 255
Cod produs: 61834
RECOMANDĂM
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.