Trifas® 20 sol. inj. 20 mg 4 ml N5

Cod produs: 47393
Divizarea: 5
Doza concentratia: 5
Forma: sol. inj.
Producator: Menarini International Operations Luxembourg SA (prod.: Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Germania)
Tara: Luxemburg

TRIFAS® 20

soluţie injectabilă

DENUMIREA COMERCIALĂ

Trifas® 20

DCI-ul substanţei active

Torasemidum

COMPOZIŢIA

4 ml soluţie injectabilă (1 fiolă) conţine:

substanţa activă: torasemid sodic 21,262 mg, echivalent cu torasemid 20 mg;

excipienţi: hidroxid de sodiu, trometamol, macrogol 400, apă pentru injecţii, azot.

FORMA FARMACEUTICĂ

Soluţie injectabilă.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Lichid transparent, incolor, practic fără incluziuni mecanice.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Diuretic de ansă, C03C A04.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Torasemidul acţionează ca saluretic, efectul se bazează pe inhibiţia absorbţiei renale a ionilor de sodiu şi clor în porţiunea ascendentă a ansei Henle. În organism efectul diuretic atinge rapid maximul timp de 2-3 ore după administrarea intravenoasă şi este stabil timp de circa 12 ore. Creşterea diurezei este proporţională dozei preparatului. Aceasta se înregistrează chiar şi în acele cazuri, când alte preparate diuretice (de ex. , tiazide) deja nu mai manifestă efect scontat (de ex. , în insuficienţă renală). Datorită acestor proprietăţi torasemidul duce la mobilizarea edemelor. În cazul insuficienţei cardiace torasemidul ameliorează simptomatologia şi îmbunătăţeşte funcţionarea miocardului datorită reducerii pre- şi postsarcinii.

Proprietăţi farmacocinetice

După administrarea internă torasemidul rapid şi practic complet se absoarbe din tractul gastrointestinal. Concentraţia plasmatică maximă a torasemidului se atinge peste 1-2 ore după administrarea internă. Biodisponibilitatea constituie circa 80-90%. Luând în consideraţie absorbţia completă, efectul la primul pasaj hepatic nu depăşeşte 10-20%. Se fixează de proteinele plasmatice peste 99%. Volumul de distribuţie aparent constituie 16 L. Se metabolizează în ficat cu formarea a trei metaboliţi (M1, M3 şi M5). Timpul de înjumătăţire a torasemidului şi metaboliţilor lui la voluntarii sănătoşi constituie 3-4 ore. Clearance-ul total al torasemidului constituie 40 ml/min, clearance-ul renal-10 ml/min. În medie circa 80% din doza administrată se elimină prin urină: sub formă nemodificată (24%) şi preponderent sub formă de metaboliţi in activi (M1-12%, M3 -3%, M5-41%). În insuficienţă renală farmacocinetica torasemidului nu se modifică.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Tratamentul edemelor cardiace, cauzate de insuficienţă cardiacă, la necesitatea administrării intravenoase a preparatului (de ex. , în caz de edem pulmonar ca rezultat al insuficienţei cardiace acute). Trifas® 20 este indicat numai la adulţi.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Tratamentul se va iniţia cu administrarea a 2 ml Trifas® 20 pe zi (echivalent cu 10 mg torasemid). Dacă efectul este insuficient, doza poate fi mărită până la 4 ml Trifas® 20 pe zi (echivalent cu 20 mg torasemid). Dacă şi în acest caz efectul nu este obţinut, atunci poate fi efectuat un tratament de scurtă durată (maximum 3 zile) cu administrarea până la 8 ml Trifas® 20 pe zi (echivalent cu 40 mg torasemid).

Edem pulmonar acut

Doza iniţială constituie 4 ml Trifas® 20 (echivalent cu 20 mg torasemid) la o priză. În funcţie de efectul tratamentului această doză poate fi repetată cu interval de 30 min. Doza maximă nictemerală nu trebuie să depăşească 20 ml Trifas® 20 (echivalent cu 100 mg torasemid). La necesitatea tratamentului îndelungat pacientul se va transfera cât mai rapid de la administrarea intravenoasă la cea perorală. Durata administrării intravenoase de torasemid nu va depăşi mai mult de 7 zile.

Vârstnici

Nu este necesar de ajustat doza la pacienţii vârstnici. Totuşi, studii clinice de comparare a acţiunii preparatului la tineri şi vârstnici nu s-au efectuat.

Insuficienţă hepatică

Este necesară precauţie la administrarea preparatului pacienţilor cu insuficienţă hepatică, deoarece concentraţiile plasmatice ale preparatului pot fi crescute. Copii ș i adolescenţi. Lipseşte experienţa de administrare a torasemidului la copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel administrarea torasemidului la copii e contraindicată.

Modul de administrare

Preparatul se administrează intravenos lent. Se va administra doar soluţia transparentă. Este contraindicată administrarea intraarterială! Trifas® 20 nu se va administra cu alte medicamente în aceiaşi seringă sau set de perfuzie.

Notă!

Manipularea cu fiole, care au punct de rupere.

Nu este necesar de tăiat fiola.

Rotaţi fiola astfel, încât punctul să fie în partea de sus.

Agitaţi fiola astfel, încât toată soluţia

Ţineţi fiola sub unghi. să se strecoare în partea de jos a fiolei.

Deschideţi fiola prin mişcări îndreptate în jos.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse care pot apărea pe durata tratamentului cu Trifas® 20 sunt clasificate după frecvenţă:

-foarte frecvente (>1/10);

-frecvente (>1/100 şi <1/10);

-mai puţin frecvente (>1/1000 şi <1/100);

-rare (>1/10000 şi <1/1000);

-foarte rare (<1/10000);

-cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).

Tulburări hematologice şi limfatice: foarte rare-scăderea numărului de trombocite, eritrocite şi/sau leucocite.

Tulburări ale sistemului imunitar: foarte rare-reacţii alergice (de ex. , prurit cutanat, exantem, fotosensibilitate), reacţii cutanate severe.

Tulburări metabolice şi de nutriţie: frecvente-agravarea alcalozei metabolice, spasme musculare (în special la începutul tratamentului), creşterea nivelului de acid uric, glucoză şi lipide (trigliceride, colesterol). Poate să se dezvolte hipokaliemie (în special la respectarea regimului alimentar hipocaloric, în caz de vomă, diaree, la administrarea excesivă a laxativelor sau în caz de insuficienţă hepatică cronică). În funcţie de doze şi durata tratamentului pot să se înregistreze tulburări ale echilibrului hidro-electrolitic, de ex. , hipovolemie, hipokaliemie şi/sau hiponatriemie.

Tulburări ale sistemului nervos: frecvente-cefalee, vertij, surmenaj, fatigabilitate (în special la începutul tratamentului); mai puţin frecvente-parestezii; foarte rare-confuzie mintală.

Tulburări oculare: foarte rare-tulburări de vedere.

Tulburări acustice şi vestibulare: foarte rare-acufene şi hipoacuzie.

Tulburări cardiovasculare: foarte rare-complicaţii tromboembolice, hipotensiune arterială, de asemenea tulburări circulatorii (inclusiv ischemie cardiacă şi cerebrală), care conduc la aritmii, angină pectorală, infarct miocardic acut sau sincopă. Tulburări gastrointestinale: frecvente-pierderea poftei de mâncare, epigastralgii, greaţă, vomă, diaree, constipaţii, în special la începutul tratamentului; mai puţin frecvente-xerostomie; foarte rare-pancreatită.

Tulburări hepatobiliare: frecvente-creşterea plasmatică a nivelului enzimelor hepatice. Tulburări renale şi ale căilor urinare: mai puţin frecvente-creşterea plasmatică a ureei şi creatininei, la pacienţii cu tulburări de micţiune poate să se înregistreze retenţie de urină.

Tulburări generale

Frecvente: durere de cap, ameNumărul certificatului de înregistrare eală, oboseală, slăbiciune (mai ales la începutul tratamentului). mai puţin frecvente: uscaciunea gurii, parestezii.

Foarte rare: dereglări de vedere, tinitus, tulburări de auz.

Notă

În timpul tratamentului prelungit cu torasemidă trebuie să se monitorizeze compoziNumărul certificatului de înregistrare ia sângelui, în special concentraNumărul certificatului de înregistrare ia de potasiu în ser. De asemenea, ar trebui să se monitorizeze periodic concentraNumărul certificatului de înregistrare ia de glucoză, acid uric, creatinina, și lipide în sange. În legătură cu posibila creștere a concentraNumărul certificatului de înregistrare iei de glucoză în sânge la pacienNumărul certificatului de înregistrare ili cu diabet zaharat latent sau manifest trebuie să se controleze metabolismul carbohidraNumărul certificatului de înregistrare ilor. Se vor monitoriza parametrii sângelui (globulele rosii, globulele albe si trombocitele). La începutul tratamentului pacienNumărul certificatului de înregistrare ii vârstnici vor fi monitorizaNumărul certificatului de înregistrare i pentru pierderea de electroliNumărul certificatului de înregistrare i și hemoconcentraNumărul certificatului de înregistrare ie.

CONTRAINDICAŢII

-Hipersensibilitate la torasemid, alţi derivaţi de sulfoniluree, sau orice component al preparatului.

-Insuficienţă renală cu anurie.

-Comă şi precomă hepatică.

-Hipotensiune arterială.

-Hipovolemie, hiponatriemie, hipokaliemie.

-Tulburări severe de micţiune (de ex. , ca rezultat al hipertrofiei se prostată).

-Perioada de alăptare.

SUPRADOZAJ

Simptome: simptomele specifice ale supradozării nu se cunosc. În caz de supradozaj poate să se înregistreze creşterea marcată a diurezei cu pierderea apei şi electroliţilor, ceea ce poate conduce la somnolenţă şi confuzie mintală, hipotensiune arterială şi insuficienţă cardiovasculară. Pot să se înregistreze tulburări gastrointestinale. Tratament: antidot specific nu există. Este necesară reducerea dozei sau sistarea torasemidului, de asemenea substituirea concomitentă a lichidelor şi electroliţilor. Hemodializa nu este eficientă.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Din cauza lipsei datelor clinice suficiente de administrare a preparatului, torasemidul este contraindicat în următoarele stări:

- gută;

- aritmii (de ex. , bloc sino-atrial, bloc atrioventricular gr. II sau III);

- modificări ale echilibrului acido-bazic;

- tratament concomitent cu preparatele de litiu, aminoglicozide sau cefalosporine;

- modificări patologice ale hemogramei (de ex. , trombocitopenie sau anemie la pacienţii fără insuficienţă renală);

- afectarea funcţiei renale, determinată de substanţe nefrotoxice;

- copii cu vârsta sub 12 ani.

- clearance-ul creatininei este în limitele 20-30 ml/min şi/sau concentraţia plasmatică a creatininei 3,5-6 mg/dl.

La administrarea îndelungată a preparatului se recomandă de efectuat controlul echilibrului electrolitic (în special al potasiului plasmatic), nivelul plasmatic al glucozei, acidului uric, creatininei şi lipidelor. Deoarece în tratamentul cu torasemid poate să se înregistreze creşterea concentraţiei plasmatice a glucozei, la pacienţii cu diabet zaharat latent sau manifest este necesar controlul minuţios al metabolismului glucidic. Este necesar controlul sistematic al tabloului sanguin (eritrocite, leucocite, trombocite). În special la începutul tratamentului şi la vârstnici este necesar de avut în vedere simptomele de pierdere a electroliţilor şi hemoconcentrarea. Trifas® 20 poate provoca rezultat pozitiv la testul doping. Consecinţele utilizării neconforme a Trifas® 20 în calitate de doping nu pot fi prevăzute; în acest caz utilizarea preparatului poate fi periculoasă pentru sănătate.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Până la obţinerea datelor suficiente, torasemidul în perioada de sarcină se va administra numai în cazuri excepţionale. În acest caz se vor administra numai doze minime eficiente. În perioada de alăptare preparatul este contraindicat. Dacă este necesară utilizarea torasemidului în perioada de lactaţie, în acest caz se va sista alăptarea la sân.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Chiar şi la administrarea dozelor recomandate preparatul poate influenţa negativ asupra capacităţii de conduce a autovehiculelor şi manevrarea utilajelor. Aceasta poate să se dezvolte, în special, la începutul tratamentului, la creşterea dozei, în cazul substituţiei preparatelor, administrării tratamentului concomitent sau la consumul concomitent al alcoolului.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

La administrarea concomitentă cu remediile antihipertenisve, în special inhibitorii enzimei de converse, poate să se potenţeze efectul ultimelor. Tratamentul consecutiv sau combinat, sau iniţierea tratamentului cu inhibitorii enzimei de conversie poate conduce la hipotensiune severă. La administrarea concomitentă cu glicozidele cardiace deficitul de potasiu, determinat de administrarea diureticelor, poate conduce la creşterea sau intensificarea reacţiilor adverse ale ambelor preparate. Torasemidul poate reduce efectele preparatelor antidiabetice. Probenecidul şi antiinflamatoarele nesteroidiene (de exemplu, indometacina, acidel acetilsalicilic) pot reduce efectul diuretic şi antihipertensiv al torasemidului. La administrarea dozelor înalte de salicilaţi torasemidul poate creşte acţiunea lor toxică asupra sistemului nervos central. Torasemidul, în special în doze înalte, poate potenţa acţiunea nefrotoxică şi ototoxică a antibioticelor aminoglicozide (de ex. , canamicina, gentamicina, tobramicina), toxicitatea preparatelor cisplatinei, de asemenea acţiunea nefrotoxică a cefalosporinelor. La administrarea concomitentă torasemidul poate potenţa acţiunea miorelaxantelor, teofilinei. Laxativele, de asemenea mineralo- şi glucocorticosteroizii pot intensifica pierderea potasiului, determinată de administrarea torasemidului. Pot creşte concentraţiile plasmatice ale litiului, ca rezultat poate să se intensifice acţiunea cardio- şi nefrotoxică. Torasemidul poate reduce reacţia arterelor faţă de remediile presoare, de ex. , epinefrina, norepinefrina. Administrarea concomitentă cu colestiramină reduce absorbţia torasemidului administrat oral, ca rezultat poate să se diminueze eficienţa lui.

PREZENTARE, AMBALAJ

Soluţie injectabilă 20 mg/ml. Câte 4 ml în fiole, câte 5 fiole împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 25 С.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani.

A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.

DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

Menarini International Operations Luxembourg SA, Luxemburg. Luxembourg.

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Menarini Manufacturing Logistics and Services S. r. L. , Italia

Via Sette Santi, 3

50131 Florence

REPREZENTANT OFICIAL

BERLIN-CHEMIE AG

(MENARINI GROUP)

Glienicker Weg 125

12489 Berlin, Germania.

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 4
Cod produs: 42966
Top sezon
Preț produs în pct: 150
Cod produs: 44218
Top sezon
Preț produs în pct: 106
Cod produs: 25986
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 255
Cod produs: 61834
RECOMANDĂM
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.