Stim comp.film. 10 mg N10

Cod produs: 23378
Divizarea: 10
Doza concentratia: 10
Forma: comp.
Producator: Wens Formulation
Tara: India
eliberat doar cu rețetă!

STIM

comprimate filmate

DENUMIREA COMERCIALĂ

Stim

DCI-ul substanţelor active

Cetirizinum

COMPOZIŢIA

1 comprimat filmat conţine:

substanţa activă: clorhidrat de cetirizină 10 mg;

excipienţi: lactoză, amidon de porumb, talc, amidon glicolat de sodiu, stearat de magneziu, hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol-6000, alcool izopropilic, diclormetan.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Antihistaminice pentru uz sistemic. Derivat de piperazină, R06A E07.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Cetirizina, un metabolit al hidroxizinei la om, este un antagonist puternic şi selectiv al receptorilor H1-histaminergici periferici. Studiile in vitro, privind legarea de receptori, nu au arătat o afinitate măsurabilă pentru alţi receptori decât receptorii H1-histaminergici. Adiţional efectului său H1-antihistaminergic, s-a demonstrat, că cetirizina posedă şi efect antialergic: în doză 10 mg, administrată de 1-2 ori pe zi subiecţilor atopici, supuşi testelor de provocare la alergeni, inhibă faza tardivă de chemotactism a eozinofilelor la nivel cutanat şi la nivelul ţesutului conjunctiv. Administrarea de cetirizină în doza 5 sau 10 mg inhibă puternic reacţiile hiperemice inflamatorii, induse de concentraţiile foarte mari de histamină în tegumente, dar corelaţia doză/eficacitate nu a fost stabilită. Nu s-a observat toleranţă la efectul antihistaminic al cetirizinei. În cazul sistării cetirizinei după administrarea de doze repetate, restabilirea re activi tăţii normale a ţesutului cutanat la histamină are loc în decurs de 3 zile. În doze recomandate, cetirizina îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor cu rinită alergică sezonieră sau perenă.

Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

Cetirizina prezintă o cinetică liniară la doze cuprinse între 5 şi 60 mg. După administrare perorală cetrizina se absoarbe rapid. Alimentele nu influenţează gradul de absorbţie. Timpul de atingere a concentraţiei plasmatice maxime (Tmax) este de aproximativ 1 oră. La administrarea formelor perorale - sirop, capsule sau comprimate cetirizina manifestă o biodisponibilitate comparabilă, indiferent dacă sunt luate sau nu cu apă. După administrarea dozelor repetate (câte 10 mg 1 dată pe zi timp de 10 zile) concentraţia plasmatică maximă medie este de aproximativ 311 ng/ml. Nu s-a observat cumularea preparatului. Preparatul manifestă o farmacocinetică liniară după administrarea dozelor din diapazonul 5-60 mg. Timpul de înjumătăţire plasmatică al cetirizinei este de aproximativ 1,7-2,8 ore, dar în prezenţa alimentelor viteza absorbţiei este scăzută cu 23% și 37%, respectiv.

Distribuţie

Distribuţia parametrilor farmacocinetici, cum sunt concentraţia plasmatică maximă (Cmax) şi aria de sub curba concentraţiei plasmatice maxime în funcţie de timp (ASC), la voluntarii sănătoşi este unimodală. Volumul aparent de distribuţie este 0,50 l/kg. Cetirizina se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 93 ± 0,3 %.

Metabolizare

70% din doza administrată se regăseşte în urină şi 10% - în masele fecale. Aproximativ 50% din cantitatea eliminată în urină se află în stare nemodificată. Se supune unei metabolizări nesemnificative la primul pasaj hepatic. Se metabolizează în cantităţi neînsemnate în organism prin O-dealchilare oxidativă cu formarea metabolitului farmacologic inactiv. Enzimele implicate în metabolizarea cetirizinei nu au fost identificate.

Eliminare

Aproximativ 2/3 din doza administrată este excretată în urină sub formă nemodificată. Timpul de înjumătăţire terminal este de aproximativ 10 ore.

Categorii speciale de pacienţi

Vârstnici

După administrarea orală a dozei de 10 mg timpul de înjumătăţire plasmatică creşte cu aproximativ 50%, iar clearance-ul se reduce cu 40% faţă de subiecţii adulţi. Scăderea clearance-ului cetirizinei la vârstnici pare să fie în corelaţie directă cu scăderea funcţiei lor renale.

Copii

Timpul de înjumătăţire plasmatică al cetirizinei este de aproximativ 6 ore la copii de vârsta de 6-12 ani şi de 5 ore la cei de vârsta 2- 6 ani. La sugari şi copii mici, cu vârste între 6 şi 24 luni, timpul de înjumătăţire plasmatică este redus la 3,1 ore.

Pacienţi cu insuficienţă renală

Farmacocinetica medicamentului la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară (clearance-ul creatininei mai mare de 40 ml/min) este aceiaşi ca la voluntarii sănătoşi. La pacienţii cu insuficienţă renală moderată, timpul de înjumătăţire plasmatică este de 3 ori mai mare, iar clearance-ul creatininei - cu 70% mai redus faţă de voluntarii sănătoşi. La pacienţii dializaţi (clearance-ul creatininei mai mic de 7 ml/min), care au administrat cetirizina în doză unică 10 mg, timpul de înjumătăţire plasmatică creşte de 3 ori şi clearance-ul creatininei scade cu 70%. Cetirizina se elimină într-o proporţie mică prin hemodializă. La pacienţii cu insuficienţă renală moderată sau severă este necesară ajustarea dozei

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

După administrarea dozei unice de 10 sau 20 mg pacienţiilor cu afecţiuni hepatice cronice (ciroză hepatocelulară, colestatică şi biliară), timpul de înjumătăţire plasmatică este majorat cu 50% şi clearance-ul creatininei scade cu 40% comparativ cu subiecţii sănătoşi.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani:

- Ameliorarea simptomelor nazale şi oculare, asociate rinitei alergice sezoniere cauzate de alergeni (plante din familia Asteraceae, iarbă şi polen de copaci). Simptomele tratate eficient includ strănutul, rinoreea, pruritul nazal,pruritul ocular, lăcrimarea şi hiperemia conjunctivei.

- Ameliorarea simptomelor, asociate rinitei alergice perene, cauzate de alergeni (acarienii din praf, firele de păr de animale, mucegaiurile). Simptomele tratate eficient includ strănutul, rinoreea, congestia nazală, pruritul nazal, pruritul ocular, lăcrimarea.

- Tratamentul manifestărilor cutanate necomplicate ale urticariei idiopatice cronice. Reduce semnificativ incidenţa, severitatea şi durata urticariei şi a pruritului.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Cetirizina se administrează intern, independent de mese, cu sau fără apă.

Copii cu vârsta de la 6 până la 12 ani: câte 5mg (1/2 comprimat) de 2 ori pe zi.

Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: câte 10 mg (1 comprimat) o dată pe zi.

Vârstnici: nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii vârstnici cu funcţia renală intactă. Pacienţi cu insuficienţă renală moderată până la severă: nu sunt disponibile date care să documenteze raportul eficacitate/siguranţă la pacienţii cu insuficienţă renală. Deoarece cetirizina este în principal excretată pe cale renală, în cazurile când nu poate fi utilizat un tratament alternativ, intervalele dintre doze trebuie să fie individualizate în funcţie de gradul de insuficienţă renală.

La copii şi adolescenţi cu insuficienţă renală, doza trebuie ajustată individual, în funcţie de clearance-ul renal al pacientului, de vârsta şi de greutatea sa.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică: nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică şi renală: se recomandă ajustarea dozei.

REACŢII ADVERSE

Administrată în dozele recomandate, cetirizina determină reacţii adverse minore la nivelul sistemului nervos central, incluzând somnolenţă, fatigabilitate, ameţeli şi cefalee. În anumite cazuri a fost raportată stimularea paradoxală a sistemului nervos central. Deşi cetirizina este un antagonist selectiv al receptorilor H1-histaminergici perifericii, fără activi tate anticolinergică, au fost raportate cazuri izolate de tulburări de micţiune, tulburări de acomodare vizuală şi uscăciune a mucoasei bucale. Au fost raportate cazuri de afectare a funcţiei hepatice, cu creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice, însoţite de creşterea bilirubinei.

Majoritatea acestor cazuri s-a remis la întreruperea tratamentului cu clorhidrat de cetirizină.

Frecvenţa reacţiilor adverse este redată, utilizând

Convenţia MedDRA privind frecvenţa:

Foarte frecvente (>1/10)

Frecvente (>1/100 şi <1/10)

Mai puţin frecvente (>1/1000 şi <1/100)

Rare (>1/10000 şi <1/1000)

Foarte rare (<1/10000)

Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).

Tulburări hematologice şi limfatice: foarte rare - trombocitopenie.

Tulburări ale sistemului imunitar: rare - hipersensibilitate, foarte rare - şoc anafilactic.

Tulburări psihice: mai puţin frecvente - agitaţie; rare - agresivitate, confuzie, depresie, halucinaţii, insomnie; foarte rare - ticuri.

Tulburări ale sistemului nervos: mai puţin frecvente - parestezii; rare-convulsii; foarte rare - disgeuzie, sincopă, tremur, distonie, diskinezie; cu frecvenţă necunoscută-amnezie, tulburări de memorie.

Tulburări oculare: foarte rare - tulburări de acomodare, vedere înceţoşată, mişcări oculogire.

Tulburări cardiace: rare - tahicardie.

Tulburări gastrointestinale: mai puţin frecvente - diaree.

Tulburări hepato-biliare: rare - afectarea funcţiei hepatice.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: mai puţin frecvente - prurit, erupţii cutanate: rare - urticarie; foarte rare - edem angioneurotic, erupţie medicamentoasă fixă.

Tulburări renale şi ale căilor urinare : foarte rare - disurie, enurezis.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare : mai puţin frecvente - astenie, stare generală de rău; rare-edeme, creştere în greutate. Investigaţii diagnostice: rare - valori serice crescute ale transaminazelor, fosfatazei alcaline, γ-GT şi bilirubinei

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la substanţa activă, oricare din excipienţi, hidroxizină sau la orice derivat de piperazină, insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei sub 10 ml/min), intoleranţă ereditară rară la galactoză, deficit de lactază Lapp sau sindrom de malabsorbţie glucoză-galactoză.

SUPRADOZAJ

Simptome: după ingestia dozelor, ce depăşesc de cel puţin 5 ori doza zilnică recomandată, s-au semnalat confuzie mintală, diaree, vertij, fatigabilitate, cefalee, stare generală de rău, midriază, prurit, nelinişte, sedare, somnolenţă, stupoare, tahicardie, tremur şi retenţie urinară. Tratament: lavaj gastric (la scurt timp după ingestia unei supradoze), tratament simptomatic şi de susţinere. Nu există un antidot specific pentru cetirizină. Cetirizina nu se elimină eficient prin dializă.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

În condiţiile administrării dozelor terapeutice nu s-au demonstrat prezenţa unor interacţiuni semnificative din punct de vedere clinic cu alcoolul (pentru o alcoolemie de 0,5 g/l). Totuşi, se recomandă prudenţă în cazul administrării concomitente cu alcool etilic. Se recomandă precauţie la pacienţii epileptici şi la cei cu risc de convulsii. Administrarea medicamentului sub această formă farmaceutică (comprimate filmate) nu este recomandată la copiii cu vârsta sub 6 ani, deoarece nu permite ajustarea adecvată a dozei. Similar altor antihistaminice, tratamentul se va întrerupe cu 3 zile înainte de efectuarea probei alergice cutanate (pentru prevenirea reacţiei fals-pozitive).

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Sunt disponibile foarte puţine date clinice privind expunerea în timpul sarcinii. Studiile la animale nu indică efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării postnatale. Se recomandă precauţie în cazul administrării la femei gravide. Cetirizina se excretă în laptele matern. Se recomandă administrarea cu precauţie în perioada de alăptare.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Pacienţii care intenţionează să conducă vehicule, să efectueze activi tăţi potenţial periculoase sau să manipuleze utilaje nu trebuie să depăşească doza recomandată şi trebuie să ia în considerare reacţia individuală la acest medicament. La pacienţii cu sensibilitate cunoscută, ingestia concomitentă a alcoolului etilic şi administrarea unor medicamente cu efect deprimant asupra sistemului nervos central poate determina scăderea suplimentară a vigilenţei şi afectarea performanţei.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Având în vedere proprietăţile farmacocinetice, farmacodinamice şi profilul de toleranţă al cetirizinei nu sunt anticipate interacţiuni medicamentoase cu acest antihistaminic. În studiile de interacţiune medicamentoasă efectuate, în special pentru pseudoefedrină sau teofilină (400 mg pe zi), nu au fost raportate nici interacţiuni farmacodinamice, nici interacţiuni farmacocinetice semnificative. Gradul de absorbţie al cetirizinei nu este diminuat de ingestia de alimente, deşi rata absorbţiei este scăzută. Administrarea cetirizinei trebuie sistată cu 3 zile înaintea efectuării probei alergice. Cetirizina poate potenţa efectele alcoolului. Se recomandă prudenţă la administrarea concomitentă cu alcool, de asemenea la administrarea concomitentă cu deprimante ale sistemului nervos central.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate filmate 10 mg. Câte 10 comprimate în blister.

Câte 1 blister împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura 15-25 °C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Fără prescripţie medicală.

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

GRACURE PHARMACEUTICALS LTD. E-1105,

Industrial Area, Phase-III, Bhiwadi, Rajasthan, INDIA.


 

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Oferte Speciale
RECOMANDĂM
Promoție
Top sezon
Preț produs în pct: 594
Cod produs: 42229
Produse vizualizate
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.