Tetraciclina RNP caps.250 mg N10x2

Cod produs: 48839
NEW
Divizarea: 20
Doza concentratia: 250
Forma: caps.
Producator: RNP Pharmaceuticals SRL, IM
Tara: Republica Moldova
Stoc: epuizat
eliberat doar cu rețetă!

Tetraciclin-RNP 250 mg capsule


Tetraciclină
1.CE ESTE TETRACICLIN-RNP ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ


Tetraciclin-RNP conține un antibiotic, numit tetraciclina, care acționează prin distrugerea bacteriilor din organsimul dumneavoastră. Tetraciclina este utilizată pentru a trata infecţiile bacteriene, incluzând pneumonie şi alte infecţii ale tractului respirator, infecţii în sfera ORL, acnee, infecţii ale pielii, ochilor, infecţii la nivel genital şi urinar, infecţii care determină ulcer la nivelul stomacului, pentru prevenirea endocarditei bacteriene.


Tetraciclin-RNP mai poate fi utilizat în tratamentul infecțiilor specifice, cum este boala Lyme,antrax, ornitoză, trahom, holeră, bruceloză, actinomicoză, tularemie, tifos exantematic, febra Q, dizenterie, angina Vincent, infecţii cu Listeria şi Legionella, boala Whipple și altele.
2. CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TETRACICLIN-RNP


Nu utilizaţi Tetraciclin-RNP


- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tetraciclină sau la oricare dintre celelalte componente ale Tetraciclin-RNP (enumerate la punctul 6);


- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;


- dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor;


- dacă aveţi lupus eritematos sistemic;


- la copii cu vârsta sub 12 ani.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tetraciclin-RNP


- dacă aveţi afecţiuni grave la nivelul ficatului;


- dacă aveţi diabet zaharat;


- dacă aveți miastenia gravis (o boală caracterizată prin slăbiciune musculară progresivă);


- dacă vi se efectuează teste de determinare a glucozei urinare;


- dacă tratamentul este de lungă durată, deoarece există riscul suprainfecţiilor bacteriene sau fungice. Suprainfecţia cu stafilococ la nivelul intestinal poate ameninţa viaţa.


În timpul tratamentului cu Tetraciclin-RNP, trebuie să evitaţi expunerea prelungită la soare sau raze UV artificiale, deoarece pot să apară reacţii alergice la nivelul pielii (reacţii de fotosensibilizare).


În timpul tratamentului de lungă durată cu Tetraciclin-RNP medicul dumneavoastră vă va indica periodic teste pentru a evalua tabloul sanguin, funcția rinichilor și ficatului dumneavoastră.


Tetraciclin-RNP scade eficacitatea contraceptivelor orale. Folosiţi o altă metodă contraceptivă pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite (vezi şi pct. Tetraciclin-RNP împreună cu alte medicamente)).


La copii, Tetraciclin-RNP poate determina colorarea în galben sau brun a dinţilor sau afectarea smalţului dentar (vezi şi pct. Reacţii adverse posibile).
Tetraciclin-RNP împreună cu alte medicamente


Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.


Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune. În special, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare din următoarele medicamente:


- alte antibiotice (medicamente pentru tratamentul infecţiilor)


- anticoagulante orale (medicamente care subţiază sângele)


- medicamente contraceptive (pentru prevenirea sarcinii). În timpul şi până la 7 zile după tratamentul cu Tetraciclin-RNP trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare, cum este utilizarea prezervativului.


- retinoizi (derivaţi de vitamina A),


- alcaloizi de ergot (pentru migrenă),


- metotrexat (pentru boli reumatice, autoimune sau cancer),


- glicozide digitalice, cum este dogoxina (pentru stimularea lucrului inimii),


- didanosină (pentru tratamentul HIV),


- quinapril (pentru tensiune arterială crescută),


- fenitoină, carbamazepină, barbiturice (pentru convulsii),


- sulfoniluree şi insulină (pentru diabet zaharat),


- litiu (pentru tulburări psihice),


- teofilină (pentru astm bronșic),


- halofantrină (pentru malarie),


- atovaquonă (pentru infecții).


Absorbţia tetraciclinei din tractul gastrointestinal este inhibată de ionii bi- sau trivalenţi, cum sunt cei de aluminiu, zinc, cadmiu (aflaţi, de exemplu, în lapte, produse din lapte şi sucuri de fructe care conţin calciu), de magneziu (aflat, de exemplu, în antiacide) sau de preparatele ce conțin fier, cărbunele activat, colestiramină, chelaţii de bismut şi sucralfat, produse cu care formează chelaţi neabsorbabili. Prin urmare, aceste medicamente sau produse alimentare trebuie luate la intervale de 2 – 3 ore de la administrarea dozei de tetraciclină.


În schimb, administrarea de acid citric, metafosfat de sodiu, sorbitol, manitol, glucozamină, prin competiţie cu tetraciclinele pentru ionii bivalenţi, cresc proporţia de tetraciclină absorbită.


Tetraciclina poate poate influenţa rezultatul anumitor teste, cum sunt testele de determinare a glucozei (zahărului) și catecolaminelor în sânge sau urină.
Tetraciclin-RNP cu alimente şi băuturi


Absorbţia Tetraciclin-RNP din intestin este diminuată de prezenţa alimentelor, în special a produselor lactate. De aceea, utilizaţi Tetraciclin-RNP cu o oră înainte sau cu 2 ore după masă.
Sarcina şi alăptarea


Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.


La copii, Tetraciclin-RNP poate afecta creşterea şi dezvoltarea dinţilor. De aceea nu utilizaţi tetraciclina în timpul sarcinii.


Nu alăptaţi în timpul utilizării Tetraciclin-RNP, fără a-l informa întâi pe medicul dumneavoastră, deoarece tetraciclina trece în lapte şi poate afecta dezvoltarea oaselor şi dinţilor la sugar.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor


Tetraciclin-RNP nu afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
3. CUM SĂ UTILIZAŢI TETRACICLIN-RNP


Utilizaţi întotdeauna Tetraciclin-RNP exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.


Adulţi:


doza recomandată este de 1-2 g pe zi (4-8 capsule), administrată fracţionat la intervale de 68 ore.


Copii cu vârsta peste 12 ani:


doza recomandată este de 25-50 mg tetraciclină/kg şi zi, administrată fracţionat la intervale de 6-8 ore.


Pacienţii cu insuficienţă renală


În caz de insuficienţa renală, doza recomandată trebuie ajustată în funcţie de clearance-ul creatininei, fie prin scăderea dozei individuale recomandate, fie prin creşterea intervalului dintre doze:


Clearance-ul creatininei (ml/min) Intervalul dintre administrări (ore)


50-80 8-12


10-50 12-24


<10 24


Tratamentul brucelozei: 500 mg (2 capsule) de 4 ori pe zi, timp de 3 săptămâni, în asociere cu streptomicina.


Tratamentul gonoreei necomplicate: în cazul în care penicilinele sunt contraindicate, se poate administra tetraciclină: iniţial 1,5 g tetraciclină, apoi 0,5 g tetraciclină de 4 ori pe zi, crescând până la 9 g.


Infecţii determinate de Chlamidia trachomatis: 500 mg (2 capsule) Tetraciclin-RNP, de 4 ori pe zi, pentru cel puţin 7 zile.


Acnee severă: doza iniţială recomandată este de 2 g pe zi în doze divizate. În general, doza se va ajusta la 125 – 500 mg tetraciclină pe zi. Cazurile de acnee severă necesită tratament pe termen lung.


Copii şi adolescenţi


Tetraciclin-RNP este contraindicat la copii cu vârsta sub 12 ani.
Mod de utilizare


Capsulele se administrează cu o cantitate suficientă de apă, pe stomacul gol, cu 1 oră înainte de masă sau cu 2 ore după masă. Capsulele nu se vor lua în poziţie culcat pe spate. Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi capsulele. Înghiţiţi-le întregi, la intervale de timp regulate.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tetraciclin-RNP


Dacă aţi utilizat mai multe capsule decât cele recomandate de medicul dumneavoastră puteţi manifesta: greaţă, vărsături, dureri abdominale, ulceraţii la nivelul gurii, iritaţii la nivelul anusului, creşterea tensiunii arteriale intracraniene (la copii). Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi Tetraciclin-RNP


Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă aduceţi aminte. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Tetraciclin-RNP


Luaţi toate dozele prescrise de medicul dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine. În caz contrar, infecţia poate reapărea.


Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE


Ca toate medicamentele, Tetraciclin-RNP poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Anunţaţi imediat medicul dumneavoastră dacă observaţi următoarele reacţii adverse grave:


Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)


Erupţii trecătoare pe piele, înroşirea pielii, mâncărimi, umflături la nivelul feței, limbii, gurii buzelor, ce duc la dificultăți de respirație și deglutiție (angioedem), apariţia de tulburări ale inimii, febră, dureri la nivelul articulaţiilor, anafilaxie, agravarea lupusului eritematos sistemic, lipsa poftei de mâncare, dificultăţi la înghiţit, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, ulceraţii la nivelul gurii, inflamaţii la nivelul mucoasei gurii, inflamaţia limbii, limbă neagră şi păroasă, mâncărimi la nivelul anusului.


Alte reacţii adverse includ:


Rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)


Inflamația pielii cu descuamare (dermatite exfoliative). Colorarea anormală a pielii la nivelul pielii şi ochilor, modificări de culoare ale corneei a fost raportată la nou-născuţii din mame cărora li s-au administrat doze mari de tetraciclină. Mai pot să apară modificarea culorii unghiilor şi destrucția (liza) acestora.


Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)


Erupții pe piele, care dispar la apăsare (urticarie), mâncărime, erupții trecătoare pe piele, slăbiciune musculară la pacienţii cu miastenia gravis, dureri în gât, răguşeală, ameţeli, dureri de cap, tulburări de vedere, bombarea fontanelei (la copii); acest semn dispare după întreruperea tratamentului cu Tetraciclin-RNP. Mai poate să apară colorarea în brun a dinţilor şi afectarea smalţului dentar în cazul administrării la copii sub 12 ani şi în ultimul trimestru de sarcină. În timpul tratamentului de lungă durată cu Tetraciclin-RNP se poate produce colorarea în negru-maroniu a glandei tiroide, fără modificarea funcţiei. La pacienţii cărora li s-a administrat tetraciclină au fost observate reacţii de fotosensibilizare. De aceea, în timpul tratamentului trebuie evitată expunerea directă la radiaţii ultraviolete (lumină solară puternică sau raze UV artificiale). Dacă apar reacţii de fotosensibilizare tratamentul trebuie întrerupt. Tetraciclina poate determina toxicitate la nivelul rinichilor, stază biliară la nivelul ficatului şi tulburări ale numărului de celule sanguine (scăderea numărului de globule roşii, scăderea numărului de trombocite, neutrofile şi eozinofile).


Mai pot să apară decolorarea unghiilor şi liza acestora, creșterea eliminării de uree, pierderi ale sodiului, asociate cu acidoză, conținut sporit de fosfați în sânge (hiperfosfatemie). În timpul tratamentului de lungă durată pot să apară suprainfecţii cu Candida albicans.
Raportarea reacţiilor adverse


Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
5. Cum se păstrează Tetraciclin-RNP


Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.


Nu utilizaţi Tetraciclin-RNP după data de expirare înscrisă pe cutie după “Exp:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.


A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să


aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii


Ce conţine Tetraciclin-RNP


Substanţa activă este tetraciclina.


- Fiecare capsulă conține tetraciclină clorhidrat 250 mg.


- Celelalte componente sunt: amidon de porumb și talc în conținutul capsulei și dioxid de titan (E 171), oxid galben de fier (E 172) și gelatină în învelișul capsulei.
Cum arată Tetraciclin-RNP şi conţinutul ambalajului


Capsule operculate de formă cilindrică, cu capetele emisferice, cu suprafaţa netedă și lucioasă. Mărimea capsulei Nr.2


Corpul – crem şi capacul – crem. Conținutul capsulei: pulbere de culoare de la galbenă – deschisă până la galbenă, omogenă, practic fără miros.


Câte 10 capsule în blister din PVC și folie de aluminiu.


Câte 1, 2 sau 10 blistere împreună cu prospectul în cutie de carton.
Deţinătorul certificatului de înregistrare


ÎM „RNP Pharmaceuticals” SRL, Republica Moldova


MD-4820, r-nul Criuleni, s. Dolinnoe


Tel.: + 373 22 35 97 92
Fabricantul


ÎM „RNP Pharmaceuticals” SRL, Republica Moldova


MD-4820, r-nul Criuleni, s. Dolinnoe
Vezi descrierea completă
Acest produs este disponibil în următoarele farmacii
Top sezon
NEW
Top sezon
Cod produs: 54013
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 28
Cod produs: 11658
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 7
Cod produs: 11434
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 5
Cod produs: 11432
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 3
Cod produs: 10002
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 95
Cod produs: 36144
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 6
Cod produs: 11304
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 4
Cod produs: 11431
Oferte Speciale
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 2415
Cod produs: 58042
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 517
Cod produs: 55112
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 805
Cod produs: 53246
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 632
Cod produs: 57315
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 464
Cod produs: 55597
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 2435
Cod produs: 54878
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 346
Cod produs: 54749
Ciulinul de lapte - doza de sănătate a ficatului!
Ficatul este principalul organ ce protejează organismul nostru de toxine. Acesta funcționează ca un filtru adevărat ce acumulează, apoi elimină toxinele din corpul nostru. Însa, ca orice filtru, și ficatul are nevoie de curățire, în caz contrar vor fi lipsite de protecție și celelalte organe, iar bolile nu vor întîrzia să ne dea de știre.