Domrid® comp. film. 10 mg N10x3

Cod produs: 53992
Divizarea: 30
Divizarea: 30
Doza concentratia: 10
Doza concentratia: 10
Forma: comp. film.
Producator: Kusum Healthcare Pvt.Ltd
Tara: Ucraina
Stoc: suficient
eliberat doar cu rețetă!
61 29 lei
(-10%)
55 35 lei
Beneficii:
5 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

DOMRID®

comprimate filmate

DENUMIREA COMERCIALĂ

Domrid®

DCI-ul substanţei active

Domperidonum

COMPOZIŢIA

1 comprimat filmat conţine:

substanţă activă: maleat de domperidonă echivalent cu domperidonă-10 mg; excipienţi: celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;

filmul: Opadry II31G58920 alb (hipromeloză, lactoză monohidrat, dioxid de titan (E171), polietilenglicol, talc).

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate rotunde, biconvexe, acoperite cu film de culoare albă.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul АТС

Medicamente pentru dereglările funcționale ale tractului gastrointestinal.

Propulsive, А03FА03.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Domperidona este un antagonist dopaminergic, cu proprietăţi antiemetice. Practic nu traversează bariera hematoencefalică. Administrarea domperidonei este însoţită rar de efecte adverse extrapiramidale, mai ales la maturi, dar stimulează eliberarea prolactinei din hipofiză. Proprietăţile antiemetice sunt bazate pe combinarea dintre acţiunea periferică (gastrokinetică) şi antagonismul faţă de receptorii dopaminei situaţi în zona trigger ai hemoreceptorilor, care se află în afara barierei hematoencefalice în partea posterioară (area postrema). Studiile clinice la animale şi concentraţiile mici detectate la nivelul creierului indică un efect al domperidonei asupra receptorilor dopaminergici, predominant periferic. Studiile la om au arătat că administrarea orală a domperidonei creşte presiunea la nivelul esofagului inferior, îmbunătăţeşte motilitatea antro-duodenală şi accelerează golirea gastrică. Domperidona nu are efect asupra secreţiei gastrice.

Proprietăţi farmacocinetice

Domperidona se absoarbe rapid din tractul gastrointestinal după administrarea orală pe stomacul gol și concentraţiile plasmatice maxime sunt atinse peste 30-60 minute. Biodisponibilitatea preparatului la administrare orală este mică (aproximativ 15%) datorită metabolismului intens în peretele intestinal și ficat. Deşi, biodisponibilitatea domperidonei este crescută la subiecţii sănătoşi când este administrată după mese, pacienţii cu tulburări gastrointestinale trebuie să utilizeze domperidona cu 15-30 minute înainte de mese. Hipoaciditatea gastrică scade absorbţia domperidonei. La administrarea orală după mese absorbția substanței active este încetinită. Biodisponibilitatea la administrarea orală este scăzută de administrarea anterioară a cimetidinei şi bicarbonatului de sodiu. Domperidona administrată oral nu pare să se acumuleze sau să inducă propria metabolizare; concentraţia plasmatică maximă de 21 ng/ml la 90 de minute după două săptămâni de administrarea orală a 30 mg domperidonă pe zi, a fost aproximativ aceeaşi cu cea de 18 ng/ml obţinută după administrarea primei doze Legarea cu proteinele plasmatice variază între 91-93%. Studiile de distribuţie a medicamentului marcat radioactiv efectuate la animale, au demonstrat o distribuţie largă la nivel tisular, dar concentraţii mici la nivelul creierului. În studiile pe animale, s-a determinat că doar cantități mici de medicament penetrează bariera placentară. Domperidona este metabolizată rapid şi în proporţie mare la nivel hepatic prin hidroxilare şi N-dezalchilare. Eliminarea pe cale renală constituie 31% şi cu masele fecale 66% din doza orală. Cantitatea de medicament eliminată sub formă nemodificată este mică (10% prin fecale şi aproximativ 1% prin urină). Timpul de înjumătăţire plasmatică după administrarea orală a unei doze unice este de 7-9 ore la voluntarii sănătoşi dar este prelungit la pacienţii cu insuficienţă renală severă.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Ameliorarea simptomelor de disconfort epigastric și pirozis observate după mese cum sunt senzaţia de plenitudine gastrică, greață, balonare şi eructație. Ameliorarea simptomelor de greaţă şi vomă care durează mai puțin de 48 ore.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Pentru ameliorarea simptomelor de disconfort epigastric și pirozis, observate după mese

Adulți și copii cu vârsta de la 12 ani și greutatea corporală de cel puțin 35 kg: 1 comprimat (10 mg) de 3-4 ori pe zi. Doza zilnică maximă - 8 comprimate (80 mg). Durata maximă a tratamentului-2 săptămâni.

Pentru ameliorarea simptomelor de greață și vomă, care durează cel mult 48 de ore Adulți și copii cu vârsta de 12 ani și cu greutatea corporală de cel puțin 35 kg: 1 comprimat (10 mg) de 3-4 ori pe zi. Durata maximă a tratamentului-48 de ore.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse raportate sunt clasificate pe sisteme de organe, în funcţie de frecvenţă: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, <1/10), mai puţin frecvente (>1/1 000, <1/100), rare (>1/10 000, <1/1 000), foarte rare (<1/10 000), inclusiv cu frecvenţă necunoscută. În cazul respectării recomandărilor privind dozajul și durata administrării, tratametul cu domperidonă, în general, este bine tolerat, iar reacțiile adverse apar rar. Tulburări ale sistemului imunitar: reacţii anafilactice, incluzând anafilaxie, şoc anafilactic, edem angioneurotic, urticarie, reacții de hipersensibilitate.

Tulburări endocrine: creșterea concentrației plasmatice a prolactinei.

Tulburări psihice: nervozitate, iritabilitate, agitație, depresie, anxietate, scăderea sau absența libidoului.

Tulburări ale sistemului nervos: xerostomie, insomnie, amețeli, sete, convulsii, letargie, cefalee, somnolență, acatizie, tulburări extrapiramidale.

Tulburări cardiace: edeme, palpitații, tulburări de frecvență și ritm cardiac, prelungirea intervalului QT, aritmii ventriculare grave, moarte subită cardiacă.

Tulburări gastrointestinale: dereglări gastrointestinale, inclusiv dureri abdominal; regurgitație, modificări ale poftei de mâncare, greață, pirozis, constipație, crampe intestinale de scurtă durată, diaree. Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: mâncărime, erupții cutanate.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: durere în picioare, astenie. Tulburări renale şi ale căilor urinare: retenție urinară, disurie, urinari frecvente.

Tulburări ale aparatului genital şi sânului: galactoree, ginecomastie, amenoree, mărirea sânilor, sensibilitate a sânilor, durere în piept, tulbură de alăptare, ciclu menstrual neregulat. Investigaţii diagnostice: creșterea nivelului ALT, AST și colesterolului. Deoarece hipofiza este în afara barierei hematoencefalice, domperidona poate determina o creștere a nivelului prolactinei. Aceasta poate duce la hiperprolactinemie efecte secundare neuroendocrine, cum ar fi galactoree, amenoree, ginecomastie. Reacțiile adverse extrapiramidale sunt întâlnite exclusiv la adulți. Aceste reacții adverse dispar spontan și complet imediat după încetarea tratamentului.

Altele: conjunctivită, stomatită.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la substanța activă sau excipienți. Tumoare hipofizară secretantă de prolactină (prolactinom). Hemoragie gastrointestinală, obstrucție mecanică sau perforație a intestinului când stimularea motilității gastrice poate fi periculoasă. Insuficiență hepatică și/sau renală moderată sau severă. Administrare concomitentă a ketoconazolului, eritromicinei sau altor inhibitori puternici ai CYP3A4, medicamente care prelungesc intervalului QT, cum ar fi fluconazolul, voriconazol, claritromicină, amiodaronă, telitromicină.

SUPRADOZAJ

Simptome

Simptomele supradozajului pot fi agitație, stare de conștiență alterată, convulsii, dezorientare, somnolență și reacții extrapiramidale.

Tratamentul

Nu există antidot specific, dar în cazul unui supradozaj semnificativ este recomandat lavajul gastric, timp de o oră după administrarea unei supradoze și administrarea cărbunelui activat, precum și monitorizarea atentă a pacientului și utilizarea terapiei de susținere. Medicamentele anticolinergice, medicamentele utilizate pentru tratamentul bolii Parkinson pot fi eficiente în controlul reacțiilor extrapiramidale.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Antiacidele și medicamente antisecretorii nu trebuie administrate concomitent cu Domrid® deoarece acestea reduc biodisponibilitate orală a domperidonei. La utilizarea concomitentă a acestor medicamente domperidona trebuie administrată înainte de mese, iar antiacidele sau medicamentele antisecretorii-după mese. Doza recomandată nu trebuie depășită și durata terapiei recomandate de către medic nu trebuie depășită prin auto-medicație. Pacienții la care simptomele de disconfort nu dispar după mese și care trebuie să administreze în mod constant domperidonă timp de mai mult de 2 săptămâni, trebuie să se adreseze la medic. Pacienții care au greață și vomă mai mult de 48 de ore, trebuie să se adreseze la medic. Domperidona nu este recomandată pentru ameliorarea simptomelor răului de mișcare. Administrarea domperidonei concomitent cu ketoconazol, eritromicină sau alți inhibitori puternici CYP3A4 trebuie evitată deoarece aceasta poate duce la prelungirea intervalului QT. Domrid® trebuie utilizat cu precauție la pacienții cu factori de risc pentru prelungirea intervalului QT, inclusiv hipokaliemie, hipomagneziemie boli cardiace organice severe, la administrarea concomitentă a medicamentelor care prelungesc intervalului QT și la pacienții cu insuficiență hepatică și/sau renală ușoară.

Trebuie luate în considerare următoarele informații cu privire la riscul de apariție a complicațiilor bolilor cardiovasculare cauzate de medicamentele care contin domperidonă:

• unele studii epidemiologice au arătat că domperidona poate fi asociată cu un risc crescut de aritmii ventriculare grave sau moarte cardiacă subită;

• riscul de aritmii ventriculare grave sau moarte cardiacă subită poate fi mai mare la pacienții cu vârsta peste 60 de ani sau la administrarea orală a medicamentului în doze mai mari de 30 mg pe zi; Domperidona se administrează la adulți și copii în cele mai mici doze eficiente. Dacă aveți intoleranță la unele categorii de glucide, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de începerea terapiei, deoarece acest medicament conține lactoză.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Datele post-marketing privind utilizarea domperidonei la femeile însărcinate sunt limitate. Prin urmare, Domrid® trebuie utilizat în timpul sarcinii numai atunci când, conform recomandărilor medicului, beneficiul pentru mamă depășește riscul potențial pentru făt. Rezultatele studiilor au arătat că domperidona trece în laptele matern. Efectele asupra copilului nu se cunosc. Prin urmare, alăptarea trebuie întreruptă la femeile care administrează Domrid®.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Având în vedere posibilele efecte adverse din partea sistemului nervos central, pacienții trebuie să fie prudenți atunci când conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Administrarea la copii

Acest medicamentul poate fi administrat la copiii cu vârsta peste 12 ani și o greutate corporală de cel puțin 35 kg. La copii domperidona trebuie administrată în cea mai mică doză eficientă.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE ŞI ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI Medicamentele anticolinergice pot neutraliza efectul domperidonei. Biodisponibilitatea domperidonei este redusă atunci când este administrată după cimetidină sau hidrocarbonat de sodiu. Antiacidele și medicamentele antisecretorii nu trebuie administrate concomitent cu Domrid®, deoarece acestea reduc biodisponibilitatea domperidonei după administrarea orală. Principala cale de metabolizare a domperidonei are loc cu participarea izoenzimei CYP3A4 a citocromului P450, de aceea, la administrarea concomitentă a domperidonei și a medicamentelor care inhibă semnificativ această izoenzimă poate crește concentrația plasmatică a domperidonei. Exemple de inhibitori ai izoenzimei CYP3A4 sunt următoarele medicamente: antifungice azolice (fluconazol, itraconazol, ketoconazol, voriconazol), antibioticele macrolide (claritromicină, eritromicină), inhibitori ai proteazelor (amprenavir, atazanavir, fosamprenavir, indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir), blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, verapamil), amiodaronă, aprepitant, nefazodonă, telitromicină. La administrarea concomitentă cu m-colinolitice și analgezice opioide se reduce influența domperidonei asupra activi tații motorice de evacuare gastrică și intestinală. Administrarea concomitentă cu ketoconazol, eritromicină sau alți inhibitori puternici ai CYP3A04 poate conduce la prelungirea intervalului QT. La administrarea concomitentă a domperidonei a câte 10 mg de patru ori pe zi și ketoconazolului a câte 200 mg de două ori pe zi a fost observată prelungirea intervalului QT cu 10-20 ms. Atât în timpul monoterapiei cu domperidonă cu doze uzuale cât și la administrarea zilnică a domperidonei în doză de 160 mg (ceea ce reprezintă o doză de două ori mare decât doza zilnică maximă), schimbări clinic semnificative a intervalului QT nu au fost observate. Administrarea concomitentă a domperidonei cu digoxină sau paracetamol nu este afectat nivelul acestor medicamente în sânge. Domrid®, de asemenea, poate fi uilizat în combinație cu medicamentele neuroleptice, acțiunea cărora nu o potențează; agoniști ai receptorilor dopaminergici (bromocriptină, L-dopa), ale căror efecte adverse periferice, cum ar fi indigestie, greață, vomă le inhibă fără a altera PROPRIETĂȚILE terapeutice de bază.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate filmate 10 mg. Câte 10 comprimate în blister. Câte 1 sau 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare plasate în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra în ambalajul original la temperatura sub 25°С.

A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

4 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Fără prescripţie medicală.

DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

„Kusum Pharm” SRL

str. Skryabin 54, or. Sumî 40020, Ucraina

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

„Kusum Pharm” SRL

str. Skryabin 54, or. Sumî 40020, Ucraina


Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Preț produs în pct: 699
Cod produs: 45851
Preț produs în pct: 596
Cod produs: 50896
Preț produs în pct: 390
Cod produs: 60117
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 25
Cod produs: 52487
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 462
Cod produs: 64294
Top sezon
Preț produs în pct: 666
Cod produs: 47308
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 621
Cod produs: 62340
Promoție
Top sezon
Preț produs în pct: 618
Cod produs: 46542
RECOMANDĂM
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.