Stamic comp. film. gastrorez.40mg N14 Pharmaris

Cod produs: 49022
Divizarea: 14
Doza concentratia: 40
Forma: comp. film. gastrorez.
Producator: Helba Pharmaceuticals Inc. Co. Turcia (prod.: Merkez Laboratory Pharmaceutical and Trade Co., Turcia)
Tara: Turcia
Stoc: suficient
eliberat doar cu rețetă!
53 95 lei
(-11%)
48 06 lei
Beneficii:
4 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii





stamic

comprimate filmate gastrorezistente

DENUMIREA COMERCIALĂ

Stamic


DCI-ul substanţei active

Pantoprazolum

COMPOZIŢIA

1 comprimat conţine:

substanţa activă: pantoprazol (sub formă de pantoprazol sesquihidrat de sodiu) 40 mg;

excipienţi:nucleul: croscarmeloză de sodiu, crospovidonă, manitol DC (E421), carbonat de sodiu anhidru, stearat de calciu, siliciu coloidal anhidru; filmul: hipromeloză acetat succinat, trietilcitrat, hidroxipropilmetilceluloză, talc, laurilsulfat de sodiu, oxid galben de fier (E172).

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate gastrorezistente.


DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbenă.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Inhibitori ai pompei de protoni, A02BC02.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Pantoprazolul este un benzimidazol substituit care inhibă secreţia acidă gastrică prin acţiunea specifică la nivelul pompelor de protoni din celulele parietale.

Pantoprazolul este convertit la forma sa activă, în mediul acid al canaliculilor celulelor parietale, unde inhibă enzima ATP-aza H+/K+, adică etapa finală de producere a acidului clorhidric în stomac. Inhibarea este dependentă de doză şi afectează atât secreţia acidă bazală cât şi secreţia acidă provocată. Lamajoritatea pacienţilor, simptomele dispar în decurs de 2 săptămâni. Similar altor inhibitori de pompă de protoni şi antagonişti ai receptorilor H2, tratamentul cu pantoprazol determină o reducere a acidităţii la nivelul stomacului şi, astfel, o creştere a gastrinemiei, proporţională cu reducerea acidităţii. Creşterea gastrinemiei este reversibilă. Deoarece pantoprazolul se leagă de enzimă distal faţă de nivelul receptorilor celulari, substanţa poate afecta secreţia de acid clorhidric, independent de stimularea cu alte substanţe (acetilcolină, histamină, gastrină). Efectul este identic, indiferent dacă medicamentul este administrat oral sau intravenos.

Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

Pantoprazolul se absoarbe rapid şi concentraţia plasmatică maximă este atinsă după administrarea orală a unei doze unice de 40 mg. Concentraţiile plasmatice maxime de aproximativ 2-3 μg/ml se ating în medie la 2,5 ore după administrare şi aceste valori rămân constante după administrări repetate.

Distribuţie

Volumul de distribuţie este de aproximativ 0,15 l/kg şi clearance-ul este de aproximativ 0,1 l/ore/kg.

Eliminare

Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare este de aproximativ 1 oră. Au existat câteva cazuri de subiecţi la care eliminarea a fost întârziată. Datorită legării specifice a pantoprazolului de pompele de protoni ale celulei parietale, timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare nu este corelat cu o durată de acţiune mai lungă (inhibare a secreţiei acide).

Metabolizare

Pantoprazolul se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 98%. Substanţa este metabolizată aproape exclusiv la nivel hepatic. Eliminarea renală reprezintă principala cale de excreţie (aproximativ 80%) pentru metaboliţii pantoprazolului, restul eliminându-se prin materiile fecale. Principalul metabolit plasmatic şi urinar este demetilpantoprazolul, care este sulfoconjugat. Timpul de înjumătăţire plasmatică al metabolitului principal (aproximativ 1,5 ore) nu este cu mult mai mare decât cel al pantoprazolului.

Biodisponibilitate

Pantoprazolul este absorbit complet după administrare orală. S-a constatat că biodisponibilitatea absolută din comprimat este de aproximativ 77%. Aportul concomitent de alimente nu a avut nici o influenţă asupra ASC, concentraţiei plasmatice maxime şi, ca urmare, asupra biodisponibilităţii. Prin aportul concomitent de alimente nu va creşte decât variabilitatea timpului de instalare a acţiunii.

Linearitate

Farmacocinetica nu variază după administrarea unică sau repetată. La un interval de dozaj cuprins între 10 şi 80 mg, farmacocinetica pantoprazolului în plasmă este practic liniară, atât după administrarea orală, cât şi după cea intravenoasă.

Caracteristici la pacienţi/grupe speciale de subiecţi

Nu este necesară reducerea dozei când pantoprazolul se administrează la pacienţii cu funcţie renală afectată (inclusiv pacienţii dializaţi). Similar subiecţilor sănătoşi, la asemenea pacienţi pantoprazolul are un timp de înjumătăţire plasmatică scurt. Doar mici cantităţi de pantoprazol sunt dializate. Deşi metabolitul principal are un timp de înjumătăţire plasmatică moderat întârziat (2-3 ore), excreţia este la fel de rapidă şi, astfel, nu se produce acumulare.

Deşi la pacienţii cu ciroză hepatică (clasele A şi B conform clasificării Child-Pugh) valorile timpului de înjumătăţire plasmatică au crescut cu 7 până la 9 ore şi valorile ASC au crescut cu un coeficient de 5-7, concentraţia plasmatică maximă crescând numai uşor de 1,5 ori, comparativ cu subiecţii sănătoşi.

De asemenea, nu este relevantă clinic nici creşterea uşoară a valorilor ASC şi Cmax la voluntarii vârstnici, comparativ cu voluntarii mai tineri.

Copii şi adolescenţi

În urma administrării orale a unei doze unice de 20 sau 40 mg pantoprazol la copiii cu vârsta între 5 şi 16 ani, valorile ASC şi Cmax s-au încadrat în valorile corespunzătoare adulţilor.

În urma administrării intravenoase a unei doze unice de 0,8 sau 1,6 mg/kg pantoprazol la copiii cu vârsta între 2 şi 16 ani, nu a existat nicio asociere semnificativă între clearance-ul pantoprazolului şi vârstă sau greutate. ASC şi volumul de distribuţie au fost în concordanţă cu datele obţinute la adulţi.

INDICAŢII TERAPEUTICE

-Esofagită de reflux moderată şi severă;

-în asociere cu două antibiotice adecvate pentru eradicarea Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcere gastro-duodenale, pentru a reduce recurenţa ulcerelor duodenale şi gastrice determinate de acest microorganism;

-ulcer duodenal;

-ulcer gastric;

-sindrom Zollinger-Ellison şi alte afecţiuni hipersecretorii patologice.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de ≥ 12 ani

Tratamentul esofagitei de reflux moderate şi severe

Se administrează câte 1 comprimat pantoprazol pe zi. În cazuri individuale doza poate fi dublată (se creşte până la 2 comprimate pantoprazol pe zi), în special dacă nu a existat răspuns la alt tratament. De regulă,este necesară o elasticitate de 4 săptămâni pentru tratamentul esofagitei de reflux. Dacă nu este suficient, vindecarea va fi obţinută, de regulă peste alte 4 săptămâni.

Adulţi

Eradicarea H. pylori

La pacienţii Helicobacter pylori-pozitivi cu ulcere gastrice şi duodenale, eradicarea agentului patogen trebuie realizată prin terapie asociată. În funcţie de tipul rezistenţei, se pot recomanda următoarele asocieri pentru eradicarea H. pylori:

a)un comprimat Stamic® 40 mg de două ori pe zi

+ 1000 mg amoxicilină de două ori pe zi

+ 500 mg claritromicină de două ori pe zi

b)un comprimat Stamic® 40 mg de două ori pe zi

+ 400 - 500 mg metronidazol de două ori pe zi

+ 250 - 500 mg claritromicină de două ori pe zi

c)un comprimat Stamic® 40 mg de două ori pe zi

+ 1000 mg amoxicilină de două ori pe zi

+ 400 - 500 mg metronidazol de două ori pe zi

Ulcer gastric şi duodenal

Dacă terapia asociată nu reprezintă o opţiune, de exemplu dacă pacientul este Helicobacter pylori-negativ, pentru monoterapia cu Stamic® 40 mg se aplică următoarele recomandări de dozaj:

Se administrează câte 1 comprimat pantoprazol pe zi. În cazuri individuale doza poate fi dublată (se creşte până la 2 comprimate pantoprazol pe zi), în special dacă nu a existat răspuns la alt tratament.

Sindrom Zollinger-Ellison

Pentru tratamentul de lungă durată a sindromului Zollinger-Ellison şi a altor afecţiuni hipersecretorii patologice pacienţii trebuie să înceapă tratamentul cu o doză zilnică de 80 mg (2 comprimate Stamic® 40 mg). Ulterior, dozajul poate fi crescut sau scăzut treptat, după caz, utilizând ca referinţă determinările secreţiei acide gastrice. În cazul administrării unei doze de peste 80 mg pe zi, doza trebuie divizată şi administrată de două ori pe zi. O creştere temporară a dozei peste 160 mg pantoprazol este posibilă, dar nu trebuie menţinută mai mult decât este necesar pentru controlul corespunzător al acidităţii.

Durata tratamentului sindromului Zollinger-Ellison şi al altor afecţiuni hipersecretorii patologice nu este limitată şi trebuie adaptată la necesităţile clinice.

Grupe speciale de pacienţi

Insuficienţă hepatică

La pacienţii cu insuficienţă hepatică severă doza trebuie redusă la 1 comprimat (40 mg pantoprazol) o dată pe zi.

Insuficienţă renală

La pacienţii cu insuficienţă renală nu este necesară ajustarea dozei.

Vârstnici

Doza zilnică de 40 mg pantoprazol nu trebuie depăşită la pacienţii vârstnici. Excepţie face terapia asociată pentru eradicarea H. pylori, când pacienţilor vârstnici trebuie să li se administreze doza uzuală de pantoprazol (2 x 40 mg pe zi) în cadrul tratamentului de o săptămână.

Copii cu vârsta sub 12 ani

Stamic® nu este recomandat pentru utilizarea la copii cu vârsta sub 12 ani, datorită datelor limitate la acest grup de vârstă.

Recomandaţii generale

Comprimatele de pantoprazol nu trebuie mestecate sau zdrobite şi trebuie înghiţite întregi cu apă, înainte sau în timpul micului dejun.

În terapia asociată pentru eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori, cel de-al doilea comprimat de pantoprazol trebuie administrat înainte de masa de seară. Terapia asociată se aplică, în general, timp de 7 zile şi poate fi prelungită până la maxim două săptămâni. Dacă, pentru a asigura vindecarea ulcerelor, se indică prelungirea tratamentului cu pantoprazol, trebuie luate în considerare recomandările de dozaj pentru ulcerele duodenale şi gastrice.

De regulă, este necesară o elasticitate de 2 săptămâni pentru tratamentul ulcerului duodenal. Dacă nu este suficient, vindecarea va fi obţinută, în majoritatea cazurilor peste alte 2 săptămâni.

De regulă, este necesară o elasticitate de 4 săptămâni pentru tratamentul ulcerelor gastrice şi esofagitei de reflux. Dacă nu este suficient, vindecarea va fi obţinută, de regulă peste alte 4 săptămâni.

REACŢII ADVERSE


Clasificarea reacţiilor adverse după frecvenţă: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (≥1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Tulburări hematologice şi limfatice: foarte rare-trombocitopenie, leucopenie.

Tulburări ale sistemului nervos: mai puţin frecvente-cefalee, vertij.

Tulburări oculare: rare-tulburări de vedere, vedere înceţoşată.

Tulburări gastrointestinale: mai puţin frecvente-diaree, greaţă, vomă, distensie abdominală şi meteorism, constipaţie, xerostomie, durere şi disconfort abdominal.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: mai puţin frecvente-erupţie cutanată /exantem /erupţie, prurit; rare-urticarie, edem angioneurotic.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: rare-artralgie, mialgie.

Tulburări metabolice şi de nutriţie: rare-hiperlipidemie şi creştere a valorilor lipidelor; modificări ale greutăţii corporale.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: mai puţin frecvente -astenie, fatigabilitate şi stare generală de rău; rare-creştere a temperaturii corporale; edem periferic.

Tulburări ale sistemului imunitar: rare-hipersensibilitate (incluzând reacţii anafilactice şi şoc anafilactic).

Tulburări hepatobiliare: mai puţin frecvente-creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice (transaminaze, γ-GT); rare-valori crescute ale bilirubinei.

Tulburări psihice: mai puţin frecvente-tulburări de somn; rare-depresie (şi toate simptomele de agravare asociate); foarte rare-dezorientare (şi toate simptomele de agravare asociate).

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la pantoprazol sau la oricare dintre excipienţi.

Pantoprazol nu trebuie utilizat în terapia asociată pentru eradicarea H. pylori la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală moderată până la severă, deoarece în prezent nu sunt disponibile date privind eficacitatea şi siguranţa utilizării pantoprazol în tratamentul asociat la aceşti pacienţi.

Pantoprazol, similar altor inhibitori ai pompei de protoni (IPP) nu trebuie administrat concomitent cu atazanavirul.

SUPRADOZAJ

Nu sunt cunoscute simptomele supradozajului la om.

S-au administrat doze de până la 240 mg intravenos în decurs de 2 minute şi au fost bine tolerate. Deoarece pantoprazolul se leagă în proporţie mare de proteinele plasmatice, nu este uşor dializabil.

În caz de supradozaj cu semne clinice de intoxicaţie, se aplică regulile generale ale terapiei intoxicaţiei.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

La pacienţii cu sindrom Zollinger-Ellison şi alte afecţiuni hipersecretorii patologice care necesită tratament de lungă durată, pantoprazol, similar tuturor medicamentelor care inhibă secreţia acidă, poate reduce absorbţia vitaminei B12 (ciancobalamină) datorită hipo- sau aclorhidriei. Acest lucru trebuie luat în considerare la pacienţii cu rezerve reduse de vitamina B12 în organism sau cu factori de risc pentru absorbţie redusă de vitamina B12, în terapia de lungă durată sau dacă sunt observate simptomele clinice respective.

La apariţia oricărui simptom alarmant (de exemplu, pierdere semnificativă neintenţionată în greutate, vărsături recurente, disfagie, hematemeză, anemie sau melenă) şi când este suspectat sau prezent ulcerul gastric, trebuie exclus caracterul malign, deoarece tratamentul cu pantoprazol poate ameliora simptomele şi întârzia diagnosticul.

La pacienţii cu insuficienţă hepatică severă trebuie să li se administreze 40 mg pantoprazol o dată la două zile. La pacienţii cu insuficienţă hepatică severă, valorile serice ale enzimelor hepatice trebuie monitorizate periodic pe durata tratamentului cu pantoprazol, în special în cazul utilizării de lungă durată. În cazul în care valorile serice ale enzimelor hepatice cresc, tratamentul trebuie întrerupt.

În cazul terapiei asociate, trebuie studiată instrucţiunea pentru administrare medicamentelor respective.

Dacă simptomele persistă la efectuarea unui tratament adecvat trebuie efectuate investigaţii suplimentare.

Pantoprazolul, similar tuturor inhibitorilor de pompă de protoni, poate creşte numărul de bacterii care sunt prezente în mod normal în tractul gastrointestinal superior. Tratamentul cu pantoprazol poate duce la creşterea uşoară a riscului de infecţii gastrointestinale, cum sunt cele determinate de Salmonella, Campylobacter şi C. difficile.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Sarcina

Nu există date adecvate privind utilizarea pantoprazolului la femeile gravide. Studiile efectuate la animale au arătat toxicitate asupra funcţiei de reproducere. Nu se cunoaşte riscul potenţial la om. Pantoprazol nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar.

Alăptarea

Nu se cunoaşte dacă pantoprazolul este excretat în laptele matern. Studiile efectuate la animale au demonstrat excreţia de pantoprazol în laptele matern. O decizie cu privire la continuarea/întreruperea alăptării sau continuarea/întreruperea terapiei cu pantoprazol trebuie luată având în vedere beneficiile alăptării pentru copil şi beneficiile terapiei cu pantoprazol pentru mamă.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Stamic® nu are nicio influenţă cunoscută asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pot apărea reacţii adverse la medicament, cum sunt vertijul şi tulburări de vedere. În aceste condiţii, poate scădea capacitatea de reacţie.

Interacţiuni cu alte medicamente, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Stamic® poate reduce absorbţia medicamentelor a căror biodisponibilitate depinde de pH (de exemplu, ketoconazol).

S-a demonstrat că administrarea concomitentă de atazanavir 300 mg/ritonavir 100 mg cu omeprazol (40 mg o dată pe zi) sau atazanavir 400 mg cu lansoprazol (60 mg in doză unică) la voluntari sănătoşi a dus la o reducere marcată a biodisponibilităţii atazanavirului. Absorbţia de atazanavir este dependentă de pH. Prin urmare, inhibitorii de pompă de protoni, incluzând pantoprazolul, nu trebuie administraţi concomitent cu atazanavir.

Pantoprazolul este metabolizat la nivel hepatic prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P450. Nu poate fi exclusă interacţiunea pantoprazolului cu alte medicamente sau alţi compuşi care sunt metabolizaţi prin intermediul aceluiaşi sistem enzimatic. Cu toate acestea, nu s-au observat interacţiuni semnificative clinic în testele specifice pentru astfel de medicamente sau compuşi, respectiv carbamazepină, cafeină, diazepam, diclofenac, digoxină, alcool etilic, glibenclamidă, metoprolol, naproxen, nifedipină, fenitoină, piroxicam, teofilină şi contraceptive orale.

Deşi nu s-a observat nici o interacţiune în timpul administrării concomitente de fenprocumon sau warfarină în studii clinice de farmacocinetică, au fost raportate câteva cazuri izolate de modificări ale valorii INR în timpul tratamentului concomitent în perioada ulterioară punerii pe piaţă. Prin urmare, la pacienţii în tratament cu anticoagulante cumarinice, se recomandă monitorizarea timpului de protrombină/INR după iniţierea şi întreruperea tratamentului cu pantoprazol, precum şi în cazul administrării neregulate de pantoprazol.

De asemenea, nu au existat interacţiuni la administrarea concomitentă de antiacide.

Studii de interacţiuni farmacocinetice s-au efectuat la om, constând în administrarea concomitentă de pantoprazol şi următoarele antibiotice: claritromicină, metronidazol, amoxicilină.

Nu s-au evidenţiat interacţiuni relevante din punct de vedere clinic.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate filmate 40 mg.

Câte 14 sau 28 comprimate în flacoane. Câte 1 flacon împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

păstrare

A se păstra la temperatura sub 25 °C, în ambalajul original închis ermetic.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

24 luni.

După prima deschidere-3 luni.

A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.

DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

HELBA Pharmaceuticals Inc. Co. Turcia

Öveçler 1319. Sok. No:5/2

Çankaya-Ankara

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Merkez Laboratory Pharmaceutical and Trade Co, Turcia.

Taşdelen, Camlik Mah. , Sirri Çelik Bulvari

Ayça Sokak No: 6

Çekmeköy-Istanbul

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 1317
Cod produs: 58186
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 267
Cod produs: 61835
RECOMANDĂM
Promoție
Preț produs în pct: 268
Cod produs: 61833
Promoție
Preț produs în pct: 346
Cod produs: 61830
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.