NovoRapid® FlexPen® sol. inj. stilou inject. preump. 100 UI/ml 3 ml N5

Cod produs: 49148
Divizarea: 5
Doza concentratia: 100
Forma: sol. inj. stilou inject. preump.
Producator: Novo Nordisk A/S
Tara: Danemarca
Stoc: suficient
eliberat doar cu rețetă!
641 75 lei
(-3%)
625 00 lei
Beneficii:
62 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

NovoRapid FlexPen 100 UA /ml soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut

Insulină aspart

1. Ce este NovoRapid FlexPen şi pentru ce se utilizează

NovoRapid FlexPen este o insulină modernă (analog de insulină) cu acţiune rapidă. Insulinele moderne sunt forme îmbunătăţite ale insulinei umane. NovoRapid FlexPen este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 1 an şi peste. Diabetul este o afecţiune în care organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină pentru a controla concentraţia de zahăr din sânge.

NovoRapid FlexPen determină începerea scăderii glicemiei la 10-20 de minute după injectare, efectul maxim producându-se la 1-3 ore după injectare; efectul durează 3-5 ore. Datorită duratei scurte a efectului, de regulă, NovoRapid FlexPen trebuie administrat în asociere cu preparate de insulină cu durată de acţiune intermediară sau prelungită. În plus NovoRapid poate fi utilizat în perfuzie continuă în pompele de insulină.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi NovoRapid FlexPen

Nu utilizaţi NovoRapid FlexPen

► Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la insulină aspart sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului (vezi pct. 6 Conţinutul ambalajului şi alte informaţii).

► Dacă simţiţi că veţi avea o reacţie hipoglicemică (concentraţie mică a zahărului din sânge) (vezi pct. 3 Cum să utilizați NovoRapid FlexPen).

► În cazul în care FlexPen este scăpat, lovit sau strivit.

► Dacă nu a fost păstrat corespunzător sau a fost congelat (vezi pct. 5 Cum se păstrează NovoRapid FlexPen).

► Dacă insulina nu este limpede și incoloră.

Înainte de a utiliza NovoRapid FlexPen

► Verificaţi eticheta pentru a vă asigura că aveţi tipul corect de insulină.

► Utilizaţi întotdeauna un ac nou la fiecare injecţie, pentru a preveni contaminarea.

► Acele şi NovoRapid FlexPen nu trebuie să fie distribuite.

Atenţionări şi precauţii

► Dacă aveţi probleme cu rinichii, ficatul, glandele suprarenală, pituitară sau tiroidă.

► Dacă aţi făcut un efort fizic mai intens decât de obicei sau doriţi să vă modificaţi dieta obişnuită, întrucât aceste situaţii vă pot influenţa valorile glicemiei.

► Dacă sunteţi bolnav, continuaţi să utilizaţi insulina şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

► În cazul în care călătoriţi în străinătate în zone cu diferenţă de fus orar aceasta vă poate influenţa necesarul de insulină şi momentul injecţiilor. Consultați medicul dumnevoastră dacă v-ați planificat astfel de călătorie.

NovoRapid FlexPen împreună cu alte medicamente

Unele medicamente afectează concentraţia zahărului din sânge şi aceasta înseamnă că doza necesară de insulină se va modifica. Medicamentele cel mai des utilizate, care vă pot influenţa tratamentul cu insulină, sunt enumerate mai jos. Spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără rețetă. În mod particular, ar trebui să-i spuneți medicului dumneavoastră dacă utilizați orice medicament menționat mai jos, care ar putea afecta nivelul zahărului din sângele dumnevoastră.

Concentraţia zahărului din sânge poate scădea (hipoglicemie) dacă utilizaţi: Medicamente antidiabetice orale, inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), salicilaţi, steroizi anabolizanţi și sulfonamide.

Concentraţia zahărului din sânge poate crește (hiperglicemie) dacă utilizaţi: Contraceptive orale, tiazide, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, simpatomimetice, hormon de creştere și danazol.

Octreotid şi lanreotid pot fie să crească, fie să reducă concentraţia de zahăr din sânge.

Beta-blocantele pot diminua sau suprima primele simptome de avertizare pentru recunoaşterea concentraţiei scăzute a zahărului în sânge.

Tiazolidinedionele (clasa de antidiabetice orale utilizate pentru tratamentul diabetului tip 2)

Unii pacienţi, care suferă de mult timp de diabet zaharat tip 2 şi afecţiuni cardiace sau accident vascular cerebral anterior, daca au fost trataţi cu tiazolidinediona şi insulină, au manifestat insuficienţă cardiacă. Informaţi medicul cât mai curând posibil dacă se manifestă vreunul din semnele de insuficienţă cardiacă precum dificultate la respiraţie neaşteptată sau creştere rapidă în greutate sau umflături localizate (edeme).

NovoRapid FlexPen împreună cu alimente și băuturi

Dacă aţi consumat alcool, necesarul dumneavoastră de insulină se poate modifica, deoarece valoarea glicemiei dumneavoastră poate fie să crească, fie să scadă. Se recomandă monitorizarea atentă.

Sarcina şi alăptarea

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă, intenționați să rămâneți gravidă sau să alăptați, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări. NovoRapid FlexPen poate fi utilizat în timpul sarcinii și alăptării. Doza dumneavoastră de insulină poate necesita ajustări în timpul sarcinii şi după naştere. Controlul atent al diabetului dumneavoastră şi în special prevenirea hipoglicemiei sunt importante pentru sănătatea copilului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastră de concentrare şi de reacţie, şi, ca urmare, capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje pot fi afectate dacă concentraţia zahărului în sângele dumneavoastră este prea mică sau prea mare. Ţineţi cont de faptul că vă puteţi expune dumneavoastră sau pe cei din jur la pericol. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă este recomandabil să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje:

► Dacă aveţi hipoglicemii frecvente.

► Dacă recunoaşteţi cu dificultate semnele hipoglicemiei.

O consecinţă a debutului rapid al acţiunii NovoRapid FlexPen este faptul că o posibilă hipoglicemie se manifestă mai precoce după administrare decât în cazul insulinei umane solubile.

3. Cum să utilizați NovoRapid FlexPen

Dozare

Discutați despre necesarul de insulină cu medicul dumneavoastră sau asistenta medicală. Asigurațivă că utilizaţi NovoRapid FlexPen exact cum v-a prescris medicul dumneavoastră sau asistenta medicală și urmațile sfatul cu atenție. Dacă medicul dumneavoastră v-a schimbat tratamentul de pe un tip sau marcă de insulină pe un alt tip sau marcă, atunci s-ar putea ca doza de insulină să fie ajustată de către medic. Nu înlocuiţi insulina dumneavoastră decât la indicaţia medicului. Luaţi masa sau o gustare în primele 10 minute de la injectare pentru a evita hipoglicemia. În general, NovoRapid FlexPen se administrează imediat înainte de masă. Când este necesar, NovoRapid FlexPen poate fi administrat şi imediat după masă.

Utilizarea la copii

NovoRapid FlexPen poate fi utilizat la copii în locul insulinei umane solubile atunci când un debut rapid al efectului este de preferat. De exemplu atunci când este dificil să se coreleze dozele copilului cu mesele.

Utilizarea la grupuri speciale de pacienţi

Dacă funcţia rinichilor sau ficatului dumneavoastră este diminuată sau dacă aveţi vârsta peste 65 de ani, este necesar să verificaţi în mod regulat concentraţia de zahăr din sânge şi să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre schimbarea dozei dumneavoastră de insulină.

Mod de administrare

NovoRapid FlexPen poate fi utilizat pentru injectare sub piele (subcutanată) sau pentru perfuzie continuă în pompele de insulină. Administrarea cu o pompă de insulină necesită instrucţiuni cuprinzătoare de la specialistul dumneavoastră în domeniul sănătăţii. Dacă este necesar, NovoRapid FlexPen poate fi administrat şi direct în venă (intravenos), însă această administrare trebuie făcută numai de către medici sau personalul medical. Nu vă injectaţi niciodată insulina în muşchi (intramuscular).

La fiecare administrare schimbaţi locul injectării în cadrul regiunii anatomice respective pentru a reduce riscul formării nodulilor sau adânciturilor din piele (vezi pct. 4 Reacţii adverse posibile). Cele mai indicate locuri pentru injectare sunt: faţa anterioară a peretelui abdominal, partea superioară a braţului sau faţa anterioară a coapselor. Insulina va acţiona mai rapid dacă este injectată în abdomen. Se recomandă determinarea cu regularitate a concentraţiei zahărului din sânge.

Cum se utilizează NovoRapid FlexPen

Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare incluse în acest prospect. Trebuie să folosiţi stiloul injector aşa cum este descris în instrucţiunile de utilizare.

Dacă utilizați mai multă insulină decât trebuie

Dacă utilizați prea multă insulină, concentraţia zahărului din sângele dumneavoastră scade prea mult, (aceasta se numește hipoglicemie). Acest lucru se poate întâmpla:

• Dacă mâncați prea puțin sau săriți peste o masă.

• Dacă ați depus un efort fizic mai mare decât de obicei.

Semnele de avertizare a hipoglicemiei pot să apară brusc și pot include: transpiraţii reci; piele palidă şi rece; dureri de cap; bătăi rapide ale inimii; senzaţie de rău (greaţă); senzaţie intensă de foame; tulburări de vedere trecătoare; somnolenţă; oboseală şi senzaţie de slăbiciune neobişnuite; nervozitate sau tremor; stare de nelinişte; confuzie; dificultăţi de concentrare.

Dacă simțiți o hipoglicemie,luați o gustare bogată în zahăr și apoi măsurați concentrația de zahăr în sânge. Dacă prezentaţi o concentraţie mică de zahăr în sânge, mâncaţi tablete de glucoză sau alimente care conţin mult zahăr (dulciuri, biscuiţi, suc de fructe), apoi odihniţi-vă. Să aveţi întotdeauna la dumneavoastră tablete de glucoză, dulciuri, biscuiţi sau suc de fructe ca măsură de precauţie.

Când simptomele hipoglicemiei au dispărut sau când concentraţia de zahăr din sânge s-a stabilizat, continuaţi tratamentul obișnuit cu insulină. Informaţi-i pe cei din jur că aveţi diabet zaharat şi care pot fi consecinţele acestui lucru, inclusiv despre riscul leşinului (pierderii conştienţei) ca urmare a unei hipoglicemii. Informaţi-i pe cei din jur că în cazul în care leşinaţi trebuie să vă aşeze pe o parte şi să vă acorde imediat asistenţă medicală. Nu trebuie să vă administreze mâncare sau băuturi pentru că vă puteţi sufoca.

Vă puteţi reveni mai repede din starea de inconştienţă dacă vi se administrează o injecţie cu glucagon de către o persoană instruită corespunzător. Dacă vi se injectează glucagon veţi avea nevoie de glucoză sau de o gustare dulce cât mai curând posibil după ce vă recăpătaţi conştienţa. Dacă nu răspundeţi la tratamentul cu glucagon va trebui să fiţi tratat în spital. Adresați-vă medicului dumnevoastră sau serviciului de urgență dacă vi s-a administrat glucagon: este necesar de a găsi cauza apariției hipoglicemiei pentru a fi evitată apariția acesteia în viitor.

► Dacă reducerea severă prelungită a concentraţiei zahărului din sânge nu este tratată, aceasta poate provoca leziuni ale creierului (temporare sau permanente) şi chiar moarte.

► Dacă leşinaţi din cauza episoadelor de hipoglicemie pe care le aveţi, sau dacă aţi prezentat numeroase episoade de hipoglicemie, discutaţi cu medicul dumnevoastră. Este posibil să fie necesară modificarea dozei de insulină, a alimentaţiei sau programului de exerciţii fizice.

Dacă uitaţi să utilizaţi insulină

Dacă uitaţi să utilizaţi insulină, concentraţia zahărului din sângele dumneavoastră creşte prea mult (aceasta se numește hiperglicemie). Acest lucru, deasemenea, se poate întâmpla dacă:

• V-aţi administrat în mod repetat doze mai mici de insulină decât cele necesare.

• Aveţi o infecţie și/sau febră.

• Aţi mâncat mai mult decât de obicei.

• Aţi depus mai puţin efort fizic decât de obicei.

Semnele de avertizare apar treptat. Acestea includ: urinare frecventă; senzaţie de sete; pierdere a poftei de mâncare; senzaţie sau stare de rău (greaţă sau vărsături); ameţeli sau oboseală; piele uscată; gură uscată şi respiraţie cu miros de fructe (acetonă). Acestea pot fi semne ale unei stări critice numită cetoacidoză diabetică (acumulare de acid în sânge, deoarece corpul foloseşte grăsime în loc de zahăr). Dacă nu sunteţi tratat, acesta poate duce la comă diabetică şi în final la deces. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste semne: măsuraţi-vă concentraţia zahărului din sânge; dacă este posibil, măsuraţi corpii cetonici din urină, apoi adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă încetaţi să utilizaţi insulină

Această situaţie poate determina o concentraţie foarte mare a zahărului în sânge (hiperglicemie severă) şi cetoacidoză. Nu încetaţi administrarea insulinei fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră, care vă va oferi recomandările corespunzătoare. Dacă aveţi întrebări suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, NovoRapid FlexPen poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacțiile adverse pot apărea cu anumite frecvențe, care sunt definite după cum urmează:

• Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 persoană din 10

• Mai puțin frecvente: afectează 1 până la 10 persoane din 1 000

• Rare: afectează 1 până la 10 persoane din 10 000

• Foarte rare: afectează mai puțin de 1 persoană din 10 000

Reacțiile adverse foarte frecvente

Concentraţia scăzută a zahărului din sânge (hipoglicemia).

Vezi sfaturile în „Dacă luați mai multă insulină decât trebuie” din punct. 3 Cum să utilizaţi NovoRapid FlexPen

Reacţii adverse mai puţin frecvente

Semne de alergie.

La locul injectării pot să apară reacţii alergice locale (durere, roşeaţă, urticarie, inflamaţie, învineţire, umflare şi mâncărime). De obicei, acestea dispar după câteva săptămâni de tratament cu insulină. În cazul în care nu dispar, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă:

• Apar semne ale alergiei ce se extind pe alte părţi ale corpului

• Brusc vă simţiţi rău şi începeţi să transpiraţi; vă simţiţi rău (vărsaţi); respiraţi cu dificultate; simţiţi accelerarea bătăilor inimii; vă simţiţi ameţit.

Tulburări de vedere. La începutul tratamentului cu insulină pot să apară tulburări de vedere, dar această afecţiune este, de obicei, temporară.

Modificări la locul de injectare (lipodistrofie). Ţesutul gras de sub piele se poate subţia (lipoatrofie) sau întări (lipohipertrofie). Schimbarea locului la fiecare injectare reduce riscul de apariţie a unor asemenea modificări ale pielii . Dacă observaţi adâncituri sau îngroşări ale pielii dumneavoastră la locul de injectare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei. Aceste reacţii se pot agrava sau pot modifica absorbţia insulinei, dacă injectaţi într-un asemenea loc.

Umflarea încheieturilor. La începerea tratamentului cu insulină, reţinerea apei în organism poate produce umflături în jurul gleznelor sau a altor articulaţii. În mod normal, acestea dispar repede.

Retinopatie diabetică (afecţiune a ochiului asociată cu diabetul zaharat care poate duce la pierderea vederii). Dacă aveţi retinopatie diabetică şi concentraţia de zahăr din sânge se îmbunătăţeşte foarte rapid, atunci retinopatia se poate agrava. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în legătură cu acest lucru.

Reacţii adverse rare

Neuropatie dureroasă (durere cauzată de afectarea nervilor). Dacă concentrația zahărului din sânge se îmbunătăţește foarte rapid, puteţi avea dureri ale nervilor-aşa-numita neuropatie acută dureroasă, care de obicei este tranzitorie.

Reacţiile adverse foarte rare

Reacţiile alergice grave la NovoRapid FlexPen sau la oricare dintre componentele medicamentului (denumite reacţii alergice sistemice). Vezi și atenționările pct. 2 Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi NovoRapid FlexPen. Dacă vreuna dintre reacțiile adverse devine gravă sau dacă observați orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului.

5. Cum se păstrează NovoRapid FlexPen

A nu se lăsa acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe eticheta FlexPen şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

NovoRapid FlexPen înainte de deschidere: se va păstra la frigider de la 2 C la 8 C la distanţă de elementul de răcire. A nu se congela.

NovoRapid FlexPen în timpul utilizării sau când este folosit ca rezervă nu trebuie ţinut la frigider. Îl puteţi purta la dumneavoastră şi menţine la temperatura camerei (sub 30°C) maximum 4 săptămâni. Întotdeauna păstraţi stiloul FlexPen cu capac atunci când nu-l utilizați, pentru a fi protejat de lumină. NovoRapid FlexPen trebuie protejat de căldură excesivă şi de lumină. Nu aruncați nici un medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine NovoRapid FlexPen

- Substanţa activă este: insulina aspart. Fiecare ml conţine insulină aspart 100 UA. Fiecare pen preumplut conţine insulină aspart 300 UA în 3 ml soluţie injectabilă.

- Celelalte componente sunt: glicerol, fenol, metacrezol, clorură de zinc, fosfat disodic dihidrat, clorură de sodiu, acid clorhidric, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului) şi apă pentru preparate injectabile.

Cum arată NovoRapid FlexPen şi conţinutul cutiei

NovoRapid FlexPen se prezintă ca o soluţie limpede și incoloră. Mărimea ambalajului este de 5 stilouri injectoare (pen-uri) preumplute a câte 3 ml.

Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricanţii

Deţinătorul certificatului de înregistrare

Novo Nordisk A/S, Novo Alle, DK-2880 Bagsvaerd, Danemarca

Fabricanţii

Novo Nordisk A/S, Novo Alle, DK-2880 Bagsvaerd, Danemarca Novo Nordisk Production SAS, 45 Avenue d’Orleans F-28000 Chartres, Franţa.


Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 84
Cod produs: 64200
Top sezon
Preț produs în pct: 536
Cod produs: 58603
Top sezon
Preț produs în pct: 920
Cod produs: 62192
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 1270
Cod produs: 55596
Promoție
Preț produs în pct: 255
Cod produs: 61834
RECOMANDĂM
Promoție
Preț produs în pct: 621
Cod produs: 62340
Promoție
Preț produs în pct: 476
Cod produs: 61829
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.