Carbamazepină-PS comp. 200mg N50

Cod produs: 58039
Divizarea: 50
Doza concentratia: 200
Forma: comp.
Producator: Pharma Start
Tara: Ucraina

Carbamazepină-PS 200 mg comprimate

Carbamazepină

 

1. Ce este Carbamazepină-PS şi pentru ce se utilizează

 

Carbamazepină-PS aparţine unui grup de medicamente numite antiepileptice (medicamente pentru convulsii).

Datorită modului de acţiune poate fi utilizat şi pentru alte boli.

Carbamazepină-PS este utilizat pentru a trata anumite tipuri de convulsii (epilepsie).

De asemenea este utilizat pentru a trata unele afecţiuni neurologice (precum afecţiunile dureroase ale feţei denumite „nevralgie de trigemen esențială”) şi anumite afecţiuni psihiatrice (crize maniacale).

Nu trebuie utilizat pentru nevralgii sau dureri obişnuite.

Epilepsia este o afecţiune caracterizată prin una sau mai multe convulsii (crize). Convulsiile apar când mesajele creierului către muşchi nu sunt transmise corect în corp, de-a lungul nervilor. Carbamazepină-PS ajută la controlul transmiterii acestor mesaje.

De asemenea, Carbamazepină-PS reglează funcţiile nervilor în cadrul celorlalte boli amintite anterior.

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Carbamazepină-PS

 

Nu luați Carbamazepină-PS:

- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carbamazepină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct.6);

- dacă sunteţi alergic la substanţe similare, cum sunt anumite medicamente folosite în tratamentul depresiei (antidepresive triciclice, de exemplu amitriptilină, desipramină, protriptilină, nortriptilină);

- dacă aveţi o boală cardiacă severă;

- dacă aţi avut în trecut o afecţiune sanguină gravă;

- dacă aveţi o tulburare în producerea porfirinei, un pigment important pentru funcţionarea ficatului şi formarea sângelui (denumită „porfirie hepatică”);

- dacă utilizaţi alte medicamente care aparţin unui grup anume de antidepresive denumite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), utilizaţi pentru tratarea depresiei şi bolii Parkinson. Acest lucru este valabil şi dacă aţi luat aceste medicamente în decursul ultimelor 14 zile.

- de regulă, dacă sunteți gravidă sau sunteți în perioada de alăptare.

- dacă pacientul este un copil mai mic de 5 ani.

Dacă vi se aplică oricare din aceste cazuri, informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Carbamazepină-PS. Dacă dumneavoastră credeţi că puteţi fi alergic, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Atenționări și precauții

- dacă aveţi afecţiuni sanguine (inclusiv acelea produse de alte medicamente);

- dacă aţi avut vreodată o sensibilitate neobişnuită (erupţie cutanată sau alte semne de alergie) la oxcarbazepină, fenitoină, fenobarbital sau lamotrigină sau la oricare alt medicament. Este important să ştiţi că dacă sunteţi alergic la carbamazepină sunt şanse de aproximativ 1 la 3-4 (25-30%) să aveţi de asemenea o reacţie alergică la oxcarbazepină.

- dacă aveţi dereglarea metabolismului sodiului;

- dacă aveţi sau aţi avut în trecut boli severe ale inimii, ficatului sau rinichilor;

- dacă suferiţi de distrofie miotonică (boală musculară degenerativă), deoarece la această grupă de pacienţi sunt prezente în mod frecvent tulburări cardiace ale conductibilităţii;

- dacă luaţi tratament de substituţie cu hormon tiroidian. În acest caz, medicul dumneavoastră trebuie să vă verifice nivelul hormonului tiroidian întrucât poate fi nevoie de o ajustare a dozei.

- dacă aveţi presiune crescută la nivelul ochiului (glaucom) sau dacă suferiți durere sau disconfort în cursul urinării; în aceste cazuri, medicul dumneavoastră trebuie să supravegheze cu atenţie starea dumneavoastră;

- dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că suferiţi de o afecţiune mentală denumită psihoză, care poate fi însoţită de confuzie sau agitaţie;

- dacă suferiţi de un tip de epilepsie în care aveţi convulsii mixte care includ absenţe;

- dacă sunteţi o femeie care utilizează contracepţie hormonală (medicamente pentru controlul sarcinii). Carbamazepină-PS face ineficiente contraceptivele. Astfel, trebuie să utilizaţi o metodă de contracepţie non-hormonală diferită sau suplimentară în timpul utilizării Carbamazepină-PS. Acest lucru vă poate ajuta să preveniţi o sarcină nedorită. Informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi sângerări vaginale neregulate sau vă apar pete. Dacă aveţi întrebări suplimentare despre acestea, întrebaţi medicul dumneavoastră sau personalul sanitar.

Dacă vi se aplică oricare din aceste cazuri, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Dacă apar semne precum reacţii alergice, febra, umflarea ganglionilor limfatici, dureri în gât, simptome de tip gripal, erupţie pe piele, apariţia de vezicule pe piele sau mucoase, apariţia cu uşurinţă a vânătăilor sau a unor mici pete de sânge pe piele (peteşii, purpură), informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital (vezi Reacţii adverse posibile).

La utilizarea carbamazepinei s-au raportat erupţii pe piele, care pot pune viaţa în pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică) şi care apar iniţial la nivelul trunchiului ca pete roşii în ţintă sau circulare, adesea cu veziculă centrală.

Alte semne de urmărit includ ulceraţii la nivelul gurii, gâtului, nasului, organelor genitale şi conjunctivită (ochi roşii şi umflaţi).

Aceste erupţii pe piele care pot pune viaţa în pericol, sunt adesea însoţite de simptome asemănătoare gripei. Erupţia poate progresa către extinderea veziculelor sau descuamarea pielii.

Cel mai mare risc de apariţie a reacţiilor cutanate grave se înregistrează în primele săptămâni de tratament.

Dacă manifestaţi sindromul Stevens-Johnson sau necroliza epidermică toxică în cursul tratamentului cu Carbamazepină-PS nu trebuie să reluaţi tratamentul cu Carbamazepină-PS niciodată.

Dacă a apărut erupţia sau aceste semne pe piele, adresaţi-vă de urgenţă unui medic şi informaţi-l că luaţi acest medicament.

Aceste reacţii adverse severe pot fi mai frecvente la persoanele din unele ţări asiatice. Riscul existent la pacienţii de origine chineză Han şi Thai poate fi previzionat prin testarea unei mostre de sânge de la aceşti pacienţi. Medicul dumneavoastră trebuie să fie cel care să vă sfătuiască dacă este necesar să faceţi un test de sânge înainte de a lua carbamazepină.

Dacă prezentaţi o creştere a numărului de convulsii, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Dacă observaţi simptome care sugerează hepatita cum sunt stări de oboseală, lipsa poftei de mâncare, greaţă sau icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră. Tratamentul cu carbamazepină impune controlul regulat al analizelor de sânge şi al testelor funcţionale de ficat şi rinichi, efectuate de către medicul dumneavoastră. Este important să participaţi la aceste controale.

Înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, incluzând tratamentul stomatologic sau de urgenţă, informaţil pe medicul care vă supraveghează că faceţi tratament cu Carbamazepină-PS. Nu întrerupeţi tratamentul cu Carbamazepină-PS fără a vă adresa mai întâi medicului. Pentru a preveni înrăutăţirea bruscă a crizelor, nu întrerupeţi brusc tratamentul dumneavoastră.

La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice precum carbamazepina s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. În cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment.

Protejaţi-vă împotriva luminii solare puternice întrucât, în cursul tratamentului cu Carbamazepină-PS, sunteţi mai expus deteriorărilor pielii cauzate de razele soarelui.

Carbamazepină-PS împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente.

Amintiţi-vă chiar şi de cele care nu v-au fost prescrise de către medic.

Acest lucru este foarte important în cazul Carbamazepină-PS, deoarece multe alte medicamente interacţionează cu acest medicament. Este posibil să aveţi nevoie de o modificare a dozei sau câteodată să întrerupeţi unul dintre medicamente.

Este important deoarece Carbamazepină-PS poate interacţiona cu alte medicamente, scăzând efectele lor, iar la rândul său concentraţia plasmatică de carbamazepină poate fi scăzută sau crescută de asocierea cu anumite medicamente.

Este posibil să aveţi nevoie de o modificare a dozei sau câteodată să întrerupeţi unul dintre medicamente.

Informaţi medicul dacă utilizaţi:

- medicamente analgezice, antiinflamatoare (dexketoprofen ,ibuprofen)

- inhibitori de monoaminoxidază (un tratament pentru depresie sau boală Parkinson). Înaintea începerii tratamentului cu carbamazepină, orice terapie cu inhibitori de monoaminoxidază trebuie întreruptă cu cel puţin două săptămâni mai devreme.

- antibiotice pentru tratamentul infecțiilor, inclusiv al celor de piele sau al tuberculozei (ex. ciprofloxacină);

- alte medicamente pentru depresie sau anxietate;

- alte medicamente pentru epilepsie;

- medicamente pentru infecţii fungice;

Dacă trebuie să luaţi itraconazol sau voriconazol, medicul dumneavoastră trebuie să vă recomande un tratament alternativ pentru epilepsie.

- medicamente antihistaminice (utilizate în tratamentul alergiilor)

- medicamente care tratează afecțiunile mentale (de exemplu olanzapina)

- medicamente folosite în terapia tuberculozei: izoniazidă

- medicamente folosite în tratamentul infecţiei HIV (inhibitori de protează), de ex., ritonavir

- acetazolamidă (medicament utilizat în tratamentul glaucomului şi al edemului);

- medicamente folosite în hipertensiunea arterială, ritm cardiac neregulat sau alte boli cardiace

- relaxante musculare: oxibutinină, dantrolenă, pancuroniu;

- medicamente folosite în tratamentul ulcerelor gastrice şi arsurilor la stomac: cimetidină, omeprazol;

- medicamente care scad colesterolul: simvastatină, atorvastatină, lovastatină, cerivastatină;

- medicamente care subţiază sângele, de ex., ticlopidină, warfarina, fenprocumon, dicumarol, acenocumarol;

- nicotinamidă (vitamina B3 suplimente; numai în doze înalte);

- medicamente folosite în terapia cancerului: cisplatin, doxorubicină

- medicamente folosite în terapia astmului: teofilină, aminofilină;

- isotretinoin (utilizat în tratamentul acneei);

- medicamente care conţin sunătoare (Hipericum perforatum, fitoterapic folosit în depresie);

- medicamente împotriva vărsăturilor severe: aprepitant, ondansetron;

- albendazol, praziquantel (medicamente contra viermilor paraziţi);

- medicamente folosite în terapia cancerului: ciclofosfamidă, lapatinib, imatinib, temsirolimus;

- corticosteroizi (cum ar fi “cortizonul” folosit în tratamentul inflamaţiei, de ex., prednisolon, dexametazonă);

- medicamente folosite în menopauză sau în tratamentul bolilor ginecologice, de ex., în endometrioză: danazol;

- medicamente folosite în chirurgia transplantului de organe: ciclosporină, everolimus, sirolimus, tacrolimus;

- diuretice (comprimate pentru eliminarea apei): hidroclorotiazidă, furosemidă;

- tadalafil (medicament împotriva impotenţei);

- litiu (folosit în tratamentul maniei şi al depresiei);

- levotiroxină (folosit în tulburări ale glandei tiroide);

- hormoni sexuali feminini, de exemplu, estrogen și progesteron și, de asemenea, contraceptive hormonale (sub formă de comprimate, plasturi, injecții sau implante); la femeile care utilizează contraceptive hormonale şi Carbamazepină-PS pot apare neregularităţi ale ciclului menstrual; contraceptivele hormonale pot deveni mai puţin eficiente şi trebuie să aveţi în vedere utilizarea altor metode contraceptive;

 

Carbamazepină-PS împreună cu alimente, băuturi și alcool

Nu beţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Carbamazepină-PS.

Nu beţi suc de grepfrut şi nu mâncaţi grepfrut deoarece acest lucru poate creşte efectul Carbamazepină-PS.

Alte sucuri, precum sucul de portocale sau de măr, nu au acest efect.

 

Copii şi vârstnici

Carbamazepină-PS poate fi folosit în siguranţă la copii cu vârsta peste 5 ani şi vârstnici dacă se ţine cont de recomandările medicului. Dacă este necesar, se vor oferi informaţii suplimentare, legate de doze sau de monitorizarea atentă (a se vedea şi sectiunea Cum să luaţi Carbamazepină-PS şi secţiunea Reacţii adverse posibile).

 

Sarcina, alăptarea și fertilitatea

Dacǎ sunteţi gravidǎ sau alǎptaţi, credeţi cǎ aţi putea fi gravidǎ sau intenţionaţi sǎ rǎmâneţi gravidǎ, adresaţi-vǎ medicului sau farmacistului pentru recomandǎri înainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi însărcinată sau doriţi să deveniţi însărcinată.

Este important să controlaţi crizele epileptice în timpul sarcinii. Cu toate acestea, există un risc posibil asupra copilului dumneavoastră dacă utilizaţi medicamente antiepileptice (medicamente pentru convulsii) în timpul sarcinii. Ca şi în cazul altor anticonvulsivante, au fost raportate în legătură cu carbamazepina diferite tipuri de malformaţii ale feţei, craniului sau sistemului cardiovascular, dezvoltarea redusă a unghiilor de la degetele mâinilor precum şi malformaţii ale altor organe (cunoscute sub denumirea de „sindrom anticonvulsivant fetal”), precum şi tulburări ale dezvoltării. Diferite studii au arătat că riscul de formare a unor divizări la nivelul coloanei vertebrale (spina bifida) este crescut până la 1%, adică de aproximativ 10 ori mai mare decât nivelul normal de risc. Este recomandată folosirea măsurilor de diagnostic, cum sunt ultrasonografia şi testele pentru alfa-fetoproteină, pentru depistarea precoce a posibilelor defecte ale fătului şi embrionului.

Medicul va discuta cu dumneavoastră riscul potenţial al utilizării Carbamazepină-PS în timpul sarcinii.

Nu întrerupeţi tratamentul cu Carbamazepină-PS înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.

În cursul sarcinii, trebuie folosită cea mai mică doză eficace, iar aceasta trebuie divizată în câteva doze mai mici pe parcursul zilei, întrucât malformaţiile sunt probabil cauzate de nivelurile înalte ale substanţei active în sânge. Dacă este posibil, carbamazepina nu trebuie administrată împreună cu alte antiepileptice în cursul sarcinii, întrucât riscul de malformaţii este crescut.

Carbamazepină-PS poate agrava deficitul de acid folic în timpul sarcinii. Prin urmare, trebuie să luaţi suplimente cu acid folic înainte de sarcină şi în timpul sarcinii. De asemenea, trebuie să luaţi vitamina K1 în ultimele săptămâni de sarcină. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă alăptaţi. Substanţa activă din Carbamazepină-PS se excretă în lapte.

Puteţi alăpta atât timp cât medicul dumneavoastră este de acord în mod particular în cazul dumneavoastră şi copilul este atent supravegheat în ceea ce priveşte apariţia reacţiilor adverse.

Cu toate acestea, dacă apar reacţii adverse, de exemplu copilul dumneavoastră devine foarte somnoros, întrerupeţi alăptatul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Fertilitatea

Foarte rar, au fost raportate cazuri de disfuncţie sexuală, de exemplu impotenţă sau scădere a libidoului, reducerea fertilităţii masculine şi/sau producţie anormală de spermă.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Carbamazepină-PS vă poate face să vă simţiţi somnoros, ameţit sau să aveţi vedere înceţoşată, mai ales la începutul tratamentului sau la creşterea dozei. Astfel, fiţi atenţi când conduceţi un vehicul, folosiţi un utilaj sau efectuaţi alte activităţi care necesită o atenţie sporită.

 

3. Cum să luaţi Carbamazepină-PS

 

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Nu depăşiţi doza recomandată.

Asiguraţi-vă că utilizaţi acest medicament cu regularitate, exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

Acest lucru vă va ajuta să obţineţi cele mai bune rezultate şi să reduceţi posibilitatea reacţiilor adverse grave.

Nu utilizaţi doze suplimentare de Carbamazepină-PS, nu îl administraţi mai frecvent şi nu îl utilizaţi pentru o perioadă mai lungă decât v-a spus medicul dumneavoastră.

Dacă utilizaţi Carbamazepină-PS, nu întrerupeţi brusc administrarea lui fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă şi când puteţi opri administrarea acestui medicament (vezi secțiunea Aveți grjă deosebită când luați Carbamazepină-PS).

Epilepsie

 

Adulți

Tratamentul epilepsiei este început de obicei cu 100 până la 200 mg o dată sau de două ori pe zi la adulţi. Apoi, doza este crescută gradat , până la obţinerea unui răspuns optim, care, în general, se observă la doza de 400 mg carbamazepină, de 2-3 ori pe zi. La unii pacienţi, doza adecvată poate ajunge la 1600 mg carbamazepină sau chiar 2000 mg carbamazepină pe zi.

 

Copii

Administrarea Carbamazepină-PS nu este recomandată la copii cu vârsta sub 5 ani (pentru acest grup de vârstă este indicată utilizarea unei forme farmaceutice corespunzătoare – sirop).

Doza de întreţinere: 10-20 mg carbamazepină/kg şi zi în mai multe prize după cum urmează:

Până la 1 an 100-200 mg carbamazepină pe zi

Între 1 - 6 ani: 200-400 mg carbamazepină pe zi

Între 6 - 10 ani 400-600 mg carbamazepină pe zi

Între 11 - 15 ani 600-1000 mg carbamazepină pe zi

Peste 15 ani 800-1200 mg carbamazepină pe zi

Doza de 200 mg pe zi poate fi divizată în 2-3 prize.

Doza maximă de întreținere :

Copii cu vârsta sub 6 ani: 35 mg/kg/zi

Copii cu vârsta între 6 și 15 ani: 1000 mg/zi

Copii cu vârsta peste 15 ani: 1200 mg/zi

Nevralgie de trigemen esențială

Doza iniţială recomandată este de 200 până la 400 mg zilnic şi este crescută încet până când nu mai există durere (de obicei 200 mg de 3 până la 4 ori pe zi).

Pentru pacienţii vârstnici se recomandă o doză iniţială mai redusă, 100 mg de două ori pe zi.

Crize maniacale

Doza uzuală recomandată este de 400 până la 600 mg pe zi (intervalul dozelor: aproximativ de la 400 până la 1600 mg pe zi).

Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte doze de Carbamazepină-PS să utilizaţi pe zi, în special dacă sunteți vârstnic.

Carbamazepină-PS este întotdeauna (excepţie posibilă numai în prima zi) administrat în doze zilnice divizate, adică de 2 până la 4 ori pe zi, în funcţie de starea dumneavoastră.

Dozele prescrise de către medicul dumneavoastră pot fi diferite faţă de cele prezentate mai sus. În acest caz urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră.

 

Mod de administrare

Luaţi Carbamazepină-PS înainte sau după mese.

Înghiţiţi comprimatele cu puţin lichid (de exemplu un pahar cu apă), comprimatele pot fi rupte în jumătăți de-a lungul liniei.

Dacă aveţi impresia că efectul Carbamazepină-PS este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicul dumneavoastră sau farmacistului.

 

Dacă utilizați mai mult Carbamazepină-PS decât trebuie

Dacă ați utilizat mai mult Carbamazepină-PS decât trebuie, adresați-vă cu medicul dumneavoastră sau farmacistului.

Este posibil să aveţi nevoie de îngrijire medicală.

Dacă prezentaţi dificultăţi în respiraţie, un puls rapid şi neregulat, stop respirator sau cardiac, dezorientare, confuzie, somnolenţă, ameţeli, agitaţie, stare de nelinişte, pierderea cunoştinţei, leşin, tremurături, bufeuri, tulburări de vedere, vorbire şi mişcare, stare de rău şi/sau vărsături, halucinaţii, crize convulsive, durere, sensibilitate sau slăbiciune musculară, scăderea temperaturii corporale, pupile mărite, este posibil ca doza dumneavoastră să fie prea mare

Întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 

Dacă uitați să luați Carbamazepină-PS

Dacă uitaţi să luaţi o doză, administraţi-o cât mai curând posibil.

Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, nu administraţi doza uitată; doar reveniţi la programul dumneavoastră regulat de utilizare.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Este foarte important ca medicul dumneavoastră să verifice periodic evoluţia dumneavoastră.

 

Dacă încetați să luați Carbamazepină-PS

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Medicul va dori să vă ia periodic probe de sânge, în mod deosebit când începeţi tratamentul cu Carbamazepină-PS. Acest lucru este normal şi nu trebuie să aveţi motive de îngrijorare. Înainte de a efectua orice tip de intervenţie chirurgicală, inclusiv dentară sau tratament de urgenţă, informaţi medicul că luaţi Carbamazepină-PS.

 

4. Reacţii adverse posibile

 

Ca toate medicamentele, Carbamazepină-PS poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Carbamazepină-PS poate avea reacții adverse la unele persoane. Acestea sunt de obicei uşoare şi apar mai frecvent la începutul tratamentului şi de regulă dispar după câteva zile de tratament.

Anumite reacţii adverse pot fi grave

Nu mai luaţi Carbamazepină-PS şi contactaţi imediat medicul dacă observaţi:

- reacții severe pe piele: erupție, înroșire, vezicule la nivelul buzelor, al ochilor sau al gurii, descuamare, însoțite de febră; apar mai frecvent la pacienți de origine chineză sau thailandeză;

- afte, vânătăi sau sângerări inexplicabile;

- dureri de gât, febră sau ambele;

- îngălbenire a pielii sau a albului ochilor;

- inflamare a gleznelor sau a picioarelor;

- orice semne ale unei afecțiuni nervoase sau confuzie;

- durere musculară sau de articulații, erupție în jurul nasului şi obrajilor, probleme de respirație (pot fi manifestări ale lupusului eritematos);

- febră, erupție, dureri articulare, analize de sânge și teste hepatice anormale (pot fi semne ale unei afectări multi-organ);

- bronhospasm cu respirație şuierătoare și tuse, probleme de respirație, stare de leșin, mâncărime sau inflamare a feței (pot fi semne ale unei reacții alergice severe);

- durere în zona stomacului.

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

 

Au mai fost raportate următoarele reacţii adverse:

Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă apar următoarele reacţii adverse, deoarece acestea pot necesita îngrijire medicală:

Reacții adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

- scădere a numărului de celule albe din sânge (leucopenie);

- ameţeli, somnolenţă, oboseală;

- incapacitatea coordonării mişcărilor, pierdere a echilibrului;

- greaţă, vărsături;

- creşterea valorilor serice ale anumitor enzime ale ficatului (gama-GT), de obicei nesemnificative;

- reacții alergice pe piele, urticarie (posibil severă);

Reacții adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

- scăderea numărului de trombocite, creşterea anumitor celule albe din sânge (eozinofilie);

- umflarea mâinilor şi a picioarelor (edem), retenţie de lichide;

- creştere în greutate;

- scăderea valorilor sodiului din sânge şi al valorii sărurilor din sânge, însoţite de durere de cap, stare de toropeală şi vărsături, confuzie şi alte tulburări mintale;

- durere de cap, tulburări de vedere (de exemplu, vedere dublă, vedere înceţoşată);

- uscăciunea gurii;

- creştere a valorilor serice ale anumitor enzime din ficat sau oase (fosfataza alcalină).

Reacții adverse mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)

- mişcări involuntare, cum sunt ticuri, tremurături, tremurături ale mâinilor, mişcări involuntare ale globilor oculari (nistagmus) sau alte tulburări de mişcare (distonie);

- diaree, constipaţie;

- creşterea valorilor serice ale anumitor enzime hepatice (transaminaze);

- înroşirea sau descuamarea pielii (dermatite exfoliative).

Reacții adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)

- creştere a numărului de celule albe din sânge (leucocitoză);

- mărire a ganglionilor limfatici (limfadenopatie);

- reacţii de hipersensibilitate întârziată (alergie) cu: febră, erupţii cutanate, inflamaţie a vaselor de sânge, mărire a ganglionilor limfatici, dureri articulare, scădere sau creştere a numărului de celule albe din sânge, mărire a volumului ficatului şi al splinei, teste funcţionale hepatice modificate, probleme în scurgerea bilei care pot apărea ca urmare a distrugerii/dispariţiei ductelor biliare din ficat; pot fi afectate şi alte organe, precum: ficatul, plămânii, rinichii, pancreasul, intestinul gros şi inima;

- deficit de folați;

- scădere a poftei de mâncare;

- inflamaţia hepatică (hepatită), îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter), dispariţia căilor biliare din ficat;

- halucinaţii (auditive sau vizuale), depresie, nelinişte, comportament agresiv, agitaţie, confuzie;

- greutate în mişcări (diskinezie), mişcări involuntare şi necontrolate (coreoatetoză);

- dificultăţi de vorbire (vorbire neclară sau prost articulată), tulburări de mişcare a globilor oculari, o senzaţie cutanată, cum ar fi arsură, înţepătură, mâncărime sau furnicături, fără nici o cauză fizică aparentă (parestezie), funcţie nervoasă alterată cu simptome de durere, arsură, tulburări senzoriale (neuropatie periferică), paralizie parţială (pareză);

- tulburări în sistemul de conducere electrică al inimii;

- creştere a tensiunii arteriale (care vă poate cauza amețelă, oboseală, nervozitate, înroșire a feței, durere de cap) sau scădere a tensiunii arteriale (cu simptome precum: stare de leșin, senzație de ebrietate, amețeală, confuzie, vedere înceţoşată);

- durere abdominală;

- senzaţie de mâncărime;

- simptome de lupus eritematos sistemic;

- slăbiciune musculară.

Reacții adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)

- modificări în tabloul hematologic care pot ameninţa viaţa, cum ar fi: scădere marcată a celulelor roşii (anemie aplastică, hemolitică sau megaloblastică) sau a tuturor tipurilor de celule ale sângelui (pancitopenie), nedezvoltare a celulelor roşii sanguine (eritroblastopenie), lipsă gravă a anumitor celule albe din sânge (agranulocitoză);

- creştere a numărului de celule roşii sanguine imature (reticulocitoză);

- erupţii pe piele care pot pune viaţa în pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică) - vezi punctul 2;

- afecţiuni cu metabolism alterat al pigmentului roşu din sânge (porfirii);

- reacţii alergice rapide, grave, inflamarea non-infecţioasă a membranelor cerebrale (meningită aseptică) cu torsiuni sau contracţii musculare (mioclonii) şi modificări în numărul anumitor celule albe din sânge (eozinofilie periferică), umflare a feţei, a gurii, a limbii sau a altor părţi ale corpului, care poate cauza dificultăţi în respiraţie (angioedem);

- creştere a nivelului hormonului prolactină, mărire a sânilor (ginecomastie), secreţie lactată inadecvată (galactoree);

- metabolism osos perturbat, cu scădere a calciului în sânge, care poate conduce la fragilitatea oaselor (osteomalacie manifestată prin dureri la mers și curbare a oaselor lungi ale piciorului; osteoporoză);

- teste funcţionale tiroidiene anormale, de obicei nesemnificative;

- niveluri crescute de colesterol (inclusiv HDL-colesterol, trigliceride);

- activare a tulburărilor mentale (psihoză);

- alterări ale gustului;

- o afecţiune denumită sindrom neuroleptic malign, caracterizat prin simptome precum tremurături şi febră mare, transpiraţii extreme, respiraţie şi bătăi cardiace rapide, stare de conştienţă şi vigilenţă diminuate;

- mâncărime cu roşeaţă şi umflare a ochilor (conjunctivită), cataractă (opacităţi ale cristalinului);

- tulburări de auz, de exemplu zgomote în urechi (tinitus), sensibilitate anormală la sunete, scădere a auzului, modificări în percepţia tonurilor;

- bătăi cardiace lente (bradicardie), bătăi cardiace neregulate, agravarea bolii coronariene preexistente, colaps circulator, insuficienţă cardiacă, inflamarea venelor (tromboflebită), astupare a vaselor de sânge (embolie, de exemplu: embolie pulmonară tromboembolie, inclusiv tromboză venoasă profundă (cu sensibilitate, durere, inflamație, căldură locală, decolorare a pielii, vene superficiale proeminente));

- anumite tipuri de tulburări în sistemul de conducere electrică a inimii (bloc atrioventricular) cu leşin;

- reacţie alergică la nivelul plămânilor cu febră, dificultăţi în respiraţie şi inflamaţie a plămânilor (pneumonită, pneumonie);

- inflamaţie a limbii şi a gurii (stomatită, glosită), inflamaţie a pancreasului;

- inflamaţie hepatică (hepatită granulomatoasă), insuficienţă hepatică;

- sensibilitate crescută a pielii la lumina soarelui (fotosensibilitate), mici zone de sângerare sub piele (purpură), înroşire a pielii cu edem şi noduli (eritem polimorf şi nodos), modificări de pigmentare a pielii, acnee, cădere a părului, transpiraţie excesivă;

- creşterea excesivă a părului de pe faţă şi corp la femeie (hirsutism);

- dureri articulare sau musculare, crampe musculare;

- inflamaţie a rinichilor (nefrită interstiţială), insuficienţă renală sau alte simptome urinare (urinare frecventă, producţie redusă de urină, retenţie urinară), creştere a valorilor ureei din sânge (azotemie), creştere a proteinelor în urină, sânge în urină;

- disfuncţii sexuale cum sunt impotenţa sau libido redus, număr redus de spermatozoizi şi/sau spermatozoizi cu mobilitate redusă;

- valori mici ale anticorpilor din sânge (hipogamaglobulinemie).

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):

- scăderea activității măduvei osoase responsabile de formarea celulelor sângelui;

- erupție cutanată de la medicament însoțită de alterarea stării generale (sindromul DRESS);

- reactivarea infecției cu virusul herpetic uman 6 (gravă, dacă sistemul imun este deprimat);

- sedare;

- tulburări de memorie;

- inflamaţie a colonului (colită) manifestată prin diaree, durere abdominală și febră;

- erupții cutanate cu vezicule;

- erupții cutanate cu îngroșarea și rigidizarea pielii;

- cădere a unghiilor;

- fracturi;

- scăderea densității oaselor.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

 

5. Cum se păstrează Carbamazepină-PS

 

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie dupǎ EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conține Carbamazepină-PS

- substanța activă este carbamazepina.

- celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, gelatină, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

 

Cum arată Carbamazepină-PS și conținutul ambalajului

Comprimate rotunde biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, cu incizie.

Cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate.

 

Deţinătorul certificatului de înregistrare

“Pharma Start” SRL

Bvd. I. Lepse 8, or. Kiev, 03124

Ucraina

 

Fabricantul

“Pharma Start” SRL

Bvd. I. Lepse 8, or. Kiev, 03124

Ucraina

 

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 80
Cod produs: 49480
Oferte Speciale
RECOMANDĂM
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.