Dimia® 3 mg + 0,02 mg comp. film. N28 (Gedeon)

Cod produs: 41541
Divizarea: 28
Doza concentratia: 1
Forma: comp. film.
Producator: Gedeon Richter PLC
Tara: Ungaria
Stoc: suficient
149 32 lei
(-8%)
137 99 lei
Beneficii:
13 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

DIMIA®

comprimate filmate

DENUMIREA COMERCIALĂ

Dimia®

DCI-ul substanţelor active

Drospirenonum Ethinylestradiolum

COMPOZIŢIA

1 comprimat filmat conţine:

substanţe active: drospirenonă 3 mg, etinilestradiol 0,02 mg;

excipienţi:nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidon de porumb pregelatinizat, macrogol, copolimer al alcoolului polivinilic, stearat de magneziu;

film: Opadry II alb 85G18490 (alcool polivinilic, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, talc, lecitină de soia).

Comprimatele placebo

Excipienţi:

nucleu: celuloză microcristalină, lactoză anhidră, amidon de porumb pregelatinizat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru;

film: Opadry II verde 85F21389 (alcool polivinilic, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, talc, indigocarmin (E132), galben de chinolină (E104), oxid negru de fier (e172), Sunset Yellow FCF (E110)).

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimatele drospirenonă + etinilestradiol

Comprimate filmate de culoare albă sau aproape albă, biconvexe, cu diametrul de circa 6 mm, cu gravura “G73” pe una din suprafeţe.

Comprimatele placebo

Comprimate filmate de culoare verde, biconvexe, cu diametrul de circa 6 mm.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Contraceptive hormonale pentru uz sistemic. Progestageni şi estrogeni, combinaţii fixe, G03AA12.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Dimia® este un contraceptiv oral combinat (COC), care conţine etinilestradiol şi drospirenonă. După profilul său farmacologic drospirenona este aproape de progesteronul natural: nu posedă proprietăţi estrogenice, glucocrticoide, antiglucocorticoide; are proprietăţi antiandrogenice exprimate şi antimineralocorticoide moderate. Efectul contraceptiv se bazează preponderent pe inhibarea ovulaţiei, creşterea viscozităţii mucusului canalului cervical şi modificările endometrului. Indicele Pearl, care caracterizează frecvenţa sarcinilor la 100 femei de vârstă fertilă timp de 1 an de administrare a contraceptivului, constituie 0,41.

Proprietăţi farmacocinetice

Drospirenonă

Absorbţie

Drospirenona administrată oral se absoarbe rapid şi aproape complet. Concentraţia plasmatică maximă a substanţei active, de aproximativ 38 ng/ml, este atinsă la aproximativ 1-2 ore de la administrarea unei singure doze. Biodisponibilitatea-76-85 %. Alimentele nu influenţează asupra biodisponibilităţii drospirenonei.

Distribuţie

După administrarea orală, concentraţiile plasmatice ale drospirenonei scad cu un timp de înjumătăţire final de 31 ore. Drospirenona se leagă de albumina serică şi nu se leagă de SHBG (globulina de legare a hormonilor sexuali) sau de CBG (globulina de legare a corticosteroizilor). Doar 3-5 % din concentraţia plasmatică totală a substanţei active este reprezentată de steroizi liberi. Creşterea SHBG, indusă de etinilestradiol, nu influenţează legarea drospirenonei de proteinele plasmatice. Volumul aparent de distribuţie mediu al drospirenonei este de 3,7±1,2 l/kg.

Metabolizare

După administrarea orală, drospirenona este metabolizată în proporţie mare. În plasmă principalii metaboliţii sunt: formele acide ale drospirenonei, obţinută prin deschiderea inelului lactonei şi 4,5-dihidro-drospirenonă-3-sulfat; ambii metaboliţi sunt formaţi fără implicarea sistemului P450. Conform studiilor in vitro drospirenona este metabolizată în măsură mai mică de către citocromul P450 3A4 şi demonstrează capacitatea de inhibare a acestei enzime şi a citocromilor P450 1A1, P450 2C9 şi P450 2C19 in vitro.

Eliminare

Rata clearance-ului metabolic al drospirenonei în ser este de 1,5±0,2 ml/min/kg. Drospirenona este excretată numai în cantitate minimă sub formă nemodificată. Metaboliţii drospirenonei sunt excretaţi în mase fecale şi în urină, cu un raport de excreţie de aproximativ 1,2-1,4. Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare, în cazul excreţiei metaboliţilor prin urină şi mase fecale, este de aproximativ 40 de ore.

Starea de echilibru

În timpul unui ciclu de tratament, concentraţiile plasmatice maxime ale drospirenonei la starea de echilibru sunt de aproximativ 70 ng/ml şi sunt atinse peste aproximativ 8 zile. Concentraţiile plasmatice ale drospirenonei au fost cumulate printr-un factor de aproximativ 3 ca rezultat al raportului dintre timpul de înjumătăţire final şi intervalul de dozare.

Etinilestradiol

Absorbţie

Etinilestradiolul administrat oral se absoarbe rapid şi aproape complet. Concentraţia plasmatică maximă-circa 33 pkg/ml-se realizează timp de 1-2 ore după o singură administrare orală. Biodisponibilitatea absolută ca rezultat al conjugării presistemice şi metabolizării la nivelul primului pasaj hepatic este de aproximativ 60 %. Alimentele reduc biodisponibilitatea etinilestradiolului la circa 25 % din pacientele examinate; la celelalte modificări nu au fost.

Distribuţie

Nivelurile plasmatice ale etinilestradiolului scad bifazic, faza finală se caracterizează printr-un timp de înjumătăţire de circa 24 ore. Etinilestradiolul se fixează nespecific de albuminele plasmatice (circa 98,5 %) şi induce sinteza SHBG în serul sanguin. Volumul aparent de distribuţie constituie circa 5 l/kg.

Metabolizare

Etinilestradiolul se supune biotransformării presistemice prin conjugare în mucoasa intestinului subţire şi în ficat. Se metabolizează primar prin hidroxilare aromatică, cu formarea metaboliţilor hidroxilaţi şi metilaţi, prezenţi atât sub formă liberă, cât şi conjugată cu acidul glcuronic şi sulfuric. Etinilestradiolul se metabolizează complet. Rata clearance-ului metabolic este de aproximativ 5 ml/min/kg.

Eliminare

Etinilestradiolul practic nu este excretat sub formă nemodificată. Metaboliţii săi sunt eliminaţi prin urină şi bilă în raport de 4:6. Timpul de înjumătăţire plasmatică a metaboliţilor este de aproximativ 1 zi.

Starea de echilibru

Starea de echilibru este atinsă în timpul celei de-a doua jumătăţi a ciclului de tratament; concentraţiile serice ale etinilestradiolului cresc de circa 2,0-2,3.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Contracepţie orală.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Calea de administrare: orală.

Cum se iniţiază administrarea Dimia ®

Se administrează câte un comprimat filmat pe zi, preferabil la una şi aceeaşi oră a zilei (la necesitate cu o cantitate mică de lichid), în ordinea indicată pe ambalajul blisterului. Comprimatele se vor administra permanent. Timp de 28 zile consecutiv pacienta trebuie să administreze câte 1 comprimat. După finisarea unui ambalaj a doua zi este necesar de iniţiat administrarea comprimatelor din următorul ambalaj. Sângerarea de întrerupere apare, de obicei, la a 2-3 zi după începerea administrării

comprimatelor placebo (ultimul rând) şi este posibil să nu se oprească înaintea începerii următorului ambalaj.

Cum se iniţiază administrarea Dimia ®

Contracepţie hormonală în ultima lună nu s-a utilizat

Primul comprimat din primul ambalaj se administrează în prima zi de sângerare menstruală.

Trecerea de la alte contraceptive combinate (contraceptive orale combinate sub formă de comprimate, inel vaginal sau plasture transdermic)

Femeia trebuie să înceapă administrarea Dimia® în ziua următoare intervalului obişnuit în care nu s-au administrat hormoni din cadrul tratamentului anterior cu contraceptive combinate. În cazul, în care s-a utilizat inel vaginale sau plasture transdermic, femeia trebuie să înceapă administrarea Dimia® preferabil în ziua înlăturării acestora, sau-cel mai târziu-în ziua când ar fi trebuit să se efectueze următoarea aplicare.

Trecerea de la o metodă contraceptivă numai cu progestativ (mini-pili, soluţie injectabilă, implant) sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestativ. Femeia poate să treacă de la administrarea progestativelor la Dimia® în orice zi (de la un implant sau un DIU în ziua în care acesta este îndepărtat sau de la administrarea unei forme injectabile în ziua în care este programată următoarea injecţie) dar, în toate aceste cazuri se recomandă utilizarea unor metode suplimentare de contracepţie tip barieră în primele 7 zile de la începerea administrării comprimatelor.

După un avort în primul trimestru de sarcină

Primul comprimat poate fi administrat conform indicaţiei medicului în ziua întreruperii sarcinii. Pacienta nu trebuie să folosească metode suplimentare de contracepţie.

După naştere sau un avort în al doilea trimestru de sarcină

Se recomandă ca femeia să înceapă administrarea din ziua a 21-a până în a 28-a de la naştere sau de la un avort în trimestrul al doilea de sarcină. Când se începe administrarea mai târziu, femeia trebuie să utilizeze suplimentar o metodă contraceptivă tip barieră în primele 7 zile de administrare a preparatului. Cu toate acestea, dacă a avut loc un contact sexual, trebuie exclusă prezenţa unei sarcini înainte de a începe tratamentul actual cu comprimate contraceptive orale combinate sau femeia trebuie să aştepte primul ciclu menstrual.

Administrarea comprimatelor omise

Omiterea comprimatelor placebo din ultimul (al 4-a) rând al blisterului poate fi ignorată. Însă ele trebuie aruncate pentru evitarea prelungirii accidentale a fazei placebo. Indicaţiile de mai jos se atribuie doar la comprimatele active omise:

Dacă au trecut mai puţin de 12 ore de când femeia trebuia să ia comprimatul, protecţia contraceptivă nu este redusă. Femeia trebuie să ia comprimatul de îndată ce îşi aduce aminte, iar următoarele comprimate trebuie administrate la ora obişnuită. Dacă au trecut mai mult de 12 ore de când femeia trebuia să ia un comprimat, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Când administrarea a fost omisă trebuie urmate două reguli de bază:

1. administrarea comprimatelor nu trebuie întreruptă niciodată pentru mai mult de 7 zile;

2. pentru a realiza supresia adecvată a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian sunt necesare 7 zile de administrare neîntreruptă a comprimatelor. În conformitate cu acestea în practica zilnică se vor respecta următoarele recomandări:

Zilele 1-7

Femeia trebuie să ia comprimatul omis imediat ce îşi aduce aminte, chiar dacă aceasta înseamnă să ia două comprimate în acelaşi timp. Ulterior, va continua administrarea comprimatelor la ora obişnuită. În plus, în următoarele 7 zile trebuie utilizată o metodă contraceptivă tip barieră, cum este prezervativul. Dacă în cele 7 zile precedente omiterii comprimatului a avut loc un contact sexual, trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini. Cu cât mai multe comprimate au fost omise şi cu cât sunt mai aproape de intervalul de pauză de 7 zile, cu atât este mai mare probabilitatea unei sarcini.

Zilele 8-14

Femeia trebuie să ia comprimatul omis imediat ce îşi aduce aminte, chiar dacă aceasta înseamnă să ia două comprimate în acelaşi timp. Ulterior, va continua administrarea comprimatelor la ora obişnuită. Dacă femeia a luat comprimatele în mod corect în primele 7 zile care preced primul comprimat omis, nu este necesară utilizarea unor metode contraceptive suplimentare. Dacă femeia a omis mai mult de un comprimat, pacienta trebuie sfătuită să utilizeze metode suplimentare de contracepţie timp de 7 zile.

Zilele 15-24

Riscul reducerii eficacităţii este iminent odată cu apropierea perioadei succesive de administrare a comprimatelor placebo. Cu toate acestea, prin ajustarea schemei de administrare a comprimatelor, se poate evita reducerea protecţiei contraceptiv. Prin respectarea oricăreia dintre următoarele două opţiuni, nu mai este necesară utilizarea unor metode contraceptive suplimentare, cu condiţia ca în cele 7 zile anterioare omiterii primului comprimat, femeia să fi luat toate comprimatele în mod corect. Dacă nu este cazul, trebuie să urmeze prima dintre aceste două opţiuni şi, de asemenea, să utilizeze metode suplimentare de contracepţie pentru următoarele 7 zile.

1. Pacienta trebuie să ia comprimatul omis imediat ce îşi aduce aminte, chiar dacă aceasta înseamnă să ia două comprimate în acelaşi timp. Ulterior, va continua să ia comprimatele la ora obişnuită, până când sunt utilizate toate comprimatele active. 4 comprimate placebo din ultimul rând nu trebuie luate, trebuie de început de administrat comprimatele din următorul blister. Este puţin probabil ca femeia să

prezinte o sângerare de întrerupere înainte de terminarea comprimatelor active din al doilea ambalaj, dar poate prezenta pete sau sângerări intermenstruale neregulate în zilele de administrare a comprimatelor din al doilea ambalaj. 2. De asemenea, femeia poate să întrerupă administrarea comprimatelor active din blisterul utilizat în acel moment. Ea trebuie să administreze comprimatele placebo din ultimul rând timp de 4 zile, incluzând zilele în care a omis comprimate, apoi să continue cu următorul blister. Dacă femeia a omis să ia comprimate şi nu a prezentat sângerare de întrerupere în timpul primei perioade de pauză în administrarea comprimatelor, trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini.

Recomandări în caz de tulburări gastrointestinale

În cazul unor tulburări gastrointestinale severe (de exemplu vomă sau diaree), absorbţia poate să nu fie completă şi sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare. Dacă vărsăturile apar într-un interval de 3-4 ore după administrarea comprimatului, trebuie luat un nou comprimat (de rezervă), cât mai curând posibil. Dacă este posibil, noul comprimat trebuie administrat într-un interval de până la 12 ore de la ora obişnuită de administrare a comprimatelor. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, se aplică recomandările cu privire la comprimatele omise, redate la pct. “cum se procedează dacă s-au omis comprimate”. Dacă femeia nu doreşte să-şi modifice schema normală de administrare a comprimatelor, trebuie să utilizeze un comprimat(e) suplimentar(e) dintr-un alt blister.

Cum se amână apariţia sângerării de întrerupere

Pentru a întârzia apariţia sângerării menstruale, femeia trebuie să omită administrarea comprimatelor placebo din blisterul început şi să continue cu administrareaa comprimatelor active Dimia® dintr-un blister nou. Amânarea se poate face cât timp doreşte, până la terminarea comprimatelor active din al doilea blister. În acest timp, femeia poate prezenta sângerări intermenstruale neregulate sau pete. Ulterior este reluată administrarea obişnuită Dimia® după faza de placebo. Pentru a schimba data începerii sângerării menstruale în altă zi a săptămânii, diferită de cea obişnuită, se recomandă de redus perioada următoare de administrare a comprimatelor placebo cu numărul de zile dorit. Cu cât este mai scurtă această elasticitate , cu atât este mai mare riscul ca femeia să nu prezinte sângerare de întrerupere şi va prezenta sângerări intermenstruale neregulate şi pete în timpul administrării comprimatelor din blisterul următor (aşa cum se întâmplă când se întârzie apariţia sângerării menstruale).

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse care pot apărea pe durata tratamentului cu Dimia® sunt clasificate după frecvenţă: frecvente (> 1/100, < 1/10); mai puţin frecvente (> 1/1000, <1/100), rare (> 1/10 000, <1/1000). Infecţii şi invazii: rare-candidoză. Tulburări hematologice şi limfatice: rare-anemie, trombocitopenie.

Tulburări ale sistemului imunitar: rare-reacţii alergice.

Tulburări endocrine: rare-afecţiuni endocrine.

Tulburări metabolice şi de nutriţie: rare-creşterea apetitului, anorexie, hiperkaliemie, hiponatriemie.

Tulburări psihice: frecvente-labilitate emoţională; mai puţin frecvente-depresie, scăderea libido-ului, nervozitate, somnolenţă; rare-anorgasmie, insomnie.

Tulburări ale sistemului nervos: frecvente-cefalee; mai puţin frecvente-ameţeli, parestezii; rare-vertij, tremor.

Tulburări oculare: rare-conjunctivită, xeroftalmie, tulburări ale funcţiei oculare. Tulburări cardiace: rare-tahicardie.

Tulburări vasculare: mai puţin frecvente-migrenă, varice venoase, hipertensiune arterială; rare-flebită, afecţiuni vasculare, hemoragii nazale, leşin.

Tulburări gastrointestinale: frecvente-greaţă; mai puţin frecvente -dureri abdominale, vomă, dispepsie, meteorism, gastrită, diaree; rare-balonarea abdomenului, afecţiuni gastrointestinale, senzaţia de plenitudine gastrică, hernie hiatală, candidoză bucală, gastroenterită, constipaţii, xerostomie.

Tulburări hepatobiliare: rare-dureri ale vezicii biliare, colecistită. Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: mai puţin frecvente-acnee, prurit, erupţii cutanate; rare-cloasmă, eczemă, alopecie, dermatită acneică, xerodermie, eritem nodos, hipertricoză, afecţiuni cutanate, striuri, dermatită de contact, fotodermatită, noduli pe piele. Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: mai puţin frecvente-dureri în spate, în extremităţi, crampe musculare.

Tulburări ale aparatului genital şi sânului: frecvente-mastodinie, lipsa hemoragiilor de întrerupere; mai puţin frecvente-candidoză vaginală, dureri în regiunea pelviană, tumefierea glandei mamare, mastopatie fibrochisitcă, eliminări vaginale, bufeuri calorice, vaginită, eliminări hemoragice aciclice, algodismenoree, hemoragii de întrerupere abundente, sângerări menstruale reduse, uscăciunea vaginului, frotiu pozitiv după Papanicolau; rare-act sexual dureros, vulvovaginită, hemoragii postcoitale, chist al glandei mamare, hiperplazia glandei mamare, tumori mamare, polipi ai colului uterin, atrofia endometrului, chist ovarian, mărirea în dimensiuni a uterului.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: mai puţin frecvente-astenie, hiperhidroză, edem (edem generalizat, edeme periferice, edem facial); rare-disconfort. Investigaţii diagnostice: mai puţin frecvente-majorarea masei corporale; rare-scăderea masei corporale.

La administrarea contraceptivelor orale combinate (COC) este posibilă apariţia următoarelor efecte adverse severe: - tromboembolisme venoase; - tromboembolisme arteriale; - hipertensiune arterială; - neoplasme hepatice; - apariţia sau exacerbarea următoarelor stări patologice, pentru care legătura cauzală cu administrarea COC nu este demonstrată: maladia Crohn, colita ulceroasă nespecifică, epilepsia, migrena, enometrioza, miomul uterin, porfiria, lupusul eritematos sistemic, herpesul gestaţional, coreea reumatică, sindromul hemolitic uremic, icterul colestatic; - cloasme; - tulburări acute sau cronice ale funcţiei hepatice, care pot necesita suspendarea preparatului până la revenirea la normă a indicilor hepatici. La femeile cu predispoziţie la edem angioneurotic estrogenii exogeni pot determina apariţia sau exacerbarea simptomelor edemului angioneurotic. Frecvenţa diagnosticării cancerului mamar este puţin mai mare la femeile care administrează contraceptive orale combinate. Deoarece cancerul mamar foarte rar se întâlneşte la femeile mai tinere de 40 ani, acestea reprezintă un risc nesemnificativ faţă de riscul general de apariţie a cancerului mamar.

CONTRAINDICAŢII

Dimia®, ca şi alte contraceptive orale combinate (COC) nu trebuie administrate în prezenţa nici uneia dintre condiţiile prezentate mai jos:

-Hipersensibilitate la substanţele active sau la orice component al preparatului.

-Tromboză venoasă prezentă sau în antecedente (tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară).

-Tromboză arterială prezentă sau în antecedente (de ex. infarct miocardic) sau tulburări prodromale (de exemplu angină pectorală sau atac ischemic tranzitoriu).

-Accident vascular cerebral prezent sau în antecedente.

-Prezenţa unui (unor) factor(i) de risc pentru tromboza arterială, sever(i) sau multipli:

-diabet zaharat cu simptome vasculare;

-hipertensiune arterială severă;

-dislipoproteinemie severă.

-Predispoziţie ereditară sau dobândită pentru tromboză venoasă sau arterială, inclusiv rezistenţa la PCA (proteina C activată), deficit de antitrombină III, deficit de proteină C, deficit de proteină S, hiperhomocisteinemie şi prezenţa de anticorpi antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipinici, anticoagulant lupic).

-Pancreatită prezentă sau în antecedente, dacă se asociază cu hipertrigliceridemie severă.

-Afecţiuni hepatice severe prezente sau în antecedente, atât timp cât testele funcţiei hepatice nu au revenit la valori normale.

-Insuficienţă renală severă sau insuficienţă renală acută.

-Tumori hepatice (benigne sau maligne) prezente sau în antecedente.

-Tumori maligne diagnosticate sau suspectate, hormono-dependente (de exemplu tumori ale organelor genitale sau ale sânilor).

-Sângerări vaginale de etiologie necunoscută.

-Antecedente de migrenă cu simptome neurologice de focar.

-Intoleranţa lactozei.

-Sarcina şi perioada de lactaţie.

SUPRADOZAJ

Până în prezent, nu s-au raportat cazuri de supradozaj cu Dimia®. Sunt posibile: greaţă, vărsături, sângerări vaginale uşoare. Antidot specific nu există. Terapie simptomatică.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Dacă sunt prezenţi oricare dintre factorii de risc sau condiţiile menţionate mai jos, beneficiile utilizării contraceptivelor orale combinate trebuie evaluate în comparaţie cu riscurile potenţiale, pentru fiecare caz în parte iar aceste aspecte trebuie discutate cu femeia, înainte ca aceasta să decidă începerea tratamentului. În cazul în care este constatată agravarea, exacerbarea sau prima apariţie a oricăreia dintre aceste condiţii sau a oricăruia dintre factorii de risc, femeia trebuie să se adreseze medicului. Medicul trebuie să decidă dacă utilizarea contraceptivelor orale combinate trebuie întreruptă sau nu. Afecţiuni cardiovasculare Administrarea oricărui contraceptiv oral combinat creşte riscul tromboembolismului venos (TEV). Creşterea riscului TEV e mai exprimată în primul an de utilizare de către femeie a contraceptivului oral combinat. Studiile epidemiologice au arătat că incidenţa TEV la femeile care nu prezintă factori de risc cunoscuţi pentru TEV şi care utilizează contraceptive orale cu conţinut estrogenic mic (<50 μg etinilestradiol) constituie circa 20 cazuri la 100000 femei-ani (pentru COC cu conţinut de levonorgestrel "de generaţia a doua") sau 40 cazuri la 100000 femei-ani (pentru COC cu conţinut de desogestrel/gestoden "de generaţia a treia"). Această incidenţă este comparabilă cu cea observată la persoanele care nu utilizează contraceptive orale, în cazul cărora incidenţa TEV este de 5 până la 10 cazuri din 100000 femei-ani şi cu incidenţa de 60 de cazuri din 100000 sarcini. TEV este letal în 1-2% din cazuri. Datele dintr-un mare studiu de cohortă prospectiv, cu 3 braţe, a arătat că incidenţa TEV la femei cu sau fără alţi factori de risc pentru TEV, care au utilizat etinilestradiol/drospirenonă 0,03 mg/3 mg este în acelaşi interval ca şi cea observată la femeile care utilizează alte contraceptive orale combinate cu doze mici de estrogen, inclusiv contraceptive orale conţinând levonorgestrel. Gradul riscului tromboembolismului venos la administrarea Dimia® actualmente nu este stabilit. Studiile epidemiologice la fel au evidenţiat asocierea dintre utilizarea contraceptivelor orale combinate şi un risc crescut de tromboembolism arterial (infarct miocardic, accident ischemic tranzitoriu). Extrem de rar, la persoanele care utilizează contraceptive orale, s-a raportat tromboză la nivelul altor vase sanguine, de exemplu vene şi artere hepatice, mezenterice, renale, venei centrale a retinei şi a ramificaţiilor ei. Nu există un consens cu privire la apariţia acestor evenimente în legătură cu utilizarea contraceptivelor hormonale.

Simptomele evenimentelor trombotice/ tromboembolice venoase sau arteriale sau ale accidentului vascular cerebral pot include:

• durere unilaterală neobişnuită la nivelul membrului inferior şi/sau edeme,

• durere bruscă severă la nivel toracic, care poate iradia sau nu în braţul stâng,

• dispnee cu debut brusc,

• acces de tuse cu debut brusc,

• orice cefalee neobişnuită, severă, prelungită,

• pierderea bruscă, parţială sau completă a vederii,

• diplopie,

• dizartrie sau afazie,

• vertij,

• colaps cu sau fără crize epileptice focale,

• slăbiciune generală sau senzaţie foarte accentuată de amorţeală, care apare brusc şi afectează o parte sau o regiune a corpului,

• tulburări motorii,

• abdomen „acut”.

Riscul complicaţiilor venoase tromboembolice la persoanele care utilizează contraceptive orale combinate creşte odată cu:

• înaintarea în vârstă;

• prezenţa de antecedente heredo-colaterale (tromboembolism venos sau arterial la frate-soră sau părinţi la o vârstă relativ tânără). Dacă se suspectează o predispoziţie ereditară, femeia trebuie să se adreseze unui specialist pentru recomandări înainte de a decide utilizarea oricăror contraceptive orale combinate;

• imobilizarea prelungită, intervenţie chirurgicală majoră, orice intervenţie chirurgicală la nivelul membrelor inferioare sau un traumatism major. În aceste situaţii se recomandă întreruperea administrării comprimatelor (cu cel puţin patru săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală programată) şi administrarea nu se va relua decât după două săptămâni de la remobilizarea completă. Dacă nu s-a putut realiza întreruperea administrarea comprimatelor, trebuie luat în considerare tratamentul antitrombotic;

• obezitatea (indice de masă corporală peste 30 kg/m²); Nu s-a ajuns la un consens referitor la rolul posibil al dilatării varicoase a venelor şi a tromboflebitelor în dezvoltarea şi progresarea trombozei venoase.

Riscul complicaţiilor arteriale tromboembolice sau al accidentelor vasculare cerebrale la persoanele care utilizează contraceptive orale combinate creşte odată cu:

• înaintarea în vârstă,

• fumatul (femeile cu vârsta peste 35 ani trebuie sfătuite insistent să nu fumeze dacă doresc să utilizeze contraceptive orale combinate),

• dislipoproteinemia,

• hipertensiunea arterială,

• migrena,

• obezitatea (indice de masă corporală peste 30 kg/m²);

• prezenţa de antecedente heredo-colaterale (tromboembolism venos sau arterial la frate-soră sau părinţi la o vârstă relativ tânără). Dacă se suspectează o predispoziţie ereditară, femeia trebuie să se adreseze unui specialist pentru recomandări înainte de a decide utilizarea oricăror contraceptive orale combinate;

• valvulopatia,

• fibrilaţia atrială.

De asemenea, poate constitui o contraindicaţie prezenţa unui factor de risc grav sau a unor factori de risc multipli pentru boli venoase, respectiv arteriale. De asemenea, trebuie luată în considerare posibilitatea terapiei anticoagulante. Utilizatoarele de contraceptive orale combinate trebuie sfătuite să se adreseze prompt medicului în cazul unor simptome posibile de tromboză. Utilizarea contraceptivelor orale combinate trebuie întreruptă în caz de tromboză suspectată sau confirmată. Se impune iniţierea unei metode alternative de contracepţie adecvate datorită teratogenităţii terapiei anticoagulante (cumarinice). În perioada postpartum trebuie luat în considerare riscul crescut de tromboembolism. Alte condiţii patologice asociate cu evenimente adverse vasculare includ: diabet zaharat, lupus eritematos sistemic, sindrom hemolitic uremic, afecţiuni inflamatoare intestinale cronice (boala Crohn sau colita ulceroasă) şi drepanocitoza. Creşterea frecvenţei sau severităţii migrenei în timpul utilizării contraceptivelor orale combinate (care poate fi un simptom prodromal al unui eveniment cerebral vascular) poate reprezenta un motiv pentru întreruperea imediată a administrării de contraceptive orale combinate.

Tumori

În unele studii epidemiologice s-a raportat un risc crescut de cancer cervical la femeile care utilizează contraceptive orale combinate mai mult de 5 ani. dar persistă o controversă cu privire la gradul în care această constatare este atribuită unor factori care ridică problema diagnosticului diferenţial, cum sunt comportamentul sexual şi altor factori, cum este papilomavirusul uman (HPV). Riscul de neoplasm endometrial şi ovarian este redus când se utilizează contraceptive orale combinate cu doze mai mari (50 μg etinilestradiol). Rămâne de confirmat dacă această situaţie este valabilă, de asemenea, în cazul contraceptivelor orale combinate cu doze mai mici. O meta-analiză din 54 studii epidemiologice a arătat că există o creştere uşoară a riscului relativ (RR = 1,24) de cancer mamar diagnosticat la femeile care utilizează contraceptive orale combinate în mod curent. Riscul suplimentar scade progresiv în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării COC. Deoarece neoplasmul mamar la femeile sub 40 de ani apare rar, numărul de cazuri diagnosticate suplimentar printre utilizatoarele curente sau recente de COC este mic în comparaţie cu riscul general de apariţie a neoplasmului mamar. Aceste studii nu au demonstrat dovezi privind cauzalitatea. Modelul observat de creştere a riscului poate fi datorat diagnosticării mai precoce a neoplasmului mamar la utilizatoarele de COC, efectelor biologice ale COC sau unei combinaţii a celor două. Neoplasmele mamare diagnosticate la femeile care nu au mai utilizat COC au tendinţa de a fi mai puţin avansate clinic decât cele diagnosticate la femeile care nu utilizează COC. Au fost raportate cazuri rare de tumori hepatice benigne şi cazuri şi mai rare de tumori hepatice maligne la utilizatoarele de COC. În cazuri izolate aceste tumori au condus la hemoragii intraabdominale care au pus în pericol viaţa femeii. O tumoare hepatică trebuie luată în considerare în cadrul unui diagnostic diferenţial atunci când la femeile care utilizează COC apar dureri abdominale severe, hepatomegalie sau semne de hemoragie intraabdominală.

Alte afecţiuni

Componenta progestogenă a preparatului Dimia® este un antagonist de aldosteron cu proprietăţi de economisire a potasiului. În cele mai multe cazuri, nu se prevăd creşteri ale kaliemiei. Cu toate acestea, într-un studiu clinic, în timpul administrării de drospirenonă, la unele paciente cu insuficienţă renală uşoară sau moderată şi care utilizau concomitent medicamente care economisesc potasiu, sau produs creşteri uşoare, dar nesemnificative ale kaliemiei. În consecinţă, se recomandă verificarea concentraţiilor plasmatice ale potasiului în timpul primului ciclu de tratament, la pacientele care prezintă înaintea tratamentului insuficienţă renală şi valori ale kaliemiei la limita superioară a intervalului de referinţă, şi, în special, în timpul utilizării concomitente de medicamente care economisesc potasiu. Femeile cu hipertrigliceridemie sau cu antecedente heredo-colaterale de acest tip, pot prezenta un risc crescut de pancreatită în timpul utilizării contraceptivelor orale combinate. Cu toate că s-au raportat creşteri uşoare ale tensiunii arteriale la femeile care utilizează contraceptive orale combinate, creşterile relevante din punct de vedere clinic sunt rare. Numai în aceste cazuri rare se justifică întreruperea imediată a utilizării contraceptivelor orale combinate. Dacă în timpul utilizării contraceptivelor orale combinate, în condiţiile hipertensiunii arteriale preexistente, valorile tensiunii arteriale crescute constant sau creşterea semnificativă a tensiunii arteriale nu răspund în mod adecvat la tratamentul antihipertensiv, administrarea contraceptivelor orale combinate trebuie întreruptă. Când se consideră necesar, utilizarea contraceptivelor orale combinate poate fi reluată, dacă prin tratament antihipertensiv se poate obţine normalizarea tensiunii arteriale.

S-a raportat că următoarele afecţiuni pot să apară sau se pot agrava atât în timpul sarcinii, cât şi al utilizării contraceptivelor orale combinate, dar nu există o dovadă clară privind asocierea cu utilizarea contraceptivelor orale combinate: icter şi/sau prurit asociat cu colestaza, litiază biliară, porfirie, lupus eritematos sistemic, sindrom hemolitic uremic, coree Sydenham, herpes gestaţional, pierderea auzului în legătură cu otoscleroza. La femeile cu edem angioneurotic ereditar exogen, estrogenii pot induce sau exacerba simptomele edemului angioneurotic. Tulburările acute sau cronice ale funcţiilor hepatice pot necesita întreruperea utilizării contraceptivelor orale combinate, până când markerii funcţiilor hepatice revin la valori normale. Reapariţia icterului colestatic şi/sau a pruritului determinat de colestază, apărute anterior în timpul sarcinii sau al utilizării anterioare de steroizi sexuali necesită sistarea contraceptivelor orale combinate. Cu toate că contraceptivele orale combinate pot avea efect asupra rezistenţei periferice la insulină şi toleranţei la glucoză, nu există nici o dovadă privind necesitatea modificării schemei terapeutice la pacientele cu diabet zaharat care utilizează contraceptive orale combinate (care conţin < 0,05 mg etinilestradiol). Cu toate acestea, femeile cu diabet zaharat trebuie supravegheate cu atenţie, în special în prima fază a utilizării contraceptivelor orale combinate. În timpul utilizării contraceptivelor orale combinate au fost raportate agravări ale depresiei endogene, epilepsiei, bolii Crohn şi colitei ulceroase. În cazuri rare poate să apară cloasma, în special la femeile cu antecedente de cloasmă gravidică. Femeile cu predispoziţie pentru cloasmă trebuie să evite expunerea la soare sau radiaţii ultraviolete în timpul administrării contraceptivelor orale combinate. Comprimatele filmate active conţin 48,53 mg lactoză monohidrat, comprimatele placebo conţin 37,26 mg lactoză anhidră într-un comprimat. Pacientele cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză, care respectă un regim dietetic fără lactoză, nu trebuie să utilizeze acest medicament. Femeile cu hipersensibilitate la produsele din soia pot prezenta reacţii alergice uşoare la lecitină.

Examinare medicală

Înaintea iniţierii sau reluării utilizării Dimia® femeia trebuie supusă unui examen medical riguros, trebuie colectată o anamneză medicală completă (inclusiv anamneza familială) şi este necesară excluderea sarcinii. Trebuie măsurată tensiune arterială şi efectuat examenul fizic, ţinând cont de contraindicaţii şi măsurile de precauţie. Femeia trebuie să respecte recomandările din instrucţiunea pentru administrare şi ale medicului. Periodicitatea şi conţinutul examinării trebuie să fie bazate pe ghidurile practice cunoscute. Frecvenţa şi natura examinărilor medicale trebuie adaptate pentru fiecare femeie în parte şi se efectuează nu mai rar de o dată la 6 luni. Pacienta trebuie informată că administrarea contraceptivelor orale nu oferă protecţie împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) şi a altor boli sexual transmisibile.

Eficacitate redusă

Eficacitatea contraceptivelor orale combinate poate fi redusă în cazul omiterii comprimatelor active, tulburărilor gastrointestinale prezente în timpul administrării comprimatului activ sau tratamentului medicamentos concomitent.

Control redus al ciclului menstrual

Similar tuturor contraceptivelor orale combinate, pot să apară sângerări neregulate (pete sau sângerări intermenstruale), în special în cursul primelor luni de utilizare. În consecinţă, evaluarea medicală a oricăror sângerări menstruale neregulate este semnificativă doar după un interval de adaptare de aproximativ trei cicluri. Dacă sângerările neregulate persistă sau apar după cicluri menstruale anterior regulate, trebuie luate în considerare cauze non-hormonale şi sunt indicate măsuri adecvate de diagnostic, care să excludă prezenţa tumorilor maligne sau a sarcinii. Acestea pot include chiuretajul biopsic. La unele femei, sângerarea de întrerupere poate să nu apară în timpul de întrerupere a COC. Dacă contraceptivele orale combinate au fost utilizate conform recomandărilor descrise, este puţin probabilă instalarea sarcinii. Cu toate acestea, dacă contraceptivele orale combinate nu au fost administrate în conformitate cu aceste recomandări, înainte ca prima sângerare de întrerupere să fie absentă sau dacă sunt absente două sângerări de întrerupere, trebuie exclusă existenţa unei sarcini înainte de a continua utilizarea contraceptivelor orale combinate.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Preparatul Dimia® este contraindicat în timpul sarcinii. În caz de confirmare a sarcinii pe parcursul utilizării Dimia® se va întrerupe imediat administrarea preparatului. Studii epidemiologice extinse nu au evidenţiat nici un risc crescut de defecte la naştere la copii născuţi mamele cărora au utilizat contraceptive orale combinate înaintea sarcinii şi nici un efect teratogen în cazul când contraceptivele orale combinate au fost administrate în mod neadecvat în timpul sarcinii. Conform studiilor preclinice, datorită acţiunii hormonale a componentelor active a preparatului nu se exclude acţiunea nefavorabilă asupra evoluţiei sarcinii şi dezvoltării intrauterine a fătului. Alăptarea poate fi influenţată de contraceptivele orale combinate, deoarece acestea pot reduce cantitatea şi pot modifica compoziţia laptelui matern. Administrarea contraceptivele orale combinate nu este recomandabilă până la terminarea alimentaţiei naturale. În timpul utilizării contraceptivelor orale combinate cantităţi mici de steroizi contraceptivi şi/sau metaboliţii acestora pot fi excretaţi în laptele matern. Aceste cantităţi pot afecta sugarul.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Preparatul nu influenţează asupra capacităţii de conducere a autovehiculelor şi de manevrare a utilajelor.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Influenţa altor medicamente asupra preparatului Dimia®

Interacţiunile dintre COC şi alte medicamente pot determina apariţia sângerărilor de întrerupere şi/sau reducerea efectului contraceptiv. Aceste interacţiuni au fost descrise în literatura de specialitate în cazul derivaţilor hidantionei, barbituricelor, primidonei, carbamazepinei şi rifampicinei, oxcarbamazepoinei, topibramatului, felbamatului, grizeofulvinei şi preparatelor din sunătoare (Hypericum perforatum). Mecanismul acestui tip de interacţiune este determinat de inducerea enzimelor hepatice de către aceste medicamente. Inducerea maximă a enzimelor nu se manifestă timp de 2-3 săptămâni, însă ulterior se poate menţine cel puţin 4 săptămâni după sistarea terapiei. Există relatări despre scăderea protecţiei contraceptive la administrarea antibioticelor, inclusiv ampicilină şi tetracicline, printr-un mecanism neelucidat. Femeile care urmează un tratament scurt (până la o săptămână) cu oricare dintre clasele de medicamente menţionate mai sus sau cu alte substanţe active trebuie să utilizeze temporar o metodă tip barieră, suplimentar faţă de administrarea contraceptivelor orale combinate, adică în timpul utilizării concomitente a medicamentului respectiv şi timp de 7 zile după întreruperea administrării acestuia. Femeile care administrează rifampicină trebuie să folosească o metodă tip barieră, suplimentar faţă de administrarea contraceptivelor orale combinate, în timpul administrării antibioticului şi timp de 28 zile după întreruperea administrării acesteia. Dacă administrarea concomitentă a medicamentului depăşeşte perioada de administrare a comprimatelor active din blisterul curent de contraceptive orale combinate, atunci comprimatele placebo trebuie aruncate şi începută imediat administrarea comprimatelor active din următorul ambalaj. Femeile, care administrează permanent medicamente, inductori ai enzimelor hepatice, vor utiliza alte metode de contracepţie non-hormonale sigure. La om principalii metaboliţi plasmatici ai drospirenonei sunt obţinuţi fără implicarea sistemului citocromului P450. În consecinţă, este improbabil ca inhibitorii acestui sistem enzimatic să influenţeze metabolizarea drospirenonei.

Influenţa Dimia® asupra altor medicamente

Contraceptivele orale pot afecta metabolizarea altor substanţe active. În consecinţă, concentraţiile plasmatice şi tisulare pot fie să crească (de exemplu ciclosporina), fie să scadă (de exemplu lamotrigina). Pe baza studiilor de inhibare in vitro şi a studiilor in vivo privind interacţiunile, efectuate la femeile voluntare, utilizând omeprazol, simvastatină şi midazolam ca substrat marker, este improbabilă interacţiunea drospirenonei în doză de 3 mg, cu metabolizarea altor substanţe active.

Alte interacţiuni

La femeile cu insuficienţă renală la administrarea concomitentă a drospirenonei cu inhibitori ai enzimei de conversie (IEC) sau antiinflamatoare nesteriodiene (AINS) nu influenţează semnificativ asupra concentraţiei plasmatice a potasiului.

Administrarea concomitentă cu antagoniştii aldosteronului, diureticele economisitoare de potasiu nu s-a studiat. În asemenea cazuri pe parcursului primului ciclu de tratament se testează nivelul potasiului seric.

Indicii de laborator

Administrarea contraceptivelor hormonale poate influenţa rezultatele anumitor teste de laborator, inclusiv parametrii biochimici ai funcţiei ficatului, tiroidei, suprarenalelor şi rinichilor, concentraţiile plasmatice ale proteinelor transportoare, de exemplu globulina care leagă corticosteroizii şi fracţiunile lipidice/lipoproteice, parametrii metabolismului glucidic, ai coagulării şi fibrinolizei. În general, modificările se menţin în limitele valorilor normale. Drospirenona determină o creştere a activi tăţii reninei şi aldosteronului plasmatic datorită activi tăţii sale antimineralocorticoide slabe.

PREZENTARE, AMBALAJ.

Comprimate filmate 3 mg / 0,02 mg. Câte 24 comprimate filmate active şi 4 comprimate placebo în blister. Câte 1 sau 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

Păstrare

A se păstra la loc ferit de lumină, la temperatura 15-25 ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

2 ani.

A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL Cu prescripţie medicală.

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Gedeon Richter Plc, Ungaria

Gyomroi ut. , 19-21, 1103 Budapesta.

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 10
Cod produs: 11434
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 268
Cod produs: 61833
RECOMANDĂM
Promoție
Preț produs în pct: 544
Cod produs: 61824
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.