Glyclada® comp. elib. prel. 60 mg N15x4

Cod produs: 44232
Divizarea: 60
Doza concentratia: 60
Forma: comp.
Producator: KRKA d.d., Novo mesto
Tara: Slovenia
Stoc: suficient
eliberat doar cu rețetă!
110 09 lei
(-8%)
101 40 lei
Beneficii:
10 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii
Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Gliclazidă
1. Ce este Glyclada 60 mg şi pentru ce se utilizează

Glyclada 60 mg este un medicament utilizat pentru reducerea cantităţii de zahăr din sânge (medicament antidiabetic administrat oral, aparţinând grupei sulfonilureei).
Glyclada 60 mg este utilizat în anumite forme de diabet zaharat (diabetul zaharat de tip 2) la adulţi, atunci când dieta, efortul fizic şi scăderea în greutate nu au efectul dorit în menţinerea cantităţii de zahăr din sânge în limite normale.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Glyclada 60 mg

Nu luaţi Glyclada 60 mg:

- dacă sunteţi alergic la gliclazidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6), sau la alte medicamente din aceeaşi grupă (sulfoniluree) sau la alte medicamente înrudite (sulfonamide hipoglicemiante);
- dacă aveţi diabet zaharat insulino-dependent (tipul 1)
- dacă aveţi corpi cetonici sau zahăr în urină (ceea ce poate însemna că aveţi ceto-acidoză diabetică), comă sau pre-comă diabetică;
- dacă aveţi boală de rinichi sau de ficat severă;
- dacă luaţi medicamente pentru tratamentul micozelor (miconazol, vezi pct. “Glyclada 60 mg împreună cu alte medicamente”);
- dacă alăptaţi (vezi pct. “Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”) .
Dacă credeţi că situaţiile descrise mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
Atenţionări şi precauţii

Înainte să utilizaţi Glyclada 60 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acest medicament trebuie utilizat numai dacă puteţi respecta o dietă corespunzătoare (inclusiv micul dejun). Este important să aveţi un aport regulat de glucide, deoarece există un risc crescut de scădere a cantităţii de zahăr din sânge (hipoglicemie) în cazul întârzierii unei mese sau dacă săriţi peste mese, dacă consumaţi o cantitate insuficientă de alimente sau dacă alimentele conţin glucide în cantitate insuficientă.
În timpul tratamentului cu gliclazidă este necesară monitorizarea cantităţii de zahăr din sânge (şi eventual din urină). Medicul dumneavoastră poate, de asemenea, să vă recomande efectuarea unor teste de sânge pentru monitorizarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c).
Tratamentul indicat de către medicul dumneavoastră trebuie să determine atingerea unor cantităţi normale de zahăr în sânge. Aceasta înseamnă, în afară de administrarea regulată a comprimatelor, să urmaţi dieta şi exerciţiile fizice.
În primele săptămâni de tratament riscul de hipoglicemie (cantităţi scăzute de zahăr în sânge) poate fi crescut. De aceea, este vital să fiţi atent urmăriţi de către medicul dumneavoastră.
Scăderea cantităţii de zahăr din sânge (hipoglicemia) poate apărea:
- dacă mesele sunt neregulate sau dacă săriţi peste mese,
- dacă ţineţi post,
- dacă sunteţi subnutrit,
- dacă vă schimbaţi dieta,
- atunci când creşteţi efortul fizic si nu adaptaţi consumul de glucide,
- atunci când consumaţi alcool etilic, mai ales combinat cu omiterea meselor,
- dacă utilizaţi şi alte medicamente sau remedii naturale în acelaşi timp,
- dacă utilizaţi doze prea mari de gliclazidă,
- dacă aveţi anumite tulburări hormonale (ale glandei tiroide, glandei pituitare sau ale corticosuprarenalei),
- dacă funcţia rinichilor sau ficatului dumneavoastră este sever scăzută.
Dacă aveţi o cantitate mică de zahăr în sânge pot apărea următoarele simptome: dureri de cap, senzaţie intensă de foame, greaţă, vărsături, oboseală, tulburări ale somnului, nelinişte, agresivitate, lipsă a concentrării, scădere a vigilenţei şi afectare a timpului de reacţie, depresie, confuzie, tulburări de vorbire şi vedere, tremurături, tulburări senzoriale, ameţeli, neputinţă.
Următoarele semne şi simptome pot de asemenea să apară: transpiraţii, piele umedă şi rece, anxietate, bătăi ale inimii rapide sau neregulate, tensiune arterială mare, dureri puternice în piept, apărute brusc care pot să iradieze în zonele vecine (angină pectorală).
În cazul în care cantitatea de zahăr continuă să scadă, pot apărea confuzie marcată (delir), convulsii, pierdere a autocontrolului, respiraţia devine superficială, bătăile inimii încetinesc şi se poate ajunge la pierderea conştienţei şi comă. Tabloul clinic al scăderii severe a cantităţii de zahăr din sânge poate fi asemănător unui accident vascular cerebral.
În majoritatea cazurilor simptomele unei cantităţi scăzute de zahăr în sânge dispar foarte repede dacă veţi consuma diferite forme de zahăr, de exemplu tablete de glucoză, zahăr cubic, sucuri dulci, ceai îndulcit. De aceea trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră ceva dulce (tablete de glucoză, zahăr cubic). Trebuie să reţineţi că îndulcitorii artificiali nu au efect. Contactaţi medicul dumneavoastră sau cel mai apropiat spital dacă administrarea de zahăr nu ajută sau dacă simptomele apar din nou. Simptomele unei cantităţi scăzute de zahăr în sânge pot fi uneori absente, mai puţin evidente, pot apărea mult mai lent sau chiar nu vă puteţi da seama în timp util că a scăzut cantitatea de zahăr din sânge. Aceasta se poate întâmpla în cazul pacienţilor vârstnici care sunt în tratament cu diferite medicamente (de exemplu medicamente care acţionează asupra sistemului nervos central sau betablocante). De asemenea, acestea
pot apărea şi dacă aveţi anumite afecţiuni ale glandelor endocrine (de exemplu, anumite tulburări ale tiroidei, şi insuficienţă hipofizară anterioară sau adrenocorticală).
Dacă vă aflaţi într-o situaţie stresantă (de exemplu după un accident, intervenţii chirurgicale, febră, etc. ) medicul dumneavoastră vă poate trece temporar pe tratamentul cu insulină.
Pot apărea simptome ale cantităţii crescute de zahăr din sânge (hiperglicemie), dacă gliclazida nu a scăzut suficient cantitatea de zahăr din sânge, dacă nu aţi urmat strict tratamentul recomandat de către medicul dumneavoastră sau în anumite situaţii stresante. Simptomele pot include sete, urinare frecventă, uscăciune a gurii, piele uscată şi mâncărime a pielii , infecţii ale pielii si slăbiciune. Dacă apar aceste simptome, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă aveţi istoric familial sau dacă aveţi o predispoziţie genetică pentru deficit de glucoză-6-fosfatdehidrogenază (G6PD) (o anomalie a celulelor roşii din sânge), poate apărea scăderea cantităţilor hemoglobinei şi distrugerea celulelor roşii din sânge (anemie hemolitică). Înainte să luaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Glyclada 60 mg nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor din cauza lipsei de informaţii.
Copii şi adolescenţi

Glyclada 60 mg nu trebuie utilizat în tratamentul diabetului zaharat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Pentru această grupă de vârstă nu există date clinice.
Glyclada 60 mg împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Efectul gliclazidei de scădere a zahărului din sânge poate fi accentuat şi pot apărea semnele unei cantităţi scăzute de zahăr în sânge atunci când se administrează următoarele medicamente:
- alte medicamente utilizate pentru tratamentul cantităţii crescute de zahăr în sânge (antidiabetice orale, agonişti ai receptorilor GLP-1 sau insulină),
- antibiotice (de exemplu sulfonamide, claritromicină),
- medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau insuficienţei cardiace (betablocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei cum sunt captopril sau enalapril),
- medicamente pentru tratarea micozelor (miconazol, fluconazol),
- medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului de la nivelul stomacului sau duodenului (antagonişti ai receptorilor H2),
- medicamente pentru tratamentul depresiei (inhibitori de monoaminoxidază),
- analgezice sau antireumatice (fenilbutazonă, ibuprofen),
- medicamente care conţin alcool etilic.
Efectul gliclazidei de scădere a cantităţii de zahăr din sânge poate fi redus şi poate apărea o creştere a cantităţii de zahăr din sânge dacă se administrează unul dintre următoarele medicamente:
- medicamente utilizate pentru tratamentul diferitelor afecţiuni ale sistemului nervos central (clorpromazină),
- medicamente antiinflamatoare (corticosteroizi),
- medicamente pentru tratamentul astmului bronşic sau utilizate în timpul travaliului (salbutamol intravenos, ritodrină şi terbutalină),
- medicamente utilizate pentru tratamentul unor afecţiuni ale sânilor, sângerărilor menstruale abundente şi endometriozei (danazol).
Glyclada 60 mg poate creşte efectele medicamentelor utilizate pentru reducerea formării cheagurilor de sânge (de exemplu warfarina).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Dacă vă internaţi în spital spuneţi personalului medical că sunteţi în tratament cu Glyclada 60 mg.
Glyclada 60 mg împreună cu alimente, băuturi şi alcool etilic

Glyclada 60 mg poate fi administrat cu alimente şi băuturi nealcoolice. Consumul de alcool etilic nu este recomandat deoarece poate afecta controlul diabetului zaharat într-un mod neprevăzut.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, care vă va recomanda un tratament potrivit pentru situaţia dumneavoastră.
Glyclada 60 mg nu este recomandat pentru utilizare în timpul sarcinii. Nu trebuie să luaţi Glyclada 60 mg în perioada alăptării. Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea de concentrare şi de reacţie pot fi afectate dacă cantitatea de zahăr din sânge este prea scăzută (hipoglicemie) sau prea crescută (hiperglicemie) sau dacă apar tulburări de vedere din cauza acestor condiţii. Trebuie să ţineţi cont că vă puteţi pune în pericol şi puteţi pune în pericol alte persoane (de exemplu atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje). Întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce vehicule atunci când:
- aveţi episoade frecvente de cantitate scăzută de zahăr în sânge (hipoglicemie),
- aveţi puţine sau nu aveţi deloc semne de avertizare ale unei cantităţi scăzute de zahăr în sânge (hipoglicemie).
Glyclada 60 mg conţine lactoză monohidrat

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.
3. Cum să utilizaţi Glyclada 60 mg

Doze

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza este stabilită de medic în funcţie de cantitatea de zahăr din sânge şi posibil din urină. Orice modificare a factorilor externi (de exemplu scăderea în greutate, modificarea stilului de viaţă, stresul) sau îmbunătăţirea controlului glicemic poate necesita ajustarea dozelor de gliclazidă.
Doza recomandată este de 1 comprimat cu eliberare modificată a 30 mg până la 2 comprimate cu eliberare modificată a 60 mg (maxim 120 mg) administrate o singură dată pe zi, la micul dejun. Aceasta depinde de răspunsul la tratament.
Dacă este necesară utilizarea Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificată în asociere cu metformin, inhibitori de alfa glucozidază, tiazolidindione, inhibitori de 4-dipeptidilpeptidază, agonişti ai receptorilor GLP-1 sau insulină, medicul dumneavoastră va stabili doza pentru fiecare medicament în parte.
Dacă observaţi că, deşi urmaţi tratamentul conform recomandărilor, cantitatea de zahăr din sânge este crescută, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Mod de administrare

Administrare orală.
Înghiţiţi comprimatul(ele) întregi. Nu mestecaţi şi nu zdrobiţi comprimatele. Luaţi comprimatul/comprimatele cu un pahar cu apă, la micul dejun (de preferat la aceeaşi oră în fiecare zi). Trebuie întotdeauna să mâncaţi după ce luaţi comprimatul/comprimatele.
Dacă luaţi mai mult Glyclada 60 mg decât trebuie

Dacă aţi luat prea multe comprimate, contactaţi imediat medicul sau camera de gardă a celui mai apropiat spital. Semnele supradozajului şi ale unei cantităţi scăzute de zahăr în sânge (hipoglicemie) sunt descrise în pct. 2. Simptomele pot fi reduse prin administrarea imediată de zahăr (4 până la 6 cuburi) sau de băuturi cu zahăr, urmată de o gustare substanţială sau de masă. Dacă pacientul nu este conştient, adresaţi-vă imediat unui medic şi serviciului de urgenţă. Acelaşi lucru trebuie făcut dacă cineva, de exemplu un copil, a înghiţit medicamentul accidental. Pacienţilor inconştienţi nu li se administrează mâncare sau băutură. Asiguraţi-vă că există întotdeauna o persoană informată care poate chema medicul în caz de urgenţă.
Dacă uitaţi să luaţi Glyclada 60 mg

Este important să vă luaţi tratamentul în fiecare zi pentru a fi eficient. Totuşi, dacă aţi uitat să luaţi o doză de Glyclada 60 mg luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Glyclada 60 mg

Deoarece tratamentul pentru diabet zaharat este de obicei pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe acest medicament.
Oprirea tratamentului poate duce la creşterea cantităţii de zahăr din sânge (hiperglicemie), ceea ce poate creşte riscul apariţiei complicaţiilor diabetului zaharat.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţivă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Clasificarea reacţiilor adverse se face în funcţie de frecvenţa de apariţie.
Foarte frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):

Cea mai frecventă reacţie adversă este scăderea cantităţii de zahăr în sânge (hipoglicemia). Pentru semne şi simptome vedeţi pct. “Atenţionări şi precauţii”. Dacă aceste simptome nu sunt tratate pot duce la somnolenţă, pierdere a conştienţei sau chiar comă. Dacă un episod hipoglicemic este sever sau prelungit, chiar dacă este controlat temporar prin ingestia de zahăr, trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală.
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 utilizatori):

Tulburări digestive

Dureri abdominale, greaţă, vărsături, indigestie, diaree şi constipaţie. Aceste efecte sunt reduse dacă Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificată este administrat împreună cu alimente, conform recomadărilor.
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 utilizatori):

Tulburări ale sângelui

A fost raportată scădere a numărului de celule din sânge (de exemplu, plachetele sanguine, celulele roşii şi albe din sânge), ceea ce poate determina paloare,sângerări prelungite, apariţie mai uşoară de vânătăi şi zgârieturi, dureri în gât şi febră. Acestea dispar de obicei, atunci când este întrerupt tratamentul.
Afecţiuni ale pielii

Au fost raportate erupţii trecătoare pe piele, înroşire, mâncărime, blânde, angioedem (umflare rapidă a ţesuturilor, cum sunt pleoapele, faţa, buzele, gura, limba sau gâtul, ceea ce poate determina dificultăţi ale respiraţiei). Erupţia la nivelul pielii poate evolua spre apariţia generală de vezicule şi cojire a pielii .
Afecţiuni ale ficatului

Rezultate anormale ale testelor funcţiei ficatului, cu apariţie a îngălbenirii pielii şi ochilor. În acest caz, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide dacă este necesară întreruperea tratamentului.
Tulburări ale ochilor

Vederea vă poate fi afectată, mai ales la începutul tratamentului. Acest efect este determinat de modificările cantităţii de zahăr din sânge.
Aceste efecte dispar, de obicei, atunci când este întrerupt tratamentul.
În ceea ce priveşte alte medicamente de tipul sulfonilureei, au fost observate următoarele reacţii adverse foarte rar (pot afecta până la 1 din 10000 utilizatori):
- cazuri de modificări severe ale numărului celulelor din sânge şi inflamaţie de tip alergic a pereţilor vaselor de sânge, scădere a cantităţii de sodiu din sânge (hiponatremie), simptome ale insuficienţei ficatului (de exemplu, icter), care dispar, de obicei, atunci când este întrerupt tratamentul cu sulfoniluree, dar, în cazuri izolate, pot duce şi la insuficienţă a ficatului care pune viaţa în pericol.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.
5. Cum se păstrează Glyclada 60 mg

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Glyclada 60 mg

- Substanţa activă este gliclazida. Fiecare comprimat cu eliberare modificată conţine gliclazidă 60 mg.
- Celelalte componente sunt hipromeloză, lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru şi stearat de magneziu (vezi pct. 2).
Cum arată Glyclada 60 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate ovale, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă cu lungime de 13 mm şi grosime de 3,5 mm-4,9 mm.
Glyclada 60 mg este diponibil în cutii cu 30 şi 60 comprimate cu eliberare modificată, în blistere.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

KRKA, d. d. , Novo mesto
Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia
Fabricanţii

KRKA, d. d. , Novo mesto
Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 4
Cod produs: 42909
Top sezon
Preț produs în pct: 971
Cod produs: 62178
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 267
Cod produs: 61835
RECOMANDĂM
Preț produs în pct: 676
Cod produs: 63591
Top sezon
Preț produs în pct: 135
Cod produs: 61896
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.