Kenalog susp. inj. 40 mg/ml 1 ml N5

Cod produs: 45553
Divizarea: 5
Doza concentratia: 40
Forma: susp. inj.
Producator: KRKA d.d., Novo mesto
Tara: Slovenia
Stoc: suficient
151 74 lei
(-8%)
139 49 lei
Beneficii:
13 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii


KENALOG 40

suspensie injectabilă

DENUMIREA COMERCIALĂ

Kenalog 40

DCI-ul substanţei active

Triamcinolonum

COMPOZIŢIA

1 ml suspensie injectabilă conţine:

substanţa activă: triamcinolonă acetonid 40 mg;

excipienţi: carmeloză sodică, clorură de sodiu, alcool benzilic, polisorbat 80, apă pentru injecţii.

FORMA FARMACEUTICĂ

Suspensie injectabilă

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Suspensie de culoare albă, practic fără particule şi conglomerate, cu miros uşor de alcool benzilic.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Corticosteroide pentru uz sistemic, simple. Glucocorticoid, H02AB08

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Efectele principale ale triamcinolonei la om sunt asociate cu acţiunea glucocorticoidă şi suprimarea reacţiilor inflamatorii. Datorită efectului glucocorticoid are loc intensificarea gluconeogenezei şi reducerea utilizării glucozei în ţesuturi. Are loc accelerarea metabolismului proteic şi diminuarea sintezei de proteine, deşi efectul general asupra echilibrului azotat depinde de alţi factori, inclusiv regimul alimentar, doza şi durata tratamentului. Bilanţul azotat negativ se poate dezvolta la doze de 12-14 mg pe zi. Lipidele sunt metabolizate cu depozitarea lor la nivelul umerilor, feţei, abdomenului. Triamcinolona posedă activi tate mineralocorticoidă neglijabilă. &În timpul tratamentului cu corticosteroizi numărul de eritrocite şi neutrofile creşte; numărul de eozinofile, bazofile şi limfocite scade, precum şi masa de ţesut limfoid.

Corticosteroizii previn sau suprima semnele iniţiale ale procesului inflamator, de exemplu hiperemia, sensibilitatea, căldură locală, edemul, şi, de asemenea, mai târziu sechele inflamatorii, care includ proliferarea fibroblaştilor şi depozitarea colagenului.

Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie şi distribuţie

Administrarea intramusculară a 120 mg triamcinolonă acetonid produce concentraţii plasmatice maxime cuprinse între 44 şi 54 mcg/100 ml de la 8 până la 10 ore, care se reduc la 8,9 mcg/100 ml peste 72 ore de la administrare.

La 3 zile după o injecţie intraarticulară cantitatea absorbită de triamcinolonă acetonid constituie de la 58% până la 67%. Compararea ariei de sub curba concentraţie-timp

(ASC) după administrarea intraarticulară şi intramusculară indică faptul, că absorbţia este completă în cazul ambelor căi de administrare.
Biotransformare Similar prednisonului, triamcinolona este metabolizată, probabil, pe cale hepatică. Mai puţin de 15% din medicament este excretat sub formă nemodificată în urină. După absorbţia percutanată, corticosteroizii topici se comportă similar corticosteroizilor sistemici, adică metabolizarea are loc în principal în ficat.
Au fost identificaţi 3 metaboliţi ai triamcinolonei acetonid, iar modelul metabolic este similar pentru toate cele trei căi de administrare. Metaboliţii de bază includ 6-beta-hidroxitriamcinolona acetonid, 21-carboxi-6-beta-hidroxitriamcinolona acetonid, şi 21-carboxitriamcinolona acetonid.
Eliminare &În studiile clinice farmacocinetice nu a fost dovedit faptul, că administrarea de corticosteroizi topici conduce la o absorbţie sistemică suficientă pentru a produce cantităţi detectabile în laptele matern. Corticosteroizi sistemici sunt excretaţi în laptele matern în cantităţi insuficiente pentru a putea acţiona asupra sugarului.
După o doza intramusculară de 40 mg triamcinolonă acetonid, radio activi tatea excretată în urină constituie 12,5% din doza administrată. După administrarea perorală în doza 32 mg a fost observată o durata a excreţiei urinare a triamcinolonei de 4 zile la un pacient şi de 5 zile la alt pacient. După o singură administrare intramusculara a triamcinolonei acetonid în doza de 80 mg nivelurile urinare au fost detectabile timp de până la 7 zile la 2 pacienţi şi de până la 11 zile la un pacient.
După absorbţia sistemică corticosteroizii topici şi metaboliţii lor in activi sunt excretaţi într-o măsură mică în bilă.
Timpul de înjumătăţire plasmatică a triamcinolonei orale este de la 2 până la mai mult de 5 ore.
Proprietăţile farmacocinetice sunt dependente de doză. După doza de 5 mg/kg media timpului de înjumătăţire constituie 85 de minute, după doza de 10 mg/kg - 88 minute.
Clearance-ul total constituie 61,6 l/ oră în cazul administrării dozei 5 mg/kg şi 48,2 l/h pentru doza 10 mg/kg, cu o diferenţă semnificativă statistic.
Farmacocinetica triamcinolonei şi esterului său fosfat au fost studiate după injectarea intravenoasă în doze de 5 mg/kg şi 10 mg/kg. La un grup de pacienţi triamcinolona acetonid a fost administrat în doza 80 mg.
INDICAŢII TERAPEUTICE

Triamcinolona acetonid este recomandată pentru tratamentul următoarelor maladii şi stări patologice:

- Stări alergice: rinită alergică sezonieră şi perenă, astm bronşic, dermatită atopică şi de contact, reacţii alergice la medicamente, boala serului.
&În cazul reacţiilor alergice corticosteroizii nu sunt recomandaţi pentru tratamentul fazei acute, cu toate acestea, se recomandă pentru prevenirea fazei tardive a reacţiei.
- Afecţiuni reumatice: în calitate de terapie adjuvantă şi de scurtă durată în gută acută; spondilită anchilozantă nespecifică acută, bursită, epicondilită, osteoartrită post-traumatică, artrită psoriazică şi sinovită în caz de osteoartrita.
- Maladii dermatologice: dermatită herpetiformă buloasă, dermatită exfoliativă, eritem multiform sever, psoriazis sever, dermatită seboreică severă, eczemă, dermatită atopică, lupus discoid, dermatită de contact, alopecia areata, pemfigus şi diverse dermatoze acute şi cronice.
- Maladii oftalmologice: oftalmie simpatică, arterită temporală, uveite, stări inflamatorii oculare, refractare la tratamentul cu corticosteroizi topici.
- Maladii endocrine: insuficienţă adrenocorticală primară şi secundară, hiperplazie adrenală congenitală, hipercalcemie asociată cancerului, tiroidita aseptică.
- Maladii gastrointestinale: exacerbarea acută a enteritei regionale (maladia Crohn) şi colitei ulceroase.
- Maladii respiratorii: berilioză, sindromul Loeffler, sarcoidoză simptomatică, tuberculoză diseminată (în asociere cu terapie antituberculoasă adecvată).
- Alte maladii: scleroză multiplă (corticosteroizii sunt utilizaţi pentru tratamentul exacerbării acute a sclerozei multiple. Corticosteroizii reduc durata exacerbării bolii, dar nu opresc progresia maladiei).
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Regimul de dozare este variabil şi trebuie stabilit individual, în funcţie de tipul maladiei şi răspunsul pacientului la tratament. Pentru a gestiona maladia trebuie utilizate doze minime eficiente de corticosteroizi, iar atunci când este posibilă o reducere a dozei, aceasta trebuie realizată treptat.
Dozele trebuie stabilite în funcţie de dimensiunile articulaţiei afectate, evoluţia maladiei şi răspunsul pacientului la tratament.
Rezultatele terapeutice sunt anticipate în 2-3 săptămâni. Cu toate acestea, pot fi necesare mai mult de 6 săptămâni de tratament, înainte ca efectele benefice finale să fie observate.
Kenalog 40 nu trebuie administrat intravenos!

Administrarea intramusculară

Kenalog 40 poate fi administrat intramuscular în doza 40-80 mg.
Doza iniţială recomandată pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani constituie 60 mg.
Dacă se consideră necesar, pot fi administrate 100-120 mg la o priză.
Doza iniţială recomandată pentru copii cu vârsta între 6 şi 12 ani este de 0,03-0,2 mg/kg intramuscular, la intervale de 1-7 zile.
Administrarea intramusculară de Kenalog 40 poate substitui adesea terapia orala iniţială.
Doza trebuie injectată profund la nivelul muşchiului fesier.
In general, se poate anticipa că o doză unică parenterală va fi suficientă pentru controlul timp de la 4-7 zile până la 3-4 săptămâni a maladiei. O doză unică de 40-60 mg poate produce remisiunea simptomelor pe tot parcursul sezonului la pacienţii cu febra de fân sau astm bronşic provocat de polen.
Acest mod de administrare poate oferi efecte benefice, de exemplu, în astm bronşic, dar poate fi asociat cu reacţii adverse de tip febril, tipice pentru administrarea cronică a corticosteroizilor.
Administrarea intra-articulară

Triamcinolona acetonid în prezent este foarte rar utilizată pentru tratamentul sistemic al poliartritei reumatoide; acesta poate fi administrat intra-articular pentru a calma durerea şi inflamaţia în artrita reumatoida, artrita gutoasă (gută), artrită psoriazică şi osteoartrită.
Pacienţii trebuie avertizaţi să evite suprasolicitarea articulaţiilor după atingerea ameliorării simptomelor. Injecţiile intra-articulare repetate efectuate un timp îndelungat pot provoca destrucţii articulare severe şi necroza osului.
Dozele uzuale de triamcinolona acetonid pentru administrare intra-articulară la adulţi constituie 5-10 mg în cazul afectării articulaţiilor mici şi de 20-60 mg în cazul afectării articulaţiilor mai mari. Cu toate acestea, în cazul afectării articulaţiilor mici au fost folosite cu succes dozele de la 6 până la 10 mg per injecţie şi 40 mg per injecţie în cazul implicării articulaţiilor mari. La injectarea în mai multe articulaţii au fost administrate până la 80 mg triamcinolona acetonid.
Doza iniţială recomandată pentru copii cu vârsta între 12 şi 18 ani este de 2,5-40 mg.
&În funcţie de răspunsul clinic, dozele ulterioare pot fi majorate.
Triamcinolona acetonid poate fi administrat local pentru a atenua simptomele bursitei şi tendosinovitei. Se recomandă precauţie pentru a se asigura că injectarea se efectuează în spaţiul dintre teaca tendonului şi tendon şi nu în tendonul în sine, deoarece poate avea loc ruptura acestuia. Doza depinde de mărimea articulaţiei afectate sau a spaţiului sinovial şi de gradul de inflamaţie.
Administrarea intralezională

Doza de triamcinolona acetonid pentru administrare intralezională variază, de obicei, între 5 şi 10 mg, divizată în cantităţi adecvate pentru zona afectată.
Doza iniţială recomandată pentru copii cu vârsta între 12 şi 18 ani este de 2,5-40 mg.
&În funcţie de răspunsul clinic, dozele ulterioare pot fi majorate.
Suprafeţele mari necesită mai multe injecţii cu doze mai mici per loc de injectare. De obicei, sunt suficiente 2-3 injecţii la fiecare 2-3 săptămâni. Administrarea intralezională este adecvată pentru tratarea leziunilor mari, de exemplu, psoriazis şi alopecia areata.
Instrucţiuni privind modul de manipulare a suspensiei injectabile

Corticosteroizii pentru administrare intralezională pot fi diluaţi cu apă pentru injecţii sau soluţie clorură de sodiu 0,9%.
&Înainte de injectare corticosteroizii pentru administrare intralezională pot fi amestecaţi cu următoarele anestezice: soluţie clorhidrat de lidocaină 1% sau 2% sau soluţie clorhidrat de procaină 1%. Suspensia preparată trebuie utilizată imediat; cantităţile neutilizate trebuie aruncate.
Copii Administrarea intramusculară a triamcinolonei acetonid la copii cu vârsta sub 6 ani, intra-articulară sau intralesională la copii cu vârsta sub 12 ani nu este recomandată, cu excepţia prezenţei indicaţiilor terapeutice absolute. &În timpul tratamentului trebuie monitorizate cu atenţie creşterea şi dezvoltarea copilului.
Insuficienţă renală

Nu este necesară ajustarea dozei.
Insuficienţă hepatică

&În insuficienţa hepatică severă tratamentul trebuie iniţiat cu doze reduse în jumătate, deoarece efectul corticosteroizilor poate fi potenţat la aceşti pacienţi.
REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse, care pot apărea în timpul tratamentului cu Kenalog 40, sunt clasificate conform convenţiei MedDRA în funcţie de frecvenţă:

- foarte frecvente (≥1/10);

- frecvente (≥1/100 şi <1/10);

- mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100);

- rare (≥1/10000 şi <1/1000);

- foarte rare (<1/10000);

- cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

&În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă reacţiile adverse sunt prezentate pe sisteme de organe, în ordinea descrescătoare a severităţii.
Investigaţii diagnostice: mai puţin frecvente - majorarea nivelului seric al colesterolului total, LDH-colesterolului, trigliceridelor.
Tulburări cardiace: foarte rare, cu frecvenţă necunoscută - diminuarea funcţiei cardiace.
Tulburări hematologice şi limfatice: rare - granulocitoză, limfopenie, monocitopenie.
Tulburări ale sistemului nervos: mai puţin frecvente - cefalee, hipertensiune intracraniană benignă (pseudo-tumoare cerebrală).
Tulburări oculare: mai puţin frecvente - cataractă subcapsulară posterioară, glaucom, lezarea nervului optic cu edem al papilei (în asociere cu pseudo-tumoare cerebrală).
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: frecvente - disfonie, senzaţie de uscăciune şi iritaţie în gât (după utilizarea de corticosteroizi inhalatorii); rare - activarea tuberculozei pulmonare.
Tulburări gastrointestinale: frecvente - xerostomie; mai puţin frecvente - ulcer duodenal (inclusiv hemoragie gastrointestinală).
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: frecvente - erupţii cutanate acneiforme, peteşii, echimoze, eritem facial, atrofia pielii , hirsutism, afectarea vindecării plăgilor,

transpiraţie excesivă, strii, teleangectazii, subţierea pielii ; foarte rare, cu frecvenţă necunoscută - dermatite.
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: frecvente - miopatie, osteonecroză (ponderea pierderii ţesutului osos este cea mai mare pe parcursul primelor 6 luni de tratament).
Tulburări endocrine: frecvente - retenţie de sodiu, ce conduce la hipokaliemie, supresia adrenosuprarenalelor, sindrom Cushing, retenţia creşterii în copilărie, diabet zaharat, hipoglicemie.
Tulburări metabolice şi de nutriţie: rare - porfirie.
Infecţii şi infestări: mai puţin frecvente - candidoză oro-faringiană; foarte rare, cu frecvenţă necunoscută - necroză septică (în special la pacienţii cu lupus eritematos sistemic sau artrită reumatoidă).
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: foarte rare, cu frecvenţă necunoscută - necroză avasculară, depigmentarea locală a pielii , atrofie cutanată, leziuni ale tendoanelor la administrarea locală.
Tulburări ale sistemului imunitar: foarte rare, cu frecvenţă necunoscută - reacţii alergice (inclusiv erupţii cutanate, urticarie, spasm bronşic, stop respirator, reacţii anafilactice).
Tulburări ale organelor de reproducere şi ale sânului: frecvente - tulburări menstruale, simptome vasomotorii.
Tulburări psihice: mai puţin frecvente - sedare, depresie, insomnie, modificări de personalitate; rare - halucinaţii (apar în săptămâna 1 sau 2 de tratament), psihoză (simptomele variază în diferite perioade de timp între schizofrenie şi manie sau delir).
La apariţia reacţiilor adverse severe tratamentul se va suspenda.
CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.
Corticosteroizi parenterali şi orali sunt contraindicaţi în infecţiile fungice sistemice.
Corticosteroizi intramusculari sunt contraindicaţi în purpura trombocitopenică idiopatică. Alte contraindicaţii sunt relative şi depind de avantajul anticipat al duratei planificate a tratamentului şi modului de administrare, de exemplu, administrare sistemică vis-a-vis de cea topică.
Există mai multe atenţionări şi măsuri de precauţie, decât contraindicaţii.
Inflamaţie activă

Corticosteroizii pot reduce răspunsul la infecţii şi pot activa sau exacerba infecţia locală sau sistemică, infecţiile fungice sistemice sau infecţiile active, necontrolate de antimicrobiene, tuberculoza latentă sau vindecată.
Diabet zaharat

&În timpul tratamentului cu corticosteroizi boala poate deveni mai dificil de controlat. Osteoporoză La administrarea pe termen lung a corticosteroizilor osteoporoza se poate exacerba, în special la persoanele în vârstă; există pericol de colaps vertebral.
Miopatie Antecedentele de miopatie proximală indusă de corticosteroizi servesc drept contraindicaţii, deoarece reprezintă un risc deosebit pentru apariţia acestui efect nedorit, în special asociat triamcinolonei. Miopatia, de obicei, dispare în câteva luni după suspendarea corticosteroizilor. Copii prezintă cel mai mare risc de apariţie a acestui efect advers.
Ulcer peptic

Ulcerul peptic este uşor de asociat cu utilizarea corticosteroizilor şi există risc de hemoragie sau perforaţie. Pacienţii trataţi concomitent cu antiinflamatoare nesteroidiene sunt în special expuşi acestui risc.
Psihoză

Administrarea acestui medicament poate creşte riscul de sinucidere, în special la pacienţii cu antecedente de paranoia sau depresie.
Vindecarea plăgilor

Vindecarea trenantă a plăgilor poate prezenta importanţă la pacienţii cu anastomoză intestinală recentă.
Vaccinare Pacienţii trataţi cu corticosteroizi nu trebuie vaccinaţi contra variolei. Alte tipuri de vaccinări, de asemenea, nu ar trebui efectuate, în special la pacienţii care administrează doze mari de corticosteroizi, deoarece pot să apară complicaţii neurologice sau răspuns în anticorpi insuficient.
Administrarea intramusculară a triamcinolonei acetonid la copii sub vârsta de 6 ani, intra-articulară sau intralezională la copii sub 12 ani nu este recomandată, decât dacă există indicaţii terapeutice absolute.
Administrarea corticosteroizilor topici este (relativ) contraindicată în:

- leziuni cutanate, cum ar fi impetigo, tinea corporis şi herpes simplex,

- copii nou-născuţi,

- acnee vulgară,

- acnee rozacee,

- ulcere gravitaţionale.
SUPRADOZARE

Au fost raportate cazuri rare de supradozaj acut sau deces ca urmare a supradozajului acut cu corticosteroizi.
Simptome: supradozarea poate determina dezvoltarea majorităţii reacţiilor adverse, în principal a sindromului Cushing, dar, de obicei, numai după câteva săptămâni de administrare în doze foarte mari.
Tratament: nu se cunoaşte un antidot specific. Tratamentul este simptomatic şi de susţinere. Hemodializa nu accelerează în mod considerabil eliminarea triamcinolonei din organism.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Kenalog 40 nu trebuie administrat intravenos.
Deoarece complicaţiile apărute în timpul tratamentului cu glucocorticoizi (inclusiv triamcinolon) depind de mărimea dozei şi durata tratamentului, trebuie efectuată o evaluare a raportului risc/beneficiu în ceea ce priveşte doza şi durata tratamentului pentru fiecare caz în parte şi trebuie luată o decizie referitor la utilizarea regimului de administrare zilnică sau intermitentă.
Pacienţilor care administrează terapie cu corticosteroizi, expuşi în mod neaşteptat la stres puternic, trebuie să li se indice terapie de susţinere cu corticosteroizi cu acţiune rapidă, iar doza trebuie majorată înainte, în timpul şi după situaţia stresantă.
Insuficienţa corticosuprarenaliană poate persista luni întregi după suspendarea tratamentului cu corticosteroizi, prin urmare, poate fi nevoie de o terapie de substituţie pentru perioada de stres.
Corticosteroizii pot masca semnele de infecţie sau scădea rezistenţa la infecţii.
Terapia cu corticosteroizi poate creste riscul de tuberculoză la pacienţii cu tuberculoză latentă sau un test cutanat la tuberculină pozitiv (PPD). Administrarea de corticosteroizi în tuberculoza activă trebuie să fie limitată la cazurile fulminante sau boală diseminată, unde corticosteroizii sunt indicaţi în asociere cu terapia antituberculoasă corespunzătoare.
Corticosteroizii pot creşte riscul de infecţii grave sau fatale la persoanele expuse la infecţii virale, cum ar fi varicela sau rujeola.
Pacienţii care administrează tratament cu corticosteroizi nu trebuie să fie vaccinaţi.
Corticosteroizii trebuie utilizaţi cu precauţie la pacienţii cu herpes simplex ocular, din cauza posibilităţii de perforare a corneei.
Corticosteroizii pot provoca tulburări psihice de la euforie, insomnie, modificări ale dispoziţiei, schimbări de personalitate şi depresie severă, până la manifestări psihotice clare. Corticosteroizii pot agrava, de asemenea, labilitatea emoţională preexistentă sau tendinţele psihotice.
Corticosteroizii trebuie utilizaţi cu precauţie la pacienţii cu colita ulcerativa nespecifica, diverticulită, anastomoze recente, ulcer gastro-duodenal activ sau latent, insuficienţă renală, hipertensiune arterială, osteoporoza şi miastenia gravis.
Riscul de infectare cu virusul varicelei este crescut la pacienţii aflaţi în tratament cu corticosteroizi, care nu au suportat încă varicela. Aceşti pacienţi trebuie să evite contactul cu pacienţii infectaţi. Creşterea şi dezvoltarea copiilor aflaţi în tratament prelungit cu corticosteroizi trebuie monitorizată cu atenţie.
Efectul corticosteroizilor poate fi majorat la pacienţii cu ciroză hepatică sau hipotiroidism. Injecţiile intra-articulare cu corticosteroizi pot provoca efecte adverse sistemice, suplimentar la efectele locale.
Administrarea intra-articulara a unui corticosteroid în articulaţiile anterior inflamate sau instabile trebuie evitată. &Înainte de administrarea unei injecţii intra-articulare este necesară examinarea lichidului articular, cu scop de excludere a unui proces septic. Intensificarea durerii, edemul local, limitarea amplitudinii mişcărilor, febra şi starea generală de rău indica posibilitatea artritei septice. Dacă diagnoza de artrita septica şi sepsis este confirmată, trebuie iniţiată terapia antibacteriană.
Insuficienţa adrenocorticală secundară indusă medicamentos poate fi diminuată prin reducerea treptată a dozei. Acest tip de insuficienţă poate persista luni de la întreruperea tratamentului.
Următorii parametri de laborator pot avea valori majorate în timpul tratamentului cu corticosteroizi: numărul de leucocite (mai mult de 20. 000/ mm3), fără semne de inflamaţie sau boli neoplazice; nivelul de glucoză în sânge, colesterol, trigliceride, lipoproteine cu densitate joasă.
Triamcinolona acetonid poate creşte nivelul de glucoză din sânge, ceea ce conduce la glicozurie sau diabet zaharat.
Secundar supresiei adrenocorticale în timpul tratamentului cu triamcinolonă acetonid poate apărea reducerea nivelurilor urinare de 17-ketosteroizi şi 17-hidroxisteroizi.
1 ml Kenalog 40 (1 fiolă) conţine 9,9 mg alcool benzilic. Nu trebuie administrat la prematuri sau nou-născuţi. Poate provoca reacţii toxice şi anafilactoide la sugari şi copii cu vârsta sub 3 ani.
Acest medicament conţine mai puţin de 1 mmol (23 mg) sodiu pe doză, ceea ce înseamnă practic "fără sodiu".
Administrarea în sarcină şi în perioada de alăptare

Deşi nu au fost observate efecte teratogene, administrarea de triamcinolonă acetonid trebuie evitată în timpul sarcinii. Deoarece nu există studii adecvate referitor la influenţa corticosteroizilor asupra funcţiei reproductive la om, beneficiile scontate ale medicamentului trebuie evaluate în raport cu riscurile potenţiale pentru mamă şi făt/sugar, la necesitatea administrării acestor medicamente în timpul sarcinii, femeilor care alăptează sau celor de vârstă fertilă. Copiii, născuţi de la mame care au primit doze substanţiale de corticosteroizi în timpul sarcinii, ar trebui să fie monitorizaţi îndeaproape pentru semne posibile de hipoadrenalism. Insuficienta suprarenala neonatală pare a fi rară.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Kenalog 40 nu influenţează asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

La asocierea unui corticosteroid cu antiinflamatoare nesteroidiene creşte riscul de ulcer peptic şi hemoragii gastrointestinale.
&În caz de hipotrombinemie acidul acetilsaliclic trebuie utilizat cu precauţie la administrarea concomitentă cu corticosteroizi.
Injecţiile intra-articulare cu corticosteroizi, inclusiv triamcinolonă acetonid, reduc concentraţiile serice ale salicilaţilor la starea de echilibru.
La administrarea concomitentă a corticosteroizilor şi blocantelor neuromusculare a fost raportată antagonizarea blocadei neuromusculare.
&În studiile clinice s-a demonstrat, că corticosteroizii atât intensifică, cât şi diminuează acţiunea anticoagulantelor orale la administrarea concomitentă.
Fenitoina creste metabolizarea hepatică a corticosteroizilor şi diminuează eficacitatea triamcinolonei. Imunizarea cu vaccin gripal şi terapia imunosupresoare concomitentă (corticosteroizi) au fost asociate cu insuficienţa răspunsului imun la vaccin.
Datorită tratamentului cu corticosteroizi valoarea glicemiei la pacienţii diabetici poate fi crescută, ceea ce poate necesita doze mai mari de insulină.
Administrarea concomitentă a fenobarbitalului cu un corticosteroid poate conduce la concentraţii plasmatice şi efecte terapeutice scăzute ale corticosteroizilor.
Riscul de hipokaliemie poate fi majorat la administrarea concomitentă de triamcinolonă acetonid cu simpatomimetice şi teofilină - aceste medicamente scad nivelurile plasmatice ale potasiului - sau în cazul în care triamcinolona acetonid este administrat concomitent cu diuretice care cauzează pierderi de potasiu; hipokaliemia poate potenţa, de asemenea, efectele glicozidelor cardiace

PREZENTARE, AMBALAJ

Suspensie injectabilă 40 mg/ml, câte 1 ml în fiole.
Câte 5 fiole împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.
PĂSTRARE

A se păstra la temperatura 8-25 °C.
A nu se congela.
A se păstra în poziţie verticală.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
TERMEN DE VALABILITATE

3 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.
DATA ULTIMEI REVIZUIRI A TEXTULUI

Noiembrie 2013

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

KRKA d. d. , Novo mesto,

Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia.

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 135
Cod produs: 61896
Top sezon
Preț produs în pct: 154
Cod produs: 46171
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 544
Cod produs: 61824
RECOMANDĂM
Promoție
Preț produs în pct: 267
Cod produs: 61835
Promoție
Preț produs în pct: 472
Cod produs: 61709
Top sezon
Preț produs în pct: 135
Cod produs: 61896
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.