Femoston 1/10 comp.film. 1mg+10mg N28

Cod produs: 15548
Divizarea: 28
Doza concentratia: 1
Forma: comp. film.
Producator: Solvay Pharmaceuticals BV
Tara: Olanda
Stoc: suficient
127 46 lei
(-7%)
118 02 lei
Beneficii:
11 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

Femoston 1/10, 1 mg şi 1 mg/10 mg comprimate filmate

Femoston 2/10, 2 mg şi 2 mg/10 mg comprimate filmate

Estradiol şi Estradiol/Didrogesteronă

 

1. Ce este Femoston şi pentru ce se utilizează

 

Femoston este un remediu al terapiei de substituţie hormonală (THS) pentru ameliorarea simptomelor deficienţei estrogenice. El conţine doi hormoni, estrogen şi progestagen. Se utilizează la femei cu uterul păstrat, care necesită restituirea estrogenilor. Femoston se utilizează la femei în perimenopauză, dacă după ultima menstruaţie a trecut mai mult de 6 luni.

Substanţa activă estradiolul este asemănător estrogenului natural al femeii. Estradiolul substituie deficitul de estrogeni în organismul feminin după instalarea menopauzei, ameliorând astfel simptomele, determinate de insuficienţa estrogenilor (bufeuri de căldură, transpiraţii nocturne și unele altele).

Estrogenii preîntâmpină tulburările în ţesutul osos după menopauză sau după înlăturarea ovarelor la femei. După menopauză la unele femei poate să se dezvolte scăderea densității osoase, însoțite de fragilitate (osteoporoză). Dacă sunteţi supusă unui risc crescut de producere a fracturilor ca urmare a osteoporozei şi alte medicamente nu toleraţi, puteţi utiliza Femoston pentru prevenirea osteoporozei după menopauză.

Didrogesterona este un progestagen, hormon, care are efect foarte asemănător cu progesteronul natural al femeii. La femeile aflate în perimenopauză, terapia de substituție hormonală (THS) doar cu estrogen duce numai la o îngroșare anormală a mucoasei uterine. Suplimentarea didrogesteronei previne dezvoltarea riscurilor suplimentare de transformare malignă a mucoasei uterului.

Studiile clinice au arătat că reducerea simptomelor menopauzei a fost observată în primele câteva săptămâni de tratament.

Reacţii pseudomenstruale regulate (cu o durată medie de 5 zile) în cazul utilizării de Femoston cu conţinut de 1 mg estradiol şi 1 mg/10 mg estradiol/didrogesteronă, s-au determinat la 76 % din femei. Menstruaţia a apărut, de regulă, la a 28-a zi a ciclului.

Reacţii pseudomenstruale regulate (cu o durată medie de 5 zile) în cazul utilizării de Femoston cu conţinut de 2 mg estradiol şi 2 mg/10 mg estradiol/didrogesteronă, s-au determinat la 89 % din femei. Menstruaţia a apărut, de regulă, la a 28-a zi a ciclului.

 

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Femoston

 

Dumneavoastră trebuie să începeţi THS numai la prezenţa simptomelor, care vă afectează în mod nefavorabil calitatea vieţii. Trebuie să vă adresaţi la medic cu scopul evaluării minuţioase a raportului dintre riscuri şi beneficii, cel puţin o dată pe an, iar THS trebuie continuată doar atâta timp cât beneficiile depăşesc riscurile.

Trebuie să urmaţi o examinare medicală înaintea iniţierii THS şi ulterior cel puţin o dată pe an de către medicul dumneavoastră.

Înaintea începerii sau a reînceperii THS trebuie efectuată o anamneză completă personală şi familială. În timpul tratamentului se recomandă efectuarea controalelor medicale periodice cu o frecvenţă, adaptată individual de către medicul dumneavoastră.

 

Nu utilizaţi Femoston dacă:

• Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);

• Dacă aveţi cancer mamar diagnosticat, suspectat sau în antecedente;

• Dacă aveţi tumori maligne diagnosticate sau suspectate, care se dezvoltă sub acțiunea hormonilor sexuali – estrogeni (de exemplu cancer endometrial);

• Dacă aveţi tumori maligne diagnosticate sau suspectate, care se dezvoltă sub acțiunea hormonilor sexuali – progestageni (de exemplu meningiom);

• Dacă aveţi sângerare genitală de cauză neclară;

• Dacă aveţi hiperplazie endometrială netratată;

• Dacă aveţi tromboembolism venos (tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară) prezent sau în antecedente;

• Dacă aveţi tulburări trombofilice diagnosticate;

• Dacă aveţi boală arterială tromboembolică activă sau recentă (de exemplu: angină pectorală, infarct miocardic);

• Dacă aveţi boală hepatică acută sau antecedente de boală hepatică, atâta timp cât valorile testelor funcţionale hepatice nu au revenit în limite normale;

• Dacă aveţi porfirie.

 

Nu utilizaţi Femoston dacă oricare dintre situaţiile prezentate mai sus vi se aplică dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Femoston.

 

Atenţionări şi precauţii

Înainte să luaţi acest medicament, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Dacă oricare dintre următoarele afecţiuni este prezentă, a apărut anterior sau s-a agravat în timpul tratamentului sau a terapiei hormonale anterioare, trebuie să informați imediat medicul dumneavoastră. Trebuie avut în vedere că aceste afecţiuni pot să reapară sau să se agraveze în timpul tratamentului cu Femoston.

Aceste afecțiuni sunt:

• leiomiom (miom uterin) sau endometrioză;

• factori de risc ai tulburărilor tromboembolice (vezi mai jos);

• factori de risc ai tumorilor dependente de estrogeni, de exemplu: rudă de gradul I, în cazul cancerului mamar;

• hipertensiune arterială;

• afecțiuni hepatice (de exemplu, adenom hepatic);

• diabet zaharat cu sau fără complicații vasculare;

• litiază biliară;

• migrenă sau dureri de cap (severe);

• lupus eritematos sistemic;

• antecedente de hiperplazie endometrială (vezi mai jos);

• epilepsie;

• astm bronşic;

• otoscleroză.

Trebuie să întrerupeți utilizarea medicamentului în cazul în care este descoperită o contraindicaţie, de asemenea şi în următoarele situaţii:

- apariţia icterului sau tulburărilor funcţiei hepatice;

- creşterea semnificativă a tensiunii arteriale;

- apariţia pentru prima dată a durerii de cap de tip migrenos;

- sarcina.

 

Risc de cancer mamar

Un risc de până la de 2 ori mai mare de a diagnostica cancerul mamar este raportat la femeile care utilizează terapie combinată estrogen-progestagen pentru mai mult de 5 ani. La pacientele care au urmat terapie doar cu estrogen, orice risc crescut este considerabil mai mic, decât cel observat la pacientele care au utilizat tratament combinat cu estrogen-progestagen. Nivelul de risc este dependent de durata de utilizare.

Risc de hiperplazie și carcinom endometrial

Riscul hiperplaziei şi carcinomului endometrial este crescut atunci, când estrogenii sunt administraţi în monoterapie o perioadă îndelungată. Creşterea raportată a riscului de carcinom endometrial în rândul utilizatoarelor de estrogen în monoterapie variază comparativ cu femeile care nu le utilizează, în funcţie de durata tratamentului şi doza de estrogen. După întreruperea terapiei riscul poate rămâne crescut timp de cel puţin 10 ani. Adăugarea unui progestagen timp de cel puţin 12 zile pe lună pentru un ciclu de 28 de zile sau tratamentul estrogen-progestagen continuu combinat la femeile cu uter intact poate preveni riscul suplimentar asociat cu TSH cu administrare doar de estrogeni. În timpul primelor luni de tratament pot să apară sângerare de întrerupere sau eliminări sanguinolente. Dacă acestea apar mai târziu pe durata tratamentului sau continuă după întreruperea tratamentului, trebuie de adresat imediat la medic.

Risc de cancer ovarian

Datele epidemiologice, obținute ca rezultat a unei metaanalize vaste, au arătat o uşoară creştere a riscului la femeile, care administrează estrogeni în monoterapie sau combinaţia de estrogen-progestagen ca TSH, acest risc se manifestă timp de 5 ani de la începutul utilizării și scade cu timpul după întreruperea terapiei. Unele studii, incluzând studiul WHI, sugerează că utilizarea îndelungată a TSH combinate poate determina un risc similar sau uşor scăzut.

Risc de tromboembolism venos

Terapia de substituție hormonală este asociată cu un risc de 1,3 până la de 3 ori mai mare de a dezvolta tromboembolism venos (TEV), adică obturarea cu un cheag de sânge a venelor profunde sau embolia arterei pulmonare. Apariţia unui asemenea eveniment este mult mai probabilă în primul an de utilizare a terapiei de substituție hormonală.

Risc de boală coronariană

Riscul de boală coronariană este crescut uşor la utilizatoarele de terapie de substituție hormonală combinată estrogen-progestativ cu vârsta peste 60 de ani.

Risc de apariţie a accidentului vascular cerebral ischemic

Utilizarea estrogenilor în monoterapie şi a terapiei combinate estrogen şi progestativ este asociată cu un risc relativ crescut de apariţie a accidentului vascular cerebral ischemic de până la de 1,5 ori. Riscul de accident vascular cerebral hemoragic nu este crescut în timpul utilizării terapiei de substituție hormonală.

Acest risc relativ nu este dependent de vârstă sau durata de instalare a menopauzei. Dar în timp ce riscul de bază este strâns dependent de vârstă, riscul general de accident vascular cerebral la femeile care utilizează terapie de substituție hormonală va creşte cu vârsta.

Alte stări

Estrogenii pot determina retenţie de lichid şi de aceea trebuie urmăriți atent după starea dumneavoastră, dacă aveți tulburări ale funcțiilor inimii sau rinichilor.

Femoston nu este un remediu contraceptiv.

 

Copii şi adolescenţi

Femoston nu se recomandă de indicat la copii.

 

Femoston împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi oricare medicamente.

Metabolismul estradiolului și didrogesteronei pot să se accelereze la administrarea concomitentă a medicamentelor anticonvulsivante, antiinfecţioase şi preparate vegetale, care conţin sunătoare.

 

Femoston împreună cu alimente, băuturi şi alcool

Femoston poate fi administrat independent de luarea mesei.

 

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu este indicată utilizarea de Femoston în perioada de sarcină. Dacă pacienta rămâne gravidă în timpul utilizării Femoston, tratamentul trebuie întrerupt imediat.

Rezultatele majorităţii studiilor epidemiologice efectuate până în prezent legate de expunerea accidentală a fătului la acţiunea asocierilor estro-progestative nu au evidenţiat nici un efect nociv asupra fătului.

Nu există suficiente date privind administrarea de estradiol/didrogesteronă la femeile gravide.

Nu este indicată utilizarea de Femoston în perioada de alăptare.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Femoston (estradiol și estradiol/didrogesteronă) nu influenţează sau influenţează nesemnificativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Femoston conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 

3. Cum să utilizaţi Femoston

 

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrare orală.

Estrogenul se administrează permanent. Progestagenul se adaugă ultimele 14 zile ale ciclului de 28 zile.

Tratamentul se începe cu administrarea unui comprimat, conţinând 1 mg sau 2 mg estradiol o dată pe zi în primele 14 zile ale ciclului de 28 zile; pentru următoarele 14 zile – câte 1 comprimat conţinând 1 mg sau 2 mg estradiol şi 10 mg didrogesteronă o dată pe zi, după cum este indicat pe ambalajul sub formă de calendar de 28 zile. După finisarea ciclului de 28 zile e necesar de început următorul ciclu.

Femoston trebuie administrat fără întrerupere între ambalaje.

 

Dacă utilizaţi mai mult Femoston decât trebuie

Atât estradiolul, cât şi didrogesterona sunt substanţe cu toxicitate scăzută. În cazuri de supradozaj pot să apară simptome cum ar fi greaţă, vărsături, sensibilitatea sânilor, ameţeli, dureri abdominale, somnolenţă/oboseală şi sângerare. Dacă sunteţi îngrijorată, spuneţi medicului dumneavoastră.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Femoston

Dacă se omite administrarea unei doze, aceasta trebuie administrată cât mai curând posibil. Totuşi, dacă trec mai mult de 12 ore, este recomandat să nu se mai administreze comprimatul filmat omis şi să se continue administrarea următoarelor comprimate conform schemei terapeutice. În acest caz (omiterea administrării medicamentului) creşte probabilitatea de apariţie a unor sângerări de întrerupere sau a eliminărilor sanguinolente.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă încetaţi să utilizaţi Femoston

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

4. Reacţii adverse posibile

 

Ca toate medicamentele, Femoston poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse la pacienţii, care au urmat terapia cu estradiol/didrogesteronă în cadrul studiilor clinice, au fost durerea de cap, durerile abdominale, durere şi/sau sensibilitatea sânilor şi durerile lombare.

În cadrul studiilor clinice (n = 4929) s-au raportat următoarele reacţii adverse cu frecvenţa indicată mai jos:

Reacţii adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi):

- durere şi/sau sensibilitatea sânilor, durere de cap, dureri abdominale, dureri de spate.

 

Reacţii adverse frecvente (care afectează până la 1 din 10 pacienţi):

- depresie, nervozitate;

- stări astenice (slăbiciune generală, oboseală, stare de rău);

- candidoză vaginală;

- reacţii alergice cutanate (erupţii cutanate, mâncărime, formarea veziculelor);

- greaţă, vomă, formarea excesivă de gaze în intestin;

- migrenă, amețeli;

- tulburări ale ciclului menstrual (inclusiv eliminări sanguinolente postmenopauzale, sângerări în afara ciclului menstrual, sângerări puternice în timpul menstruaţiei, menstruaţii rare sau lipsa completă a menstruaţiei, menstruaţii neregulate, durere în timpul menstruaţiei), durere în regiunea bazinului, eliminări mucoase din vagin;

- edeme periferice;

- creştere în greutate.

 

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează până la 1 din 100 pacienţi):

- creşterea în dimensiuni a tumorilor benigne ale uterului;

- hipersensibilitate;

- modificări ale libidoului (apetitul sexual);

- formarea cheagurilor de sânge în venele profunde ale picioarelor şi bazinului (tromboembolie venoasă);

- afectarea funcţiei hepatice, în unele cazuri însoţită de icter (îngălbenirea pielii şi albului ochiului), slăbiciune sau stare de rău, dureri abdominale;

- tulburarea funcţiei vezicii biliare;

- creşterea dimensiunilor sânilor;

- sindromul premenstrual;

- scădere în greutate.

 

Reacţii adverse rare (care afectează până la 1 din 1000 pacienţi):

- infarct miocardic;

- edem acut al pielii, ţesutului subcutanat şi mucoaselor (edem angioneurotic);

- pete vasculare pe piele, sângerări mărunte (purpură vasculară).

 

Alte reacţii adverse care au fost raportate în asociere cu tratamentul cu estrogen-progestagen (inclusiv estradiol/didrogesteronă):

- tumori benigne, maligne și de natură necunoscută: tumori estrogeno-dependente, de exemplu carcinom endometrial, cancer ovarian. Creşterea dimensiunilor tumorilor dependente de progesteron (de exemplu, a meningionului);

- tulburări metabolice, creşterea conţinutului de lipide (trigliceride) în serul sanguin;

- reducerea numărului de celule sanguine roşii, care poate duce la paliditatea pielii, slăbiciune, dificultate de respiraţie (anemie);

- modificări ale sânului, determinate de dezechilibrul hormonal; defecte ale mucoasei colului uterin;

- obturarea cu tromb (cheag de sânge) a unei porţiuni a aortei sau arterei, creşterea tensiunii arteriale, boala vasculară periferică, dilatarea varicoasă a venelor;

- inflamaţia pancreasului (la femei cu creşterea preexistentă a conţinutului de lipide (trigliceride) în serul sanguin), indigestie;

- apariţia erupţiilor pe piele, care au diversă formă, posibil cu formarea nodulilor inflamatori dureroşi de diverse dimensiuni; apariţia petelor întunecate pe piele, care pot persista după întreruperea administrării medicamentului;

- crampe la nivelul membrelor inferioare;

- creşterea valorii totale a hormonilor tiroidieni;

- posibilitatea de înrăutăţire a memoriei, gândirii, comportamentului şi capacităţii de a îndeplini acţiunile zilnice (demenţă), tulburări motorii sub formă de tremurături a mâinilor şi picioarelor (coree), exacerbarea acceselor de epilepsie;

- creşterea curburii corneei (părţii anterioare transparente a globului ocular), intoleranţă la lentilele de contact;

- afecţiuni în care sistemul imun percepe celulele proprii ca străine şi începe să se lupte cu ele (lupus eritematos sistemic);

- agravarea evoluţiei afecţiunilor genetice, legate de tulburări metabolice (de exemplu, porfirie);

- incapacitatea de a menţine urina.

 

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

 

5. Cum se păstrează Femoston

 

A se păstra la temperaturi sub 30 °C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după "EXP". Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi acest medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

 

Ce conţine Femoston 1/10

Comprimatul cu estradiol

substanţa activă: estradiol hemihidrat micronizat, echivalent cu estradiol 1 mg;

excipienţi: lactoză monohidrat, hipromeloză, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;

filmul: Opadry® Y-1-7000 alb (hipromeloză, polietilenglicol 400, dioxid de titan (E171).

Comprimatul cu estradiol/didrogesteronă

substanţe active: estradiol hemihidrat micronizat, echivalent cu estradiol 1 mg şi didrogesteronă micronizată 10 mg;

excipienţi: lactoză monohidrat, hipromeloză, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;

filmul: Opadry® II 85F27664 gri (alcool polivinilic, dioxid de titan, polietilenglicol 3350, talc, oxid negru de fier (E172).

 

Ce conţine Femoston 2/10

Comprimatul cu estradiol

substanţa activă: estradiol hemihidrat micronizat, echivalent cu estradiol 2 mg;

excipienţi: lactoză monohidrat, hipromeloză, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;

filmul: Opadry® OY-6957 roz (hipromeloză, polietilenglicol 400, talc, oxid roşu de fier (E172), oxid negru de fier (E172), oxid galben de fier (E172)).

Comprimatul cu estradiol/didrogesteronă

substanţe active: estradiol hemihidrat micronizat, echivalent cu estradiol 2 mg şi didrogesteronă micronizată 10 mg;

excipienţi: lactoză monohidrat, hipromeloză, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;

filmul: Opadry® OY-02В22764 galben (hipromeloză, talc, dioxid de titan, polietilenglicol 400, oxid galben de fier (E172)).

 

Cum arată Femoston şi conţinutul ambalajului

Femoston 1/10

Comprimat cu conținut de 1 mg estradiol:

Comprimat filmat biconvex, rotund, de culoare albă, cu inscripţia „379” pe o parte a comprimatului.

Comprimate cu conținut de estradiol 1 mg şi didrogesteronă 10 mg:

Comprimat filmat biconvex, rotund, de culoare gri, cu inscripţia „379” pe o parte a comprimatului.

Femoston 1/10 este disponibil în cutii cu 1 blister din PVC/Al a câte 28 comprimate (14 comprimate filmate de culoare albă cu conţinut de 1 mg estradiol + 14 comprimate filmate de culoare gri cu conţinut de 1 mg estradiol şi 10 mg didrogesteronă).

 

Femoston 2/10

Comprimat cu conținut de 2 mg estradiol:

Comprimat filmat biconvex, rotund, de culoare roșu-cărămiziu, cu inscripţia „379” pe o parte a comprimatului.

Comprimate cu conținut de estradiol 2 mg şi didrogesteronă 10 mg:

Comprimat filmat biconvex, rotund, de culoare galbenă, cu inscripţia „379” pe o parte a comprimatului.

Femoston 2/10 este disponibil în cutii cu 1 blister din PVC/Al a câte 28 comprimate (14 comprimate filmate de culoare roșu-cărămiziu cu conţinut de 2 mg estradiol + 14 comprimate filmate de culoare galbenă cu conţinut de 2 mg estradiol şi 10 mg didrogesteronă).

 

Deţinătorul certificatului de înregistrare

Abbott Healthcare Products B.V.,

C.J. van Houtenlaan 36, 1381 CP Weesp, Olanda.

 

Fabricantul

Abbott Biologicals B.V.

Veerweg 12, 8121 AA, Olst, Olanda

 

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 150
Cod produs: 36144
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 460
Cod produs: 61839
RECOMANDĂM
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.