Oxitocina sol.inj. 1ml N5 (Gedeon)

Cod produs: 13023
Divizarea: 5
Doza concentratia: 5
Forma: sol. inj.
Producator: Gedeon Richter PLC
Tara: Ungaria
eliberat doar cu rețetă!

Oxitocin Grindeks 5 UI/ml soluție injectabilă

Oxytocinum

1. Ce este OXITOCIN GRINDEKS şi pentru ce se utilizează

OXITOCIN GRINDEKS conține oxitocină, care este un hormon sintetic, similar cu cel natural al lobului posterior al hipofizei. Oxitocina stimulează contracția mușchilor netezi ai uterului și a celulelor mioepiteliale ale glandelor mamare, ce asigură excreția laptelui din glandele mamare.

OXITOCIN GRINDEKS este utilizat în instituțiile medicale în următoarele cazuri:

- pentru a provoca și stimula contracțiilor uterine insuficiente;

- pentru a induce avortul din motive medicale;

- pentru a accelera involuția uterină și oprirea hemoragiei după naștere;

- pentru a crește contractilitatea uterului în timpul nașterii prin cezariană (după îndepărtarea placentei).

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luați OXITOCIN GRINDEKS

Nu trebuie să luați OXITOCIN GRINDEKS în următoarele situații:

- dacă sunteți alergică (hipersensibilă) la oxitocină sau la oricare dintre excipienții medicamentului (enumerați la pct. 6);

- în cazul în care medicul consideră că dumneavoastră nu trebuie să vi se stimuleze travaliul (de exemplu, contracțiile uterine sunt prea puternice, prezența unei bariere mecanice în canalului de naștere, insuficineță de oxigen la făt);

- în cazul în care nu vă este recomnadată nașterea vaginală, de exemplu, necorespundere dintre dimensiunile bazinului și a fătului, poziționarea transversală sau oblică a fătului, placenta previa, vasa praevia ( poziţionarea cordonului ombilical, înaintea fătului), decolarea prematură a placentei, prolapsul cordonului ombilical, riscul unei rupturi uterine datorată avorturilor și/sau sarcinii repetate, acumularea excesivă de lichid amniotic, cicatrici postoperatorii pe peretele uterin, inclusiv după după operație cezariană;

- dacă aveți toxemiei severă (tensiune arterială ridicată, prezența de proteine în urină, edeme);

- dacă aveți boli grave ale sistemului cardiovascular;

- dacă aveți rezistență la oxitocină (o afecțiune în care aveți nevoie de o doză crescută de

oxitocină pentru a stimula contracțiile uterine).

Atenţionări şi precauţii

Prudență deosebită este necesară:

- în cazul în care există un risc de necorespundere a dimensiunilor bazinului și a fătului (în cazul unui

risc semnificativ trebuie evitată utilizarea oxitocinei);

- femeile gravide cu vîrsta peste 35 de ani;

- operație cezariană în anamneză;

- deces fetal intrauterin sau în cazul în care lichidul amniotic conține meconiu (conținut intestinal

fetal);

- în cazul în care în ultimele 6 ore au fost administrate prostaglandine pe cale vaginală;

- la administrarea îndelungată a oxitocinei, cu o cantitate mare de lichide.

Copii

Acest medicament nu este destinat pentru utilizare la copii.

OXITOCIN GRINDEKS împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului despre toate medicamentele care le utilizați, leaţi utilizat recent sau s-ar putea să le utilizați.

Prostaglandinele pot spori efectul tonizant al medicamentului OXITOCINĂ GRINDEKS asupra

uterului.

Unele anestezice administrate prin inhalare pot reduce efectul medicamentului asupra uterului,

precum și pot crește efectul său hipotensiv și riscul de aritmie.

Utilizarea concomitentă a oxitocinei și simpatomimeticelor (agenți vasoconstrictori) intensifică

efectul de creșterea tensiunii arteriale.

OXITOCIN GRINDEKS nu trebuie amestecat în același sistem de perfuzie cu preparatele din singe și plasmă, deoarece oxitocina poate fi inactivată.

Oxitocina nu este compatibilă cu soluțiile care conțin metabisulfit.

OXITOCIN GRINDEKS împreună cu alimente, băuturi şi alcool

Medicul dumneavoastră vă poate indica reducerea volumului de lichide administrate.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

OXITOCIN GRINDEKS este utilizat pentru provocare și stimularea travaliului numai conform

indicațiilor medicale stabilite strict.

Oxitocina se excretă în laptele matern în cantităţi foarte mici; complicaţiile posibile la om nu sunt

descrise.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Administrarea preparatului la gravide poate induce naşterea. Femeile, la care sa iniţiat travaliul, nu trebuie să conducă vehicule.

3. Cum se administrează OXITOCIN GRINDEKS

Pentru evaluarea stării placentei şi fătului și, de asemenea, a complicaţiilor posibile la gravidele din grupul de risc se efectuează testul de toleranţă la oxitocină.

Pentru prepararea soluţiei perfuzabile, soluția de oxitocină se dizolvă în 500 ml soluţie glucoză 5% sau soluţie clorură de sodiu 0,9%.

Mărimea dozei se exprimă în mililitri pe minut (ml/min) sau în unități internaționale pe minut (UI/min). Medicul dumneavoastră va stabili doza individual în funcție de scopul utilizării medicamentului.

În caz de atonie uterină şi pentru stimularea travaliului oxitocina, de obicei, se administrează intravenos în perfuzie, folosind pompa pentru perfuzie pentru asigurarea vitezei exacte a perfuziei.

Perfuzia este inițiată cu viteza de 0,001-0,002 UI/min, apoi, după un interval de cel puţin 30 minute, viteza perfuziei se va majora treptat pînă la atingerea unei frecvențe a contracţiilor uterine de – 3-4 contracţii la fiecare 10 minute. Pentru ajustarea dozei se va monitoriza frecvenţa cardiacă la făt şi contracţiile uterine (este contraindicată administrarea oxitocinei în bolus). În caz de hipoxie a fătului şi hiperactivitate uterină perfuzia cu oxitocină se va opri imediat.

Se consideră, că viteza de perfuzie de 0,006 UI/min asigură o concentraţie plasmatică a oxitocinei similară cu concentraţia în cazul naşterii naturale. De regulă, viteza necesară de perfuzare corespunde la 0,012 UI/min, dar frecvent se administrează cu viteza de 0,02 UI/min şi mai mult. Viteza maximă recomandată de perfuzare constituie 0,032 UI/min, doza maximă nictemerală de OXITOCIN GRINDEKS constituie 5 UI. La obţinerea contracţiilor uterine adecvate viteza perfuziei se va micşora treptat.

În caz de operaţie cezariană (după înlăturarea placentei) imediat după intervenţie se administrează intravenos lent 5 UI de OXITOCIN GRINDEKS.

Pentru profilaxia atoniei uterine consecutivă hemoragiei (după eliminarea placentei) se administrează 5 UI oxitocină intravenos lent; pentru oprirea hemoragiei se administrează 5-10 UI de OXITOCIN GRINDEKS, în cazuri mai severe – 5-30 UI prin perfuzie intravenoasă cu o viteză care previne atonia uterului. Administrarea intravenoasă a oxitocinei cu o viteză mai mare conduce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Nu se recomandă administrarea îndelungată.

În cazul hemoragiilor uterine hipotone o metodă alternativă de tratament este administrarea intramusculară a oxitocinei în doză de 5-8 UI de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile.

Pentru inducerea avortului determinat de cauze medicale se recomandă administrarea a 5 UI oxitocină intravenos lent, la necesitate – se administrează prin perfuzie cu viteza de 0,02- 0,04 UI/min sau mai mult.

Dacă vi s-a administrat mai mult OXITOCIN GRINDEKS decît trebuie

Deoarece medicamentul este utilizat în instituția medicală, sub supravegherea medicului, este puțin probabil că veți primi o doză mare de medicament decît cea prescrisă. În cazul în care cineva a folosit în mod accidental acest produs - trebuie să informeze imediat medicul dumneavoastră.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, OXITOCIN GRINDEKS poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă apare oricare dintre efectele adverse care sunt prezentate în continuare, în acest prospect, sau în cazul apariției simptomelor de intoleranță informați medicul dumneavoastră despre acestea, care va decide cu privire la acțiunile ulterioare necesare.

Reacții adverse frecvente (pot apărea la mai puțin de 1 din 10 persoane):

- dureri de cap;

- bătăi rapide sau lente ale inimii;

- greață;

- vărsături.

Reacții adverse mai puțin frecvente (pot apărea la mai puțin de 1 din 100 persoane):

- aritmie cardiacă.

Reacții adverse rare (pot apărea la mai puțin de 1 din 1000 de persoane):

- reacții alergice severe (anafilactice), care se pot manifesta prin dificultate de respirație, tensiune arterială scăzută sau șoc;

- erupții pe piele.

Alte reacții adverse posibile:

- spasme ale uterului (de asemenea, atunci cînd se utilizează doze mici);

- sensibilitate crescută a uterului și dozele mari de oxitocină pot provoca contracții foarte puternice cu rupturi ale uterului și țesuturile vaginale;

- la făt sunt posibile incetinirea ritmului cardiac, aritmie cardiacă, lipsă acută de oxigen și sufocare; sfîrșit letal atît a mamei cît și a fătului;

- perfuzarea volumelor mari de lichide poate provoca intoxicație hidrică cu edem pulmonar, convulsii, comă, nivel scăzut al ionilor de sodiu în sînge și chiar cazuri letale;

- în cazul complicațiilor din timpul sarcinii și nașterii pot apărea tulburări de coagulare și hemoragie post-partum care pot pune viața în pericol;

- perfuzia intravenoasă a oxitocinei cu o viteză mare poate provoca o scădere bruscă a tensiunii arteriale, înroșirea tranzitorie a pielii și palpitații;

- la doze mai mari de 5 UI/min, oxitocina poate provoca ischemie miocardică tranzitorie, modificări ale indicatorilor pe electrocardiogramă;

- la nou-născuți este posibilă apariția icterului, hemoragiilor la nivelul retinei.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

5. Cum se păstrează OXITOCIN GRINDEKS

A se păstra la temperaturi sub 250C. A nu se congela!

A nu se lăsa la îndemîna și vederea copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine OXITOCIN GRINDEKS

1 ml soluție (1 fiolă) conține:

substanţa activă: oxitocină – 5 UI;

Celelalte componente sunt: clorbutanolhidrat , soluție acid acetic 1M – pînă la pH 3,5-4,5, apă pentru preparate injectabile pînă la 1 ml.

Cum arată OXITOCIN GRINDEKS și conţinutul ambalajului

Soluție incoloră, transparentă, cu miros specific.

Cîte 5 fiole în blister. Cîte 2 blistere în cutie de carton.

Deţinătorul Certificatului de Înregistrare

„Grindeks” SA,

str. Krustpils 53, LV-1057 Riga, Letonia

Fabricantul

„Grindeks” SA,

str. Krustpils 53, LV-1057 Riga, Letonia

HBM Pharma s.r.o.,

Sklabinska 30, 03680 Martin, Slovacia

Santonica SA,

Veiveriu 134B, 46352 Kaunas, Lituania

 

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 153
Cod produs: 46030
Top sezon
Preț produs în pct: 17
Cod produs: 58331
Top sezon
Cod produs: 12123
Oferte Speciale
RECOMANDĂM
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.