Duphaston® comp. filmate 10 mg N14

Cod produs: 58567
NEW
Divizarea: 14
Doza concentratia: 10
Forma: comp.filmate
Producator: Abbott Healthcare Products B.V. (prod.: Abbott Biologicals B.V., Olanda)
Tara: Olanda
Stoc: suficient
84 83 lei
(-7%)
78 86 lei
Beneficii:
7 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

DUPHASTON 10 mg comprimate filmate


Didrogesteronă


 


1. CE ESTE DUPHASTON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ


Duphaston conţine substanţa activă didrogesteronă.


Didrogesterona este un hormon, care are efect foarte asemănător cu progesteronul natural al femeii. Împreună cu un estrogenul ea are capacitatea de a influenţa reglarea hormonală a ciclului menstrual.


Medicul dumneavoastră v-a indicat medicamentul Duphaston:


 


Pentru tratamentul stărilor, când organismul dumneavoastră nu produce progesteron în cantitate suficientă:


- cicluri menstruale neregulate;


- prezenţa ţesutului din mucoasa uterului, care creşte în afara uterului (endometrioză);


- durere la ciclu;


- sindrom premenstrual;


- infertilitate ca urmare a concentraţiilor scăzute de progesteron;


- pentru reducerea riscului de avort iminent sau habitual (dacă aţi avut de câteva ori avorturi ca urmare a concentraţiilor scăzute de progesteron). În timpul tratamentului cu didrogesteronă efectul terapeutic se atinge fără inhibarea ovulaţiei şi posibilitatea de a rămâne gravidă. Didrogesterona face posibilă conceperea şi menţinerea sarcinii pe durata tratamentului;


- menţinerea fazei luteale la utilizarea tehnicilor de reproducere asistată (TRA).


 


Pentru tratament de substituţie hormonală (TSH).


Duphaston de asemenea se utilizează suplimentar la terapia cu estrogeni:


 


- pentru prevenirea tulburărilor în ţesutul uterin la tratamentul semnelor climacterice în perioada de menopauză;


- când ciclul menstrual se opreşte înainte de menopauză;


- pentru tratamentul sângerărilor uterine.


 


În mod normal, organismul dumneavoastră păstrează echilibrul dintre cantitatea de hormon natural progesteron şi estrogen (alt hormon al femeilor). Dacă organismul dumneavoastră nu produce progesteron în cantitate suficientă, Duphaston completează această cantitate şi reface echilibrul. Medicul dumneavoastră poate să vă recomande să luaţi estrogen suplimentar la Duphaston. Acest lucru depinde de afecţiunea pentru care utilizaţi Duphaston.


La femei în postmenopauză tratamentul de substituţie hormonală (TSH) doar cu estrogeni duce la o îngroşare anormală a mucoasei uterine. Adăugarea de Duphaston împiedică dezvoltarea riscurilor suplimentare de transformare malignă a mucoasei uterine.


 


2. CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DUPHASTON


Nu utilizaţi Duphaston:


- dacă aveţi o sângerare vaginală a cărei cauză este necunoscută;


- dacă aveţi la moment sau aţi avut în trecut afecţiuni severe ale ficatului şi indicii funcţionali hepatici nu au revenit la normă;


- dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la didrogesteronă sau la oricare dintre celelalte componente al Duphaston;


- dacă utilizaţi Duphaston pentru menţinerea fazei luteale şi medicul a diagnosticat avort;


- dacă aveţi, ați avut sau puteţi avea tumori a căror dezvoltare ar putea fi stimulată de hormonii sexuali (de exemplu, meningiom);


- dacă aveți contraindicații stabilite la utilizarea estrogenilor în asociere cu progestageni, așa ca didrogesterona, pentru tratamentul hormonal combinat.


 


Nu utilizaţi Duphaston dacă oricare dintre situaţiile prezentate mai sus vi se aplică dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Duphaston.


Dacă utilizaţi Duphaston în asociere cu alt hormon (estrogen), de exemplu pentru tratamentul de substituţie hormonală a simptomelor de menopauză, vă rugăm să citiţi şi contraindicaţiile pentru estrogen din prospectul estrogenului.


 


Atenţionări şi precauţii


Înainte să luaţi acest medicament, discutaţi cu medicul dumneavoastră.


Dacă aveţi nevoie să utilizaţi Duphaston pentru sângerare anormală, medicul dumneavoastră va stabili cauza sângerării înainte să începeţi utilizarea acestui medicament.


Uneori în primele luni de tratament pot apărea sângerări neaşteptate sau eliminări sanguinolente. Dacă sângerarea sau eliminările sanguinolente începe după ce aţi utilizat tratamentul o perioadă de timp şi continuă chiar dacă aţi întrerupt tratamentul, consultaţi medical dumneavoastră.


La apariţia oricărei situaţii, menţionate mai jos, pentru prima dată sau agravarea lor pe durata utilizării de Duphaston, e necesar să discutaţi cu medicul dumneavoastră în vederea întreruperii tratamentului:


- porfirie (boală ereditară cu tulburarea metabolismului pigmentului și conținut sporit de porfirină în sânge);


- depresie;


- tulburări ale indicilor funcționali ai ficatului, determinate de afecţiune acută sau cronică hepatică.


 


În caz de avort habitual sau iminent, în timpul tratamentului trebuie să vă aflaţi sub supravegherea permanentă a medicului dumneavoastră şi să monitorizeze viabilitatea embrionului sau fătului, pentru a confirma progresia sarcinii. Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră sau nu sunteţi sigur, spuneţi medicului dumneavoastră.


Dacă oricare situaţie de mai sus se aplică dumneavoastră sau nu sunteţi sigur, spuneţi medicului dumneavoastră.


Dacă utilizaţi Duphaston pentru menţinerea fazei luteale la utilizarea tehnicilor de reproducere asistată (TRA) şi medicul a diagnosticat avort, tratamentul trebuie întrerupt.


Utilizarea Duphaston în tratamentul de substituţie hormonală (TSH)


Dacă luaţi Duphaston concomitent cu un estrogen, Vă rugăm să atrageți o deosebită atenție și informației din prospectul medicamentului cu conținut de estrogen.


Menopauză precoce


Sunt dovezi limitate privind riscul TSH atunci, când este utilizat în tratamentul menopauzei precoce. Ca urmare a nivelului scăzut al riscului absolut la femeile tinere, se poate de spus că echilibrul între beneficii şi riscuri la femeile tinere poate fi mai favorabil decât la femeile vârstnice.


Examinarea medicală


Înainte de începerea sau reluării tratamentului cu TSH, medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical al dumneavoastră şi al familiei dumneavoastră. De asemenea vă va recomanda efectuarea unui examen medical (inclusiv examenul sânilor şi al organelor bazinului) cu scopul de a determina posibilele contraindicaţii şi stări, care necesită precauţii speciale. Vi se va recomanda examinări periodice, a căror natură şi frecvenţă se vor determina individual. Trebuie să informați medicul asupra oricăror modificărilor apărute la nivelul sânilor. Investigaţiile, inclusiv mamografia(un examen cu raze X al sânilor), trebuie efectuate în conformitate cu practicile de screening actuale acceptate, adaptate în funcţie de necesităţile clinice individuale ale dumneavoastră.


Cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial)


Femeile care au uter şi utilizează numai estrogen ca TSH timp îndelungat au risc crescut de dezvoltare a cancerului și îngroşării anormale a mucoasei uterului. Utilizarea medicamentelor cu conținut de progesteron în asociere cu un estrogen timp de 12 zile din ciclul de 28 zile poate preveni acest risc.


TSH în cancer de sân


Studiile au arătat că femeile care utilizează TSH cu estrogen sau estrogen-progesteron peste 3 ani și mai mult de la debutul tratamentului au un risc mai mare de cancer de sân. Acest risc depinde de cât timp utilizaţi TSH și se menține timp de câțiva ani de la începutul utilizării, dar după întreruperea tratamentului (maximum timp de 5 ani) se reduce până la nivelul inițial. Trebuie să informați medicul asupra oricăror modificărilor apărute la nivelul sânilor.


TSH și cancer ovarian


Cancerul ovarian este mult mai rar decât cancerul de sân.


Utilizarea estrogenilor sau estrogenilor în asociere cu progesteron în calitate de TSH crește nesemnificativ riscul dezvoltării cancerului ovarian, care se manifestă timp de 5 ani de utilizare şi scade cu timpul după întreruperea tratamentului.


TSH și tromboza (cheaguri de sânge)


Studiile au arătat că la femeile cu TSH riscul dezvoltării trombozei venelor profunde (formarea de cheaguri de sânge în venele picioarelor, plămânilor sau în alt loc) este de 1,3 ori mai mare, decât la femeile, care nu utilizează TSH. Acest risc suplimentar este cel mai înalt în primul an de TSH.


Cheagul de sânge poate fi o stare serioasă și dacă el nimerește în plămâni, acesta poate duce la dureri în piept, respirație dificilă, leșin sau chiar deces.


Sunteţi mai uşor predispus la cheaguri de sânge în venele profunde, dacă:


• sunteţi vârstnic;


• aveţi cancer;


• aveţi greutatea mult peste cea normală;


• utilizaţi deja un estrogen;


• sunteţi gravidă sau aţi născut de curând;


• aţi avut (sau cineva din familia apropiată a avut) cheaguri de sânge în venele profunde înainte de tratament;


• aţi stat mult timp culcat din cauza unei intervenţii chirurgicale majore, a unui accident sau a unei boli;


• aveţi o afecţiune numită lupus eritematos sistemic (o afecţiune care afectează sistemul imunitar).


Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră ca să aflaţi dacă puteţi lua TSH.


Dacă vi s-a diagnosticat tromboza vaselor profunde sau embolie pulmonară în TSH, opriți imediat utilizarea TSH. Informați imediat medicul despre orice simptom, care pot indica la tromboza venelor profunde sau la embolia venei pulmonare, așa ca umflarea dureroasă a picioarelor, dureri la nivelul pieptului care au apărut brusc sau respiraţie cu dificultate.


Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge (anticoagulante), cum este warfarina. Medicul dumneavoastră va acorda o atenţie deosebită beneficiilor şi riscurilor dacă utilizaţi TSH.


Intervenții chirurgicale


Dacă este programată o operaţie, spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi TSH înainte de intervenţia chirurgicală. Spuneţi acest lucru cu mult înainte de operaţie. S-ar putea să fie necesar să întrerupeţi TSH cu câteva săptămâni înainte de operaţie. În unele cazuri este posibil să fie necesar să luaţi alte tratamente înainte şi după operaţie. Medicul dumneavoastră vă va spune când să reîncepeţi utilizarea TSH.


TSH și boala coronariană


Două studii clinice mari, care au studiat un tip specific TSH (estrogeni conjugați în asociere cu acetat de medroxiprogesteronă) au arătat că riscul bolilor cardiovasculare poate fi mai mare în primul an de utilizare a TSH. Nu se cunoaște încă, dacă aceasta se referă și la alte tipuri de TSH.


Dacă aveţi durere la nivelul pieptului care se răspândește spre mână sau gât, adresați-vă imediat la medic. Nu mai luaţi TSH până la consultarea medicului. Această durere poate fi un semn de boală a inimii.


TSH și accidentul vascular cerebral


Riscul de accident vascular cerebral la femeile cu TSH este cu circa de 1,5 ori mai mare, decât la femeile, care nu urmează TSH. Numărul de cazuri suplimentare de accident vascular cerebral ca rezultat al TSH crește odată cu vârsta.


Comparație


Timp de 5 ani la femeile cu vârsta de 50 ani, care nu au utilizat TSH în medie accidentul vascular cerebral are loc la 8 femei din 1000. Timp de 5 ani la femeile cu vârsta de 50 ani, care


utilizează TSH, accidentul vascular cerebral se întâlnește la 11 femei din 1000 (3 cazuri suplimentare la 1000 femei).


Dacă apare o durere severă de cap neaşteptată sau migrenă (care poate duce la probleme de vedere), adresați-vă cât mai curând la medic. Nu mai luaţi TSH până la consultarea medicului. Acesta poate fi un semn de accident vascular cerebral.


 


Copii şi adolescenţi


Duphaston nu este destinat pentru utilizare înainte de menarhă (prima menstruaţie la fetiţă). Nu a fost stabilită eficacitatea şi siguranţa utilizării didrogesteronei la adolescente cu vârsta de 12-18 ani.


 


Duphaston împreună cu alte medicamente


Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi oricare medicamente.


În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele următoare. Aceste medicamente pot să scadă eficacitatea Duphaston şi pot determina sângerări:


- medicamente din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum);


- medicamente pentru tratamentul epilepsiei (cum sunt fenobarbital, fenitoină carbamazepină, primidonă);


- antibiotice (așa ca rifampicina);


- medicamente pentru infecţia cu HIV (SIDA) (cum sunt ritonavir, nevirapină, efavirenz);


- medicamente împotriva virusului hepatitei C.


 


Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur), spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Duphaston.


 


Utilizarea Duphaston cu alimente şi băuturi


Duphaston poate fi utilizat cu sau fără alimente.


 


Sarcină şi alăptare


Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.


Sarcina


La copiii a căror mamă a utilizat anumiţi derivaţi de progesteron, există un risc mai mare de apariţie a unui defect la naştere a penisului, care implică orificiul de eliminare a urinei (hipospadias). Totuşi, acțiunea progestagenelor asupra apariției hipospadiasului nu a fost dovedită.


Mai mult de 10 milioane de femei gravide au utilizat didrogesteronă. Până acum, nu sunt dovezi că utilizarea didrogesteronei în timpul sarcinii este dăunătoare.


Alăptarea


Nu utilizați Duphaston, dacă alăptați. Nu se ştie dacă Duphaston se elimină în laptele matern şi dacă afectează copilul. Studiile cu alţi derivaţi de progesteron au arătat că o cantitate mică se elimină în laptele matern.


Fertilitatea


Nu sunt date care să demonstreze că Duphaston scade fertilitatea, dacă este utilizat conform recomandării medicului dumneavoastră.


 


Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor


Duphaston conţine didrogesteronă şi influenţează nesemnificativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.


Rareori, didrogesterona poate determina somnolenţă uşoară şi/sau ameţeli, în special în primele câteva ore după administrare. Prin urmare, e necesar de respectat precauţie la conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.


 


Duphaston conţine lactoză monohidrat.


Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Aceste stări includ afecţiuni ereditare rare, inclusiv reacția organismului la lactoză, de deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză.


 


3. CUM SĂ UTILIZAŢI DUPHASTON


Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.


Mod de utilizare


- înghiţiţi comprimatul cu apă;


- puteţi să luaţi comprimatele cu sau fără alimente.


 


În cazul utilizării dozelor mai mari, doza zilnică a medicamentului trebuie divizată egal în câteva prize pe parcursul zilei. De exemplu, luați un comprimat dimineața și unul seara.


Încercaţi să luaţi comprimatele la aceiaşi oră în fiecare zi. Acest lucru va asigura o cantitate constantă a medicamentului în corpul dumneavoastră. Acest lucru vă ajută de asemenea să nu uitaţi să vă luaţi comprimatele.


Linia mediană de pe fiecare comprimat este numai pentru a ajuta la ruperea comprimatului, astfel este mai uşor de înghiţit. Nu trebuie să fie folosită cu scopul de a diviza comprimatul în părți egale.


Se recomandă următoarele scheme de tratament cu Duphaston. Doza se indică de către medic în funcţie de severitatea afecţiunii şi de răspunsul dumneavoastră individual la tratament.


Dacă aveţi ciclu menstrual regulat, ziua 1 a ciclului este ziua când începeţi să sângeraţi. Dacă aveţi ciclu menstrual neregulat, medicul dumneavoastră va decide când începe ziua 1 a ciclului şi când să începeţi să luaţi comprimatele.


Reglarea ciclului menstrual în caz de cicluri menstruale neregulate


Durata ciclului de 28 zile poate fi atinsă prin administrarea a 1 comprimat de Duphaston pe zi din ziua 11 până în ziua 25 a ciclului menstrual.


Endometrioză (prezenţa ţesutului uterin în afara uterului)


De la 1 până la 3 comprimate Duphaston pe zi din ziua 5 pană în ziua 25 a ciclului menstrual sau continuu pe toată perioada ciclului menstrual. Dozele de 10 mg se vor repartiza egal pe parcursul zilei.


Sindrom premenstrual


Câte 10 mg (1 comprimat) de 2 ori pe zi, începând cu a doua jumătate a ciclului menstrual pană în prima zi a următorului ciclu.


Dismenoree (menstruaţii dureroase)


De la 1 până la 2 comprimate Duphaston pe zi din ziua 5 pană în ziua 25 a ciclului menstrual. Dozele de 10 mg se vor repartiza egal pe parcursul zilei.


Infertilitate datorată concentraţiilor scăzute de progesteron


1 comprimat Duphaston pe zi din ziua 14 pană în ziua 25 a ciclului menstrual.


Acest tratament trebuie continuat cel puţin 6 cicluri menstruale consecutive.


Se recomandă de prelungit terapia în primele luni de sarcină în aceleaşi doze, similar ca în caz avort habitual.


Menţinerea fazei luteale la utilizarea tehnicilor de reproducere asistată (TRA)


Câte 1 comprimat Duphaston de 3 ori pe zi (30 mg pe zi). Tratamentul se începe din ziua prelevării oocitelor şi se prelungeşte timp de 10 săptămâni, dacă sarcina se confirmă.


Iminenţa de avort


Doza iniţială: 4 comprimate Duphaston unimomentan, ulterior – câte 1 comprimat fiecare 8 ore. Dozele de 10 mg se vor repartiza egal pe parcursul zilei. Se recomandă de iniţiat terapia cu doza maximă.


Dacă simptomele nu dispar sau reapar din nou în timpul tratamentului, doza trebuie crescută cu 1 comprimat Duphaston fiecare 8 ore.


După dispariţia simptomelor doza eficientă se va menţine timp de 1 săptămână, după care ea poate fi redusă treptat. Dacă simptomele reapar, tratamentul se va restabili imediat cu doza, care s-a dovedit a fi eficientă.


Avort habitual


Câte 1 comprimat Duphaston pe zi până la săptămâna 20 de sarcină, cu scăderea ulterioară a dozei. Tratamentul trebuie iniţiat până la concepere. Dacă simptomele de iminenţă de avort apar în timpul tratamentului, terapia se va prelungi în modul recomandat pentru iminenţă de avort.


Sângerări uterine disfuncţionale


Pentru a opri sângerarea uterină disfuncţională se indică câte 2 comprimate Duphaston pe zi timp de 5-7 zile. Sângerarea se reduce semnificativ peste câteva zile. După câteva zile de la finisarea acestui tratament apare sângerarea de întrerupere, despre care vă va informa medicul.


Cu scop de profilaxie a apariţiei ulterioare a sângerărilor Duphaston se indică câte 1 comprimat pe zi din ziua 11 pană în ziua 25 a ciclului menstrual.


La necesitate Duphaston se indică în asociere cu estrogeni în prima jumătate a ciclului menstrual, timp de 2-3 cicluri. Ulterior tratamentul poate fi întrerupt, pentru a ne convinge că la pacientă s-a normalizat ciclul menstrual.


Amenoree secundară (când ciclul menstrual se opreşte înainte de menopauză)


Câte 1 sau 2 comprimate Duphaston pe zi din ziua 11 pană în ziua 25 a ciclului menstrual.


Profilaxia tulburărilor în mucoasa uterină la tratamentul simptomelor climacterice după menopauză


Pentru fiecare ciclu terapeutic de 28 zile cu estrogeni în primele 14 zile se administrează doar estrogen, iar în următoarele 14 zile, suplimentar la terapia cu estrogeni o dată pe zi, se adaugă 1 sau 2 comprimate de 10 mg didrogesteronă.


La indicarea a câte 10 mg didrogesteronă de 2 ori pe zi, comprimatele se vor repartiza egal pe parcursul zilei. Sângerarea de întrerupere de obicei apare în timpul administrării didrogesteronei.


 


Dacă utilizaţi mai mult Duphaston decât trebuie


Didrogesterona este un medicament cu o toxicitate foarte redusă. Simptomele, care teoretic ar putea apărea în caz de supradozaj, sunt: greaţa, voma, somnolenţa şi ameţelile. Nu sunt cunoscute cazuri de acţiune nocivă după supradozarea cu didrogesteronă. Dacă sunteţi îngrijorată, spuneţi medicului dumneavoastră.


 


Dacă uitaţi să utilizaţi Duphaston


Luaţi doza uitată de îndată ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă sunt mai mult de 12 ore de când trebuia să luaţi doza, nu mai luaţi comprimatul pe care l-aţi uitat şi luaţi următoarea doză la ora obișnuită.


Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat


Dacă omiteţi o doză puteţi observa sângerări neregulate.


 


Dacă uitaţi să utilizaţi Duphaston pentru menţinerea fazei luteale la utilizarea tehnicilor de reproducere asistată (TRA)


Luaţi doza uitată cât mai repede (imediat ce vă amintiţi) şi anunţaţi medicul despre această omitere a medicamentului.


 


Dacă încetaţi să utilizaţi Duphaston


Nu întrerupeţi utilizarea Duphaston fără să spuneţi mai întâi medicului dumneavoastră.


Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.


 


4. REACŢII ADVERSE POSIBILE


Ca toate medicamentele, Duphaston poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.


Adresaţi-vă imediat la medic, dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse ale Duphaston:


- tulburări ale ficatului, cum sunt: îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, slăbiciune, stare generală alterată sau durere de stomac (afectează până la 1 din 100 pacienţi);


- reacţii alergice – semnele includ dificultate în respiraţie şi reacţii care afectează întreg corpul, cum sun: vărsături, diaree sau tensiune arterială mică (afectează până la 1 din 1000 pacienţi)


- reacţii de hipersensibilitate (de exemplu erupţie pe piele, mâncărime, urticarie);


- umflarea feţei şi/sau a gâtului, limbii, care poate provoca dificultăţi de respiraţie (afectează până la 1 din 1000 pacienţi).


 


Dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse de mai sus, întrerupeţi imediat administrarea Duphaston.


Alte reacţii adverse


 


Frecvente (care afectează până la 1 din 10 pacienţi):


- migrenă/durere de cap;


- tulburări menstruale (sângerări uterine, menstruaţii abundente, rare, neregulate,sau dureroase, lipsa menstruaţiei);


- sâni sensibili sau dureroşi;


- stare de rău (grețuri).


 


Mai puţin frecvente (care afectează până la 1 din 100 pacienţi):


- ameţeli;


- depresie;


- vărsături;


- creşterea masei corporale;


- tulburări ale ficatului, cum sunt: îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, slăbiciune, stare generală alterată sau durere de stomac;


- reacţii alergice cutanate – cum sunt erupţie pe piele, mâncărime puternică sau urticarie).


 


Rare (care afectează până la 1 din 1000 pacienţi):


- anemie, provocată de distrugerea globulelor roşii (eritrocite);


- creşterea dimensiunii tumorilor sub acţiunea progesteronului (de exemplu, meningiomul – tumoare a învelişului creierului);


- somnolenţă;


- umflare a sânilor;


- umflarea puternică bruscă a pielii și mucoaselor (de exemplu a gâtului sau limbii), dificultăţi de respiraţie și/sau mâncărime și erupții cutanate, frecvent ca reacție alergică (edem angioneurotic);


- edem;


- umflarea picioarelor și a gleznelor;


- hipersensibilitate.


 


Reacțiile adverse la utilizarea medicamentului Duphaston cu estradiol (terapia de substituție hormonală cu estrogen-progesteron)


La utilizarea tratamentului combinat cu Duphaston împreună cu estrogen de asemenea e posibilă apariţia următoarelor reacţii adverse (vezi şi pct. „Atenţionări şi precauţii speciale” din prospectul medicamentului estrogen).


Opriţi administrarea Duphaston şi adresaţi-vă imediat medicului, dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:


- umflarea dureroasă a picioarelor, durere subită în piept sau dificultate în respiraţie. Acestea pot fi semnele unui cheag de sânge.


- durere în piept care se lasă spre braţ sau gât. Acesta poate fi un semn al unui atac de cord.


- durere de cap severă, inexplicabilă sau migrenă (cu sau fără probleme de vedere). Acestea pot fi semnele unui accident vascular cerebral.


 


Programaţi-vă la medic de îndată ce observaţi:


- gropiţe pe pielea de pe sâni, modificări ale mameloanelor sau dacă vedeţi sau simţiţi noduli. Acestea ar putea fi semne de cancer de sân.


Alte reacții adverse la administrarea de Duphaston cu estrogen includ îngroşarea anormală sau cancer al mucoasei uterine și cancer ovarian.


 


Raportarea reacţiilor adverse


Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.


 


5. CUM SE PĂSTREAZĂ DUPHASTON


Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.


A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.


Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după "EXP".


Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.


Nu aruncaţi acest medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.


 


6. CONŢINUTUL AMBALAJULUI ŞI ALTE INFORMAŢII


Ce conţine Duphaston


Substanţa activă este didrogesteronă.


1 comprimat filmat conţine didrogesteronă micronizată – 10 mg.


Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, hipromeloză, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;


Filmul: macrogol 400, hipromeloză, dioxid de titan (E171).


 


Cum arată Duphaston şi conţinutul ambalajului


Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu margini teşite, cu o linie mediană pe una dintre feţe şi marcate “155” de o parte şi de cealaltă parte a liniei mediane. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.


Cutie cu 1 blister din PVC/Al a câte 10 sau 14 comprimate filmate.


 


Deţinătorul certificatului de înregistrare


Abbott Healthcare Products B.V.,


CJ van Houtenlaan 36, NL-1381 CP Weesp, Olanda.


 


Fabricantul


Abbott Biologicals B.V.,


Veerweg 12, 8121 AA, Olst, Olanda.


 

Vezi descrierea completă
Acest produs este disponibil în următoarele farmacii
Top sezon
Top sezon
Cod produs: 47982
Top sezon
Preț produs în pct: 3
Cod produs: 10002
Top sezon
Preț produs în pct: 33
Cod produs: 53708
Top sezon
Preț produs în pct: 26
Cod produs: 57614
Top sezon
Preț produs în pct: 7
Cod produs: 11434
Top sezon
Preț produs în pct: 6
Cod produs: 11304
Top sezon
Preț produs în pct: 6
Cod produs: 42957
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 845
Cod produs: 48647
Promoție
Preț produs în pct: 2468
Cod produs: 58042
Promoție
Preț produs în pct: 353
Cod produs: 44870
Promoție
Preț produs în pct: 1041
Cod produs: 57648
Promoție
Preț produs în pct: 2517
Cod produs: 57250
Promoție
Preț produs în pct: 1868
Cod produs: 55241
RECOMANDĂM
Preț produs în pct: 249
Cod produs: 35497
Promoție
Preț produs în pct: 2468
Cod produs: 58042
Preț produs în pct: 353
Cod produs: 53289
Echineeze (Echinacee) Natures Aid
Echinaceea Natures Aid este un supliment pe bază de plante recomandat pentru ameliorarea simptomelor de gripă și răceală, stimulând eficient imunitatea. Poate fi administrat de la primele simptome. Pe lângă faptul că ajută în gripă și răceală, are și alte beneficii.