Diabetul zaharat este o boală care presupune menținerea sub control permanent a stilului de viață adoptat. Sună greu, dar dacă respectați 3 pași simpli, atunci boala va fi administrată fără niciun efort suplimentar.

1. Măsurați în permanență glicemia.

Acest lucru oferă posibilitatea de a decide exact necesitățile de intervenție medicamentoasă. Pentru a monitoriza fluctuațiile glicemiei este bine să folosiți un aparat cu o capacitate de memorie mare, cum este glucometrul Accu-Chek Active. Acesta permite memorarea a 350 de valori cu ora și data testului. Mai mult decât atât, aparatul german indică și media glicemiilor din ultimele 7, 14 si chiar 30 de zile, ceea ce ajută să ții sub control evoluția eventualelor simptome.

Atunci cand folosiți Accu-Chek Active, este suficientă o mică picătura de sânge și, în maxim 5 secunde, pe ecranul mare al aparatului se vor afișa cifrele ce indică nivelul glicemiei. În plus, Accu Chek Active are o funcție deosebită și anume de atenționare a utilizatorului atunci când testul este expirat.



2. Faceți sport.

Mișcarea joacă un rol deosebit de important în prevenirea și controlul eficient al diabetului. Persoanele cu diabet trebuie încurajate să practice diverse activități sportive pentru a avea o greutate corporală optimă și pentru a evita apariția complicațiilor diabetului pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea și bolile cardiovasculare. Exercițiile fizice au rolul de a întări musculatura, crescându-se astfel sensibilitatea țesuturilor la acțiunea insulinei.

Alegerea tipului de sport este destul de largă, întrucât diabeticilor le sunt recomandate atât exercițiile aerobice, cum este mersul alert, urcarea scărilor, înotul, tenisul, joggingul, precum și antrenamentul de forță, adică flotări, tracțiuni, abdomene sau ridicarea greutăților.

3. Regim alimentar potrivit indicațiilor glucometrului.

Pacientilor cu diabet le este interzis să consume zahar, alimente cu zahăr și miere de albine. Acestea însă pot fi înlocuite cu îndulcitori, care pot fi folosiți în mod obișnuit, fără exagerări.

În privința celorlalte alimente nu există restricții decât ceea ce ține de cantitate. Astfel, unele alimente, precum pâinea, cartofii, orezul, pastele făinoase și fructele trebuie consumate în anumite limite. Acestea sunt stabilite în funcție de indicatorii memorați de Accu-Chek Active.

Dacă se vor respecta cei 3 pași simpli când adoptați un stil de viață, atunci diabetul zaharat va fi ținut sub control cu succes.