Despre vitamina C și rolul său în organism.

Vitamina C a fost folosită în scop medicinal încă din secolul al 18-lea, în mod special pentru a trata sau pentru a preveni scorbutul și alte boli asociate cu deficiența de vitamina C.

Vitamina C este un compus organic, solubil în apă. Acest lucru înseamnă că organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, ci este necesar să luăm doza zilnică prin consumul de alimente care o conțin.

Vitamina C joacă un rol important în buna funcționare a funcțiilor biologice, precum producția de colagen, L-carnitină, dar și alți neurotransmițători. De asemenea, susține metabolizarea proteinelor și are proprietăți antioxidante, fiind de ajutor în protejarea celulelor împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Acumularea de radicali liberi poate duce, în timp, la apariția bolilor cardiovasculare, a cancerului și artritei.

Colagenul, care este produs de vitamina C, este la rândul său componenta principală din numeroase țesuturi, precum tendoane, ligamente, piele, cornee, cartilaje, oase, intestine și vase de sânge. În plus, aproximativ 2% din țesutul muscular conține colagen.

Mai mult, vitamina C este necesară și pentru a sintetiza neurohormoni precum adrenalina, noradrenalina și dopamina. Deficiența de vitamina C poate să apară și atunci când există dezechilibre hormonale, întrucât aceasta protejează și stimulează glanda hipofiză.

Care sunt semnele deficienței de vitamina C

Dacă vitamina C lipsește din alimentația zilnică sau este în cantități mici, atunci poate să apară deficiența de vitamina C. Principalele semne ale unei deficiențe sunt următoarele:

•          Stare de oboseală;

•          Slăbiciune;

•          Dureri ale articulațiilor;

•          Dureri musculare;

•          Piele uscată;

•          Păr uscat, care se rupe ușor;

•          Inflamarea gingiilor (gingivită);

•          Învinețirea rapidă a pielii după lovituri;

•          Sângerări nazale;

•          Pierderi în greutate.

Dacă nu este tratată la timp, deficiența de vitamina C poate duce și la scăderea producției de colagen, fapt care cauzează rupturi ale țesuturilor. Alte afecțiuni care pot să apară sunt scorbutul, probleme respiratorii și, în unele cazuri, febră și convulsii.

E important de menționat că există câțiva factori de risc care pot favoriza deficiența de vitamina C, precum:

•          Persoanele fumătoare;

•          Persoanele dependente de alcool sau droguri;

•          Persoanele în vârstă;

•          Femeile însărcinate și care alăptează;

•          Dietele extreme;

•          Persoanele care au afecțiuni ce împiedică buna absorbție a vitaminelor.

Recomandat ca adjuvant în:

•          Prevenirea și tratarea răcelii și gripei

•          Infecții respiratorii

•          La bolnavii aflați in convalescență, ca tonic și stimulent general

•          Anemie

 •         Efort fizic intens.

Acerola –componentul principal. Proprietati si utilizari medicinale.

Acerola provine din America Centrala si Brazilia si este unul din fructele cu cea mai mare concentratie de vitamina C.

Cunoscuta si sub denumirea de visina de Barbados, visina tropicala sau cireasa portoricana, apartine unor arbusti subtropicali din familia Malpighiaceae, respectiv Malpighia punicifolia (specie redenumita recent de autoritati M. emarginata) si Malpighia glabra.

Fructele ambelor specii sunt drupe rotunde de culoare rosu aprins, au diametru de 1,25-2,50 mm si o pulpa zemoasa cu un gust dulce acrisor.

Fructele de Acerola:

•          contin vitamina C, minerale (fosfor, calciu), vitaminele A, B1, B2, B3 si antioxidanti;

•          au proprietati tonifiante, antiinfectioase, remineralizante si antioxidante;

•          au actiune antiage (anti-imbatranire) si de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor neurodegerenative;

•          intaresc organismul impotriva bolilor;

•          se recomanda in perioade de surmenaj, convalescenta, graviditate, lactatie;

•          stimuleaza productia de colagen si detoxifierea cutanata;

•          reduc simptomele de reumatism, diabet zaharat, anemie si tuberculoza;

•          se recomanda ca adjuvant in afectiuni ale sistemului nervos, precum boala Parkinson.


Unul din componente  din Acerola este Macesul

Macesul (Rosa canina) este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali. In principal acesta contine acid ascorbic, adica vitamina C, dar si cantitati importante de carotenoizi, precursori ai vitaminei, vitamine B1, B2, PP şi K. Sustine sanatatea tractului respirator, calmant pentru gat si caile respiratorii. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Sustine rezistenta organismului in timpul sezonului rece sau in perioadele intersezoniere. Fortifica tonusul general al organismului. Sustine capacitatea de rezistenta a organismului la conditii de suprasolicitare fizica si intelectuala. Sustine capacitatea organismului de adaptare la situatiile stresante.

•          Sursă bogată de antioxidanţi, contribuie la apărarea naturală a organismului

•          Contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar în sezonul rece și contribuie la prevenirea răcelii și tusei

•          Contribuie la formarea normală a colagenului pentru funcţionarea normală a vaselor de sânge, a ligamentelor, a sistemului osos, gingiilor, dinţilor și pielii

•          Contribuie la metabolismul energetic normal

•          Contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos și la menţinerea sănătăţii psihice

•          Contribuie la reducerea oboselii și extenuării