Acizii grasi Omega-3 par sa fie suplimentul alimentar al momentului, in special pentru copii. Diverse studii releva faptul ca acidul gras continut de obicei de carnea de peste stimuleaza concentrarea la copii, dar imbunatateste si sanatatea cardiovasculara.
In plus, alte studii au demonstrat ca Omega-3 este benefic in cazul copiilor cu ADHD (tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie), reducand manifestarile acestei afectiuni, dar si un ajutor de nadejde in alungarea depresiei in cazul copiilor. Mai mult, un alt studiu a dovedit ca un aport optim de Omega-3 ii ajuta pe copii sa se comporte mai bine in societate si sa fie mai putin tentati de comportamente antisociale si violente. Toate acestea fac ca dietele bogate in Omega-3 sa fie nu doar recomandate in cazul copiilor, ba chiar necesare.
Beneficii multiple
Acizii grasi Omega-3 sunt de trei tipuri: acidul docosahexanoic (DHA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul alfa linoleic (ALA). DHA este cel mai important, fiind o componenta structurala a creierului si a ochilor. Aproape jumatate din grasimea din care este construit creierul este formata din DHA.
„Copiii au nevoie de acizi grasi Omega-3 in acelasi mod in care au nevoie de vitamine”, spune Evelyn Tribole, celebru nutritionist american. Ea spune ca DHA este necesar pentru dezvoltarea creierului la fel cum calciul este necesar in cresterea oaselor.
Beneficiile Omega-3 sunt multiple si diverse, de la eliminarea riscului de nastere prematura si depresie postpartum in cazul mamelor la o imbunatatire a atentiei si capacitatii de memorare in cazul sugarilor. Mai multe studii au constatat un efect benefic impotriva obezitatii, a bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2, pe tot parcursul vietii. Acizi grasi DHA si EPA au efect antiinflamator, acesta fiind si motivul pentru care sunt extrem de benefici impotriva bolilor cronice.
Te face Omega-3 mai inteligent?
Nu este obligatoriu ca toti copiii care au asigurat aportul zilnic de Omega-3 din alimente ori din suplimente sa fie automat mai destepti, dar s-a demonstrat ca, in mod cert, copiii sunt mai atenti si mai concentrati la clasa si mult mai interesati de ceea ce trebuie sa invete. De asemenea, un alt studiu a aratat ca o concentratie de DHA mai redusa in sange este legata direct de o atentie mai scazuta a elevului, o dorinta scazuta de a citi, probleme de memorare, ba chiar si de comportament.