De ce trebuie sa administram collagen? 

Este una din cele mai raspindite intrebari. Colagenul este o proteina, din care sunt formate tesuturile organismului uman. El este responsabil pentru fermitatea muschilor si elasticitatea pielii, intareste articulatiile si ligamentele. Organismul omului produce aceasta proteina desinestatator. Si aici apare intrebarea, atunci pentru ce sa-l mai administram? Problema este ca, cu virsta, sinteza colagenului se incetineste. Pentru cei, care doresc sa amine batrinetea si sa readuca fermitate corpului, sa pastreze mobilitatea articulatiilor, sunt elaborate suplimente cu Colagen!

De la ce virsta putem sa incepem administrarea colagenului? 

Sinteza colagenului in corpul uman incepe sa se incetineasca de la 25 ani. Schimbarile de virsta inca nu se observa, dar colagenul ca supliment, va fi util la cei care doresc sa-si intareasca unghiile si parul.

Dar de la 30 ani – colagenul poate fi deja administrat ca profilaxia imbatrinirii.

Dupa 40 ani pierderile de collagen sunt mai simtitoare si devin vizibile. Administrarea suplimentelor cu collagen poate ajuta la eliminarea ridurilor si readuce fermitate pielii.

Deasemenea noi nu trebuie sa uitam ca colagenul este indispensabil pentru articulatii si ligamente, astfel, administrarea colagenului dupa 50 ani, poate ameliora flexibilitatea articulatiilor si diminueaza durerile osteo-articulare.

Ce actiune are colagenul pentru articulatii, oase si muschi?

Colagenul este principalul component al cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor. Colagenul este prezent in structura fibrelor musculare si a oaselor. Cu virsta, sau in urma unor boli inflamatorii la nivel de articulatii, se micsoreaza stratul de cartilaj, care este responabil de mobilitatea articulatiilor. Colagenul, impreuna cu glucozamina restabileste stratul de cartilaj si mentine mobilitatea articulatiilor. El se indica in artite, artroze de diferita etiologie.

Deasemenea persoanele ce se ocupa activ cu sportul, trebuie sa administreze colagenul pentru a intari ligamentele si articulatiile din cauza suprasolicitarii lor. La sportivi, colagenul participa activ si in cresterea masei musculare. Producerea colagenului, in cazul suprasolicitarii fizice se micosoreaza si poate creste riscul de traumatisme.

Ce actiune are colagenul la nivelul pielii?

Colagenul in piele lucreaza in doua directii: in primul rind peptidele de collagen sunt folosite ca material de constructie pentru fibrele de collagen si elastin; in al doilea rind, el activeaza receptori care stimuleaza producerea colagenului, elastinului si acidului hyaluronic nativ.

Numeroasele studii cu doamne de la 30 la 60 ani, au demostrat ca utilizarea zilnica a colagenului pe parcurs de 12 saptamini, duce la urmatoarele efecte:

1.Marirea nivelului de hidratare a pielii;

2.Micsorarea ridurilor;

3.Marirea grosimii stratului de piele;

4.Cresterea elasticitatii si fermitatii pielii;

5.Micsorarea porilor;

Se poate de administrat colagenul in varicoza? 

Colagenul – este carcasa vaselor noastre. In insuficienta lui, peretii vaselor devin neelastice si mai fragile. In varicoza, adesea se recomanda collagen, pentru intarirea peretilor vaselor sanguine.

Ce colagen este mai bine de administat – bovin sau marin? 

Colagenul bovin poate fi procurat, comparativ mai ieftin – acest tip este cel mai raspindit. El se produce din ligamente, cartilaje si piele a bovinelor.

Colagenul marin este mai scump, din cauza producerii lui mai complicate si a conditiilor mai speciale de pastrare. El se extrage din pielea si solzii pestilor de mare de adincime.

In acelasi timp colagenul marin, se absoarbe din tractul gastro-intestinal de 1.5 ori mai repede si are o afinitate mai mare fata de tesuturile organismului uman.

Ce forme de colagen cel mai bine se asimileaza? 

Colagenul nativ este proteina compusa din aminoacizi(peptide) cu o masa moleculara destul de mare 300 Kda. In forma sa nativa el destul de greu se absoarbe si in organism se asimileaza o cantitate mica.

Cel mai bine se asimileaza colagenul hidrolizat (sau peptide de colagen). El se obtine prin denaturarea colagenului nativ pina la peptide(aminoacizi), care sunt particule cu o masa moleculara mult mai mica 3-6 Kda, care se absoarbe si se asimileaza mult mai bine in organism. Cu cit masa moleculara a peptidelor obtinute in urma hidrolizei este mai mica, cu atit colagenul se va asimila mai bine.

Care sunt tipurile de colagen?

Colagenul in organism exista in pina 30 de tipuri. Cele mai utilizate sunt primele 3 tipuri.

1 tip – este prezent in piele, oase, dinti, ligamente, tendoane, peretele capilar

2 tip – este prezent in cartilaje

3 tip – este prezent in piele, muschi, peretele vaselor sangvine

Deci 1 tip de colagen este mai universal, iar tipul 2 se indica doar in problemele cu articulatii.

Cum de administrat colagenul in pulbere? 

Dozele la diferite produse sunt diferite, dar principiul de baza este simplu: o anumita cantitate de pulbere se dizolva in apa. Pentru a fi dizolvat mai bine, la inceput dizolvam intr-o cantitate mai mica de apa, apoi adaugam pina volumul necesar. Se poate de dizolvat in suc, principalul ca lichidul sa nu contina proteine.

Doza profilactica de collagen este de 5g (o lingurita rasa) in zi;

Doza terapeutica este de 10g in zi – si ea trebuie impartita in 2 prize, ca altfel nu se va asimila doza prea mare de produs.

Cind mai bine de administrat colagenul – dimineata sau seara? Inainte sau dupa mincare

Colagenul este recomandat in prima jumatate a zilei, asa el se asimileaza mai bine, dar daca ati uitat, nu este o problema. Il putei administra pe tot parcursul zilei.

Totusi pentru o  asimilare maxima – cel mai bine sa-l administrati cu 30 minute inainte de mincare.

Ce perioada poate fi administrat colagenul? 

Orice administrare a colagenului trebuie sa fie regulata. El se ia pe cure. Fiecare cura dureaza 2-3 luni, apoi se face pauza aceeasi perioada. Pentru persoanele dupa 40 ani, cura poate dura 6 luni, apoi citeva luni se face pauza.

Cu ce putem combina administrarea colagenului pentru un efect mai bun? 

Efectul colagenului este potentat de o serie de alte suplimente. Printre ele este Vitamina C, acidul hyaluronic, magneziu, lecitina si toata grupa vitaminelor B.

Acidul hyaluronic deasemenea este responsabil de tineretea pielii. In combinatie cu colagenul, efectul se potenteaza. Un lucru important despre care nu trebuie sa uitati in administrarea acidului hyaluronic – este nevoie de baut multa apa.

Colagen cu glucozamina? 

Desigur ca da! Mai mult decit atit, pentru sinteza colagenului este nevoie de glucozamina. Mai ales, aceasta combinatie este foarte importanta atunci cind sunt traume, contuzii a tesuturilor, artrite, protruzii, etc.. Aceasta combinatie este indicata in special sportivilor si persoanelor ce sufera de artroze si reumatism.

Se permite de administrat colagenul in timpul alaptarii? 

Sarcina isi lasa amprente pe organismul femeei. Adesea incep sa doara articulatiile, apar vergeturile, unghiile devin fragile, pielea uscata. Colagenul poate ajuta in acest caz, organismul sa se restabileasca mai repede. Colagenul este inofensiv in perioada alaptarii, dar oricum cel mai bine este de consultat medicul inainte de administrare.

Ce produse cu collagen avem in farmacii?

Colagen de origine bovin:

Colagen System 11000 Plus N10 si N30 flacoane Doppelherz

– doze zilnice in forma lichida cu hidrolizat de Collagen, Hondroitina sulfat, Vitamina C, Vitamina D, Cupru si Selen.  Se administreaza pentru sanatatea sistemului musculo-scheletic, articulatiilor si a ligamentelor.

Colagen System Beauty N30 flacoane Doppelherz

– doze zilnice in forma lichida cu collagen hidrolizat (peptide de colagen), Beta-caroten, Vitamina E, Biotina, Vitamina C, Zinc, Cupru, extract de fructe Acai. Se administreaza pentru mentinerea tineretii pielii, si a sanatatii unghiilor si a parului.

Colagen Forte+ caps.N60 (1caps/zi) MaxiVita

– capsule cu continut de colagen nativ tip 1, colagen nativ tip 2, colagen hidrolizat (pepetide), extract de boswelia, Vitamina C. Se administreaza pentru sanatatea sistemului musculo-scheletic, articulatiilor si a ligamentelor.



Acid Hyaluronic 50mg+Colagen 250mg+Biotin 300mcg caps. N60 EuRho Vital

– Capsule cu continut de colagen hidrolizat, acid hyaluronic, biotin, Vitamina C. Se administreaza pentru mentinerea tineretii pielii, si a sanatatii unghiilor si a parului.


Colagen de origine marin:


Colagen Pure 4000+Acid Hyaluronic+E+Zn+Se 15 ml N10 Eric Favre

 – doze zilnice lichide cu continut de Colagen marin hidrolizat, acid hyaluronic, Vitamina E, Zinc, Seleniu. Se administreaza pentru mentinerea tineretii pielii, si a sanatatii unghiilor ai a parului.



Colagen marin Nuviline Articulatii Plus 45doze x 6g pulbere 280g

 – fiecare doza zilnica contine collagen marin hidrolizat (peptide de masa moleculara foarte mica) de calitate premium, membrana de coaja de ou (elastina, acid hyaluronic, glucosamine, hondroitina), Vitamina C. Se administreaza pentru sanatatea sistemului musculo-scheletic, articulatiilor si a ligamentelor.



Colagen marin Nuviline  Beauty 45doze x 6g pulbere 280g

 - fiecare doza zilnica contine collagen marin hidrolizat (peptide de masa moleculara foarte mica) de calitate premium, acid hyaluronic si Vitamina C. Se administreaza pentru mentinerea tineretii pielii, si a sanatatii unghiilor si a parului.


Colagen marin Nuviline Pur Universal 30doze x 10g pulbere 300g – fiecare doza zilnica contine 10g de collagen marin hidrolizat (peptide de masa moleculara foarte mica) de calitate premium. Se utilizeaza pentru mentinerea  tineretii pielii, mobilitatii articulatiilor, mareste fermitatea musculaturii si intareste oasele. Imbunatateste calitatea vietii si este foarte indicat persoanelor ce duc un stil de viata activ.