Studiul actului de supt și înghițire la copii sanatosi aflati la alimentatia naturală și artificiala la folosirea tetinei ortodontice NUK

Autori: Arsenina OI, Nadtochy AG, Popova NV, Institutul Central de Cercetare de Stomatologie – CST numărul 2 St. Vladimir

Obiectiv:  De a estima calitatea actului de sup la copii sănătosi  aflati la alimenatia artificială care folosesc  tetina ortodontica NUK (Germania).

Material și metode:

Examenului ecografic al actului de supt a fost efectuat  pe un lot de  60 de copii (23 băieți și 37 fete) cu vârste cuprinse între 7 zile și 6 luni, 30 de sugari aflati la alimentatia naturala au constituit – Lotul 1 și respectiv  30 de sugari alimentati cu lapte matern stors si care folosesc tetinele NUK  au constituit  – Lotul 2 . Studiul  a fost efectuat  pe masura creșterii a copilului în prima lună (de două ori),urmat de cit o data la virstele de 1.5 luni, 3 și 6 luni.

Examenul  ultrasonografic a fost efectuat cu aparatul „Sonoline-Sienna” (Siemens) cu  sonda convexa 3.5-5.0 MHz.

Fiziologia actului de supt și înghițire a laptelui a fost studiat bazindu-se pe pozitia limbii și coordonarea mișcării secțiunilor sale anatomice (vârf, corpul și rădăcină), viteza și ritmul de mișcare a limbii, mișcarea palatului moale. De asemenea, s-a luat în considerare numărul de miscari de supt si durata alimentatiei, precum și – poziția vârfului mamelonului mamei si mamelonului in intregime în gura copilului.

             Examenul ecografic este cel mai informativ, non-invaziv și sigur  mod de studiere a  fiziologiei  actului de supt și înghițire la copil. Examenul  ecografic face vizibilă în mod clar toate secțiunile  limbii, portiunea  incisiva, palatul dur si palatului moale. Examenul ecografic permite vizualizarea a structurilor tesuturilor moi in timpul actului de supt și de înghițire. (imagine ecografica Figura 1).

USG  fig.1.   Anatomia normala a cavitatii bucale  ( sectiune – plan sagital)

 1 – Limba: 1a – vârful limbii, 1b – corpul limbii, 1c – rădăcina limbii, 2 – portiunea incisiva, 3 – palatul dur; 4 – palatul moale, 5 – orofaringex, 6 – incisivii maxilarului inferior.

Fiziologic, procesul de sugere are trei etape succesive, caracterizate prin mișcări armonioase ale corpului limbii, baza limbii și palatul moale, care favorizeaza patrunderea laptelui în cavitatea bucală și orofaringe ( USG Fig. 2 – 6). 

USG Fig. 2  Dinamica actului de supt in timpul alimentatiei naturale.

 Corpul limbii incepe a se misca inferior (sageata), formind un spatiu vacuum in cavitatea bucala(1).

USG Fig. 3  Dinamica actului de supt in timpul alimentatiei naturale.

Corpul limbii continua sa se deplaseze inferior (sageata), marind astfel  spatiul vacuum format in cavitatea bucala (1), in care incep sa patrunda laptele (2).

 

USG Fig. 4  Dinamica actului de supt in timpul alimentatiei naturale.

Corpul limbii ocupa ce mai inferioara pozitie (sageata), spatiul vacuum in caitatea bucala atinge dimensiunile maxime(1) si se umple cu lapte (2). 

USG Fig. 5  Dinamica actului de supt in timpul alimentatiei naturale. 

 Corpul limbii ulterior se deplaseaza superior, ocupind pozitia sa initiala (sageata), iar radacina limbii se deplaseaza anterior (a 2-a sageata). Laptele patrunde in orofaringe (1).

USG Fig. 6  Dinamica actului de supt in timpul alimentatiei naturale.

Corpul limbii ramine in pozitia initiala (sageata), iar radacina limbii se deplaseaza  posterior in pozitia sa initiala (a 2-a sageata). Laptele patrunde din orofaringe in esofag.  
In prima faza virful limbii coboara, cuprinzind mamelonul din inferior si il impinge spre platul dur compresindu-l.  In acelas moment  buzele apuca de suprafata  areolei ceea ce permite formarea unui vacuum in cavitatea bucala. La etapa  data corpul limbii este intr-o pozitie inalta ajungind pinala palatul moale si palatul dur trcind lin pe radacina limbii (fig. 2)      

In a doua faza a actului de supt corpul limbii se coboara dind nastere spatiului vacuum in cavitatea bucala si faciliteaza patrunderea laptelui din mamelon in cavitatea bucala.Pozitia radacinii limbii in aceasta faza ramine demodificata (fig. 3-4).

A treia faza a suptului se caracterizeaza prin miscarea combinata a corpului limbii superior, iar radacinii ei – anterior, datatorita acestui fapt laptele patrunde din cavitatea bucala in orofaringe si in final in esofag (fig. 5-6)

 

In procesul studiului s-a studiat biomecanica actului de supt la folosirea tetinei NUK, dotata cu Air Sistem (fig. 0. Tetina NUK)

Fig. 0. Tetina NUK.

USG fig.-7. Dinamica actului de supt la folosirea tetinei NUK.

1 – limba: 1a – virful limbii; 1b – corpul limbii; 1c – radacina limbii; 2 – osul incisiv; 3 – palatul dur;
4 – palatul moale; 5 – orofaringe; 6 –virful tetinei NUK.

USG fig.-8. Dinamica actului de supt la folosirea tetinei NUK.

Virful limbii se misca in sus (sageata dubla), comprimind virful tetinei NUK (1).

Corpul limbii incepe sa se deplaseze inferior (sageata), formind un spatiu vacuum in cavitatea bucala (2). 

  

USG fig.-9. Dinamica actului de supt la folosirea tetinei NUK.

 

Corpul limbii ocupa cea mai joasa pozitie (sageata), spatiul vacuum in cavitatea bucala atinge dimensiunile maxime (1) si se umple cu lapte (2). 

 

USG fig.-10. Dinamica actului de supt la folosirea tetinei NUK.

Corpul limbii se ridica, revenind la pozitia sa initiala (sageata), iar radacina limbii se deplaseaza anterior (sageata dubla). Laptele patrunde in orofaringe (1).
La folosirea tetinei NUK Air Sistem miscarile limbii au corespuns stadiilor fiziologice ale actului de supt si ingitit din timpul alimentatiei naturale: in ambele loturi de studiu actul de supt si ingitire a fost asemanator. Acest fapt demonstreaza ca forma si designul tetinei NUK contribuie la mentinerea si formarea fiziologica a actului de supt.

Concluzie: In ambele loturi de studiu a fost prezent actul de supt a fost asemanator. Asta demonstreaza ca forma tetinei NUK mentine fiziologia actului de supt.

 Fig. 11. Procesul investigarii ultrasonografice.