Дексаметазон, табл. 0,5 мг N10

Код товара: 10482
Доза: 0.5
Количество доз: 10
Производитель: KRKA d.d., Novo mesto
Страна: Словения
Форма: табл

Dexamethason 0,5 mg comprimate

Dexametazonă
1. Ce este Dexamethason şi pentru ce se utilizează

Dexametazona este un glucocorticoid sintetic. Glucocorticoizii sunt hormoni produși de cortexul glandelor suprarenale.
Medicamentul este indicat în calitate de terapie de substituție în caz de secreție insuficientă a glucocorticoizilor naturali în insuficiența cortexului suprarenalelor și în boli congenitale ale cortexului suprarenal (hiperplazie suprarenală congenitală).
Deoarece medicamentul posedă proprietăți antiinflamatorii, analgezice, antialergice și suprimă sistemul imunitar, este recomandat pentru tratamentul bolilor reumatice, afecțiunilor sistemice ale țesutului conjunctiv, bolilor alergice și de piele, bolilor de ochi, ale tractului gastrointestinal, tractului respirator, sângelui și rinichilor, unor forme de cancer și în caz de reacții de respingere care urmează după transplantul de organe.
În bolile reumatice (în special, poliartrită reumatoidă) se recomandă în principal ca tratament simptomatic și de tranziție (pe perioada în care medicamentul de bază nu manifestă încă eficacitate sau nu a fost realizat un efect satisfăcător cu medicamentele convenționale).
2. Înainte să luaţi Dexamethason

Nu luați Dexamethason

- dacă sunteți alergic (hipersensibil) la dexametazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Dexamethason, enumerate la pct. 6;
- în infecții acute virale, bacteriene și fungice sistemice (fără tratament adecvat);
- în sindromul Cushing (o tulburare hormonală cauzata de nivelul ridicat de cortizol în sânge);
- în caz de vaccinare cu vaccinuri vii;
- concomitent cu ritodrină (un medicament utilizat pentru prevenirea nașterii premature).
Atenționări și precauții

Vă rugăm să comunicați medicului dumneavoastră:
- dacă ați avut în trecut reacții adverse severe în timpul tratamentului cu dexametazonă sau orice alt glucocorticoid;
- dacă aveți insuficiența funcției rinichilor (insuficiență renală);
- dacă aveți ciroză hepatică sau insuficiența funcției ficatului (insuficiență hepatică);
- dacă aveți funcția redusă a glandei tiroide (hipotiroidie);
- dacă luați tratamente pentru tensiune arterială crescută;
- dacă sunteți tratat pentru insuficiența funcției inimii (insuficiență cardiacă);
- dacă ați suportat recent un atac de cord;
- dacă sunteți tratat pentru diabet zaharat;
- dacă sunteți tratat pentru boli gastrointestinale;
- dacă sunteți tratat pentru tuberculoză;
- dacă sunteți tratat pentru epilepsie;
- dacă sunteți tratat pentru blocarea vaselor de sânge cu cheaguri de sânge (tromboembolism);
- dacă sunteți tratat pentru oboseală rapidă a mușchilor (miastenia gravis);
- dacă sunteți tratat pentru glaucom (o boala de ochi caracterizata prin creșterea presiunii intraoculare, ce cauzează modificări patologice la nivelul ochilor, pierderea tipică a câmpului vizual și dureri severe);
- dacă sunteți tratat pentru tulburări psihice (psihoză sau psihonevroză);
- dacă aveți osteoporoză (o afecțiune osoasă caracterizată prin duritate scăzută a osului);
- dacă aveți peste 65 de ani.
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți febră, secreții nazale, înroșirea conjunctivei, dureri de cap, amețeli, somnolență, iritabilitate, dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor, vărsături, scădere în greutate, slăbiciune sau convulsii după finisarea tratamentului cu dexametazonă. Acestea sunt posibilele consecințe ale sindromului de suspendare a glucocorticoizilor. Prin urmare, doza de medicament trebuie redusă foarte lent.
Dacă ați suferit un stres sever după întreruperea tratamentului cu dexametazonă, utilizarea dexametazonei trebuie reluată, deoarece scăderea rezultantă a activi tății glandei suprarenale (insuficiență suprarenală) poate fi prezentă timp de câteva luni după întreruperea tratamentului.
Asigurați-vă că veți contacta medicul dumneavoastră dacă vă îmbolnăviți sau aveți semne de infecție (de exemplu febră, tuse, dureri de cap, dureri în articulații sau mușchi, probleme gastrointestinale sau dificultăți la urinare) în timpul tratamentului cu dexametazonă.
De asemenea, spuneți medicului dumneavoastră dacă ați oprit tratamentul cu mai puțin de 14 zile înainte de vaccinare.
Dacă nu ați avut încă varicelă, trebuie să evitați contactul cu persoanele cu varicelă și persoanele infectate cu virusul rujeolic în timpul tratamentului cu dexametazonă. Dacă cu toate acestea, a existat totuși, un contact, trebuie să consultați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.
Dacă suportați un traumatism sever, o boală gravă sau sunteți programat pentru o intervenție chirurgicală în timpul sau după tratament, spuneți medicului dumneavoastră că sunteți sau ați fost tratat cu dexametazonă.
Înainte de efectuarea unui test programat de alergie cutanată, spuneți medicului dumneavoastră că sunteți tratat cu dexametazonă. Dacă copilul dumneavoastră este tratat cu dexametazonă, trebuie să urmăriți creșterea și dezvoltarea acestuia în timpul tratamentului și să discutați cu medicul dumneavoastră.
Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați sau ați luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripție medicală.
În special, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați:
- analgezice sau medicamente utilizate pentru a reduce febra (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene);
- medicamente pentru tuberculoză (rifampicină, rifabutină);
- medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene (eritromicină, antibiotice macrolide), virale (indinavir) și fungice (ketoconazol);
- medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei (carbamazepină, fenitoină, fenobarbital, primidonă);
- medicamente utilizate pentru tratarea cancerului (aminoglutethimidă (antiestrogenic), talidomidă);
- un medicament utilizat pentru a reduce congestia nazală (efedrină);
- medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat;
- medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale;
- medicamente pentru creșterea volumului de urină (diuretice);
- medicamente utilizate pentru a trata infestările cu viermi (albendazol, prazicuantel);
- medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace (glicozide digitalice);
- medicamente utilizate pentru a reduce aciditatea sucului gastric (antiacide);
- medicamente utilizate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge;
- medicamente utilizate pentru prevenirea sarcinii (comprimate contraceptive);
- medicamente utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (heparină).
Dexamethason cu alimente și băuturi

Dacă urmați un tratamentul îndelungat, vă sfătuim să luați medicamentul în timpul sau după mese. În timpul tratamentului cu dexametazonă trebuie să limitați consumul de alimente bogate în sodiu (sare de bucătărie).
Sarcina și alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Deoarece siguranța dexametazonei în timpul sarcinii nu a fost stabilită, posibilitatea utilizării în timpul sarcinii va fi decisă de către medicul dumneavoastră.
Dacă rămâneți gravidă în timpul tratamentului cu dexametazonă, discutați cu medicul dumneavoastră despre continuarea tratamentului cât mai curând posibil.
Dacă ați fost tratată cu dexametazonă în timpul sarcinii, informați medicul dumneavoastră despre aceasta înainte de naștere.
Dexametazona se elimină în laptele matern. Prin urmare, în timpul tratamentului trebuie să întrerupeți alăptarea.
Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Dexamethason nu are nici o influență asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.
Informații importante despre unele componente ale Dexamethason

Dexamethason conține lactoză. Dacă ați fost informat de către medicul dumneavoastră că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.
3. Cum să luaţi Dexamethason

Luați întotdeauna Dexamethason exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.
Doza inițială recomandată pentru adulți este de la 1 până la 18 comprimate (0,5 mg până la 9 mg) pe zi. Doza de întreținere este, de obicei, de la 1 până la 6 comprimate (0,5 mg până la 3 mg) pe zi. Doza zilnică poate fi divizată în 2-4 doze egale.
Mod de utilizare

Medicamentul se va lua oral. Comprimatele se vor înghițiți întregi, cu puțin lichid, în timpul mesei sau după masă. În timpul tratamentului oral prelungit cu doze mari se recomandă ca dexametazona să fie luată cu alimente, iar între mese să se administreze antiacide.
Durata tratamentului

Medicul dumneavoastră vă va informa despre durata tratamentul. Spre finele tratamentului, doza trebuie redusă treptat, pe parcursul mai multor zile consecutive sau chiar pe o elasticitate mai lungă de timp. Medicul dumneavoastră vă va oferi instrucțiuni exacte despre acest lucru.
Utilizarea la pacienții cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu insuficiență renală și hepatică

Se recomandă precauție și monitorizare medicală atentă la pacienții cu vârsta peste 65 de ani și la pacienții cu afecțiuni renale, hepatice.
Utilizarea la copii

Doza orală recomandată pentru terapia de substituție este 0,02 mg/kg greutate corporală sau 0,67 mg/m2 suprafață corporală, divizată în 3 prize, pentru alte indicații-de la 0,08 mg până la 0,3 mg/kg greutate corporală sau 2,5-10 mg/m2 suprafață corporală, divizată în 3 sau 4 prize.
Dacă luați mai mult decât trebuie Dexamethason

Supradozajul poate, de obicei, apărea numai după câteva săptămâni de administrare, rezultând în oricare dintre reacțiile adverse menționate, în special sindromul Cushing.
Dacă aveți semne de supradozaj sau dacă bănuiți că vi se administrează o doză mai mare de medicament decât trebuie, discutați cu medicul dumneavoastră.
Dacă uitați să luați Dexamethason

Dacă ați uitat să luați medicamentul, luați doza următoare la ora obișnuită; nu aveți nevoie de a schimba schema de tratament.
Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.
Dacă încetați să luați Dexamethason

Nu încetați să luați dexametazonă când problema care a determinat utilizarea acestui medicament dispare. Poate fi foarte periculos să întrerupeți tratamentul fără a consulta mai întâi medicul dumneavoastră. Dacă opriți tratamentul prea devreme, starea dumneavoastră se poate agrava. Dacă reduceți doza prea repede sau întrerupeți tratamentul prea devreme, poate să apară sindromul de suspendare a glucocorticoidului după întreruperea tratamentului. Simptomele precum febră, secreții nazale, înroșirea conjunctivei, dureri de cap, amețeli, somnolență sau iritabilitate, dureri musculare și articulare, vărsături, scădere în greutate, slăbiciune și, de asemenea, convulsii pot fi un semn al acestui sindrom. Dacă opriți tratamentul prea devreme și apar unele dintre simptomele menționate, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dexamethason poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Efectele adverse asociate cu tratamentul pe termen scurt cu dexametazonă includ:
Frecvente: apar la cel mult 1 din 10 utilizatori

Insuficiență suprarenală tranzitorie, toleranță redusă la glucoză, apetit crescut, creștere în greutate, tulburări psihice.
Mai puțin frecvente: apar la cel mult 1 din 100 de utilizatori

Reacții de hipersensibilitate, niveluri crescute de trigliceride plasmatice, ulcer peptic (răni în mucoasa gastrică sau duodenală), inflamația acută a pancreasului.
Efectele secundare asociate cu tratamentul de lungă durată cu dexametazonă includ:
Frecvente: apar la cel mult 1 din 10 utilizatori

Insuficiență suprarenală pe termen lung, întârzierea creșterii la copii și adolescenți, obezitate centrala, piele subțire și fragilă, atrofie musculară, osteoporoză, roșeață.
Mai puțin frecvente: apar la cel mult 1 din 100 de utilizatori

Reducerea răspunsului imunitar, risc crescut de infecții, cataractă, glaucom, tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială), necroză osoasă aseptică.
Pot apărea, de asemenea, următoarele reacții adverse asociate cu tratamentul cu dexametazonă (acestea sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravității):
Frecvente: apar cel mult 1 din 10 utilizatori

Insuficiență și atrofie suprarenală (reacție redusă la stres), sindromul Cushing (tulburare hormonală cauzată de nivelul ridicat de cortizol în sânge), tulburări ale ciclului menstrual, creșterea excesivă a părului (hirsutism), trecerea de la diabetul latent la diabet clinic manifest, creșterea necesității de insulină sau antidiabetice orale la pacienții diabetici, retenție de sodiu și apă, pierderi crescute de potasiu, slăbiciune musculară, slăbiciune musculară din cauza leziunilor musculare (miopatie steroidă), vindecarea lentă a rănilor, striuri, hemoragii punctiforme sau zone mari de sângerare la nivelul pielii , roșeață, transpirație, acnee, suprimarea reacției la testele de alergie a pielii .
Mai puțin frecvente: apar cel mult 1 din 100 de utilizatori

Umflarea creierului care apare la o tensiune arterială foarte mare (encefalopatie hipertensivă), umflarea discului nervului optic (edem papilar), creșterea presiunii intracraniene (pseudotumora cerebri), vertij, dureri de cap, modificări de personalitate și de comportament, insomnie, iritabilitate, creșterea anormală a activi tății musculare (hiperkinezie), depresie, greață, sughiț, ulcer peptic (rană pe mucoasa stomacului sau duodenului), creșterea presiunii oculare.
Rare: apar la cel mult 1 din 1000 de utilizatori

Blocarea vaselor de sânge cu cheaguri, modificări ale tabloului sanguin, erupții cutanate, spasm al musculaturii bronșice (bronhospasm), psihoze, impotență, reacție alergică severă cu edem al gâtului, buzelor și/sau limbii și feței (angioedem) și o reacție alergică severă cu amețeli și dificultăți de respirație (reacție anafilactică).
Foarte rare: apar la cel mult 1 din 10000 de utilizatori

Tulburări de ritm cardiac, insuficiență cardiacă, ruptura mușchiului inimii la pacienții cu atac de cord (infarct miocardic) recent, convulsii, creșterea rezervei alcaline a organismului cu scăderea nivelului de potasiu în sânge (alcaloză hipokaliemică), bilanț azotat negativ din cauza degradării proteinelor, inflamația esofagului (esofagită), perforația ulcerului gastrointestinal și sângerare la nivelul tractului gastrointestinal (hematemeză, melenă), perforația vezicii biliare, perforație intestinală la pacienții cu boli cronice inflamatorii intestinale, urticarie, bombarea ochilor (exoftalmie), edeme, fracturi prin compresie a vertebrelor, inflamație alergică a pielii , subțierea pielii sau a țesutului subcutanat, inflamație a pancreasului (pancreatită), ruptură de tendon (în special, în cazul utilizării concomitente a unor chinolone).
Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
5. Cum se păstrează Dexamethason

A nu se lăsa la îndemâna și vederea copiilor.
Nu utilizați Dexamethason după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină și umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să eliminați medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conține Dexamethason

- Substanța activă este dexametazona. Fiecare comprimat conține 0,5 mg dexametazonă.
- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă, talc (E553b), stearat de magneziu (E572), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551).
Cum arată Dexamethason și conținutul ambalajului

Comprimate de culoare albă, rotunde, plate, cu incizie pe o față și margini teșite. Linia mediană nu este destinată facilitării ruperii comprimatului pentru a fi înghițit ușor sau pentru a-l diviza în două părți egale.
Dexamethason este disponibil în cutii cu 10 comprimate într-un blister (folie Al, PVC folie/PVDC).
Deținătorul certificatului de înregistrare și fabricantul

Deținătorul certificatului de înregistrare

KRKA, d. d. , Novo mesto,
Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto,
Slovenia
Fabricantul

KRKA, d. d. , Novo mesto,
Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto,
Slovenia


Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 104
Код товара: 63924
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 106
Код товара: 25986
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 292
Код товара: 63624
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 4
Код товара: 42964
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 292
Код товара: 64072
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 163
Код товара: 62362
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 220
Код товара: 61832
Акция
Цена товара в пунктах: 302
Код товара: 61847
Акция
Цена товара в пунктах: 524
Код товара: 61716
Акция
Цена товара в пунктах: 628
Код товара: 55613
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 594
Код товара: 42229
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 543
Код товара: 62328
Цена товара в пунктах: 1193
Код товара: 59593
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 495
Код товара: 38805
Цена товара в пунктах: 1312
Код товара: 59586
Цена товара в пунктах: 623
Код товара: 62334
Акция
Цена товара в пунктах: 941
Код товара: 61828
Акция
Цена товара в пунктах: 631
Код товара: 61690
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.