Спиронолактон 50 мг N10х3

Код товара: 23349
Доза: 50
Количество доз: 30
Производитель: Eurofarmaco SA, ICS
Страна: Республика Молдова
Форма: капс.
Наличие: достаточно
63 24 леев
Выгода:
6 пунктов лояльности
Бесплатная доставка
Искать в аптеках





SPIRONOLACTON

capsule

DENUMIREA COMERCIALĂ

Spironolacton

DCI-ul substanţei active

Spironolactonum

COMPOZIŢIA

1 capsulă conţine:

substanţa activă: spironolactonă - 50 mg;

excipienţi: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, stearat de magneziu.

FORMA FARMACEUTICĂ

Capsule.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Capsule operculate de formă cilindrică, cu capete emisferice, cu suprafaţa netedă, lucios-opacă. Mărimea capsulei-N2.

Culoarea capsulei: corp şi capac de culoare crem sau corpul-roz opac şi capacul-verde-deschis.

Aspectul conţinutului capsulei: pulbere de culoare albă sau alb-gălbuie, practic fără miros.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Diuretice care economisesc potasiul, Antagonist al aldosteronului, C03DA01

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Diuretic economisitor de potasiu. Este un antagonist specific al aldosteronului, legânduse competitiv cu receptorii acestuia la nivelul tubilor contorţi distali. Stimulează excreţia ionilor de sodiu şi apă în schimbul celor de potasiu, magneziu şi hidrogen. Manifestă efect diuretic şi antihipertensiv. Poate fi administrat separat sau în asociere cu alte diuretice. Nivelul aldosteronului este ridicat în hiperaldosteronismul primar şi secundar. Edemele produse ca urmare a hiperaldosteronismului primar şi secundar se observă în insuficienţa cardiacă congestivă, ciroza hepatică şi sindromul nefrotic. Prin competiţia cu aldosteronul, spironolactona conduce la diminuarea edemelor şi ascitei. Spironolactona combate hiperaldosteronismul secundar indus de micşorarea volumului lichidului extracelular ca rezultat al pierderilor de sodiu în cadrul terapiei cu diuretice. Spironolactona reduce presiunea sistolică şi diastolică în hiperaldosteronismul primar, în majoritatea cazurilor de hipertensiune arterială esenţială, cu toate că nivelul aldosteronului poate fi normal la mulţi pacienţi. Nu modifică nivelul acidului uric, nu provoacă gută şi nu modifică metabolismul glucidic. Acţiunea diuretică se manifestă peste 3-5 zile de tratament.

Proprietăţi farmacocinetice

La administrarea internă spironolactona se absoarbe rapid din tractul gastrointestinal şi se leagă în raport de 90% cu proteinele plasmatice. Acţiunea de bază a spironolactonei se manifestă la ficat, rinichi, suprarenale şi glandele sexuale. Spironolactona se metabolizează rapid în ficat. Biodisponibilitatea preparatului se află în limitele 92-99%. Penetrează placenta şi trece în laptele matern. Se elimină din organism cu masele fecale şi urina.

INDICAŢII TERAPEUTICE

-Hipertensiune arterială esenţială (în componenţa terapiei combinate);

-edeme în caz de insuficienţă cardiacă cronică (în monoterapie sau în asociere cu terapia standard);

-stări care pot fi însoţite de aldosteronism secundar, inclusiv ciroză hepatică, asociată de ascită şi/sau edeme, sindrom nefrotic şi alte stări, însoţite de edeme;

-hipokaliemie/hipomagneziemie (în calitate de remediu profilactic auxiliar în timpul tratamentului cu diuretice, în lipsa altor mijloace de corectare a nivelului potasiului seric); hiperaldosteronism primar-pentru o cură scurtă de tratament preoperator;

-cu scop de diagnosticare a hiperladosteronismului primar.

DOZE ŞI MOD DE ADMIMISTRARE

Intern.

În hipertensiunea arterială esenţială doza nictemerală pentru adulţi este de 50-100 mg, administrată într-o priză şi poate fi mărită până la 200 mg; doza trebuie mărită treptat, o dată la 2 săptămâni. Pentru a atinge efectul dorit, durata tratamentului trebuie să fie de cel putin 2 săptămâni. În caz de necesitate doza preparatului poate fi ajustată. În hiperaldosteronism idiopatic doza constituie 100-400 mg/zi. În hiperaldosteronism sever şi hipokaliemie doza nictemerală constituie 300 mg (maxim 400 mg), divizată în 2-3 prize. După ameliorarea stării doza se micşorează treptat până la 25 mg/zi. În hipokaliemie şi/sau hipomagneziemie, induse de tratamentul cu diuretice, spironolactona se administrează în doze de 25-100 mg/zi, într-o priză sau în câteva prize zilnice. Doza nictemerală maximă constituie 400 mg în cazul când preparatele perorale de potasiu sau alte metode de suplinire a carentei de potasiu sunt ineficiente. Pentru diagnosticarea sau tratamentul hiperaldosteronismului primar preparatul se administrează ca remediu diagnostic câte 400 mg/zi timp de 4 zile, divizate în câteva prize. În caz de majorare a concnentraţiei potasiului în serul sanguin în timpul administrării spironolactonei şi scăderea acesteia după suspendarea preparatului, se poate presupune prezenţa hiperaldosteronismului primar. În caz de test diagnostic îndelungat, preparatul se indică în aceleaşi doze timp de 3-4 săptămâni. In caz de hiperaldosteronism diagnosticat, spironolactona se administrează în doză nictemerală 100-400 mg, divizată în 1-4 prize, pe toată perioada de pregătire pentru intervenţia chirurgicală. Dacă intervenţia chirurgicală nu este indicată, spironolactona se administrează ca terapie de întreţinere timp îndelungat, utilizându-se în doze minime eficiente, ajustate în mod individual. În terapia edemelor pe fondal de sindrom nefrotic doza nictemerală pentru adulţi constituie 100-200 mg. În terapia edemelor, cauzate de insuficienţa cardiacă cronică preparatul se administrează câte 100-200 mg/zi în 2-3 prize, timp de 5 zile, în asociere cu diuretice de ansă sau tiazide. În funcţie de efectul terapeutic, doza nictemerală poate fi redusă până la 25 mg. Doza de întreţinere se ajustează individual. Doza maximă nictemerală constituie 200 mg. În terapia edemelor pe fondal de ciroză hepatică doza nictemerală este 100 mg, dacă raportul Na+/K+ în urină depăşeşte 1,0. Dacă acest raport este mai mic de 1,0, doza nictemerală constituie 200-400 mg Doza de întreţinere se ajustează individual. În edeme la copii se administrează în doza iniţială 1-3,3 mg/kg masa corporală sau 3090 mg/m2/zi, divizate în 1-4 prize. După 5 zile de tratament, doza preparatului se ajusteaza, şi, dacă este necesar, aceasta se măreşte de 3 ori faţă de cea iniţială.

REACŢII ADVERSE

Tulburări gastrointestinale: greaţă, vomă, diaree, ulceraţii şi hemoragii gastrointestinale, gastrita, colici intestinale, dureri abdominale, constipaţie, dereglări ale funcţiei hepatice.

Tulburări ale sistemului nervos: ataxie, lentoare, ameţeli, cefalee, somnolenţă, letargie, confuzie.

Tulburări hematologige şi limfatice: agranulocitoză, trombocitopenie, megaloblastoză. Tulburări metabolice şi de nutriţie: hiperuricemie, hipercreatininemie, hiperkaliemie, hiponatriemie, alcaloză sau acidoză metabolică hipercloremică.

Tulburări endocrine: îngroşarea vocii, la bărbaţi - ginecomastie, tulburări de potenţă şi erecţie.

Tulburări ale aparatului genital şi a sânului: la femei - tulburări ale ciclului menstrual, dismenoree, amenoree, metroragii în perioada climacterică, hirsutism, mastodinie.

Tulburări ale sistemului imunitar: urticarie; rare-erupţii maculo-papuloase şi eritematose, febră medicamentoasă, prurit. Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: hipertrihoza, alopecie.

Tuburări renale şi a căilor urinare: insuficienţa renală acută.

Tuburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: spasm muscular, crampe musculare la nivelul gambelor.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la spironolactonă sau alte componente ale preparatului, boala Addison, hiperkaliemie, hiponatriemie, insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei sub 10 ml/min), anurie, sarcina, perioada de alăptare, copii cu vârsta sub 3 ani.

SUPRADOZAJ

Simptome: greaţă, vomă, somnolenţă, vertije, convulsii, erupţii cutanate, diaree, este posibilă deshidratarea organismului, dereglarea echilibrului hidro-electrolitic. Tratament: inducerea vomei, lavaj gastric, terapia deshidratării şi dereglării echilibrului hidro-electrolitic. În caz de hiperkaliemie se recomandă diuretice kaliuretice, administrarea intravenoasă a soluţiei de 5-20% glucoză cu insulină-0,25-0,5 U/g de glucoză. La necesitate - hemodializă.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Se recomandă administrarea cu precauţie în caz de hipercalcemie, acidoză metabolică, bloc atrio-ventricular (hiperkaliemia contribuie la accentuarea acestuia), diabet zaharat (în caz de insuficiență renală cronică confirmată sau suspectată), nefropatie diabetică, intervenții chirurgicale, administrarea concomitentă de medicamente care provoacă ginecomastie, în caz de efectuare a anesteziei locale și generale, tulburări ale ciclului menstrual, insuficienţă hepatică, ciroză hepatică, pacienților vârstnici. La administrarea spironolactonei este posibilă majorarea tranzitorie a nivelului de azot ureic în plasma sanguină, mai ales în caz de funcţie renală redusă şi hiperkaliemie. Este posibilă dezvoltarea acidozei metabolcie hipercloremice.

În caz de administrare a medicamentului pacienţilor cu tulburări ale funcţiei renale şi hepatice, pacienţilor vârstnici, tratament concomitent cu AINS, se recomanda monitorizarea funcţiei renale şi a nivelului de electroliti în sânge. În caz de administrare a spironolactonei este dificilă determinarea concentraţiilor digoxinei, cortizolului şi adrenalinei in sânge. La pacienţii cu diabet zaharat, mai ales însoţit de nefropatie diabetică, administrarea spironolactonei necesită prudenţă, din cauza posibilităţii apariţiei hiperkaliemiei. Consumul de alcoolul este contraindicat în timpul tratamentului cu spironolactonă. Pe parcursul tratamentului se va evita consumul de alimente bogate în potasiu. Acest medicament conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţa la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Preparatul este contraindicat în sarcină şi în perioada de alăptare.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

La iniţierea terapiei se recomandă evitarea conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor. Durata restricţiilor se determină în mod individual, în funcţie de reacţia pacientului la tratament.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNE Spironolactona reduce efectul anticoagulantelor indirecte (heparină, derivați de cumarină, indandiona) și toxicitatea glicozidelor cardiace (normalizarea nivelurilor de potasiu în sânge împiedică dezvoltarea toxicităţii). Creste metabolismul fenazolului. Reduce sensibilitatea vaselor sanguine la norepinefrină (se recomandă prudență în timpul anesteziei). Crește T1/2 al digoxinei, astfel, este posibil intoxicația cu digoxină. Potenţează toxicitatea litiului, datorită reducerii clearance-ului acestuia. Accelerează metabolismul și excreția carbenoxolonei. Carbenoxolona contribuie la retenția sodiului de către spironolactonă. Glucocorticosteriozii și diureticele (derivaţii de benzotiazină, furosemidul, acidul etacrinic) potenţează și accelerează efectele diuretic și natriuretic. Potenţează efectul diureticelor și antihipertensivelor. Glucococrticoizii potenţează efectul diuretic și natriuretic în caz de hipoalbuminemie și/sau hiponatremie. La administrarea concomitentă cu preparate de potasiu, suplimente alimentare cu conţinut de potasiu și diuretice care economisesc potasiul, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (acidoză), antagoniștii angiotensinei II, blocante ale aldosteronului, indometacină, ciclosporină crește riscul hiperkaliemiei. Salicilații, indometacina reduc efectul diuretic. Clorura de amoniu, colestiramina contribuie la dezvoltarea acidozei metabolice hiperkaliemice. Fludrocortisona provoacă secreția tubulară paradoxal crescută a potasiului. Reduce efectul mitotanului. Potenţează efectul triptorelinei, buserelinei, gonadorelinei.

Incompatibilităţi

Toate componentele sunt farmaceutic compatibile.

PREZENTARE, AMBALAJ

Capsule 50 mg. Câte 10 capsule în blister.

Câte 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 25 ºC.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILATATE

2 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicata pe ambalaj.

STATUTUL LAGAL

Cu prescripţie medicală.

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

ÎCS EUROFARMACO SA str. Vadul lui Vodă, 2,

MD-2023, mun. Chişinău,

Republica Moldova,

tel. / fax: (+373) 22 49 76 20

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Код товара: 38581
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 830
Код товара: 63944
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 135
Код товара: 61896
Топ сезона
Код товара: 12123
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 561
Код товара: 47066
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 84
Код товара: 64200
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 4
Код товара: 42964
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 1012
Код товара: 63752
Акция
Цена товара в пунктах: 476
Код товара: 61829
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 652
Код товара: 61743
Акция
Цена товара в пунктах: 419
Код товара: 61862
Акция
Цена товара в пунктах: 288
Код товара: 61706
Рекомендуем
Акция
Цена товара в пунктах: 334
Код товара: 61691
Акция
Цена товара в пунктах: 557
Код товара: 61711
Цена товара в пунктах: 1312
Код товара: 59586
Акция
Цена товара в пунктах: 438
Код товара: 61840
Акция
Цена товара в пунктах: 334
Код товара: 61692
Акция
Цена товара в пунктах: 461
Код товара: 61852
Акция
Цена товара в пунктах: 472
Код товара: 61709
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 135
Код товара: 61896
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 495
Код товара: 63809
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.