Fluconazol caps. 150 mg N1 (India)

Код товара: 42104
Доза: 150
Количество доз: 1
Производитель: FDC Limited
Страна: Индия
Форма: капс.
Наличие: достаточно
41 59 леев
(-4%)
39 85 леев
Выгода:
3 пунктов лояльности
Бесплатная доставка
Искать в аптеках

FLUCONAZOL


capsule

DENUMIREA COMERCIALĂ

Fluconazol

DCI-ul substanţei active

Fluconazolum

COMPOZIŢIA PREPARATULUI

1 capsulă conţine:

substanţa activă:fluconazol 50 mg, 150 mg sail 200 mg;

substanţe auxiliare: lactoză, amidon de porumb pregelatinizat, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu anhidru, stearat de magneziu, talc.

DESCRIEREA PREPARATULUI

Fluconazol 50 mg: capsule gelatinoase tari, operculate, mărimea nr. 4, cu corpul de cuioare albă şi capacul albastru, ce conţine pulbere de culoare albă sau aproape albă.

Fluconazol 150 mg: capsule gelatinoase tari, operculate, mărimea nr. 1, cu corpul şi capacul de culoare albastră, ce conţine pulbere de culoare albă sau aproape albă.

Fluconazol 200 mg: capsule gelatinoase tari, operculate, mărimea nr. 4, cu corpul de culoare albă şi capacul violet, ce conţine pulbere de culoare albă sau aproape albă.

FORMA FARMACEUTICĂ

Capsule.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul АТС

Antimicotic sistemic. J02A C01.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăfile farmacodinamice

Fluconazolul este un reprezentant al clasei remediilor antimicotice triazolice, este un inhibitor selectiv potent al sintezei sterolului în celula fungică. Manifestă acţiune antifungică înalt selectivă prin inhibiţia enzimelor citocromului P450 ale celulei fungice. împiedică transformarea lanosterolului celulei fungice în ergosterol membranar, ceea ce conduce la creşterea permeabilităţii membranei, stoparea creşterii şi replicării celulei fungice. Nu posedă acţiune antiadrogenică. Este activ faţă de Candida spp. , Cryptococcus neoformans, Microsporum spp. , Trichophyton spp. , Blastomyces dermatitidis, Coccidioides immitis, Histoplasma capsulatum.

Proprietăţile farmacocinetice

După administrarea orală fluconazolul este bine absorbit, biodisponibilitatea de circa 90%. Alimentele nu influenţează viteza absorbţiei preparatului. Concentraţia plasmatică maximă se realizează peste 0,5-1,5 ore. Timpul de înjumătăţire este de aproximativ 30 ore. Concentraţia plasmatică a substanţei active este direct proporţională cu doza administrată. Nivelurile plasmatice stabile de fluconazol se realizează după 4-5 zile de tratament (la administrarea оdată pe zi). Administrarea unei doze de atac în prima zi, dublă faţă de doza zilnică recomandată, permite obţinerea unui nivel plasmatic echivalent cu 90% a concentraţiei plasmatice constante din ziua a 2-a de tratament. Se leagă cu proteinele plasmatice in raport de 11-12%. Fluconazolul difuzează bine in toate lichidele biologice ale organismului. La bolnavii cu meningită fungică concentraţia fluconazolului in lichidul cefalo-rahidian constituie circa 80% din concentraţia plasmatică a preparatului. Nivelul de fluconazol în spută şi salivă este similar celui plasmatic. In stratul cornos al epidermei, dermă şi secretul glandelor sudoripare preparatul realizează concentraţii superioare celor plasmatice. Concentraţia fluconazolului eliminată cu laptele matern este egală cu cea plasmatică. Fluconazolul se elimină preponderant pe cale renală (80% in formă nemodificată).

INDICATII TERAPEUTICE
- Candidoze genitale: candidoza vaginala acută sau recurentă; profilaxia recidivelor candidozei vaginale recurente (3 recidive pe an şi mai mult), balanita candidozică.
- Candidoze ale mucoaselor: orofaringiană (inclusiv candidoza orală atrofică cronică la pacienţii cu proteze dentare), esofagiană, bronhopulmonară non- invazivă, candidurie, candidoze cutaneo-mucoase; tratamentul poate fi efectuat la bolnavii fară sau cu patologie imună. Profilaxia candidozelor recidivante orofaringiene la bolnavii cu SIDA.
- Dermatomicoze, incluzând tinea pedis, tinea corporis, tinea cruris, tinea versicolor şi candidoze cutanate.
- Candidoze sistemice, incluzând candidemia, candidozele diseminate şi alte forme de infecţii candidozice invazive: infecţii ale peritoneului, endocardului, pulmonare şi ale tractului urinar. Tratamentul poate fi efectuat la pacienţii cu tumori maligne, bolnavii din secţiile de terapie intensivă, pacienţii trataţi cu citostatice sau imunosupresive.
- Criptococoze, inclusiv meningita criptococică şi alte infecţii criptococice cu diversă localizare (inclusiv pulmonară, cutanată) atât la pacienţii cu imunitatea intactă, cât şi la cei imunocompromişi (inclusiv şi pacienţii cu SIDA, transplant de organe). Fluconazolul poate fi folosit pentru profilaxia recidivelor criptococice la bolnavii de SIDA.
- Profilaxia infecţiilor fungice la pacienţi cu neoplazii care sunt predispuşi la asemenea infecţii ca rezultat al terapiei citostatice sau radioterapiei.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Doza zilnică a fluconazolului depinde de caracterul şi gravitatea infecţiei micotice. De regulă, în candidozele vaginale administrarea unică a preparatului este eficientă. In cazul infecţiilor, ce necesită administrarea repetată a preparatului antimicotic, tratamentul trebuie continuat până la dispariţia simptomelor clinice sau de laborator ce denotă infecţia micotică. Pacienţii cu SIDA, meningită criptococică sau candidoză orofaringiană recurentă necesită efectuarea tratamentului cu doze de întreţinere timp îndelungat.

Adulti


Candidoza vaginală şi balanita candidozică: 150 mg fluconazol ca doză unică. Pentru a reduce incidenţa candidozei vaginale recurente, se poate administra оdoza de 150 mg оdată pe lună. Durata tratamentului se stabileşte individual, dar constituie, în general, între 4 şi 12 luni.

Candidoze ale mucoaselor.

- candidoze orofaringiene: câte 50 mg оdată pe zi timp de 7-14 zile. La bolnavii cu patologie imună tratamentul poate fi prelungit pentru о elasticitate mai îndelungată de timp. Cu scop profilactic a recidivelor candidozelor orofaringiene la bolnavii de SIDA, după fmisarea completă a tratamentului primar, fluconazolul poate fi indicat câte 150 mg оdată pe săptăinână;

- candidoza orală atrofică cauzaiă de protezele dentare: doza uzuală este de 50 mg оdată pe zi timp de 14 zile administrată in asociere cu antiseptice locale pentru prelucrarea protezelor;

- alte infecţii candidozice ale mucoaselor (cu excepţia candidozei genitale), de ex. în esofagite, infecţii bronhopulmonare non-invazive, candidurie, candidoză cutaneomucoasă etc. - câte 50-100 mg zilnic, timp de 14-30 zile.

Tinea pedis, tinea corporis, tinea cruris, tinea versicolor §i candidoze cutanate: doza recomandată este de 50 mg оdată pe zi. Durata tratamentului constituie de la 2 până la 4 săptămâni, dar tinea pedis poate necesita tratament pana la 6 săptămâni.

Candidemii, candidoză diseminată şi alte infecţii candidozice invazive: m prima zi câte 400 mg, apoi câte 200 mg оdată pe zi. In funcţie de răspunsul clinic doza poate fi crescută până la 400 mg pe zi. Durata tratamentului depinde de eficacitatea clinică.

Criptococoze: in prima zi câte 400 mg, apoi câte 200-400 mg оdată pe zi. Durata tratamentului depinde de eficacitatea clinică şi micologică, dar în meningita criptococică tratamentul durează cel puţin 6-8 săptămâni.

Pentru profilaxia recidivei meningitei criptococice la pacienţii cu SIDA, după fmisarea curei complete de tratament, se indică оdoză de întreţinere de 100-200 mg/zi timp îndelungat.

Pentru profilaxia candidozelor la bolnavii cu imunitatea scăzută se recomandă de la 50 mg până la 400 mg fluconazol оdată pe zi, în dependenţă de riscul pacientului de a dezvolta infecţii fungice. Pentru pacienţii cu rise crescut de a dezvolta infecţii sistemice, de ex. la pacienţii ce anticipează оneutropenie

pronunţată sau prelungită, doza zilnică recomandată este de 400 mg оdată pe zi. Administrarea fluconazolului trebuie începută cu câteva zile înainte de instalarea neutropeniei şi continuată încă 7 zile după ce numărul de neutrofile va creştepeste 1000 celule/mm .

Copii cu vărsta peste 4 ani.

Doza şi durata tratamentului se stabileşte individual în dependenţă de răspunsul clinic şi micologic. Fluconazolul se administrează оdată în zi.

La copii cu funcţia renală afectată doza zilnică se va reduce în conformitate cu recomandările de la adulţi.

Candidozele mucoaselo:câte 3 mg/kg corp zilnic. In prima zi se poate administra оdoză de atac de 6 mg/kg corp pentru a obţine mai rapid niveluri serice stabile.

Candidozele sistemice şi criptococoze: câte 6-12 mg/kg corp zilnic, în fimcţie de gravitatea infecţiei.

Profilaxia micozelor la copii cu imnnodeficienţe, la care riscul dezvoliării infecţiei este determinate de neutropenie drept consecinţă a chimioterapiei citotoxice şi radioterapiei -3-12 mg/ kg/ zi în dependenţă de durata şi gravitatea neutropeniei induse.

Doza nictemerală maximă pentru copii constituie 400 mg.

Vărstnici.

Utilizarea preparatului la vârstnici în lipsa dereglărilor funcţiei renale, preparatul se va indica în doze obişnuite. Pentru pacienţii cu insuficienţă renală (clearance- ul creatininei <50 ml/min) regimul de dozare se va ajusta după cum este indicat mai jos.

Pacienţii cu insuficienţă renală.

La оadministrare unică a preparatului nu este necesară modificarea dozei. La administrarea repetată a preparatului este recomandată iniţial administrarea unei doze de atac de la 50 până la 400 mg, ulterior doza zilnică (în dependenţă de indicaţii) se determină conform următorului tabel:

CC > 50 ml/min: doza administrată nu necesită ajustare;

CC = 11-50 ml/min: doza uzuală оdată la 48 ore sau Vi din doza uzuală оdată la 24 ore.

- о doză uzuală.

Clearance-ul creatininei (ml/min)

Procentul din doza recomandată

>50

100%

<50 (fară a fi dializaţi)

50%

Pacienţii aflaţi la hemodializă

100% după fiecare şedinţă de dializă


REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţa lor:

-foarte frecvente (>1/10);

-frecvente (>1/100 şi <1/10);

-ocazionale (>1/1000 şi <1/100);

-rare (>1/10000 şi <1/1000);

-foarte rare (<1/10000).

Reacţii generate: ocazionale - fatigabilitate, astenie, febră, transpiraţie excesivă. Din partea tractului gastrointestinal', frecvente — greaţă, vomă, dureri abdominale, diaree; ocazionale - xerostomie, anorexie, constipaţie, manifestări dispeptice, meteorism, dereglarea percepţiei gustative.

Din partea sistemului hepato-biliar: frecvente - creşterea activi tăţii AST, ALT, fosfatazei alcaline; ocazionale - stază biliară, leziuni hepatocelulare, icter, hiperbilirubinemie; rare - necroză hepatică.

Din partea sistemului nervos central si periferic: frecvente — cefalee; ocazionale - vertij, tremor, insomnie sau somnolenţă, parestezii, convulsii.

Din partea organelor hematopoetice: ocazionale - anemie; rare - leucopenie, trombocitopenie, neutropenie, agranulocitoză.

Din partea sistemului cardiovascular: rare - alungirea intervalului Q-T, aritmii ventriculare.

Din partea sistemului locomotor: ocazionale — mialgie.

Reacţii alergice: frecvente - erupţii cutanate; ocazionale - prurit; rare - eritem exsudativ multiform (sindromul Stevens-Johnson), necroliză epidermică toxică (sindromul Lyell), reacţii anafilactice (edem angioneurotic, edemul fieţii, urticarie).

Alte:rar - dereglarea flmcţiei renale, alopecie, hipercolesterolemie,

hipertrigliceridemie, hipokaliemie.

CONTRAINDICATII


Hipersensibilitate la fluconazol sau alte componente ale preparatului, sau compuşi azolici înrudiţi cu structura fluconazolului; perioada de lactaţie, administrarea concomitentă a cizapridei, terfenadinei, astemizolului.

SUPRADOZAJ


Simp tome: greaţă, vomă, diaree, in cazuri grave - convulsii.

Tratament: lavaj gastric, diureză forţată, hemodializă (оşedinţă de hemodializă de 3 ore scade nivelul plasmatic al preparatului cu aproximativ 50%), terapie simptomatică.

ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE

Tratamentul poate fi iniţiat până la obţinerea rezultatelor investigaţiilor micologice, iar la obţinerea lor este necesară ajustarea respectivă a terapiei fungicide.

Fluconazolul se administrează cu precauţie în caz de insuficienţă renală. în cazuri unice administrarea fluconazolului se asociază cu modificări toxice hepatice, preponderent la bolnavii cu maladii concomitente severe. In caz de efecte hepatotoxice, cauzate de fluconazol, nu este înregistrată dependenţa lor de doza nictemerală, durata terapiei, sex şi vârsta bolnavului. Acţiunea hepatotoxică a fluconazolului este reversibilă; simptomele dispar după întreruperea terapiei. Pacienţii la care vor apărea valori anormale ale testelor hepatice in timpul

tratamentului cu fluconazol, vor fi monitorizaţi. La apariţia simptomelor clinice de afectare hepatică cauzate de fluconazol, preparatul trebuie suspendat.

In cazuri rare au fost semnalate cazuri de dezvoltare a reacţiilor alergice severe, aşa ca sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică la administrarea fluconazolului. Pacienţii cu SIDA sunt mai frecvent predispuşi de a dezvolta reacţii cutanate severe la diverse medicamente. Dacă apar erupţii cutanate cauzate de administrarea fluconazolului la pacienţi trataţi de оinfecţie fungică superficială, tratamentul cu fluconazol trebuie întrerupt.

Dacă pacienţii cu infecţii fungice sistemice/invazive dezvoltă erupţii cutanate cauzate de administrarea fluconazolului, aceşti bolnavi trebuie supravegheaţi cu atenţie şi tratamentul cu fluconazol va fi mtrerupt în cazul apariţiei eritemului multiform sau leziunilor buloase. In cazuri rare la administrarea preparatului au fost semnalate reacţii anafilactice.

Unii azoli, inclusiv fluconazolul, prelungesc intervalul QT pe ECG.

Fluconazolul se va administra cu precauţie la pacienţii cu predispoziţie potenţială la aritmii.

Acest produs medicamentos conţine lactoză, de aceea el nu poate fi administrat de către pacienţii cu tulburări ereditare rare de tipul intoleranţei la lactoză, deficienţa de lactază sau sindromul de malabsorbţie glucoză-galactoză.

Administrarea la copii

Preparatul sub formă de capsule se va administra la copii cu vârsta peste 4 ani, în doza de 150 mg - cu vârsta peste 16 ani.

Administrarea in timpul sarcinii şiperioadei de alăptare

Nu se recomandă administrarea preparatului in timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor de infecţii fungice grave şi cu pericol pentru viaţă, când beneficiul terapeutic scontat pentru mamă prevalează riscul potenţial pentru fat.

Fluconazolul se elimină în laptele matern în concentraţii similare celor plasmatice, ca urmare, nu se recomandă administrarea preparatului m perioada de alăptare.

Efecte asupra capacităţii de a conduce autovehiculul sau de a manevra utilaje

Preparatul nu influenţează capacitatea de conducere a vehiculelor sau manevrare a utilajului.

INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE

Administrarea concomitentă cu rifampicină duce la scăderea AUC cu 25% şi reducerea timpului de înjumătăţire a fluconazolului din plasmă cu 20%. De aceea bolnavilor, care administrează concomitent rifampicina, concomitent se măreşte doza de fluconazol.

Administrarea concomitentă a fluconazolului şi hidroclorotiazida poate duce la creşterea concentraţiei fluconazolului în plasmă cu 40%.

La administrarea concomitentă a fluconazolului cu warfarină creşte timpul protrombinic (in medie cu 12%). Ca urmare, se recomandă monitorizarea minuţioasă a timpului protrombinic la pacienţii trataţi concomitent cu fluconazol şi anticoagulante cumarinice.

Creşte concentraţia midazolamului, în urma căruia creşte riscul dezvoltării reacţiilor psihomotorii.

Fluconazolul creşte timpul de înjumătăţire al antidiabeticelor orale - derivator de sulfoniluree (clorpropamidă, glibenclamidă, glipizidă, tolbutamidă), se va lua în consideraţie riscul de dezvoltare a hipoglicemiei.

Administrarea concomitentă de fluconazol şi fenitoină poate creşte concentraţia fenitoinei în plasmă până la nivelul clinic relevant. Ca urmare, la necesitatea administrării asociate acestor preparate trebuie de monitorizat concentraţia fenitoinei cu corecţia dozei cu scopul întreţinerii nivelului preparatului în limitele intervalului terapeutic.

Fluconazolul în doze de 50-200 mg nu influenţează semnificativ eficacitatea contraceptivelor combinate orale.

Este posibilă creşterea concentraţiei ciclosporinei la administrarea concomitentă cu fluconazolul în doze de 200 mg/реzi.

La administrarea concomitentă a fluconazolului cu teofilina este posibilă scăderea cu 18% a vitezei medie a clearance-ului teofilinei din plasmă. Pacienţii care primesc doze înalte de teofilina, sau la care din alte motive există un rise crescut de toxicitate la teofilină, trebuie monitorizaţi pentru a depista aceste semne în timp ce primesc fluconazol şi terapia trebuie modificată corespunzător în caz de dezvoltarea simptomelor de toxicitate.

Administrarea concomitentă a preparatelor antimicotice şi terfenadină poate duce la creşterea neînsemnată a nivelului de terfenadină în plasmă; este posibilă apariţia aritmiilor severe în rezultatul creşterii intervalului QT.

La administrarea concomitentă a fluconazolului şi cisapridei concentraţia cizapridei în plasmă poate creşte treptat; sînt descrise reacţii adverse din partea cordului, inclusiv aritmii de tipul torsades de points, creşterea intervalului QT la ECG.

Bolnavilor, care administrează fluconazol în combinaţie cu zidovudina se înregistrează оcreştere a concentraţiei zidovudinei, care este cauzată de reducerea metabolizării zidovudinei în metabolitul ei principal, de aceea poate fi оcreştere a reacţiilor adverse a zidovudinei. Pacienţii, care sunt supuşi tratamentului cu fluconazol în combinaţie cu zidovudina vor fi monitorizaţi, pentru a observa apariţia eventualelor reacţii adverse ale zidovudinei.

Sunt date despre interacţiuni ale fluconazolului şi rifabutinei, care se asociază cu creşterea nivelelor plasmatice a ultimei. La administrarea concomitentă a fluconazolului şi rifabutinei sunt descrise cazuri de uveită. Este necesar de a supraveghea bolnavii, la care se administrează concomitent fluconazolul şi rifabutina.

Creşte concentraţia tacrolimusului, în urma căruia creşte riscul acţiunii nefrotoxice.

Administrarea fluconazolului la bolnavii, care concomitent administrează astemizol sau alte remedii medicamentoase, care se metabolizează prin sistemul citocromului P450, poate fi însoţită de creşterea concentraţiei plasmatice a acestor preparate.

Absorbţia de fluconazol nu este afectată clinic semnificativ în cazul administrării concomitente a fluconazolului cu cimetidina sau antiacide.

PREZENTARE,AMBALAJ


Capsule 50 mg şi 200 mg. Câte 7 capsule in blister.

Capsule 150 mg. Câte 1 capsulă in blister.

Câte 1 blister împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperatura sub 25 °C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE


2 ani.

A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

STATUTUL LAGAL


Cu prescripţie medicală.

DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

FDC Limited, India.

142-48, S. V. Road,

Jogeshwari, Mumbai - 400102.

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1232
Код товара: 56554
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 577
Код товара: 47691
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 36
Код товара: 61749
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 826
Код товара: 63745
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 366
Код товара: 63784
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 528
Код товара: 63511
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 230
Код товара: 64012
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 826
Код товара: 62436
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 295
Код товара: 61713
Акция
Цена товара в пунктах: 1508
Код товара: 45716
Акция
Цена товара в пунктах: 700
Код товара: 61697
Акция
Цена товара в пунктах: 526
Код товара: 61699
Акция
Цена товара в пунктах: 269
Код товара: 61841
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 1068
Код товара: 64289
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 561
Код товара: 48651
Акция
Цена товара в пунктах: 476
Код товара: 61829
Цена товара в пунктах: 499
Код товара: 62322
Цена товара в пунктах: 123
Код товара: 60986
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.