Oxitocina sol. inj. 5 UI/ml 1 ml N10 (Balkan)

Код товара: 51877
Доза: 5
Количество доз: 10
Производитель: Balkan Pharmaceuticals SRL, SC
Страна: Республика Молдова
Форма: р-р д/ин.

OXITOCINĂ

soluţie injectabilă
DENUMIREA COMERCIALĂ

OXITOCINĂ
DCI-ul substanţei active


Oxytocinum
COMPOZIŢIA

1 ml soluţie conţine:
substanţă activă: oxitocină-5 UI;
excipienți: clorobutanol hidrat, acid acetic, apă pentru injecţii.
FORMA FARMACEUTICĂ

Soluţie injectabilă.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Soluţie transparentă, incoloră, cu miros specific.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Ocitocic. H01B B02.
PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice.

Oxitocina este un hormon sintetic, similar cu peptida naturală a hipofizei posterioare. Musculatura uterină conţine receptori G-proteinodependenţi, sensibili la oxitocină. Pe măsura progresării sarcinii cantitatea de astfel de receptori în uter şi sensibilitatea lor către oxitocină creşte, iar la finele sarcinii ating nivelul maxim. Oxitocina stimulează contracţiile musculaturii netede a uterului datorită majorării concentraţiei de calciu intracelular. Odată cu majorarea amplitudinii şi duratei contracţiilor musculare are loc dilatarea şi ştergerea colului uterin. Oxitocina provoacă contracţii uterine, reducând temporar asigurarea uterului cu sânge. În anumite cantităţi oxitocina poate intensifica capacitatea contractilă a uterului până la nivel caracteristic travaliului natural, inclusiv până la tetanie. Oxitocina provoacă contracţia celulelor mioepiteliale ale glandei mamare, contribuind la secreţia laptelui, intensificînd sinteza hormonului lactogen al hipofizei anterioare (prolactina). Provoacă vasodilatare prin acţiunea asupra musculaturii netede a vaselor sanguine, măreşte afluxul sanguin spre rinichi, vasele coronariene, creier. Nu posedă acţiune semnificativă asupra tensiunii arteriale, însă la administrarea intravenoasă a dozelor mari de oxitocină concentrată tensiunea arterială poate scădea, cu apariţia tahicardiei reflexe şi debitului cardiac crescut. După o hipotensiune arterială iniţială urmează o hipertensiune nesemnificativă, dar prelungită. Spre deosebire de vasopresină, oxitocina manifestă acţiune antidiuretică slabă. Hiperhidratarea este posibilă la administrarea concomitentă a oxitocinei cu lichide neelectrolitice şi/sau la administrare rapidă.
Proprietăţi farmacocinetice

La administrarea intravenoasă acţiunea oxitocinei asupra uterului debutează imediat şi durează timp de 1 oră. La administrarea intramusculară acţiunea miotonică survine în primele 3-7 min de la administrare şi durează 2-3 ore.
Ca şi vasopresina, oxitocina se distribuie în tot spaţiul extracelular. Cantităţi neînsemnate posibil nimeresc în circulaţia fetală. Oxitocina se leagă în proporţie mică de proteinele plasmatice. Timpul de înjumătăţire plasmatic al preparatului constituie 3-17 minute, este mai scurt în ultimul trimestru de sarcină şi în perioada de lactaţie. O parte considerabilă de preparat se metabolizează în ficat şi rinichi. În procesul hidrolizei enzimatice oxitocina se inactivează,în special sub influenţa oxitocinazei tisulare (prezentă şi în placentă şi în plasmă). Mai puţin de 1% din doza administrată se excretă sub formă nemodificată prin urină. Volumul aparent de distribuţie este de aproximativ 0,3 l/kg, iar clearanceul hepatic, de aproximativ 20 ml/kg şi minut, inclusiv la femeia însărcinată.
INDICAŢII TERAPEUTICE

Inducerea şi stimularea travaliului.
În perioada antepartum.

Inducerea travaliului în termenele tardive ale sarcinii este argumentată numai în caz de prezenţă a hipertensiunii arteriale (cardiovasculare sau renale), preeclampsiei şi eclampsiei, eritroblastozei fetale, diabetului zaharat sau gestaţional la gravidă, hemoragiilor în perioada antepartum, ruperea precoce a pungii amniotice cu imposibilitatea naşterii naturale. În caz de sarcină supramaturată (peste 42 săptămâni), moartea intrauterină a fătului, retardul dezvoltării intrauterine a fătului. Pentru intensificarea contracţiilor uterine insuficiente în perioada I sau II a naşterii.
În perioada postpartum

În caz de hipotonie uterină, pentru oprirea hemoragiei postpartum.
Alte: în calitate de adjuvant pentru tratamentul avortului incomplet.
În scop diagnostic: pentru determinarea capacităţii respiratorii a unităţii fetoplacentare (proba cu oxitocină).
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Doza se stabileşte în funcţie de sensibilitatea individuală a gravidei şi a fătului. Inducerea şi stimularea travaliului. Oxitocina se administrează exclusiv prin perfuzie intravenoasă. Se recomandă respectarea obligatorie a schemei prescrise a perfuziei. Pentru asigurarea inofensivităţii perfuziei se recomandă administrarea cu ajutorul pompei pentru perfuzie sau altui dispozitiv similar, monitorizarea contracţiilor uterine şi bătăilor cordului fetal. În caz de intensificare excesivă a contracţiilor uterine se va sista imediat perfuzia preparatului, care duce la o reducere rapidă a activi tăţii contractile a miometrului.
1. Se va iniţia tratamentul prin perfuzia soluţiei de clorură de sodiu 0,9%.
2. Pentru pregătirea soluţiei perfuzabile standard de oxitocină în 1000 ml soluţie nehidratantă se dizolvă 1 ml (5 UI) oxitocină şi se agită. 1 ml soluţie pregătită conţine 5 mU oxitocină. Pentru dozarea exactă a soluţiei se recomandă administrarea cu ajutorul pompei pentru perfuzie sau altui dispozitiv similar.
3. Viteza perfuziei dozei iniţiale nu va depăşi 0,5-4 mU. La fiecare 20-40 min viteza de perfuzie poate fi mărită până la atingerea gradului scontat de activi tate contractilă a uterului. La atingerea unui grad de contracţii uterine, ce corespunde travaliului natural, la o deschidere a colului uterin de 4-6 cm şi în lipsa semnelor distresului fetal viteza perfuziei poate fi redusă în acelaşi ritm, ca şi la majorarea ei. În perioada finală a sarcinii oxitocina poate fi administrată mai rapid, însă se recomandă respectarea precauţiei, deoarece doar în unele cazuri poate fi necesară o viteza de perfuzie de 8-9 mU/min. În caz de naştere prematură poate fi necesară o viteza de perfuzie rapidă, ce poate uneori depăşi 20 mU/min.
4. Se vor monitoriza bătăile cordului fetal, tonusul uterin în repaos, frecvenţa, durata şi puterea contracţiilor uterine.
5. În caz de contracţii uterine exagerate sau în caz de distress fetal se va sista imediat administrarea preparatului, se va administra parturientei oxigen, se va sigura monitorizarea medicală a parturientei şi a fătului.
Hemoragie uterină postpartum:

1. Perfuzie intravenoasă: în 1000 ml soluţie nehidratată se dizolvă 10-40 UI oxitocină şi se agită. Pentru profilaxia atoniei uterine sunt necesare 20-40 mU/min oxitocină.
2. Intramuscular: 1 ml (5UI) oxitocină după decolarea placentei. Avort incomplet 10 UI oxitocină în 500 ml soluţie clorură de sodiu 0,9% sau amestec dextroză 5% cu soluţie fiziologică. Viteza de perfuzie-20-40 pic/min. Diagnosticul insuficienţei feto-placentare (proba cu oxitocină): Perfuzia intravenoasă se iniţiază cu viteza 0,5 mU/min şi la fiecare 20 min se va dubla viteza de perfuzie până la atingerea dozei eficiente, ce constituie de obicei 5-6 mU/min, maximum 20 mU/min. După apariţia timp de 10 min. a 3 contracţii uterine de intensitate moderată cu durata 40-60 s fiecare, se va sista administrarea oxitocinei şi se va monitoriza modificarea (scăderea) frecvenţei contracţiilor cordului fetal.
REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse prezentate mai jos sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, pe aparate, sisteme şi organe. Grupele de frecvenţă conform convenţiei MedDRA: foarte frecvente(≥1/10), frecvente (≥ 1/100 şi < 1/10), mai puţin fecvente (≥ 1/1000 şi < 1/100), rare(≥1/10000 şi <1/1000 ) şi foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
Tulburări hematologice şi limfatice

Mai pu ț in frecvente: accentuarea hemoragiei postpartum indusă de trombocitopenie. Rare: afibrinogenemie şi hipoprotrombinemie.
Tulburări ale sistemului imunitar

Mai pu ț in frecvente: reacţii alergice. Rare: reacții anafilactoide(dispneie sau șoc), în perioada perinatală: Scor Apgar redus (5 puncte), icterul nou-născuţilor, hemoragii retiniene la nou-născuţi. Foarte rare: moartea fătului din cauza asfixiei sau contracţiilor uterine exagerate.
Tulburări metabolice şi de nutriţie

Rare: datorită activi tăţii antidiuretice a oxitocinei la administrarea ei intravenoasă (de obicei 40-50 mU/min) concomitent cu o cantitate mare de lichid este posibilă o hiperhidratare severă. O stare gravă de hiperhidratare în asociere cu convulsii şi comă se poate dezvolta şi la administrarea lentă, timp de peste 24 ore, a oxitocinei. Este relatat un caz de exitus letal al parturientei din cauza hiperhidratării.
Tulburări ale sistemului nervos

Rare: fenomene reziduale ale leziunilor sistemului nervos central, hemoragie subarahnoidiană datorită hipertensiunei arteriale, convulsii,
Tulburări ale sistemului cardiovascular

Mai pu ț in frecvente: administrarea dozelor mari de oxitocină poate provoca aritmie, contracţii ventriculare precoce, hipertensiune arterială după o hipotonie arterial la mamă sau la făt. Rare: bradicardie sinusală, tahicardie, contracţii ventriculare precoce.
Tulburări gastrointestinae:

Mai pu ț in frecvente: greaţă, vomă. Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: Rare: erupții cutanate.
Tulburări ale aparatului genital şi sânului:

Mai pu ț in frecvente: dozele mari sau hipersensibilitatea la preparat pot provoca hipertonus, spasme uterine, tetanie şi ruperea uterului, hemoragie uterină postpartum.
Rare: este posibilă apariţia hematomului pelvian.
CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la oxitocinăsau la oricare dintre excipienţii medicamentului. Distocii uterine. Fragilitate sau distensie uterinăexcesivă. Hipertonie uterinăsau suferinţăfetalăatunci când naşterea nu este iminentă. Tulburări cardiovasculare şi toxemie de sarcinăseveră. Predispoziţie la embolie cu lichid amniotic (moarte fetalăîn uter, hematom retroplacentar). Placenta praevia. Dezlipire prematurăa placentei. Rupturăiminentăde uter.
SUPRADOZAJ

Simptome: depind de gradul de sensibilitate a uterului faţă de oxitocină. Hiperstimularea uterului poate provoca contracţii puternice (hipertonice) şi de lungă durată (tetanie); naştere rapidă, cu nivel bazic caracteristic între contracţii de 15-20 mm. col. apă; ruptura uterului, a colului uterin sau a vaginului, hemoragii postpartum severe, hipoperfuzie utero-placentară, încetinirea frecvenţei contracţiilor cordului fetal, hipoxie, hipercapnie şi moartea fătului. Administrarea îndelungată a preparatului în doze mari (40-50 ml/min) poate fi urmată de reacţii adverse severe-hiperhidratare, determinată de acţiunea antidiuretică a oxitocinei. Tratament: sistarea imediată a administrării preparatului, limitarea aportului hidric, administrarea intravenoasă a soluţiei saline hipertonice, corecţia echilibrului electrolitic, jugularea crizelor convulsive prin administrarea barbituricelor, asigurarea unei asistenţe adecvate parturientei în stare de comă.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Preparatul se administrează numai în condiţii de staţionar! Oxitocina este contraindicată în caz de prezenţă în antecedente a hipersensibilităţii la preparat. Cu excepţia cazurilor speciale, administrarea oxitocinei nu este recomandată în caz de naştere prematură; bazin îngust de grad avansat; intervenţie chirurgicală pe uter sau pe colul uterin în antecedente, inclusiv operaţie cezariană; hipertonus uterin; sarcină multiplă; stadiul invaziv al carcinomului uterin. Până la inclavarea capului sau a feselor în strâmtoarea superioară a bazinului mic administrarea oxitocinei pentru inducerea naşterii este contraindicată. Evaluarea aşa-numitelor cazuri speciale, determinate de asocierea a câţiva factori, este prerogativa medicului. Înainte de a iniţia tratamentul cu oxitocină se vor evalua riguros efectele favorabile scontate ale terapiei şi riscul posibil de apariţie a hipertoniei sau tetaniei uterului. Cu scop de inducere a travaliului şi simulare a activi tăţii contractile a uterului oxitocina se administrează exclusiv intravenos, în condiţii de staţionar şi cu condiţia unei supravegheri medicale riguroase. Fiecare pacientă, căreia i s-a administrat oxitocină prin perfuzie intravenoasă, trebuie să fie monitorizată de un medic, care cunoaşte bine efectele preparatului şi reacţiile sale adverse. Permanent trebuie să fie disponibil un specialist, capabil să acorde asistenţă medicală de urgenţă, dacă va fi nevoie. Pentru evitarea complicaţiilor se vor monitoriza permanent contracţiile uterine, activi tatea cardiacă a parturienei şi a fătului, tensiunea arterială a parturienei. La apariţia primelor semne de hiper activi tate uterină se va sista imediat administrarea preparatului, ulterior contracţiile uterine exagerate treptat îşi reduc din intensitate.
La o administrare adecvată oxitocină provoacă contracţii uterine, similare unui travaliu fiziologic. Hiperstimularea uterină, indusă de preparat este periculoasă atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Se va lua în consideraţie faptul, că şi la o administrare adecvată oxitocină poate provoca contracţii uterine exagerate în prezenţa unei hipersensibilităţi a uterului la preparat. Se va ţine cont de faptul intensificării posibile de către preparat a hemoragiilor şi dezvoltarea afibrinogenemiei. Sunt relatate cazuri de moarte a parturientei în rezultatul reacţiilor de hipersensibilitate, hemoragiilor subarahnoidiene, ruperii uterului; de asemenea moartea fătului din diverse cauze în timpul administrării parenterale a oxitocinei cu scop de inducere şi stimulare a travaliului. Acţiunea antidiuretică a preparatului contribuie la reţinerea apei în organism. Se va ţine cont de acest fapt în cazul administrării preparatului prin perfuzie permanentă şi consum de lichid per os. Preparatul trebuie administrat sau numai intravenos, sau numai intramuscular.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

În trimestrul I de sarcină oxitocina se administrează numai în caz de avort spontan sau indus. În conformitate cu datele farmacologice şi clinice, posibilitatea provocării de către oxitocina a malformaţiilor la făt este mică. În cantităţi mici pătrunde în laptele matern. În cazul administrării preparatului cu scop de oprire a hemoragiilor uterine, alăptarea la sân se va întrerupe şi se va relua numai după sistarea curei de tratament cu oxitocină. Preparatul poate di dizolvat cu soluţie clorură de sodiu şi glucoză. Infuzia proaspăt pregătită este valabilă timp de 8 ore.
Influențe asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

În legătură cu apariția posibilă a unor reacții adverse se recomandă de manifestat precauţii la conducerea automobilului sau la efectuarea activi tăţilor care necesită atenţie sporită.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI Prostaglandinele şi oxitocina îşi pot potenţa efectele, de aceea administrarea lor concomitentă trebuie făcută cu prudenţă. Anumite anestezice generale inhalatorii, cum sunt ciclopropanul sau halotanul, pot agrava efectul hipotensiv al oxitocinei şi pot reduce acţiunea sa de stimulare a motilităţii uterine, de asemenea, în cazul administrării concomitente s-au raportat tulburări de ritm. Simpatomimeticele beta-adrenergice reduc efectul uterotonic al oxitocinei. În timpul şi după o anestezie peridurală, oxitocina poate potenţa efectul vasoconstrictor al simpatomimeticelor. Re activi tatea uterină la oxitocină este crescută de estrogen şi scăzută de progesteron.
PREZENTARE, AMBALAJ

Soluţie injectabilă 5UI/ml. Câte 1 ml în fiole. Câte 5, 10 fiole împreună cu instrucțiunea pentru administrare în cutie individuală de carton.
PĂSTRARE

A se păstra la frigider (2-8 °C). A nu se congela.
A se păstra în ambalaj original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL Cu prescripţie medicală.
DEȚINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

SC Balkan Pharmaceuticals SRL, Republica Moldova
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

SC Balkan Pharmaceuticals SRL
str. N. Grădescu, 4 mun. Chişinău,
Republica Moldova


Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1196
Код товара: 58536
Топ сезона
Код товара: 59504
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 593
Код товара: 64087
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 822
Код товара: 58159
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 36
Код товара: 61750
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 255
Код товара: 61834
Акция
Цена товара в пунктах: 638
Код товара: 61700
Акция
Цена товара в пунктах: 387
Код товара: 61855
Акция
Цена товара в пунктах: 419
Код товара: 61860
Акция
Цена товара в пунктах: 476
Код товара: 61829
Акция
Цена товара в пунктах: 1372
Код товара: 45721
Акция
Цена товара в пунктах: 615
Код товара: 63215
Рекомендуем
Акция
Цена товара в пунктах: 438
Код товара: 61840
Акция
Цена товара в пунктах: 631
Код товара: 61690
Цена товара в пунктах: 412
Код товара: 61947
Цена товара в пунктах: 1006
Код товара: 46562
Цена товара в пунктах: 769
Код товара: 61603
Акция
Цена товара в пунктах: 419
Код товара: 61858
Акция
Цена товара в пунктах: 220
Код товара: 61832
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.