Acid folic comp.5 mg N20x3(Balkan)

Код товара: 49938
Доза: 5
Количество доз: 60
Производитель: Balkan Pharmaceuticals SRL, SC
Страна: Республика Молдова
Форма: табл
Наличие: достаточно
63 75 леев
(-17%)
53 01 леев
Выгода:
5 пунктов лояльности
Бесплатная доставка
Искать в аптеках

ACID FOLIC

comprimate

DENUMIREA COMERCIALĂ

Acid folic

DCI-ul substanţei active

Acidum folicum

COMPOZIŢIA

1 comprimat conţine:

substanţa activă: acid folic 1 mg sau 5 mg;

excipienţi: stearat de magneziu, crospovidonă, copovidonă, lactoză monohidrat.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate.

DESCRIERE MEDICAMENTULUI

Comprimate de culoare galbenă, formă pătrată, structura compactă şi omogenă, cu o linie de divizare şi incrustaţie „BP” pe o parte a comprimatului, cu muchii teşite, suprafaţa laterală cu margini rotunjite. Se admite marmorare pe suprafaţa comprimatelor.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Antianemice. Vitamina B12 şi acid folic. Acid folic şi derivaţi, B03B B01.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Mecanism de acţiune: aparţine vitaminelor din grupul B. Este indispensabil pentru eritropoieza normală. Administrarea de acid folic corectează eritropoieza megaloblastică în decurs de 2 zile. În continuare, începe să crească numărul de reticulocite, cu un maxim după 5-7 zile de tratament. Hematocritul creşte în a doua săptămână, iar depozitele sunt completate în 4-5 săptămâni. Eficacitatea este mai slabă şi răspunsul mai întârziat la bolnavii cu ciroză, la alcoolici şi în prezenţa inflamaţiei. Constituie un biostimulator general. Acidul folic nu acţionează în organism ca atare, ci este transformat în acid folinic (factor citrovorum). Aceasta este singura formă activă sub care intervine (sub formă de coenzimă) în numeroase reacţii enzimatice din metabolismul proteinelor; el deţine un rol important în sinteza purinelor, a pirimidinelor şi a unor aminoacizi. Stimulează formarea leucocitelor neutrofile şi a trombocitelor. La nivelul tubului digestiv, ameliorează absorţia vitaminelor A, E, K, intervine în absorţia glucozei şi în menţinerea peristaltismului intestinal normal.

Proprietăţi farmacocinetice

După administrarea internă acidul folic se absoarbe complet în duoden şi segmentul proximal a intestinului subţire. Deja peste 3-6 ore aproximativ 98,5% din doza administrată se determină în sânge.

Absorbţia folaţilor este precedată de reducerea lor în lumenul intestinal sub acţiunea enzimei specifice dihidrofolatreductazei. Circa 87% dintre folaţii din sânge, se află în eritrocite, 10-13% în serul sanguin. Din sânge folaţii trec în ficat, unde se depozitează şi se supun metabolismului. Circa 50% se elimină din organism prin urină şi restul cu masele fecale.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Anemie macrocitară prin carenţă de acid folic:

- anemii şi leucopenii cauzate de medicamente, substanţe chimice şi radiaţie ionizantă; - anemii apărute în urma rezecţiei gastrice şi intestinale;

- gastroenterite cronice;

- tuberculoza intestinală;

- anemia pernicioasă;

- pelagră.

Preparatul se administrează în sarcină şi perioada de alăptare pentru profilaxia deficitului de acid folie.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Acidul folic se administrează intern în timpul sau după mese. La adulţi cu scop terapeutic se administrează câte 5-15 mg de pe zi. La copii cu vârsta peste 3 ani doza terapeutică de regulă constituie de la 250 µg până la 1 mg pe zi. Doza nictemerală şi durata curei de tratament se ajustează de către medic în funcţie de severitatea maladiei. După normalizarea tabloului sângelui periferic, reducerea simptomelor clinice şi cu scop profilactic preparatul se administrează o dată pe zi: copii cu vârsta de 3-8 ani - 250 µg; copii cu vârsta peste 9 ani, adulţi, în sarcina şi perioada de alăptare - 500 µg. Durata curei profilactice este determinată în mod individual de către medic.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse prezentate mai jos sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, pe aparate, sisteme şi organe. Grupele de frecvenţă conform convenţiei MedDRA: foarte frecvente(≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin fecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare(≥1/10000 şi <1/1000 ) şi foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Tulburări ale sistemului imunitar

Rare: reacţii alergice cutanate.

Tulburări gastrointestinale

Cu frecvenţă necunoscută: greaţă, vărsături, diaree.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la acid folic sau la oricare dintre excipienţi. Pacienţii cu neoplasm, cu excepţia cazurilor cu anemie megaloblastică prin deficit de acid folic. Anemie de etiologie neprecizată.

SUPRADOZAJ

Un aport excesiv de acid folic este urmat de creşterea eliminării urinare.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

În tratamentul anemiei pernicioase acidul folic se administrează numai în asociere cu cianocobalamina, deoarece acidul folic stimulează hematopoieza, dar nu preîntâmpină dezvoltarea complicaţiilor neurologice. De asemenea, acidul folic se administrează în asociere cu preparatele fierului şi poate fi parte componentă a preparatelor polivitaminice. Acidul folic nu este eficient în anemia aplastică, nu preîntâmpină complicaţiile neurologice (mieloză funiculară etc. ). Nu se recomandă administrarea îndelungată a preparatului (îndeosebi în doze mari), deoarece poate cauza scăderea concentraţei vitaminei Bl2. În tratamentul anemiei cu acidul folic este necesară efectuarea sistematică a analizei de sânge. Deoarece conţine lactoză monohidrat, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intolenţă la galactoză, deficit de lactoză (Lapp) sau sindrom de malabsorţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare.

Se administrează conform indicaţiilor.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a manevra utilaje

Medicamentul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

În cazul administrării concomitente cu fenobarbital, fenitoină, primidonă: scade concentraţia plasmatică a anticonvulsivantelor inductoare enzimatic prin accentuarea metabolizării lor hepatice, în care folaţii sunt cofactori. Se recomandă supravegherea clinică, eventual a concentraţiilor plasmatice şi ajustarea dozelor de antiepileptic în timpul tratamentului cu acid folic şi după oprirea acestuia.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate 1 mg sau 5 mg. Câte 20 comprimate în blister, câte 3 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 25 °C.

A se păstra în ambalaj original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani.

A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.

DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

SC Balkan Pharmaceuticals SRL

str. N. Grădescu, 4

mun. Chişinău,Republica Moldova

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

SC Balkan Pharmaceuticals SRL

str. N. Grădescu, 4

mun. Chişinău,Republica Moldova

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Цена товара в пунктах: 336
Код товара: 55359
Цена товара в пунктах: 490
Код товара: 40693
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 11
Код товара: 11304
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 6
Код товара: 45471
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 7
Код товара: 42957
Топ сезона
Код товара: 57457
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 6
Код товара: 42956
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 5
Код товара: 11431
NEW
Топ сезона
Код товара: 61519
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 27
Код товара: 52487
Топ сезона
Код товара: 12562
Топ сезона
Код товара: 59346
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 32
Код товара: 61749
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 32
Код товара: 61751
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 776
Код товара: 60685
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 733
Код товара: 61454
Акция
Цена товара в пунктах: 575
Код товара: 52089
Акция
Цена товара в пунктах: 589
Код товара: 46542
Акция
Цена товара в пунктах: 1744
Код товара: 53141
Акция
Цена товара в пунктах: 579
Код товара: 52542
Акция
Цена товара в пунктах: 248
Код товара: 60890
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 834
Код товара: 61681
Акция
Цена товара в пунктах: 431
Код товара: 55111
Акция
Цена товара в пунктах: 569
Код товара: 42221
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 142
Код товара: 61113
Цена товара в пунктах: 1184
Код товара: 45225
NEW
Цена товара в пунктах: 724
Код товара: 61603
Цена товара в пунктах: 454
Код товара: 56600
Просмотренные товары
Collagen
De ce trebuie sa administram collagen? Este una din cele mai raspindite intrebari. Colagenul este o proteina, din care sunt formate tesuturile organismului uman. El este responsabil pentru fermitatea muschilor si elasticitatea pielii, intareste articulatiile si ligamentele. Organismul omului produce aceasta proteina desinestatator. Si aici apare intrebarea, atunci pentru ce sa-l mai administram? Problema este ca, cu virsta, sinteza colagenului se incetineste. Pentru cei, care doresc sa amine batrinetea si sa readuca fermitate corpului, sa pastreze mobilitatea articulatiilor, sunt elaborate suplimente cu Colagen!