Metotrexat sol. inj. 10 mg/ml 1 ml N5x2 (Balkan)

Код товара: 42303
Доза: 10
Количество доз: 10
Производитель: Balkan Pharmaceuticals SRL, SC
Страна: Республика Молдова
Форма: р-р д/ин.
Наличие: мало
отпуск только по рецепту!
901 66 леев
(-8%)
826 10 леев
Выгода:
82 пунктов лояльности
Бесплатная доставка
Искать в аптеках


METOTREXAT-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

Metotrexat

1. Ce este Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă şi pentru ce se utilizează

Metotrexatul este utilizat pentru a trata cancerul. Poate fi administrat singur dar, mai frecvent este utilizat în asociere cu alte medicamente anticanceroase.

Afecţiuni maligne cum sunt: leucemie limfatică acută, neuroleucemia, limfoame nonHodgkiniene, cancer de sân, coriocarcinom, etc. Artrita reumatoidă activă severă la adulţi. Poliartrita idiopatică juvenilă activă, severă, în caz când este rezistent la tratamentul cu remediile antiinflamatoare nesteroidiene. Psoriazisul vulgar sever şi generalizat, în special în plăci şi artrita psoriazică la pacienţii care nu au răspuns adecvat la alte forme de tratament.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

Nu utilizaţi Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

- dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la metotrexat sau la oricare dintre excipienţii produsului;

- sarcină sau alăptare;

- disfuncţii hepatice semnificative, incluzând fibroza, ciroza sau hepatita;

- disfuncţii renale semnificative;

- discrazii sanguine, incluzând hipoplazia măduvei osoase, leucopenia, trombocitopenia, anemia;

- boli infecţioase acute, sindrom de imunodeficienţă;

- stare generală alterată.

Atenţionări şi precauţii

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

- Pentru afecţiunile maligne, metotrexatul poate fi administrat numai sub supravegherea unui medic specialist oncolog cu experienţă în chimioterapia antineoplazică.

- Metotrexatul trebuie utilizat cu maximum de prudenţă la pacienţii cu supresie hematologică, insuficienţă renală, ulcer peptic, colită ulcerativă, stomatită ulcerativă, diaree, stare generală alterată, la copiii mici şi la vârstnici.

- Pacienţii care prezintă pleurezie sau ascită, necesită drenarea lor adecvată înainte de tratament; în caz contrar, tratamentul trebuie întrerupt. Simptomele de toxicitate gastro-intestinală, manifestate, de obicei, întâi prin stomatită, indică întreruperea terapiei; dacă tratamentul este continuat pot să apară enterită hemoragică şi deces prin perforaţie intestinală.

- Metotrexatul poate determina infertilitate, oligospermie, tulburări menstruale şi amenoree. Aceste efecte sunt reversibile la întreruperea terapiei. În plus, metotrexatul este embriotoxic, şi determină malformaţii fetale şi poate determina avort. Dacă unul dintre parteneri utilizează metotrexat, trebuie evitată concepţia pe durata terapiei, şi timp de cel puţin trei luni după întreruperea tratamentului.

- Înainte de începerea terapiei cu metotrexat sau la reluarea ei, după o elasticitate , trebuie efectuată evaluarea funcţiei renale, a funcţiei hepatice şi a elementelor sanguine prin anamneză, examen clinic şi analize de laborator. Pe parcursul tratamentului, pacienţii trebuie supravegheaţi cu atenţie, astfel încât semnele de posibile efecte toxice sau de reacţii adverse să fie decelate şi evaluate cât mai prompt.

- Este esenţial ca următoarele teste de laborator să fie incluse obligatoriu în evaluarea şi monitorizarea pacienţilor care primesc metotrexat: analiza hematologică completă, analiza urinei, testele funcţionale renale, testele funcţionale hepatice şi în cazul administrării de doze mari, determinarea concentraţiei plasmatice de metotrexat.

- O atenţie deosebită trebuie acordată evidenţierii toxicităţii hepatice, care poate să apară fără modificări corespunzătoare ale testelor funcţionale hepatice. Treatmentul nu trebuie instituit sau va fi întrerupt dacă, în cursul terapiei, există sau apar anomalii fie la nivelul testelor funcţionale hepatice, fie la biopsia hepatică. Aceste modificări trebuie să revină la normal în decurs de două săptămâni, după care tratamentul poate fi reluat, la indicaţia medicului.

- Supresia hematopoetică determinată de metotrexat poate să apară brusc, şi la doze considerate de siguranţă. Orice scădere accentuată a numărului de leucocite sau de trombocite indică necesitatea întreruperii imediate a tratamentului, urmată de terapie de susţinere adecvată.

- Dozele mari pot determina precipitarea metotrexatului sau a metaboliţilor săi în tubii renali. Ca metodă preventivă se recomandă aportul crescut de lichide şi alcalinizarea urinei până la pH 6,5 – 7,0, prin administrare orală sau intravenoasă de bicarbonat de sodiu (5 comprimate a 625 mg la trei ore) sau cu acetazolamidă (500 mg oral, de patru ori pe zi).

- Trebuie respectate regulile de protecţie privind manipularea citotoxicelor.

Atenţionare

Orice întrerupere a tratamentului cu Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă trebuie realizată sub supraveghere medicală strictă. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă cu alte medicamente

- Metotrexat are activi tate imunosupresoare, motiv pentru care poate fi diminuat răspunsul imunologic la vaccinările concomitente. În plus, utilizarea simultană a unui vaccin cu germeni vii poate determina o reacţie severă antigenică.

- Metotrexatul legat de proteinele plasmatice poate fi dislocat de salicilaţi, sulfonamide, difenilhidantoine, tetracicline, cloramfenicol, sulfazol, doxorubicin, ciclofosfamidă şi barbiturice. Creşterea concentraţiei plasmatice de metotrexat liber poate duce la creşterea toxicităţii.

- Metotrexatul este legat de secreţia renală activă. Metotrexatul interferă în general cu alte medicamente datorita aceleaşi modalităţi de excreţie, fapt ce conduce la creşterea concentraţiei plasmatice de metotrexat.

- Doza de metotrexat trebuie redusă dacă se administrează concomitent probenecid.

- Alcaloizii din Vinca pot creşte concentraţia intracelulară de methotrexat şi de poliglutamaţi de metotrexat.

- Trebuie evitată utilizarea concomitentă de medicamente cu potenţial nefrotoxic sau hepatotoxic (incluzând etanolul).

- Preparatele cu vitamine sau preparatele orale cu fier ce conţin acid folic pot modifica răspunsul la metotrexat.

- Antiinflamatoarele nesteroidiene pot diminua clearance-ul renal al metotrexatului şi să determine o toxicitate severă.

- S-a raportat că administrarea concomitentă de antagonişti de folaţi, cum sunt trimetoprim/sulfametoxazole, în cazuri rare poate determina pancitopenie acută.

- Concentraţia plasmatică de metotrexat poate fi crescută de etretinate, şi după utilizarea concomitentă s-au raportat cazuri de hepatită severă.

Sarcina

Întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza orice medicament.

Metotrexatul s-a dovedit teratogen. Prin urmare, nu este recomandat femeilor aflate la vârstă fertilă decât în cazul în care beneficiile aşteptate depăşesc riscul potenţial. Dacă este utilizat în timpul sarcinii pentru indicaţii antineoplazice sau dacă pacienta rămâne gravidă în cursul tratamentului, trebuie să fie informată despre riscul potenţial pentru făt.

Alăptarea

Întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza orice medicament. Metotrexatul se excretă în laptele matern, motiv pentru care este contraindicată alăptarea în timpul tratamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este posibil ca, în funcţie de susceptibilitatea individuală, să se modifice capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Incompatibilităţi

Substanţe puternic oxidante şi acizi tari. În amestec cu clorhidrat de clorpromazină, droperidol, idarubicină, clorhidrat de metoclopramidă, heparină, fosfat sodic de prednisolon şi prometazină pot să apară fenomene de precipitare sau o soluţie turgescentă.

3. Cum să utilizaţi Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

Dacă observaţi orice manifestări, simptome sau senzaţii neobişnuite vă rugăm spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acest medicament va fi administrat numai de către personalul medical; nu îl administraţi singur.

Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa

Preparatele parenterale cu metotrexat nu conţin conservanţi antimicrobieni. Orice soluţie neutilizată se aruncă.

Preparatele parenterale cu metotrexat sunt stabile timp de 24 ore după diluare cu una dintre următoarele soluţii pentru perfuzii intravenoase: clorură de sodiu 0,9%, glucoză, clorură de sodiu şi glucoză.

Nu trebuie amestecate alte medicamente în aceeaşi soluţie cu metotrexat.

Manipularea medicamentelor citotoxice

Citotoxicele trebuie utilizate numai de personal instruit, în departamente dotate corespunzător. Suprafaţa de lucru va fi acoperită cu hârtie absorbantă. Trebuie purtate mănuşi şi ochelari de protecţie, pentru a evita contactul accidental cu tegumentele sau cu ochii. Metotrexatul nu este caustic şi nu produce leziuni dacă vine în contact cu tegumentele. Totuşi, zona afectată trebuie spălată imediat cu apă. Dacă există riscul de absorbţie sistemică a unei cantităţi semnificative de metotrexat, indiferent de cale, se va administra folinat de calciu pentru protecţie. Preparatele citotoxice nu trebuie manipulate de personal feminin în timpul sarcinii.

Soluţia rămasă neutilizată şi fiolele trebuie distruse prin incinerare. Nu sunt specificate recomandări cu privire la temperatura de incinerare.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

În caz de supradozaj sau dacă simţiţi reacţii adverse pronunţate spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Calcium leucovorin este antidotul pentru neutralizarea efectelor toxice imediate ale metotrexatului pe sistemul hematopoetic. Acesta poate fi administrat oral, intramuscular, intravenos in bolus sau în perfuzie. În cazurile de supradozaj accidental trebuie administrat, în decurs de o oră, o doză de calcium leucovorin, egală sau mai mare decât cea de metotrexat, administrarea fiind continuată până ce concentraţia plasmatică de metotrexat scade sub 10 – 7 M. Pot fi necesare şi alte terapii de susţinere, cum sunt transfuzia sanguină şi dializa renală.

Dacă ați uitaţi să utilizaţi Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza orice medicament.

Dacă încetaţi să utilizaţi Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

Medicul dumneavoastră va decide când să opriţi tratamentul cu Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa şi severitatea reacţiilor adverse depind de doză şi de frecvenţa de administrare. Deoarece reacţiile adverse severe pot să apară chiar şi la doze mici, este important să fiţi monitorizat în mod regulat de către medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va efectua analize pentru a verifica apariţia de anomalii în sânge (cum sunt scăderea numărului de celule albe din sânge, scăderea numărului de trombocite, limfom) şi modificări la nivelul rinichilor şi al ficatului.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă manifestaţi orice simptom dintre următoarele, deoarece acestea pot indica o reacţie adversă gravă, care poate pune viaţa în pericol, care necesită tratament de urgenţă:

- tuse persistentă, uscată, neproductivă, scurtare a respiraţiei şi febră, acestea pot fi semne de inflamaţie la nivel plămânilor (pneumonie) [frecventă: poate afecta până la 1 din 10 persoane];

- simptome de deteriorare la nivelul ficatului, cum sunt îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, metotrexatul poate cauza deteriorări cronice ale ficatului (ciroză hepatică), formarea de ţesut cicatricial la nivelul ficatului (fibroză hepatică), degenerarea grasă a ficatului [toate mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane], inflamaţia ficatului (hepatită acută) [rară: poate afecta până la 1 din 1000 persoane] şi insuficienţă hepatică [foarte rară: poate afecta până la 1 din 10000 persoane];

- simptome de alergie, cum este erupţia trecătoare pe piele, inclusiv mâncărimi ale pielii , însoţite de înroşire, umflarea mâinilor, a picioarelor, a gleznelor, a feţei, a buzelor, a gurii sau a gâtului (care poate provoca dificultăţi de înghiţire sau de respiraţie) şi senzaţia de leşin; acestea pot fi semne ale unor reacţii alergice severe sau de şoc anafilactic [rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane];

- simptome de deterioare la nivelul rinichilor, cum sunt umflarea mâinilor, gleznelor sau picioarelor sau modificări ale frecvenţei de urinare, sau scăderea sau absenţa producerii de urină; acestea pot fi semne de insuficienţă renală [rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane];

- simptome de infecţii, de exemplu febră, frisoane, dureri generalizate, durere în gât; metotrexatul vă poate creşte susceptibilitatea la infecţii. Pot apărea rar [pot afecta până la 1 din 1000 persoane] infecţii severe, cum este un anumit tip de pneumonie (pneumonie cu Pneumocystis carinii) sau toxicitatea sângelui (septicemie);

- diaree severă, vărsături cu sânge, scaune de culoare neagră sau negre ca smoala; aceste simptome pot indica o complicaţie severă rară [poate afecta până la 1 din 1000 persoane] a sistemului gastro-intestinal provocată de metotrexat, de ex. ulcere gastro-intestinale;

- simptome asociate cu blocarea (ocluzia) unui vas de sânge de către un cheag de sânge dislocat (eveniment tromboembolic), cum sunt slabiciunea pe o parte a corpului (accident vascular cerebral) sau durerea, umflarea, înroşirea şi senzaţia neobişnuită de căldură la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă); metotrexatul poate provoca evenimente tromboembolice [rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane];

- febră şi deterioare gravă a stării generale sau febră care apare brusc, însoţită de durere în gât sau la nivelul gurii, sau probleme urinare; metotrexatul poate provoca foarte rar [poate afecta până la 1 din 10000 persoane] o scădere bruscă a globulelor albe din sânge (agranulocitoză) şi supresie severă a măduvei osoase;

- sângerare neaşteptată, de exemplu sângerări ale gingiilor, sânge în urină, vărsături cu sânge sau învineţire, acestea pot fi semne de reducere severă a numărului de trombocite din sânge, provocată de episoade severe de supresie a măduvei spinării [foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane];

- erupţie severă pe piele sau formarea de băşici pe piele (acestea pot afecta şi gura, ochii şi organele genitale); acestea pot fi semne ale unei afecţiuni foarte rare [poate afecta până la 1 din 10000 persoane] numită sindrom Stevens Johnson sau sindromul pielii arse (necroliză epidermică toxică).

În continuare sunt enumerate celelalte reacţii adverse care pot apărea:

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

• inflamaţia gurii, indigestie, greaţă (stare de rău), pierderea apetitului alimentar; • creşterea enzimelor hepatice.

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane

• ulcere la nivelul gurii, diaree;

• erupţii trecătoare pe piele, înroşirea pielii , mâncărime;

• durere de cap, oboseală, somnolenţă;

• scăderea formării de celule sanguine, cu scăderea numărului de globule albe şi/sau roşii şi/sau de plachete sanguine (leucopenie, anemie, trombocitopenie).

Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane

• inflamaţia gâtului, inflamaţia intestinelor, vărsături;

• sensibilitate crescută la lumină, căderea părului, creşterea numărului de noduli reumatici, vezicule herpetice, inflamaţia vaselor sanguine, erupţii de tip herpetic pe piele, papule;

• instalarea diabetului zaharat;

• ameţeală, confuzie, depresie;

• scăderea albuminei serice;

• scăderea numărului de celule şi plachete sanguine;

• inflamaţia şi ulceraţii la nivelul vezicii urinare sau vaginului, scăderea funcţiei renale, tulburări de urinare;

• dureri în articulaţii, dureri musculare, osteoporoză (reducerea masei osoase).

Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane

• creşterea pigmentaţiei pielii , acnee, apariţia unor pete albastre datorită spargerii unor vase de sânge;

• inflamaţie alergică a vaselor sanguine, febră, înroşirea ochilor, infecţie, afectarea procesului de vindecare a rănilor, scăderea numărului de anticorpi în sânge;

• tulburări de vedere;

• inflamaţia sacului din jurul inimii, acumularea de lichid în sacul din jurul inimii;

• scăderea tensiunii arteriale;

• fibroză pulmonară scurtare a respiraţiei şi astm bronşic, acumularea de lichid în sacul din jurul plămânilor;

• tulburări electrolitice.

Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane

• sângerare profuză, megacolon toxic (dilatarea acută şi toxică a intestinului gros);

• creşterea pigmentaţiei unghiilor, inflamaţia cuticulelor, furunculoză (infecţie profundă a foliculilor piloşi), dilatarea vizibilă a vaselor sanguine mici;

• leziuni locale (formarea de abcese sterile, modificări ale ţesutului gras) la locul de injectare în urma administrării în muşchi sau sub piele;

• tulburări de vedere, dureri, stare de slăbiciune sau senzaţie de amorţeală sau furnicături în braţe şi picioare, alterarea simţului gustativ (gust metalic), convulsii, paralizie, durere de cap severă însoţită de febră;

• retinopatie (tulburare oculară non-inflamatorie);

• pierderea apetitului sexual, impotenţă, mărirea sânilor la bărbaţi (ginecomastie), afectarea formării spermei, tulburări menstruale, secreţii vaginale;

• mărirea nodulilor limfatici (limfom).

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile

• leucoencefalopatie (o afecţiune a materiei albe a creierului).

Dacă se administrează metotrexat pe cale intramusculară, pot să apară în mod frecvent reacţii adverse locale (senzaţie de arsură) sau leziuni (formarea de abcese sterile, necroza ţesutului adipos), la locul de injectare. Administrarea subcutanată a metotrexatului este bine tolerată la nivel local. Au fost observate numai uşoare reacţii locale pe piele, care se reduc în timpul tratamentului.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum se păstrează Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C.

Nu utilizaţi Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă după data de expirare înscrisă pe cutie, după “EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

Substanţa activă este metotrexat. 1 ml soluție injectabilă conține metotrexat 10 mg. Celelalte componente sunt: hidroxid de sodiu, clorură de sodiu, apă pentru injecții.

Cum arată Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă

Metotrexat-BP 10 mg/ml soluție injectabilă este soluţie transparentă, de culoare galbenă sau galbenă-oranj.

Medicamentul este disponibil în cutie cu fiole a cite 1 ml a cite 10 fiole în cutie din carton sau flacoane a cite 5 ml în număr de 1 și 10.

Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul

Deţinătorul certificatului de înregistrare

SC Balkan Pharmaceuticals SRL,

str. N. Grădescu 4, MD-2002, mun. Chișinău, Republica Moldova

Fabricantul

SC Balkan Pharmaceuticals SRL,

str. N. Grădescu 4, MD-2002, mun. Chișinău, Republica Moldova

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 6
Код товара: 42966
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 239
Код товара: 63952
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 846
Код товара: 61742
Топ сезона
Код товара: 42911
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 5
Код товара: 51905
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 28
Код товара: 63890
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 3
Код товара: 12252
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 666
Код товара: 64073
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 631
Код товара: 64092
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 514
Код товара: 61695
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 1068
Код товара: 64289
Акция
Цена товара в пунктах: 302
Код товара: 61846
Акция
Цена товара в пунктах: 736
Код товара: 55604
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 1092
Код товара: 39815
Цена товара в пунктах: 437
Код товара: 40605
Цена товара в пунктах: 926
Код товара: 61793
Акция
Цена товара в пунктах: 448
Код товара: 61707
Цена товара в пунктах: 594
Код товара: 58427
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 332
Код товара: 61790
Цена товара в пунктах: 389
Код товара: 62402
Цена товара в пунктах: 561
Код товара: 53289
Цена товара в пунктах: 674
Код товара: 61794
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.