Cartan® sol. orala 100 mg/ml 10 ml N10

Код товара: 44305
Доза: 100
Количество доз: 10
Производитель: Demo S.A. Pharmaceutical Industry
Страна: Grecia
Форма: р-р д/внутр. прим.Cartan®soluţie orală

DENUMIREA COMERCIALĂ Cartan®

DCI-ul substanţei active Levocarnitinum

COMPOZIŢIA 10 ml soluţie orală conţine:

substanţa activă: levocarnitină 1 g;

excipienţi: soluţie 70% sorbitol, metilparaben (E218), zaharinat de sodiu, citrat de sodiu dihidrat, aromă de portocală, hidroxid de sodiu şi/sau acid clorhidric pentru ajustarea pH-ului, apă pentru injecţii.

FORMA FARMACEUTICĂ Soluţie orală

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI Soluţie transparentă.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC Aminoacizi şi derivaţi, A16AA01.


PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

L-carnitina este un component natural al celulei, care joacă un rol semnificativ în producerea şi transferul energiei. De fapt, L-carnitina este transportatorul doar a acizilor graşi cu lanţ lung utilizate în scopul de penetrare în membrana interioara a mitocondriilor şi care sunt supuşi β-oxidării.

L-carnitina controlează transferul de energie, care este produsă în mitocondrii în citoplasma prin intermediul enzimei adenin-nucleotid-translocaza.

L-carnitina influenţează indirect metabolismul glucidelor şi proteinelor.

Oxidarea acizilor graşi reduce utilizarea periferică a glucozei, în timp ce aceasta permite acetilarea (reziduuri de β-oxidare), pentru a intra în ciclul Krebs, sporind astfel aprovizionarea cu energie a celulei.

Concentraţiile cele mai înalte se înregistrează în muşchii scheletici şi miocard. Miocardul, deşi poate utiliza alte substraturi pentru a produce energie, utilizează în mod normal, acizii graşi.

S-a demonstrat că efectul terapeutic al L-carnitinei posedă o importanţă decisivă în miopatiile ereditare cauzate de deficitului de carnitină, de asemenea poate fi utilizat în cardiologie, în miocardiopatii determinate de deficienţa de carnitină.

L-carnitina joacă un rol important în metabolismul cardiac, deoarece oxidarea acizilor graşi depinde foarte mult de prezenţa cantităţilor suficiente de L-carnitină.

Proprietăţi farmacocinetice


La administrarea internă L-carnitina este degradată prin acţiunea florei intestinale în trimetilamină (TMA) şi γ-butirobetaină.

Întrucât 10-20% din doza administrată intră în circulaţia generală sub formă nemetabolizată, se crede că intestinul este responsabil pentru eliminarea de circa 80-90% L-carnitină din doza administrată intern.

Ambii metaboliţi sunt (TMA şi γ-butirobetaină) absorbiţi. γ-butirobetaină este înregistrată nemodificată în urină, TMA este metabolizată în ficat până la TMAO (trimetilaminoxid) şi se determină în urină împreună cu o cantitate mică de TMA nemodificat.

În caz de stadiul terminal al insuficienţei renale sau hemodializă, administrarea cronică de L-carnitină poate rezulta în creşterea nivelului plasmatic de TMA şi TMAO şi prin urmare a creşterii cantităţii de trietilamină în urină. În asemenea caz, urina, respiraţia şi transpiratul au un miros neplăcut.

L-carnitina se absoarbe prin intestin realizând concentraţii plasmatice maxime peste 3 ore. Concentraţia terapeutică se menţine timp de 9 ore.

Se excretă pe cale renală şi mai mult de 80% de carnitină se menţine timp de 24 ore. Se determină în muşchi, de asemenea în organele parenchimatoase.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Preparatul se administrează în tratamentul deficienţei primare şi secundare de carnitină la adulţi, copii, copii de vârsta fragedă, nou-născuţi.


Deficienţa secundară a carnitinei la pacienţii hemodializaţi, cu stadiul terminal al insuficienţei renale.

Deficienţa secundară a carnitinei va fi suspectată la pacienţii hemodializaţi de lungă durată, care prezintă următoarele simptome:

  1. Crampe musculare persistente şi severe şi/sau cazuri de hipotensiune în timpul hemodializei.
  2. Surmenaj cu efecte negative asupra calităţii vieţii.
  3. Slăbiciunea musculară şi/sau miopatie.
  4. Cardiomiopatie.
  5. Anemie determinată de uremie rezistentă sau care necesită doze înalte de eritropoetină.
  6. Reducerea masei musculare cauzate de malnutriţie.


DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Intern. Înainte de administrare soluţia orală poate fi diluată cu apă sau suc de fructe.

Pentru determinarea dozelor adecvate se recomandă monitorizarea tratamentului prin determinarea nivelurilor plasmatice şi urinare a L-carnitinie libere şi acilice.

Concentraţia plasmatică de carnitină trebuie să constituie 35-60 µmol/l. Raportul L-carnitinei libere şi acilice în plasmă trebuie să fie mai mic de 0,35.

Copii cu vârsta sub 12 ani

Regimul de dozare depinde de tulburările metabolice congenitale implicate şi gradul de severitate în timpul tratamentului.

În general, se recomandă de administrat câte 100-200 mg/kg, divizate în 2-4 prize.

Dacă simptomele clinice şi biochimice nu se ameliorează, dozele pot fi crescute pe scurt timp. În decompensarea metabolică acută se recomandă doze maxime până la 400 mg/kg/zi intern.


  • Deficienţa secundară a carnitinei la pacienţii cu stadiul terminal al insuficienţei renale

Dacă beneficiul clinic semnificativ este obţinut la prima cură de administrare intravenoasă deCartan®, atunci tratamentul de întreţinere poate constitui 1 g Cartan®

administrat intern. În ziua dializei administrarea de Cartan® se va efectua la sfârşitul şedinţei de hemodializă.

Adulţi şi copii cu vârstapeste 12 ani


Regimul de dozare depinde de tulburările metabolice şi gradul de severitate a stării pacientului.

În general, se recomandă de administrat câte 100-200 mg/kg, divizate în 2-4 prize.

Dacă simptomele clinice şi biochimice nu se ameliorează, dozele pot fi crescute pe scurt timp. În decompensarea metabolică acută se recomandă doze maxime până la 400 mg/kg/zi intern


  • Deficienţa secundară a carnitinei la pacienţii cu stadiul terminal al insuficienţei renale

Dacă beneficiul clinic semnificativ este obţinut la prima cură de administrare intravenoasă de Cartan®, atunci tratamentul de întreţinere poate constitui 1 g Cartan® administrat intern.

REACŢII ADVERSE


Tulburări gastrointestinale uşoare: greaţă, vomă crampe abdominale şi diaree. Pentru diminuarea reacţiilor adverse se recomandă reducerea dozei preparatului.

Tulburări miastenice uşoare la pacienţii urologici. Toleranţa se va monitoriza foarte minuţios pe parcursul primei săptămâni de tratament şi ulterior la orice creştere a dozei.

Spasmele pot fi înregistrate la pacienţii cu sau fără antecedente de episoade spastice la administrarea de L-carnitină.


CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la L-carnitină sau orice component al preparatului.

SUPRADOZAJ


Lipsesc date privind toxicitatea în caz de supradozajul cu L-carnitină.

Doze înalte de preparat pot cauza diaree.

Tratament: terapie simptomatică.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

L-carnitina nu determină dependenţă, deoarece este o substanţă normală a corpului uman.

Prin îmbunătăţirea asimilării glucozei, administrarea L-carnitinei la pacienţii diabetici, care administrează insulină sau hipoglicemiante orale, poate conduce la hipoglicemie. De aceea, este necesară monitorizarea sistematică al nivelului plasmatic al glucozei şi la necesitate se va ajusta tratamentul hipoglicemic.

Administrarea cronică de L-carnitină la pacienţii cu afectare severă a funcţiei renale sau în stadiul terminal al insuficienţei renale hemodializaţi poate determina acumularea metaboliţilor potenţial toxici, TMA şi TMAO, aceşti metaboliţi de regulă se elimină prin urină. Această acumulare cauzează creşterea nivelului de trimetilamină în urină. În asemenea caz, urina, respiraţia şi transpiratul au un miros neplăcut. Aceasta nu se înregistrează la administrarea intravenoasă de L-carnitină.

Preparatul conţine sorbitol. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Preparatul conţine metilparaben (E218). Poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Preparatul se administrează doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru făt sau sugar.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

L-carnitina nu influenţează asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI


Interacţiuni cu alte medicamente nu se cunosc.

PREZENTARE, AMBALAJ


Soluţie orală 100 mg/ml

Câte 10 ml în fiole de polipropilen. Câte 10 fiole împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE


A se păstra la loc ferit de lumină, la temperatura sub 25 °C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.


TERMEN DE VALABILITATE

48 luni.

A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL


Cu prescripţie medicală.

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Demo SA Pharmaceutical Industry, Grecia

21 km Nat. Road Athena-Lamia, 145 68 or. Atena
Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 529
Код товара: 55681
Цена товара в пунктах: 134
Код товара: 54207
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 368
Код товара: 55949
Цена товара в пунктах: 415
Код товара: 51976
Цена товара в пунктах: 374
Код товара: 48652
Цена товара в пунктах: 413
Код товара: 45989
Цена товара в пунктах: 526
Код товара: 55937
Цена товара в пунктах: 413
Код товара: 51975
Цена товара в пунктах: 389
Код товара: 51005
Цена товара в пунктах: 784
Код товара: 55368
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 7
Код товара: 11424
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 347
Код товара: 57021
Топ сезона
Код товара: 20455
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 6
Код товара: 45470
Топ сезона
Искать в аптеках
Код товара: 57962
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 623
Код товара: 55355
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 231
Код товара: 54882
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 646
Код товара: 50379
Акция
Цена товара в пунктах: 469
Код товара: 55594
Акция
Цена товара в пунктах: 4317
Код товара: 53512
Акция
Цена товара в пунктах: 636
Код товара: 59417
Акция
Цена товара в пунктах: 321
Код товара: 55736
Акция
Цена товара в пунктах: 2573
Код товара: 53140
Акция
Цена товара в пунктах: 672
Код товара: 54376
Акция
Цена товара в пунктах: 590
Код товара: 46542
Акция
Цена товара в пунктах: 798
Код товара: 59666
Акция
Цена товара в пунктах: 1067
Код товара: 57908
Акция
Цена товара в пунктах: 763
Код товара: 52885
Акция
Цена товара в пунктах: 420
Код товара: 55111
Акция
Цена товара в пунктах: 506
Код товара: 57310
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 915
Код товара: 58536
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 509
Код товара: 58470
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 391
Код товара: 56016
Цена товара в пунктах: 336
Код товара: 55534
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 498
Код товара: 55683
Цена товара в пунктах: 1014
Код товара: 59593
Цена товара в пунктах: 778
Код товара: 55758
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 509
Код товара: 57534
Цена товара в пунктах: 686
Код товара: 58535
Просмотренные товары
Soluţie perfectă contra varicozei
Te chinuie varicoză? Varikopax îţi propune soluţia perfectă contra acestei probleme, care nu trebuie neglijată.