Climara-50 timbre N4

Код товара: 10372
Доза: 50
Количество доз: 4
Производитель: Bayer AG
Страна: Германия
Форма: N/A
отпуск только по рецепту!


Climara 50 micrograme/24 ore plasture transdermic

Estradiol

1. Ce este Climara şi pentru ce se utilizează

Climara se utilizează pentru terapia de substituţie hormonală (TSH). Climara conţine hormonul feminin estrogen. Climara este utilizat la femeile aflate de mai mult de 1 an în postmenopauză.
Climara se utilizează pentru :

Ameliorarea simptomelor menopauzei

În timpul menopauzei, cantitatea de estrogen produsă de corpul unei femei scade. Aceasta poate produce simptome cum sunt senzaţie de caldură la nivelul feței, gâtului și pieptului ("bufeuri"). Climara ameliorează aceste simptome după menopauză. Vi se va prescrie Climara doar dacă aceste simptome vă afectează serios calitatea vieţii.
Prevenirea osteoporozei

După menopauză, unele femei pot avea oase fragile (osteoporoză). Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a vedea ce opţiuni de tratament disponibile există.
Daca aveţi risc crescut de fracturi datorate osteoporozei şi alte medicamente nu vă sunt potrivite, puteţi folosi Climara în prevenirea osteoporozei după menopauză.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Climara

Antecedente medicale şi controale periodice

-utilizarea terapiei de substituție hormonală prezintă riscuri care trebuie luate în considerare atunci când se decide dacă să începeți să utilizați sau dacă să se continue utilizarea acesteia

experiența privind tratamentul femeilor cu menopauză prematură (datorită insuficienței ovariene sau chirurgiei) este limitată. Dacă aveți menopauză prematură, riscurile legate de terapia de substituție hormonală pot fi diferite. Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră.
-
Înainte de a începe (sau reîncepe) să utilizaţi Climara medicul dumneavoastră vă va întreba despre antecedentele dumneavoastră medicale şi ale familiei dumneavoastră. Medicul poate hotărî să realizeze o examinare fizică. Aceasta poate include o examinare a sânilor dumneavoastră şi/sau o examinare internă, după caz.
-
Odată ce ați început tratamentul cu Climara, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru controale periodice (cel puțin o dată pe an). La aceste controale discutați cu medicul dumneavoastră beneficiile și riscurile continuării tratamentului cu Climara.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie hormonul progesteron în plus față de Climara pentru aproximativ 12 zile în fiecare lună:

-în cazul în care aveți uterul în continuare sau dacă aveți antecedente de endometrioză.
Mergeţi la controale periodice la sâni aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Nu utilizaţi Climara

Dacă oricare dintre situaţiile de mai jos se aplică în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigură referitor la oricare dintre aceste situaţii, discutaţi cu medicul înainte de a utiliza Climara

Nu utilizaţi Climara

-dacă sunteți alergică la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);

-dacă aveţi sau aţi avut vreodată cancer de sân cunoscut sau suspectat sau dacă se suspectează că aveţi;

-dacă aveţi cancer care este sensibil la estrogeni cum este cancerul mucoasei uterine (endometru) sau dacă se suspectează că aveţi;

-
dacă aveţi sângerări vaginale de cauză necunoscută;

-dacă aveţi mucoasa uterină îngroşată excesiv (hiperplazie endometrială) care nu a fost tratată;

-dacă aveţi sau aţi avut vreodată un cheag într-un vas de sânge (tromboză) la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau în plămâni (embolie pulmonară);

-dacă aveţi o tulburare de coagulare a sângelui (cum este deficitul de proteină C, deficit de proteină S, deficit de antitrombină);

-dacă aveţi sau aţi avut recent o boală cauzată de cheaguri de sânge în artere (cum este infarctul miocardic, accidental vascular cerebral sau angina pectorală);

-dacă aveţi sau aţi avut boli hepatice sau analizele funcţionale ale ficatului nu au revenit la normal;

-dacă aveţi o boală rară a sângelui, numită "porfirie", care este transmisă în familie (moștenită);

Dacă una dintre aceste condiţii apare pentru prima dată în timpul tratamentului cu Climara, întrerupeţi tratamentul imediat şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Atenţionări şi precauţii

Când să aveți grijă deosebită cu Climara

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare din următoarele afecțiuni, înainte de începerea tratamentului, deoarece acestea pot reveni sau înrăutăţi. Dacă este aşa trebuie să vă vedeţi cu medicul dumneavoastră mai des pentru controale periodice:

- fibroame uterine;

- creșterea mucoasei uterine în afara uterului (endometrioză) sau antecedente de creștere excesivă a mucoasei uterine (hiperplazie endometrială);

- risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge (vezi "Cheaguri de sânge în venă (tromboză)");

- risc crescut de a avea cancer sensibil la estrogen (cum ar fi mama, sora sau bunica care au avut cancer la sân);

- hipertensiune arterială;

- afecţiuni hepatice (cum ar fi tumoare benignă);

- diabet zaharat;

- pietre la bilă;

- migrenă sau durere puternică de cap;

- o boală a sistemului imunitar care poate afecta multe organe ale organismului (lupus eritematos sistemic LES);

- epilepsie;

- astm bronşic;

- o boală care afectează timpanul şi auzul (otoscleroză);

- nivel crescut de grăsimi în sânge (trigliceride);

- retenţie de lichide datorată problemelor cardiace sau renale;

- dacă suferiţi de angioedem ereditar.
Opriţi utilizarea Climara și consultaţi imediat medicul

Dacă observaţi una dintre următoarele în timpul terapiei de substituție hormonală:

-
una din situaţiile menţionate la secţiunea "Nu utilizaţi Climara";

-
îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter). Acestea pot fi semne ale unei boli de ficat;

-
o creștere mare a tensiunii arteriale (simptomele pot fi dureri de cap, oboseală, amețeli);

-
dureri de cap asemănătoare migrenei, care apar pentru prima dată ;

-
dacă rămâneţi gravidă;

-
dacă observați semne ale unui cheag de sânge, cum ar fi:

- umflarea dureroasă și înroşirea picioarelor;

- durere bruscă în piept;

- dificultăți în respirație.
Pentru mai multe informaţii, vezi "Cheaguri de sânge în venă (tromboză)".
Notă:
Climara nu este un contraceptiv. Dacă au trecut mai puţin de 12 luni de la ultima menstruaţie sau aveți sub 50 de ani, ar putea fi necesar în continuare să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare pentru a preveni sarcina. Vorbiți cu medicul dumneavoastră pentru recomandări.
TSH şi cancerul

Îngroșarea excesivă a mucoasei uterine (hiperplazie endometrială) și cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial)

Utilizarea terapiei de substituție hormonală doar cu estrogen va creşte riscul de îngroşare a ţesutului care căptuşeşte uterul (hiperplazie endometrială) şi a cancerului mucoasei uterine (cancer endometrial).
Adăugarea unui progesteron pe lângă estrogen timp de cel puţin 12 de zile pe lună/pentru un ciclu de 28 de zile vă va proteja de acest risc suplimentar. Medicul dumneavoastră vă va prescrie progesteron dacă nu sunteţi histerectomizată. Dacă însă vi s-a îndepărtat uterul (sunteţi histerectomizată) discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă este indicat să luaţi acest medicament fără progesteron.
La femeile nehisterectomizate care nu utilizează terapie de substituție hormonală, riscul de apariţie a cancerului endometrial este de aproximativ 5 cazuri la 1000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50-65 ani. La femeile cu vârste cuprinse între 50-65 ani, histerectomizate care utilizează terapie de substituție hormonală doar cu estrogen, riscul de apariţie a cancerului endometrial este de aproximativ 10-60 cazuri la 1000 de femei (de exemplu, între 5-55 de cazuri suplimentare), în funcţie de doză şi de durata utilizării.
Sângerări neaşteptate

În timpul utilizării Climara veţi avea sângerare o dată pe lună (denumită şi sângerare de întrerupere). Dar dacă aveţi sângerări neaşteptate sau picături de sânge (pătare) pe lângă sângerări lunare, care:

- continuă pentru mai mult de primele 6 luni;

- apar după ce a fost utilizat Climara mai mult de 6 luni;

- continuă şi după ce ați oprit utilizarea Climara contactaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.
Cancerul mamar

Studiile au evidenţiat o creştere a riscului cancerului mamar diagnosticat la femeile care utilizează estrogeni sau asocieri de estrogeni şi progestative. Riscul suplimentar depinde de perioada administrării terapiei de substituție hormonală. Riscul suplimentar se va reduce total după câţiva ani. Acest risc revine la valoarea iniţială în decursul câtorva ani (cel mult 5 ani) după întreruperea tratamentului.
La femeile care nu mai au uter şi care folosesc terapie de substituție hormonală cu estrogen pe o elasticitate de 5 ani a fost demonstrat că riscul de cancer mamar nu creşte.
Comparativ

La femeile cu vârsta cuprinsă între 50–79 ani, care nu utilizează terapie de substituție hormonală, în medie 9–17 cazuri din 1000 vor fi diagnosticate cu cancer de sân după o elasticitate de 5 ani. Pentru femei cu vârsta cuprinsă între 50–79 ani care utilizează terapie de substituție hormonală cu estrogen şi progestogen mai mult de 5 ani, vor exista 13-23 cazuri din 1000 de utilizatoare (de exemplu 4-6 cazuri suplimentare).
Controlaţi-vă regulat sânii. Contactaţi medicul dumneavoastră dacă observaţi orice schimbare cum ar fi:

- modificări ale pielii ;

- schimbări ale mamelonului;

- orice umflătură puteți vedea sau simți.
Cancerul ovarian

Cancerul ovarian este foarte rar. Un risc uşor crescut al cancerului ovarian s-a raportat la femeile care utilizează terapie de substituție hormonală pentru cel puţin 5-10 ani.
Comparativ La femeile cu vârsta cuprinsă între 50–69 ani, care nu utilizează terapie de substituție hormonală, în medie 2 cazuri din 1000 de utilizatoare vor fi diagnosticate cu cancer ovarian după o elasticitate de 5 ani. Pentru femeile care utilizează terapie de substituție hormonală de 5 ani, vor exista 2-3 de cazuri din 1000 de utilizatoare (de exemplu 1 caz suplimentar).
Efectele terapiei de substituție hormonală asupra inimii şi a circulaţiei

Cheaguri de sânge în venă (tromboză)

Riscul de cheaguri în vene este de 1,3-3 ori mai mare la femeile care utilizează terapie de substituție hormonală comparativ cu cele care nu utilizează, mai ales pe parcursul primul an de administrare. Cheagurile de sânge pot avea efect grav şi dacă unul circulă spre plămâni poate cauza dureri de piept, dispnee apărută brusc, senzație de leșin sau chiar moartea.
Prezentaţi un risc mai mare de a avea un cheag de sânge în venele dumneavoastră odată cu înaintarea în vârstă și, dacă oricare dintre următoarele condiții vi se aplică. Informați medicul dumneavoastră dacă oricare dintre aceste situații este valabilă pentru dumneavoastră:

- sunteți în imposibilitatea de a merge pentru o lungă elasticitate de timp, din cauza unei intervenții chirurgicale majore, leziuni sau o boală (vezi, de asemenea, pct. 3 "Dacă trebuie să faceţi o operaţie");

- sunteți supraponderală (IMC> 30 kg/m²);

- aveți orice problemă de coagulare a sângelui, care are nevoie de tratament pe termen lung cu un medicament utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge;

- în cazul în care oricare dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut vreodată un cheag de sânge în picior, plămân sau un alt organ;

- aveți lupus eritematos sistemic;

- aveți cancer.
Pentru simptome ale unui cheag de sânge, vezi "Opriţi utilizarea Climara și consultați imediat medicul".
Comparativ

Prin comparaţie, la femeile cu vârsta de 50 ani, care nu utilizează terapie de substituție hormonală, în medie 4-7 femei din 1000 vor prezenta cheaguri de sânge în vene după o elasticitate de 5 ani. Pentru femei cu vârsta de 50 de ani, care utilizează terapie de substituție hormonală cu estrogen și progestativ de 5 ani, vor exista 9-12 de cazuri din 1000 de utilizatoare (de exemplu 5 cazuri suplimentare). Pentru femei cu vârsta de 50 de ani care utilizează terapie de substituție hormonală doar cu estrogen de 5 ani și sunt histerectomizate, vor exista 5-8 de cazuri din 1000 de utilizatoare (de exemplu 1 caz suplimentar).
Afecţiuni ale inimii (atac de cord)

Nu sunt date care să demonstreze că utilizarea terapiei hormonale previne atacurile de cord. Femeile cu vârsta de peste 60 de ani și care utilizează terapie de substituție hormonală cu estrogen şi progestativ prezintă un grad puțin mai mare de risc de a avea afecţiuni ale inimii decât cele care nu utilizeaza terapie de substituție hormonală. Femeile care sunt histerectomizate şi care utilizează terapie de substituție hormonală cu estrogen nu au prezentat niciun risc de a dezvolta boli de inimă.
Accident vascular cerebral

Riscul de a avea un accident vascular cerebral este de aproximativ 1,5 ori mai mare la femeile care utilizează terapie de substituție hormonală decât la cele care nu utilizează terapie de substituție hormonală. Numărul de cazuri suplimentare de accident vascular cerebral datorat terapiei de substituție hormonală crește odată cu vârsta.
Comparativ

Prin comparaţie, la femeile cu vârsta de 50 ani, care nu utilizează terapie de substituție hormonală, în medie 8 femei din 1000 vor putea prezenta accident vascular cerebral după o elasticitate de 5 ani. La femeile cu vârsta de 50 ani, care utilizează terapie de substituție hormonală, în medie 11 femei din 1000 de utilizatoare vor putea prezenta accident vascular cerebral după o elasticitate de 5 ani (de exemplu, 3 cazuri suplimentare).
Alte condiţii

- Terapia de substituție hormonală nu va preveni pierderile de memorie. Există unele dovezi al unui risc mai mare de apariție a pierderilor de memorie la femeile care încep utilizarea terapiei de substituție hormonală după vârsta de 65 de ani. Discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru recomandări.
- Dacă aveți tendința de a dezvolta pete maron proeminente (cloasmă) pe faţă trebuie să evitaţi expunerea la soare sau la lumina ultravioletă în timp ce utilizați Climara.
- Femeile cu angioedem ereditar care utilizează Climara pot avea o revenire sau o agravare a simptomelor.
- Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenție dacă aveți probleme cardiace sau renale.
Climara împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Anumite medicamente pot interfera cu efectul Climara. Acest lucru poate duce la sângerări neregulate. Se aplică la următoarele medicamente:

- medicamente pentru tratamentul epilepsiei (de exemplu, fenobarbital, fenitoină şi carbamazepină);

- medicamente pentru tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicină şi rifabutină);

- medicamente pentru tratamentul infecţiei HIV (de exemplu, nevirapină, efavirenz, nelfinavir şi ritonavir);

- medicamente care conţin sunătoare (Hypericum perforatum).
Vă rugăm să spuneţi farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, care conţin plante medicinale sau alte produse naturiste.

Teste de laborator

Dacă trebuie să faceţi analize ale sângelui anunţaţi medicul dumneavoastră sau personalul medical al laboratorului că utilizaţi Climara, deoarece terapia de substituție hormonală poate influenţa unele teste de laborator.
Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Climara este indicat pentru femeile la postmenopauză. Dacă rămâneţi gravidă, opriți imediat tratamentul cu Climara și contactați-l pe medicul dumneavoastră.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Climara nu are efecte cunoscute asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. Cum să utilizaţi Climara

Utilizaţi întotdeauna Climara exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură. Medicul dumneavoastră vă va spune perioada cât veți utiliza Climara şi când va trebui să aveţi săptămâna liberă (7 zile fără plasture). Nu începeţi să utilizaţi Climara decât după 12 săptămâni de la ultima menstruaţie.
Mod de aplicare

&Îndepărtaţi folia protectoare a plasturelui. Aplicaţi plasturele cu partea adezivă în jos pe o piele curată şi uscată în zona inferioară abdomenului sau a feselor. Climara nu trebuie aplicat pe sâni. Locul de aplicare trebuie schimbat de fiecare dată. Nu aplicaţi plasturele în acelaşi loc de două ori la rând. Suprafaţa selectată nu trebuie să fie iritată, cu leziuni sau grasă. Trebuie evitată linia taliei deoarece hainele strâmte pot desprinde plasturele transdermic. Plasturele trebuie aplicat imediat după deschiderea plicului şi îndepărtarea foliei protectoare. Plasturele trebuie apăsat ferm cu palma pe locul de aplicare, timp de aproximativ 10 secunde, asigurându-se că are un contact bun, în special pe margini. Schimbaţi plasturele o dată pe săptămână. Dacă plasturele se aplică corect vă puteţi face baia sau duşul obişnuit. Plasturele se poate dezlipi de pe piele dacă apa băii este foarte fierbinte sau la saună.
Dacă utilizaţi alte medicamente ca terapie de substituție hormonală
: aveţi grijă să utilizaţi tot tratamentul din medicamentul actual pentru luna respectivă. &Începeţi tratamentul cu Climara în următoarea zi. Nu lăsaţi nicio pauză între medicamentul utilizat anterior şi Climara.
Dacă ați utilizat terapia de substituție hormonală cu o săptămână liberă: începeţi Climara imediat după zilele libere.
Dacă este prima dată când utilizaţi terapia de substituție hormonală: puteți începe să utilizați Climara în orice zi.
Pentru utilizare continuă:
plasturele se aplică o dată pe săptămână. Se îndepărtează după 7 zile şi se aplică un alt plasture pe un loc diferit pe piele.
Pentru utilizare ciclică (incluzând săptămâna liberă):
plasturele se aplică o dată pe săptămână timp de 3 săptămâni. Luaţi o pauză de 7 zile, iar apoi continuaţi cu următorul plasture. &În timp ce utilizați Climara veți avea hemoragie o dată pe lună (așa-numita sângerare de întrerupere).
Dacă utilizaţi mai mult Climara decât trebuie

Aplicaţi un plasture o dată. Dacă aplicaţi mai mulţi plasturi din greşeală vă puteţi simţi rău, puteţi prezenta vărsături sau o sângerare asemănătoare menstruaţiei. Dacă acest lucru se întâmplă, desprindeţi plasturele. Nu există tratament specific, însă trebuie să contactaţi farmacistul sau medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorată.
Dacă uitaţi aplicarea sau plasturele se desprinde

Dacă plasturele se desprinde înainte de intervalul de 7 zile, se poate reaplica. Dacă este necesar se aplică un nou plasture pentru zilele rămase din intervalul de 7 zile al plasturelui respectiv. Dacă aţi omis să aplicaţi plasturele sau aţi uitat să îl înlocuiţi pot apărea sângerări neregulate.
Dacă încetaţi să utilizaţi Climara

Puteți începe să simţiţi simptomele obișnuite ale menopauzei din nou, care pot include bufeuri, tulburări ale somnului, nervozitate, amețeli sau uscăciunea vaginală. Consultați medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă doriţi să încetaţi tratamentul cu Climara.
Dacă trebuie să faceţi o operaţie

Dacă trebuie să faceţi o operaţie, spuneți chirurgului că utilizați Climara. Este posibil să opriţi utilizarea Climara cu aproximativ 4 până la 6 săptămâni înainte de operație pentru a reduce riscul unui cheag de sânge (vezi pct. 2, "Cheaguri de sânge în venă"). Adresațivă medicului dumneavoastră atunci când puteți începe să utilizați din nou Climara.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele boli au fost semnalate mai des la femeile care utilizează terapia de substituție hormonală decât la cele care nu utilizează terapia de substituție hormonală:

- cancer de sân;

- creşterea anormală sau cancerul mucoasei uterine (hiperplazie endometrială sau cancer);

- cancer ovarian;

- cheaguri de sânge în venele picioarelor (tromboembolism venos) sau plămâni;

- boli de inimă;

- accident vascular cerebral;

- probabilitatea pierderii memoriei dacă utilizarea terapiei de substituție hormonală este începută dupa vârsta de 65 ani.
Pentru mai multe informaţii despre reacţiile adverse vezi punctul 2.
Următoarele reacţii adverse au fost legate de utilizarea Climara:

Reacţii adverse foarte frecvente
: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

- sângerări neașteptate (vezi, de asemenea, punctul 2 "Terapia de substituție hormonală și cancerul");

- sensibilitate la nivelul sânilor;

- durere la nivelul sânilor.
Aceste reacții adverse apar în timpul primelor luni de tratament cu Climara. Acestea sunt de obicei temporare și în mod normal dispar odată cu continuarea tratamentului. &În cazul în care nu dispar, adresați-vă medicului dumneavoastră.
Reacţii adverse frecvente
: pot afecta până la 1 din 10 persoane:

- depresie, amețeli, nervozitate, lipsa de energie, transpirație crescută, bufeuri;

- dureri de cap;

- meteorism, greață:

- mâncărimi sau erupții trecătoare pe piele la locul de aplicare;

- retenție de lichide, creștere în greutate;

- ciclu menstrual neregulat, modificări ale secreţiilor vaginale;

- durere generalizată.
Reacţii adverse mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane

- creșterea colesterolului în sânge;

- anxietate, incapacitatea de a dormi, apatie, modificări ale dispoziției, dificultate în concentrare, sentimente extreme de euforie, tremor, agitație, alterarea vieţii sexuale;

- furnicături și înțepături;

- migrenă;

- tulburări de vedere, ochi uscat;

- bătăi neregulate şi mai accelerate ale inimii (palpitații);

- inflamație a venelor superficiale (flebită), hipertensiune arterială;

- dificultăți în respirație, secreții nazale sau nas înfundat;

- creșterea poftei de mâncare, constipație, indigestie, diaree, tulburări rectale;

- sângerare neobișnuită sau vânătăi sub piele (purpură);

- acnee, căderea părului, piele uscată, probleme ale unghiilor, umflături mici ale pielii , creşterea excesivă a părului;

- dureri articulare, crampe musculare;

- nevoia sporită și frecventă de a urina, incontinenţă urinară, infecţii ale vezicii urinare (cistite); urină decolorată, sânge în urină;

- excrescenţe benigne ale mucoasei uterine, îngroșarea mucoasei uterine, probleme cu uterul, sâni umflaţi şi sensibili;

- oboseală, teste de sânge anormale, temperatură crescută, lipsa de energie, stare generală de rău.
Alte reacții adverse raportate de către personalul medical:

- reducerea fluxului de oxigen la nivelul creierului sau la o porţiune a creierului (vezi punctul 2"Accident vascular cerebral");

- dureri abdominale, balonare, îngălbenirea pielii sau a ochilor (icter);

- dermatită de contact; - fibroame.
Următoarele reacții adverse au fost raportate cu alte TSH:

- boli ale vezicii biliare;

- tulburări ale pielii :

-
modificarea culorii pielii în special la nivelul feței și gâtului, cunoscută sub numele de "pete ale sarcinii"(cloasma);

-
noduli dureroşi roșiatici pe pielii (eritem nodos);

-
erupții cutanate trecătoare cu zone înroșite în formă de țintă sau leziuni (eritem polimorf).
Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
5. Cum se păstrează Climara

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. &Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Climara

- Substanţa activă este: fiecare plasture transdermic conţine 3,8 mg estradiol (echivalent cu 3,9 mg estradiol hemihidrat) eliberează 50 micrograme/24 ore.
- Celelalte componente sunt: oleat de etil, miristat de izopropil, monolaurat de gliceril, copolimer acrilat (izooctilacrilat/acrilamidă/copolimer acetat de vinil), folie suport din polipropilenă de joasă densitate.
Cum arată Climara şi conţinutul ambalajului

Climara se prezintă sub formă de plasture de formă ovală, cu dimensiuni de 4,5 cm x 3,3 cm, prevăzut cu matrice omogenă translucidă care conţine substanţa activă. Nu sunt prezente cristale de estradiol.
Folie suport: polietilenă de joasă densitate. Folie de protecţie: poliester tratat cu silicon pe o faţă sau "Scotchpak" nr. 9742.
Ambalaj

Cutie cu 4 plicuri multilaminate alcătuite de la exterior spre interior din: film din poliester/folie din aluminiu/film Barex 210 (acrilonitril/copolimer acrilat de metil). Plicul multilaminat are lipit pe una din feţele interioare un sistem desicant; acesta este un pachet multilaminat care conţine o sită moleculară Natrasorb 4A (aluminosilicat de sodiu) şi este alcătuit din următoarele straturi: folie perforată/material desicant/adeziv/folie suport/adeziv; fiecare plic conţine câte 1 plasture transdermic.
Deţinatorul Certificatului de &Înregistrare

Bayer Pharma AG Müllerstraße 178, 13353 Berlin

Germania

Fabricantul

BAYER WEIMAR GmbH und Co
. KG

Döbereinerstraße 20, 99427, Weimar

Germania

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Цена товара в пунктах: 831
Код товара: 54354
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 154
Код товара: 46171
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 435
Код товара: 64096
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 26
Код товара: 45842
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 528
Код товара: 63946
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 666
Код товара: 64073
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 760
Код товара: 63625
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 268
Код товара: 61833
Акция
Цена товара в пунктах: 1372
Код товара: 45721
Акция
Цена товара в пунктах: 472
Код товара: 61709
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 527
Код товара: 57540
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 652
Код товара: 61743
Цена товара в пунктах: 151
Код товара: 61112
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.