Hidrocortison susp. inj 5ml N1 (Gedeon)

Код товара: 31609
Количество доз: 1
Доза: 2.5
Производитель: Gedeon Richter PLC
Страна: Венгрия
Форма: сусп. д/ин.

HYDROCORTIZON-RIHTER SUSP. INJ 5ML N1

suspensie injectabilă

DENUMIREA COMERCIALA

Hydrocortison-Richter

DCI-ul SUBSTANŢELOR ACTIVE

Hydrocortisonum

Lidocainum

COMPOZITIA PREPARATULUI

1 ml suspensie injectabilă conţine:

substanţe active: acetat de hidrocortizon 25 mg, clorhidrat de lidocaina 5 mg;

excipienti: propilparahidroxibenzoat, metilparahidroxibenzoat, clorură de sodiu, fosfat disodic dodecahidrat, dihidrofosfat de sodiu, povidonă, polisorbat 80, N,N-dimetil acetamid, apă pentru injecţii

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Suspensie de culoare albă sau aproape albă,usor miscibilă, cu miros caracteristic.

GRUPA FARMACOTERAPEUTIC si codul АТС

Corticosteroizi de uz sistemic. Glucocorticoid, H02AB09.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Hidrocortizonul este un glucocorticoid cu proprietăţi antiinflamatoare importante. Lidocaina - un anestetic local cu acţiune membranostabilizantă şi debut rapid al acţiunii analgezice.

Proprietăţi farmacocinetice

Studiul proprietăţilor farmacocinetice ale hidrocortizonului sub forma de suspensie nu s-a efectuat.

La administrare locală hidrocortizonul se poate absorbi şi manifesta acţiune sistemică. Peste 90% din preparat se cuplează cu proteinele plasmatice. Penetrează bariera placentară. Se supune metabolizării in ficat cu formarea tetrahidrocortizonului şi tetrahidrocortizolului. Aceşti metaboliţi se elimină cu urina sub formă conjugată.

In studii reproductive de toxicitate s-a determinaf acţiunea fetotoxică a hidrocortizonului: malformaţii (cheilopalatoschizis) şi retard de creştere intrauterină. In pofida faptului că aceste fenomene nu s-au stabilit la administrarea preparatului in practica dinică, administrarea îndelungată a corticosteroizilor poate fi asociată cu majorarea riscului de retard de creştere intrauterină. Lidocaina se absoarbe rapid de pe mucoase si tegumentele afectate. Se conjugă in proporţie mare cu proteinele plasmatice. Timpul de înjumătăţire 1-2 ore. Se metabolizează in special in ficat. Penetreazâ bariera placentară, hematoencefalică. Se elimină in laptele matern.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Osteoartrită cu implicarea unui număr mic de articulaţi, monoartroze (a articulaţiilor genunchiului, cotului, coxofemurale), artrite reumatoide sau de altă geneză (cu excepţia artritei tuberculoase, gonococice), periartrite (in special humeroscapulare), bursite, epicondilite, tendovaginite.

Pregătirea preoperatorie a articulaţiilor anchilozante, tratament local adjuvant la terapia sistemică cu corticosteroizi.

DOZE SI MOD ADMINISTRARE

Adulti: in dependenţă de mărimea articulaţiei şi gravitatea bolii - 5-50 mg intra- sau periarticular.

Copii: 5-30 mg/zi, divizate in câteva prize.

Vârstnici: administrarea steroizilor la pacienţii vârstnici necesită о atenţie deosebită din cauza incidenţei crescute a efectelor adverse ale hidrocortizonului legate de vârstă.

Tiimp de 24 ore se recomandă administrarea preparatului in cel mult 3 articulaţii. Cura de tratament se poate efectua cu intreruperi de 3 săptămâni. La administrarea intraarticulară preparatul poate afecta negativ cartilajul hialin, de aceea timp de 1 an nu se recomandă administrarea preparatului într-o articulaţie mai mult de 3 ori.

Este contraindicate administrarea preparatului nemijlocit in tendon. In caz de tendinitâ se va administra in teaca tendonului. Nu se recomandă utilizarea preparatului pentru tratamentul afecţiunilor tendonului lui Ahile. Preparatul nu se administrează sistemic.

REACTII ADVERSE

Nu exista date despre frecvenţa apariţiei reacţiilor adverse.

Tulburari generate şi la nivelul locului de administrare.

Ca si in cazul altor remedii steroidiene administrate intraarticular, reacţiile adverse se manifesta mai frecvent sub forma de tumefiere si durere in locul injectării. De obicei aceste fenomene dispar spontan peste câteva ore de la administrare. Pot apărea alte reacţii cutanate - vindecarea trenantâ a plăgilor, atrofa tegumentelor, striuri, acnee, exfoliere, foliculită, hirsutism, hipopigmentare, iritarea, uscăciunea, subţierea şi hipersensibilitatea tegumentelor, teleangiectazii.

In special la administrarea preparatului in doze mari timp indelungat se va lua in considerare posibilitatea apariţiei efectelor sistemice ale hidrocortizonului şi lidocainei.

Tulburdri endocrine

Inhibarea funcţiei corticosuprarenalelor, in special la administrarea preparatului in doze mari şi/sau timp indelungat.

Tulburdri metabolice şi de nutripe

Creşterea catabolismului proteic poate determina echilibru azotat negativ. Corticosteroizii dereglează toleranţa la glucide şi determină necesitatea creşterii dozei de antidiabetice orale.

Investigatii diagnostice

Retenţie de sodiu şi apă, excreţie crescută de potasiu, alcaloză hipokaliemică, leucocitoză.

Tulburari musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Osteoporoză, retenţia creşterii la copii, miopie steroidă. osteonecroză aseptică.

Tulburdri gastrointestinal

Ulcer peptic cu hemoragie şi perforate, hemoragii gastrointestinale, pancreatită, esofagită.

Creşterea apetitului alimentar, greaţă, slăbiciune generală.

Tulburdri ale sistemului nervos

Hipertensiune intracraniană, cu edem al papilei nervului optic, convulsii, vertij, cefalee, insomnie, tulburări psihice.

Tulburdri oculare

Ulcer cornean, hipertensiune intraoculară, glaucom, exoftalm. In copilărie riscul apariţiei cataractei este mai mare.

Tulburdri cardiace

La administrarea locals lidocaina se absoarbe in circulaţia sistemice in cantităţi suficiente încât poate surveni dereglarea conductibilităţii cardiace şi vasodilatare periferică.

Tulburdri vasculare

Tromboembolii.

Infectii şi infestari

Infecţii oportuniste, exacerbarea tuberculozei latente.

Tulburdri ale sistemului imunitar

Hipersensibilitate.

corticosuprarenalelor.
CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la hidrocortizon sau orice component al preparatului. Administrate intravenoasă. Trimestrul I de sarcină. Sindrom Cushing. Predispoziţie la tromboze venoase. Septicemie în lipsa antibioticoterapiei adecvate. Tratamentul afecţiunilor teridonului lui Ahile.
SUPRADOZAJ

Simplome: manifestari locale şi sistemice, in funcţie de cantitatea de hidrocortizon şi lidocaină absorbita.

Tratament: terapie simptomatică. Antidot specific nu există.


ATENŢiONĂRI Şl PRECAUŢIISPECIALE DE UTILIZARE

Administrarea intraarticulară a corticosteroizilor poate mări semnificativ riscul apariţiei răspunsului inflamator în ţesuturile articulaţiei, inclusiv dezvoltarea infecţiei bacteriene. De aceea se recomandă respectarea cu stricteţe a condiţiilor aseptice Tn cazul administrării intraarticulare a corticosteroizilor.

Nu se recomandă imunizarea activă in timpul tratamentului cu corticosteroizi (in special cu doze mari) din cauza producerii insuficiente de anticorpi şi posibilităţii apariţiei complicaţiilor neurologice. Aceste stări pot determina reducerea imunităţii.

Administrarea dozelor uzuale sau mari de hidrocortizon poate provoca creşterea tensiunii arteriale, retenţia sodiului şi a apei in organism, şi eliminarea excesivă a potasiului. Toţi corticosteroizii accelerează eliminarea calciului din organism.

In tuberculoza forma latentă se admite administrarea preparatului in asociere cu remedii antituberculoase. In prezenţa infecţiei sistemice se recomandă administrarea preparatului numai in asociere cu terapie specified (de ex. , antibiotice).

in timpul curei de tratament cu corticosteroizi este necesară reevaluarea dozei terapeutice de antidiabetice orale şi anticoagulante. La administrare concomitentă cu diuretice se va monitoriza echilibrul hidroelectrolitic. Pentru profilaxia hipokaliemiei poate fi necesară administrarea preparatelor de potasiu, о indicaţie absolută este terapia îndelungată.

Deoarece corticosteroizii încetinesc creşterea copiilor şi adolescenţelor, se recomandă administrarea preparatului in doze minime eficiente şi о durată cât mai scurtă a curei de tratament. 'Sistarea preparatului se va face prin reducerea treptatâ a dozei. In timpul terapiei se va monitoriza tensiunea arterială, se vor investiga urina si masele fecale la sângele ocult.

La pacienţii vârstnici posibilitatea apariţiei reacţiilor adverse este mai mare.
Se recomandă administrarea cu precauţie a preparatului in următoarele situaţii: diabet zaharat, sau cu prezenţa in anamneza familială a persoanelor bolnave de această maladie; osteoporoză (riscul este mai mare pentru femeile - rn-pertoada de pestmenopauzăf; hipertensitme arterială, reacţir psdrotke-cronice; tuberculoza in antecedente; glaucom; miopatie steroidă; ulcer gastric sau duodenal; epilepsie; herpes simplu sau herpes ocular (din cauza pericolului de perforare a corneei); varicelă. Confine parahidroxibenzoat de propil, parahidroxibenzoat de metil. Poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Administrarea in sarcină şi perioada de alăptare

Nu există date referitor la inofensivitatea administrarii hidrocortizonului in sarcină. In trimestrul I de sarcină administrarea preparatului este contraindicată.

In termenele următoare ale sarcinii preparatul se va administra numai după evaluarea riguroasă a raportului dintre beneficiul scontat pentru mama si riscul potential pentru fat. (Administrarea preparatului poate fi asociată cu un rise minim de dezvoltare a palatoschizisului şiîntâzierea dezvoltării intrauterine).

Alăptare

Hidrocortizonul şi lidocaina se excreta cu laptele matern. Corticosteroizii pot afecta funcţia corticosuprarenalelor şi pot duce la intârzierea creşterii copilului.


Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehiculesau de a folosi utiiaje

Hydrocortison Richter, suspensie injectabilă nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utiiaje.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Pacienţilor cu maladia Addison nu se recomandă administrarea concomitentă a preparatului cu barbiturice din cauza posibilităţii apariţiei crizei adrenale.

Se recomandă administrarea cu precauţie a preparatului concomitent cu:

-barbiturice, fenilbutazonă, fenitoină, rifampicină - pot reduce eficacitatea corticosteroizilor;

-antidiabetice orale - din cauza reducerii eficacităţii poate deveni necesară majorarea dozei de antidiabetice;

-anticoagulante - corticosteroizii pot potenţa sau reduce efectul anticoagulant;

- salicilaţi - după finisarea terapiei cu corticosteroizi se poate majora concentraţia de salicilaţi in plasma,provocând fenomene de intoxicare. Deoarece salicilaţii şi corticosteroizii sunt preparate ulcerogene,

administrarea lor concomitentă măreşte riscul hemoragiei gastrointestinale sau apariţia ulcerului.

-amfotericină, diuretice, teofilină, digoxină, digitalice - creşte riscul hipokaliemiei;

-contraceptive orale - creşte concentraţia plasmatică a corticosteroizlor;

-remedii antihipertensive - glucocorticoizii reduc eficacitatea antihipertensivelor;

-mifepriston - reduce activi tatea corticoisteroizilor.
Incompatibilităţi

Hydrocortison-Richter, suspensie injectabilă - este о suspensie microcristalină, de aceea nu poate fi utilizată pentru administrare intravenoasă. De asemenea, este strict interzis de a amesteca preparatul cu alte soluţii pentru administrare parenterală.
PREZENTARE, AMBALAJ

Suspensie injectabilă 5 ml în flacoane din sticlă.

Câte 1 flacon împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plaseaza in cutie de carton.
PĂSTRARE

A se păstra la loc ferit de lumină/ temperatura 15-25°C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
TERMEN DEVALABILITATE

2 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL

Сu prescripţie medicală.
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE

Gedeon Richter Plc„ Ungarfa.
NUMELE Şl ADRESA PRODUCĂTORULUI

Gedeon Richter Plc. H-1103 Budapesta, Gyomroi ut 19-21. Ungaria.


Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 148
Код товара: 36144
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 12
Код товара: 11304
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 602
Код товара: 61694
Акция
Цена товара в пунктах: 384
Код товара: 61864
Акция
Цена товара в пунктах: 423
Код товара: 61840
Акция
Цена товара в пунктах: 318
Код товара: 61830
Рекомендуем
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 356
Код товара: 62174
Акция
Цена товара в пунктах: 536
Код товара: 61711
Цена товара в пунктах: 387
Код товара: 61130
Акция
Цена товара в пунктах: 1835
Код товара: 61704
Акция
Цена товара в пунктах: 429
Код товара: 61708
Акция
Цена товара в пунктах: 502
Код товара: 61716
Цена товара в пунктах: 334
Код товара: 62323
Просмотренные товары