Cefazolin-Darnita pulb./sol. inj.1 g N5

Код товара: 49516
Доза: 1000
Количество доз: 5
Производитель: Darnita SAI, Firma farmaceutica
Страна: Украина
Форма: пор. д/п ин. р-ра
отпуск только по рецепту!


CEFAZOLIN-DARNIȚA

pulbere pentru soluţie injectabilă

DENUMIREA COMERCIALĂ

Cefazolin- Darniţa

DCI-ul substanţei active

Cefazolinum

COMPOZIŢIA

1 flacon conţine: substanţa activă: cefazolină - 0,5 sau 1,0 g (sub formă de cefazolină sodică).
FORMA FARMACEUTICA

Pulbere pentru soluţie injectabilă.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Pulbere de culoare albă sau paproape albă, foarte higroscopic.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Antibacteriene pentru uz sistemic. Cefalosporine generaţia I; J01D B04.
PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice
Cefazolina reprezintă o cefalosporină semisintetică de generaţia I pentru administrare parenterală. Mecanismul acţiunii antibacterian (bactericid) este determinat de inhibarea fermentului transpeptidazei, blocarea biosintezei mucopeptidei în peretele celular al bacteriei. Cefazolina - antibiotic cu spectru larg de acţiune activ faţă de multe microorganisme gram-pozitive şi gram-negative. La cefazolină sunt sensibele microorganismele gram-pozitive: Staphylococcus aureus (inclusiv tulpinile producătoare de penicilinază), Staphylococcus epidermidis (tulpinile Staphylococcus rezistente la meticilină de obicei sunt rezistente şi la cefazolină), grupul A Streptococcus sp. beta-hemolitici şi alte tulpini Staphylococcus (multe tulpini de enterococi sunt rezistente la preparat), Streptococcus (Diplococus) pneumoniae, Corynebacterium diphtheriae, Bacillus anthracis, inclusiv microorganismele gram-negative: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella spp. , Enterobacter aerogenes, Haemophylus influenzae, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Shigella spp, Salmonella spp, Treponema spp, Leptospira spp. Majoritatea tulpinilor indol-pozitive ale Proteus (Proteus vulgaris), de asemenia Enterobacter cloacae, Morganella morganii, Providencia rettgeri, Serratia, Pseudomonas spp, Acinetobacter spp, cocii anaerobi Peptococcus, Peptostreptococcus, inclusive B. fragilis, sunt rezistente la cefazolin. Rickettsii, virusuri, fungi şi protozoare sunt rezistente la acţiunea preparatului.
Proprietăţi farmacocinetice
La administrarea intramusculară preparatul se absoarbe rapid; aproximativ 90% din doză administrată se legă cu proteinele plasmatice. Concentraţia plasmatică maximă la administrarea intramusculară se realizează peste 1 oră şi constituie 3764 mcg/ml. La administrarea intravenoasă concentraţia plasmatica maximă se realizează imediat şi constituie 185 mcg/ml. Concentraţia terapeutic în sânge se menţine în 8-12 ore. Preparatul pătrunde bine în ţesuturile şi lichidele organismului, pătrunde prin membrana sinovială inflamată în cavitatea articulaţiilor şi abdominală. Preparatul nu este metabolizată în ficat şi se elimină cu bila. Majoritatea dozei administrate (circa 60 - 90%) se excretă în decursul primelor 6 ore, peste 24 ore - 70 - 95% şi se elimină sub formă nemodificată prin urină. &În cantităţi nesemnificative se elimină în laptele matern. Timpul de înjumătăţire constituie circa 2 ore după administrarea intramusculară, 1,8 ore - după administrarea intravenoasa. La pacienţii cu dereglarea funcţiei renale timpul de înjumătăţire constituie 3-42 ore.
INDICAŢII TERAPEUTICE

Infecţii cauzate de microorganisme sensibile la cefazolină:

- infecţii ale căilor respiratorii;

- infecţii ale căilor urogenitale;

- infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi;

- infecţii osteo-articulare;

- septicemie;

- endocardită;

- infecţii ale căilor biliare;

Profilaxia infecţiilor în chirurgie.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

&Înaintea administrării cefazolinei e necesar de exclus prezenţa hipersensibilităţi la antibiotic prin efectuarea testului intradermic. Cefazolina se administrează intramuscular şi intravenos (în jet sau prin perfuzie). Cefazolina nu se administrează intratecal!

Prepararea soluţiilor injectabile şi perfuzabile
Pentru administrarea intramusculară conţinutul flaconului 500 mg (1000 mg) se dizolvă în 2-3 ml (4 -5ml) soluţie de clorură de sodiu 0,9% sau apă pentru injecţii, se agită bine pînă la dizolvarea totală. Se injectează adinc în cadranul superioar - extern al muşchiului gluteus. Pentru administrarea intravenoasă în jet doza unică de preparat se dizolvă în 10 ml soluţie clorură de sodiu 0,9% sau apă pentru injecţii şi se administrează timp de 35 min.
Pentru administrarea sub formă de perfuzie intravenoasă 500 mg sau 1000 mg de preparat se dizolvă în 50-100 ml apă pentru injecţii sau soluţie de clorură de sodiu 0,9%, sau în una din următoarele soluţii: soluţie de glucoză 5% şi 10%, soluţie de glucoză 5% în soluţia lactat de sodiu pentru injecţii, soluţie de clorură de sodiu 0,9%, în soluţie glucoză 5% pentru perfuzie, soluţie de clorură de sodiu 0,45% în soluţie glucoză 5% pentru perfuzie, soluţie lactat de sodiu 5% sau soluţie de zahăr invertit 10% în apă pentru injecţii, soluţie Ringer cu lactat şi fără lactat; se va administra pe o durata de 20-30 minute (viteza administrării 60-80 picături/min). &În timpul dizolvării flacoanele se agită energic până la dizolvare completă. Doze zilnică pentru administrarea intravenoasă rămâne aceaşi ca şi pentru administrarea intramusculară.
Dozarea
Doza zilnică medie pentru adulţi de obicei constituie 1000 - 4000 mg, doza maximă nictemerală - 6000 mg.
Tipul infecţiei Doza Frecvenţa administrării

Infecţii provocate de

microorganisme gram-pozitive 250-500 mg fiecare 8 ore

Infecţii
moderate ale căilor

respiratorii provocate de

pneumococi şi infecţii ale

căilor urinare 1 g fiecare 12 ore

Infecţii
cauzate de

microorganisme gram- 500 mg - 1 g fiecare 6-8 ore

negative

Infecţii
moderate şi severe

Infecţii
cu pericol pentru viaţă*

(de ex. , septicemie, endocardită,

peritonită, pneumonie distructivă,

osteomielită osteogenă acută,

infecţii urologice complicate,) 1 - 1,5g fiecare 6 ore

Pentru prevenirea infecţiei postoperatorii la adulţi se recomandă administrarea Cefazolina-Darniţa intramuscular sau intravenos:

-în doză de 1000 mg cu 0,5-1 oră înainte de intervenţia chirurgicală;

- în caz de intervenţii chirurgicale cu durata (de 2 ore sau mai mult) - suplimentare 500 - 1000 mg în timpul intervenţiei chirurgicale;

-după intervenţia chirurgicală - în doză 500 - 1000 mg fiecare 6-8 ore timp de 24 ore.
&În unele cazuri (de exemplu, intervenţii chirurgicală pe cord deschis, protezarea articulaţiilor) administrarea cu scop profilactic a cefazolinei poate continua timp de 3-5 zile dupa intervenţia chirurgicală. Pentru adulţi cu tulburări ale funcţiei renale, regimul de dozare se stabileşte în dependenţă de clearance-ul creatininei. După doza iniţială de atac, selectarea căreia depinde de severitatea infecţiei, pot fi utilizate recomandările indicate mai jos.
Dacă clearance-ul creatininei constituie:

- 55 ml/min şi mai mult - nu este necesară ajustarea dozei;

- 35-54 ml/min - la fel nu este necesară ajustarea dozei, dar intervalul între prize trebuie să fie nu mai mic de 8 ore;

- 11-34 ml/min - doza la o priză se reduce în jumătate de la cea standard, iar intervalul între prize - 12 ore;

- 10 ml/min sau mai puţin - doza la o priză se reduce în jumătate de la cea standard, iar intervalul între prize - 18-24 ore.
Vârstnici:
se indică doze ca şi pentru adulţi (cu condiţia funcţiei renale normale).
Copii cu vârsta peste 1 lună:
preparatul se indică în doza zilnică de 25-50 mg/kg corp (în infecţii severe - 100 mg/kg în zi), divizată în părţi egale pentru 3-4 administrări. Doza maximă nictemerală pentru copii - 100 mg/kg corp.
La copii cu tulburări ale funcţiei renale
ajustarea regimului de dozare se efectuează în funcţie de valoarea clearanceului creatininei. &În cazul când clearance-ul creatininei constituie:

-70-40 ml/min - 60 % din doza zilnică medie a preparatului, cu un interval de 12 ore între administrări.
-40-20 ml/min - 25 % din doza zilnică medie a preparatului, cu un interval de 12 ore între administrări.
-20-5 ml/min - 10 % din doza zilnică medie fiecare 24 ore.
Toate dozele recomandate se administrează după doza iniţială de atac. Durata medie a tratamentului constituie 7-10 zile.
REACŢII ADVERSE

Infecţii şi infestări:
dezvoltarea superinfecţiei, candidoză genitală şi vaginală.
Tulburări ale sistemului imunitar:
erupţii cutanate, prurit, hiperemia tegumentelor, dermatită, urticarie, febră medicamentoasă, edem angioneurotic, şoc anafilactic, eritem exsudativ multiform, sindromul Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică (sindrom Lyell), eozinofilie, artralgie, boala serului, bronhospasm.
Tulburări hematologice şi limfatice:
leucopenie, agranulocitoză, neutropenie, limfopenie, anemie hemolitică, anemie aplastică, trombocitopenie/trombocitoză, hipoprotrombinemie, scaderea hematocritului, pancitopenie, hemoragii.
Tulburări gastrointestinale:
anorexie, greaţă, vomă, dureri abdominale, diaree, metiorizm, simptomele colite pseudomembranoase, care se pot manifesta în tipul sau după tratament, în administrarea de durată se poate dezvolta dereglarea microflorei intestinale, candidoza tractului gastrointestinal (inclusiv stomatita candidozică).
Tulburări hepatobiliare:
hepatită reversibilă, icter colestatic, hiperbilirubinemie.
Tulburări renale şi ale căilor urinare:
nefrită interstiţială şi alte dereglări ale fucţiei renale (nefropatie, necroza papilara renala, insuficienţă renală).
Tulburări ale sistemului nervos:
cefalee, vertij, parestezii, anxietate, agitaţie, hiper activi tate, slăbiciune generală, convulsii.
Tulburări cardiace:
tahicardie. Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: paliditatea tegumentelor.
Tulburări ale aparatului genital şi sânului
: prurit genital şi anal.
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
: dureri, induraţie, edem la locul administrării, flebite la administrarea intravenoasă.

Investigaţii diagnostice
: creşterea tranzitorie a nivelului AlAT şi AsAT, fosfatazei alcaline, creşterea nivelului azotului ureic şi creatininei în serul sanguin, prelungirea timpului protrombinic.
CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate faţă de antibioticele din grupa cefalosporinelor, şi la alte antibiotice beta-lactamice.
SUPRADOZAJ

Simptome
: vertij, parestezii şi cefalee, posibilitatea apariţiei reacţiilor alergice; la pacienţii cu insuficienţă renală cronică pot să se dezvolte fenomene neurotoxice cu determinarea unui prag crescut de convulsii, convulsii generalizate, vomă, tahicardie. Se pot determina valori patologice ale testelor de laborator :creşterea creatininei, azotului ureic, a enzimelor hepatice şi a bilirubinei, test Coombs pozitiv, trombocitoză / trombocitopenie, eozinofilie, leucopenie, precum şi prelungirea timpului protrombinic.
Tratament:
sistarea administrării preparatului, la necesitate se va efectua tratament anticonvulsivant, desensibilizant. &În cazul supradozajului sever, se recomandă terapia simptomatică şi monitorizarea funcţiei hematologice, hepatice, renale şi a sistemei de coagulare a sângelui până la stabilizarea pacientului. Preparatul se elimină din organism prin hemodializă; dializa peritoneală este mai puţin eficientă.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

&Înaintea iniţierii tratamentului cu cefazolină e necesar de stabilit dacă au fost în antecedente reacţii de hipersensibilitate la cefazolină, cefalosporine, peniciline, alte antibiotice beta-lactamice, alte medicamente. Este posibilă dezvoltarea reacţiilor alergice încrucişate dintre peniciline şi cefalosporine. S-au raportat reacţii alergice severe de hipersensibilitate (inclusiv anafilactice) la ambele preparate. Antibioticele se vor administra cu precauţie tuturor pacienţilor cu oricare din formele de reacţii alergice, îndeosebi la medicamente. Ca şi în cazul administrării altor cefalosporine, nu se va exclude posibilitatea aparţiei reacţiilor alergice severe, inclusiv şocul anafilactic - cu toate că în anamneză nu sunt descrise. &În caz de dezvoltare a astfel de reacţii alergice severe este necesară administrarea epinefrinei, glucocorticoizilor şi efectuarea altor măsuri de urgenţă. Cefalosporinele se pot absorbi de către suprafaţa membranelor eritrocitelor şi pot interacţiona cu anticorpii, împotriva preparatului. Aceasta poate duce la obţinerea rezultatului fals-pozitiv al testului Coombs (de exemplu, la nou-născuţi, mamele cărora s-au tratat cu cefazolină) şi foarte rar - la dezvoltarea anemiei hemolitice. La o aşa reacţie poate apărea re activi tate încrucişată cu penicilinele. Tratamentul cu preparatele antibacteriene, îndeosebi în afecţiuni severe la vârsnici, precum şi la pacienţii slăbiţi, copii, poate provoca apariţia diareei, colitelor inclusiv a colitei pseudomembranoase determinată de antibiotic. De aceea în caz de apariţie a

diareei în timpul sau după tratamentul cu cefazolină este necesar excluderea acestui diagnostic, inclusiv colită pseudomembranoasă. Administrarea cefazolinei se întrerupe în cazul deareei severe şi/sau cu sânge şi se va desfăşura o terapie corespunzătoare. Lipsa unui tratament adecvat poate dezvolta megacolon toxic, peritonită, şoc. Se va administra cu precauţie pacienţilor cu afecţiuni ale tractului gastrointestinal în antecedente, îndeosebi cu colită. Administrarea îndelungată a preparatelor cefazolinei poate duce la creşterea excesivă a microorganismelor non-susceptibile, fungi şi apariţia suprainfecţiei, ce necesită instituirea măsurilor adecvate. Când cefazolina se indică pacienţilor cu tulburări ale funcţiei renale, doza preparatului se va reduce, pentru a evita toxicității. Nu este necesară ajustarea dozei pentru pacienţii vârstnici cu funcţie renală normală. Nu se recomandă administrarea intratecală a preparatului. S-au raportat reacţii toxice severe din partea sistemului nervos, inclusiv convulsii, anume la această cale de administrare, precum şi la creșterea dozelor pe fondalul disfuncţiei renale. &În cazul tratamentului de durată cu preparatul dat se recomandă de monitorizat în mod regulat hemograma, probele functionale ale ficatului şi rinichilor. Pacienţii cu dereglări ale sintezei sau deficienţa vitaminei K (de exemplu, afecţiuni cronice ale ficatului, rinichilor, vârsnici, malnutriţie, antibioticoterapia de durată) în terapia pe termen lung cu anticoagulante, precedată de indicarea cefazolinei, e necesar de monitorizat timpul protrombinic. Pe perioada tratamentului se pot determina rezultate eronate ale conţinutului glucozei în urină prin metode non-enzimatice. Cefazolina nu influenţează rezultatele testelor de determinare a conţinutului glucozei în urină prin metode enzimatice. Se vor utiliza doar soluţiile transparente proaspăt pregătite de medicament. Soluţia de cefazolină nu trebuie amestecată într-un singur volum cu alte antibiotice.
Copii
Prepartul nu se administrează nou-născuţilor prematuri şi copiilor cu vârsta până la 1 lună.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Preparatului este contraindicat în sarcină. La necesitatea administrării preparatului în perioada de lactaţie se va întrerupe alăptarea la sân.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Până nu va fi determinată reacţia individuală a pacientului la preparat, ar trebui să se abţină de la conducere sau folosirea utilajelor, dat fiind faptul că pe perioada tratamentului pot fi observate astfel de tulburari ale sistemului nervos, cum ar fi vertij, convulsii.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

La administrare concomitentă a Cefazolinei-Darniţa cu:

probenecid - scade excreţia cefazolinei, ce contribuie la cumularea acesteia, creştere pe termen lung aconcentraţia preparatului în sînge.
anticoagulante
- creşte riscul aparţiei hemoragiilor.
aminoglicozide şi diuretice de ansă (furosemid, acidul etacrinic
) - creşte riscul de nefrotixicitate; afectarea funcţiei renale în urma blocării secreţie canaliculare a cefazolinei, astfel se va reduce doza preparatlui şi tratamentul se va efectua sub monitorizarea continuă a conţinutului azotului ureic şi creatină în sânge.
etanolul
- poate provoca reacţii de tip disulfiram. Cefazolina nu trebuie administrată în asociere cu antibiotice bacteriostatice (de ex. tetracicline, sulfonamide, eritromicină, cloramfenicol). Soluţia de cefazolină nu se amestecă în acelaşi flacon cu alte antibiotice. Poate apărea re activi tate încrucişată între cefazolină şi preparatele grupei penicilinei. La fel ca alte antibiotice, cefazolina poate micşora efectul terapeutic al vaccinului BCG, vaccinului febrei tifoide, prin urmare o astfel de asociere nu se recomandă.
Incompatibilităţi

Nu se recomandă amestecarea preparatului cu alte medicamente. Soluţia de cefazolină nu trebuie amestecată cu alte antibiotice în aceeaşi seringă sau în aceeaşi sistemă de perfuzie.
PREZENTARE, AMBALAJ

Pulbere pentru soluţie injectabilă câte 0,5 g şi 1,0 g în flacoane. Câte 1 sau 40 flacoane împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton. Câte 5 flacone în blister. Câte 1 blister împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.
PĂSTRARE

A se păstra la temperatura sub 25 ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Soluţia reconstituită nu se păstrează.
TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE

SAP Firma farmaceutică "Darniţa", Ucraina 02093, or. Kiev, str. Borispolskaya, 13.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI SAP

Firma farmaceutică "Darniţa", Ucraina 02093, or. Kiev, str. Borispolskaya, 13.


Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Цена товара в пунктах: 149
Код товара: 36144
Топ сезона Акции Рекомендуем Просмотренные товары
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 588
Код товара: 61745
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 28
Код товара: 63890
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 561
Код товара: 47066
Топ сезона
Код товара: 55775
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 193
Код товара: 54122
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 398
Код товара: 63685
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 660
Код товара: 63775
Топ сезона
Искать в аптеках
Цена товара в пунктах: 66
Код товара: 63667
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 433
Код товара: 63686
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 498
Код товара: 63934
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 256
Код товара: 61844
Акция
Цена товара в пунктах: 941
Код товара: 61828
Акция
Цена товара в пунктах: 386
Код товара: 61856
Акция
Цена товара в пунктах: 1270
Код товара: 55596
Акция
Цена товара в пунктах: 511
Код товара: 63481
Рекомендуем
Акция
Цена товара в пунктах: 419
Код товара: 61860
Цена товара в пунктах: 124
Код товара: 60985
Цена товара в пунктах: 113
Код товара: 60981
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 594
Код товара: 42229
Цена товара в пунктах: 389
Код товара: 62402
Цена товара в пунктах: 925
Код товара: 61956
Акция
Цена товара в пунктах: 544
Код товара: 61824
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.