ASK comp. gastrorez. 75 mg N10x3

Код товара: 45852
Доза: 75
Количество доз: 30
Производитель: Lek Pharmaceuticals d.d.
Страна: Беларусь
Форма: табл
ASK

comprimate gastrorezistente

DCI-ul substanței active

Acidum acetylsalicylicum

COMPOZIȚIA

1 comprimat filmat gastrorezistent conține:

substanța activă: acid acetilsalicilic - 75 mg sau 150 mg;

excipienți: amidon de porumb, crospovidonă (Polyplasdone XL-10), talc, celuloză microcristalină; filmul: Advantia Preferred (hidroxipropilmetilceluloză, povidonă, polidextroză, propilenglicol, trigliceride cu lanț mediu, dioxid de titan, oxid galben de fier), Advantia Performance® (copolimer de acid metacrilic și etacrilat, talc, dioxid de titan, trietilcitrat, dioxid de siliciu, colorant galben-portocaliu (E 110), colorant Allura AC roșu (E 129)).
FORMA FARMACEUTICă

Comprimate gastrorezistente.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate filmate, biconvexe de culoare roșie.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ și codul ATC

Antitrombotice, antiagregante plachetare, exclusiv heparină, B01AC06.
PROPRIETĂȚILE FARMACOLOGICE

Proprietăți farmacodinamice

Acidul acetilsalicilic inhibă agregarea plachetară, de asemenea, are acțiune antipiretică, analgezică și antiinflamatoare. La baza mecanismului de acțiune antiagregant al acidului acetilsalicilic este inhibarea ireversibilă a ciclooxigenazei (COX), astfel are loc blocarea sintezei tromboxanului A2 și inhibiția agregării plachetare. Efectul antiagregant este mai pronunțat în trombocite deoarece acestea nu sunt în măsură să sintetizeze repetat ciclooxigenază. Agregarea trombocitelor este inhibată chiar și după administrarea medicamentului în doze mici, efectul durează cîteva zile după administrarea unei doze unice. Se consideră că acidul acetilsalicilic are și alte mecanisme de inhibiție ale agregării plachetare, care extind spectrul de utilizare în diverse afecțiuni vasculare.
Comprimatele filmate gastrorezistente nu se dizolvă în stomac și, astfel, reduc riscul de iritație al mucoasei gastrice de către acidul acetilsalicilic. Dezintegrarea comprimatelor și eliberarea substanței active are loc numai în duoden.
Proprietăți farmacocinetice

Absorbție

Din comprimatele filmate gastrorezistente, acidul acetilsalicilic este absorbit în mod diferit decît din alte forme orale, solide, dozate. Absorbția începe după 3-6 ore de la administrarea orală. Concentrațiile plasmatice maxime sunt atinse după aproximativ 6

ore și sunt, în mediu, de 12,7 µg/ml pentru doza de 150 mg și 6,72 µg/ml pentru doza de 75 mg. Alimentele reduc absorbția, dar nu reduc biodisponibilitatea acidului acetilsalicilic. Acidul acetilsalicilic este absorbit din tractul gastrointestinal în proporție de 80-100%.
Distribuție

Acidul acetilsalicilic este distribuit rapid în majoritatea țesuturilor și fluidelor organismului. Volumul relativ de distribuție este de aproximativ 0,15 - 0,2 l/kg și crește odată cu creșterea concentrației plasmatice. Aproximativ 33% din doza administrată se leagă de proteinele plasmatice, în cazul în care concentrația plasmatică ajunge pînă la 120 µg/ml. Gradul de legare al substanței active este dependentă de concentrația albuminei: la persoanele sănătoase, aceasta se micșorează la reducerea concentrației albuminei.
În insuficiența renală, sarcină și la copii, legarea acidului acetilsalicilic de proteinele

plasmatice este redusă nu numai din cauza hipoalbuminemiei dar, de asemenea și ca urmare a acumulării factorilor endogeni care substituie acidul acetilsalicilic din situsurile de legare cu proteinele.
Metabolizare

Acidul acetilsalicilic este parțial metabolizat în timpul absorbției. Acest proces are loc prin intermediul esterazelor, în principal în ficat, plasmă, eritrocite și lichidul sinovial. Excreție

Timpul de înjumătățire prin eliminare al acidului acetilsalicilic este de aproximativ 2-3 ore. Spre deosebire de alți salicilați acidul acetilsalicilic nehidrolizat nu se acumulează în plasmă după administrarea dozelor multiple. Numai aproximativ 1% din doza administrată pe cale orală de acid acetilsalicilic este excretată în urină sub formă nehidrolizată, restul - sub formă de salicilați și metaboliții. La pacienții cu funcție renală normală, 80-100% din doza unică administrată se excretată în urină în decurs de 24-72 de ore.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Acest preparat este indicat pentru reducerea riscului de:

- deces la pacienții cu suspiciune de infarct miocardic acut;

- deces la pacienții cu infarct miocardic;

- atac ischemic tranzitor (AIT) și accident vascular cerebral la pacienții cu AIT;

- morbiditate și mortalitate în angina stabilă și instabilă. Pentru profilaxia:

- trombozei și emboliei după intervențiile chirurgicale vasculare (cateterizare percutană transluminală angioplastică (PTCA), endarterectomia arterei carotide, by-pass aorto-coronarian (CABG), by-pass arterio-venos);

- tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară după imobilizare prelungită

(dupa intervențiile chirurgicale);

- infarct miocardic la pacienții cu risc crescut de complicații cardiovasculare (diabet zaharat, hipertensiune arterială controlată) și cele cu un risc multi-factorial de boli cardiovasculare (hiperlipidemie, obezitate, fumat, vîrstă înaintată etc).
Pentru profilaxia secundară a accidentului vascular cerebral.
DOZE ȘI MOD DE ADMINISTRARE

Se administrează pe cale orală.
La pacienții adulți, de obicei se administrează cîte 1-2 comprimate a cîte 75 mg sau 1 comprimat a cîte 150 mg pe zi, în timpul sau după mese. Comprimatele trebuie înghițite întregi cu o cantitate mică de apă.
În cazul unui infarct miocardic recent sau la pacienții cu infarct miocardic suspectat

doza de atac, inițială este de 225-300 mg de acid acetilsalicilic, administrată o dată pe zi cu scopul de a realiza o inhibare rapidă a agregării plachetare. Doza de 300 mg pe

zi poate fi administrată o elasticitate scurtă de timp conform indicațiilor. Comprimatele pot fi mestecate pentru absorbție mai rapidă.
REACȚII ADVERSE

În continuare, frecvența reacțiilor adverse a fost determinată utilizînd următoarea clasificare: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 și <1/10), mai puțin frecvente (>1/1000 și <1/100), rare (>1/10000 și <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvență necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Tulburări hematologice și limfatice: foarte frecvente- sîngerare abundentă; rare - anemie; foarte rare - hipoprotrombinemie, trombocitopenie, neutroprenie, anemie aplastică, eozinofilie, agranulocitoză.
Tulburări ale sistemului imunitar: frecvente - edem Quinke; mai puțin frecvente"

reacții anafilactice .
Tulburări ale sistemului nervos: frecvente - insomnie, cefalee; mai puțin frecvente"

amețeli, somnolentă, tinitus; rare- ictus cerebral hemoragic.
Tulburări respiratorii, toracice și mediastinale: frecvente - bronhospasm.
Tulburări gastrointestinale: foarte frecvente - pirozis; frecvente- greață, vomă; mai puțin frecvente - dureri abdominale, ulcer stomacal și duodenal, creșterea transaminazelor hepatice; foarte rare- stomatită, esofagită, manifestări ale intoxicației la nivelul tractului digestiv inferior manifestat prin ulcerații, stricturi, colită, acutizarea iritației intestinale .
Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat: frecvente- urticarie, eritem, prurit.
CONTRAINDICAȚII

- Hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, alți salicilați sau la oricare dintre componentele preparatului.
- Astm cronic indus de administrarea salicilaților sau AINS în anamneză.
- Ulcer peptic acut.
- Diateză hemoragică.
- Insuficiență renală severă.
- Insuficiență hepatică severă.
- Insuficiență cardiacă severă.
- Administrarea concomitentă cu metotrexat în doze ≥15 mg/săptămînă.
SUPRADOZAJ

Supradozajul cu salicilați este posibil în cazul intoxicației cronice, rezultată în urma tratamentului de lungă durată (utilizarea mai mult de 100 mg/kg/zi o durată mai mare de 2 zile poate cauza efecte toxice) și, de asemenea, în cazul intoxicației acute, care prezintă pericol pentru viață (supradozaj), cauzele căreia pot fi, de exemplu, administrarea accidentală la copii sau supradozajul neașteptat. Intoxicația cronică moderată cauzată de salicilați (salicilism) apare, de obicei, numai după administrarea repetată a dozelor mari.
Simptomele intoxicației cu acid acetilsalicilic sunt: amețeli, greață, vărsături, tinitus, și dificultăți de respirație, tulburări de echilibru. De asemenea, alte simptome observate sunt: pierderea auzului, tulburările de vedere, cefaleea, transpirația abundentă, agitația motorie, somnolența și coma, convulsiile, hipertermia, confuzia. În cazul intoxicației severe, apare pericolul de dezechilibru acido-bazic și a metabolismul hidro- electrolitic (acidoza metabolică și deshidratarea). Intoxicația cronică cu salicilați poate fi ascunsă, deoarece semnele si simptomele sale sunt nespecifice. Simptomele toxicității moderate sau de gravitate medie sunt observate după administrarea acidului acetilsalicilic în doză de 150-300 mg/kg greutate corporală. Simptome severe de intoxicație apar după o doză de 300-500 mg/kg masă corporală. Doza potențial letală a acidului acetilsalicilic este mai mare de 500 mg/kg greutate corporală.
Sfîrșitul letal în rezultatul intoxicației cu acid acetilsalicilic a fost observat după administrarea la adulți a unei doze unice de la 10 pînă la 30 g. De asemenea, a fost descris un caz în care pacientul a supraviețuit după administrarea a 130 g acid acetilsalicilic.
Măsuri întreprinse în caz de supradozaj

Pacientul trebuie transportat la spital. Nu există antidot specific.
Tratament

- Provocarea vomei sau efectuarea lavajului gastric (cu scopul de reducere a absorbției medicamentului). Această strategie este eficientă în primele 3-4 ore după administrarea medicamentului, iar în cazul intoxicației cu doze foarte mari, chiar și după 10 ore.
- Administrarea cărbunelui activat sub forma unei suspensii apoase (în doză de 50-

100 g pentru adulți și 30-60 g pentru copii), pentru a reduce absorbția acidului acetilsalicilic.
- În cazul hipertermiei, temperatura corporală trebuie micșorată prin menținerea unui regim de temperatură scăzută și utilizarea compreselor reci.
- Este necesar să se monitorizeze cu atenție metabolismul hidro-electrolitic și corectarea rapidă a acestuia.
- Cu scopul de a accelera eliminarea renală a acidului acetilsalicilic, precum și pentru tratamentul acidozei, trebuie administrat bicarbonatul de sodiu intravenos. Este necesară menținerea pH-ului urinar la nivelul 7,0-7,5.
- În intoxicațiile foarte grave atunci cînd este posibilă corectarea echilibrului acido-

bazic, precum și în cazul insuficienței renale prezente, trebuie efectuată hemodializa sau dializa peritoneală. Dializa reduce efectiv concentrația acidului acetilsalicilic și facilitează normalizarea echilibrului acido-bazic și hidro-electrolitic.
- În cazul creșterii timpului de protrombină se administrează vitamina K.
- Nu se administrează medicamente care deprimă sistemul nervos central, cum ar fi barbituricele, avînd în vedere posibilitatea apariției acidozei respiratorii și comei.
- Pacienților cu tulburări respiratorii li se asigură aportul suficient de oxigen. Dacă

este necesar, se efectuează intubația traheei și asigurarea ventilației mecanice.
- În caz de șoc se întreprind măsuri caracteristice unor astfel de situații.
ATENȚIONĂRI ȘI PRECAUȚII SPECIALE DE UTILIZARE

Preparatul trebuie administrat cu precauție în următoarele cazuri:

- hipersensibilitate la medicamentele analgezice, antiinflamatoare, antireumatice, precum și alte substanțe;

- ulcere ale tractului gastrointestinal, inclusiv ulcer cronic și recurent sau hemoragie gastrointestinală în anamneză;

- administrarea concomitentă a anticoagulantelor;

- tulburări ale funcției renale și/sau hepatice.
În cazul administrării o durată lungă de timp a acidului acetilsalicilic, înainte de administrarea ibuprofenului, pacientul trebuie să consulte medicul.
Pacienții cu complicații alergice, inclusiv astm bronșic, rinită alergică, urticarie, prurit,

edemul și polipoza mucoasei nazale, precum și la asocierea cu infecții cronice ale tractului respirator, la pacienții cu hipersensibilitate la AINS pe fundalul tratamentului cu acid acetilsalicilic este posibilă dezvoltarea bronhospasmului sau crizelor de astm. În timpul intervențiilor chirurgicale (inclusiv stomatologice) administrarea medicamentelor care conțin acid acetilsalicilic poate crește probabilitatea de apariție/ intensificarea hemoragiei. La administrarea acidului acetilsalicilic în doze mici poate scădea excreția acidului uric. Acest lucru poate duce la apariția gutei la pacienții cu excreție redusă a acidului uric.
În timpul tratamentului cu acid acetilsalicilic nu trebuie consumat alcool etilic, luînd în considerare riscul mărit de apariție al leziunilor mucoasei tractului gastrointestinal. Conține colorant E110-poate provoca reacții alergice

Administrarea în sarcină și perioada de alăptare

Acest medicament poate fi administrat în timpul sarcinii numai atunci cînd alte medicamente sunt ineficiente.
Administrarea de salicilați în trimestrul I de sarcină a fost asociat cu un risc crescut de malformații congenitale (" gura de lup" , malformații cardiace). Cu toate acestea, la administrarea pe termen lung a medicamentului în doze terapeutice ce depășesc 150 mg/zi, riscul a fost scăzut - în baza rezultatelor unui studiu clinic nu a fost determinată o creștere a numărului de malformații congenital la administrarea acidului acetilsalicilic. Administrarea salicilaților în timpul trimestrului I și II de sarcină poate fi efetuată numai după evaluarea raportului risc/beneficiu. Conform estimărilor preliminare, utilizarea pe termen lung a medicamentului nu este recomandată în doze mai mari de 150 mg/zi. Administrarea salicilaților în trimestrul III de sarcină în doze mari (mai mult de 300 mg/zi) poate duce la prelungirea sarcinei și slăbirea contracțiilor în timpul nașterii, precum și la toxicitate cardiopulmonară la copii (închiderea prematură a canalului arterial (ductus arteriosus)).
Administrarea acidului acetilsalicilic în doze mari la scurt timp înainte de naștere poate

provoca hemoragie intracraniană, mai ales la copiii prematuri. Astfel, cu excepția cazurilor prevăzute de recomandările medicale speciale, cardiace sau obstetricale, sub o monitorizare deosebită, administrarea acidului acetilsalicilic în timpul ultimului trimestru de sarcină este contraindicată.
Acidul acetilsalicilic și metaboliții săi se elimină în cantități mici în laptele matern. Pînă în prezent, la administrarea pe termen scurt a salicilaților la mame, nu au fost stabilite efecte adverse la copiii care sunt alăptați; întreruperea alăptării, în general, nu este necesară. Cu toate acestea, la administrarea îndelungată a dozelor mari alăptarea trebuie întreruptă.
Administrarea la copii

Medicamentele care conțin acid acetilsalicilic nu trebui administrate la copiii cu infecții respiratorii virale acute, care sunt sau nu sunt însoțite de febră. În unele infectii virale, în special gripa A, B și varicelă, exista un risc de dezvoltare a sindromului Reye, care este o boala foarte rara, dar care poate pune viața în pericol și necesită intervenție medicală imediată. Riscul poate fi mărit dacă acidul acetilsalicilic este administrat concomitent, dar o relație cauză-efect în acest caz nu a fost demonstrată. Dacă cazurile menționate sunt însoțite de vărsături prelungite, aceasta poate fi un simptom al sindromului Reye. Avînd în vedere cele menționate anterior, copiii cu vîrsta sub 16 ani nu trebuie să administreze acest medicament fără să existe indicații speciale (boala Kawasaki).
Influența asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Preparatul Ask nu influențează asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje, însă se va avea în vedere posibilitatea dezvoltării reacțiilor adverse din partea sistemului nervos (amețeli, somnolență, etc. ).
INTERACȚIUNI CU ALTE MEDICAMENTI,ALTE TIPURI DE INTERACȚIUNI

Este contraindicată administrarea acidului acetilsalicilic concomitent cu metotrexat în doze de 15 mg/săptămînă sau mai mult, din cauza creșterii toxicității hematologice a metotrexatului (clearance-ul renal scăzut al metotrexatului cauzat de medicamentele antiinflamatorii, și înlocuirea metotrexatului de către salicilați în legăturile cu proteinele plasmatice).
Combinații care trebuie utilizate cu precauție

- administrarea cu metotrexat în doze mai mici de 15 mg/săptămînă, cresc toxicitatea hematologică a metotrexatului (clearance-ul renal scăzut al metotrexatului cauzat de medicamentele antiinflamatorii, și înlocuirea metotrexatului de către salicilați în legăturile cu proteinele plasmatice);

- administrarea concomitentă a ibuprofenului previne suprimarea ireversibilă a

trombocitelor de către acidul acetilsalicilic. Tratamentul cu ibuprofen la pacienții cu risc de boli cardiovasculare, poate reduce efectul cardioprotector al acidului acetilsalicilic;

- la administrarea concomitentă cu anticoagulantele, crește riscul de dezvoltarea al hemoragiilor. Administrarea concomitentă a unor doze mari de salicilați cu AINS cresc riscul de ulcere și hemoragii gastrointestinale (datorită efectului de excludere reciprocă);

- administrarea concomitentă cu medicamentele uricozurice, cum ar fi benzobromaron, probenecid, reduc efectul de excreție al acidului uric (datorită competiției pentru excreția de acid uric de către tubulii renali);

- la administrarea concomitentă cu digoxina, concentrația plasmatică a acesteia crește datorită excreției renale scăzute;

- la administrarea unor doze mari de acid acetilsalicilic și antidiabetice orale din grupa sulfonilureei sau insulinei efectul hipoglicemiant al acestora crește din cauza efectului hipoglicemiant al acidului acetilsalicilic și substituția sulfonilureei legate de proteinele plasmatice;

- diureticele în combinație cu acidul acetilsalicilic în doze mari, reduc filtrarea

glomerulară prin reducerea sintezei de prostaglandine în rinichi;

- corticosteroizii sistemici (cu excepția hidrocortizonului) administrate pentru terapia de substituție în boala Addison, reduc nivelul de salicilați în sînge și cresc riscul de supradozaj după finisarea tratamentului. La administrarea concomitentă cu glucocorticoizii sistemici crește riscul de hemoragie gastrointestinală;

- inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei măresc riscul de hemoragie la nivelul

tractului gastrointestinal superior, datorită efectului sinergic;

- substanțele din grupa enzimelor de conversie a angiotenzinei în combinație cu dozele mari de acid acetilsalicilic determină o scădere a filtrării glomerulare datorită inhibării prostaglandinelor vasodilatatoare și reducerea efectului antihipertensiv;

- la administrarea concomitentă, acidul acetilsalicilic substituie acidul valproic din

legăturile cu proteinele plasmatice cu creșterea toxicității acestuia.
Alcoolul etilic crește riscul de lezare al mucoasei tractului gastrointestinal și prelungește timpul de sîngerare datorită acțiunii sinergice a acidului acetilsalicilic și alcoolului.
PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate gastrorezistente 75 mg sau 150 mg. Cîte 10 comprimate în blister. Cîte

3, 5 sau 6 blistere împreună cu instrucțiunea pentru administrare plasate în cutie de carton.
PăSTRARE

A se păstra la loc uscat, ferit de lumină la temperatura sub 25°Ð¡. A nu se lăsa la îndemîna și vederea copiilor!

STATUTUL LEGAL

Fără prescripție medicală.
NUMELE ȘI ADRESA PRODUCăTORUL

SRL"Lekpharm" , Republica Belarus,

str. Minskaya 2a, or. Logoysk, 223110.

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Цена товара в пунктах: 826
Код товара: 57886
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 24
Код товара: 45641
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 654
Код товара: 61909
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 7
Код товара: 42956
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 351
Код товара: 59618
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 154
Код товара: 46171
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 200
Код товара: 61788
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 92
Код товара: 13223
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 920
Код товара: 62192
Топ сезона
Искать в аптеках
Код товара: 63665
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 69
Код товара: 39022
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 292
Код товара: 64072
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 263
Код товара: 63763
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 268
Код товара: 61831
Акция
Цена товара в пунктах: 631
Код товара: 61690
Акция
Цена товара в пунктах: 620
Код товара: 61710
Акция
Цена товара в пунктах: 289
Код товара: 61849
Рекомендуем
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 135
Код товара: 61896
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 769
Код товара: 63918
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 36
Код товара: 61749
Акция
Цена товара в пунктах: 524
Код товара: 61716
Цена товара в пунктах: 437
Код товара: 40605
Акция
Цена товара в пунктах: 460
Код товара: 61838
Акция
Цена товара в пунктах: 334
Код товара: 61692
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.