Ceai Cătină albă fructe 50 g
Ceai Cătină-alba fructe vrac are efecte benefice asupra sistemului digestiv, contribuind la menținerea sănătății ficatului, intestinelor și stomacului. De asemenea, este un bun ajutor în susținerea mecanismelor de protejare ale organismului.
Proprietati
Antiseptic, Detoxifiant, Diuretic, Vermifugă, Vitaminizant
Recomandari
Digestie, Reducerea glicemiei, Reglarea colesterolului, Reglarea tranzitului intestinal, Sistem Digestiv, Suport Cardiovascular
Rol adaptogen și de menținere a sănătății sistemelor digestiv, imunitar și cardiovascular
Caracteristici generale Ceai Cătină albă fructe (vrac):
Ceai Cătină albă fructe vrac este recunoscut pentru proprietățile sale vitaminizante și fortifiante. Acesta are efecte benefice asupra sistemului digestiv, contribuind la menținerea sănătății ficatului, intestinelor și stomacului. De asemenea, fructele de Cătină sunt un bun ajutor în susținerea mecanismelor de protejare ale organismului.
Asigurarea bunei funcționări a sistemului digestiv și modularea răspunsului imun sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal și a răspunsului imun.
Acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp și, cel mai adesea, afectează digestia, absorbția nutrienților și mucoasa gastrică și intestinală. Astfel, digestia, în special pe fondul unor dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale (intoleranțe), dar și a unor dereglări de natură hepatobiliară („bilă leneșă”, „ficat gras”) sau pancreatică (producție insuficientă de enzime), poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidentă odată cu apariția balonării, meteorismului, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a stărilor de greață, inapetență sau a poftelor alimentare exagerate. Nevoia menajării sistemului nostru digestiv, în care funcțiile hepatobiliare și pancreatice au un rol major, devine și mai evidentă în perioadele stresante când nu putem avea mese regulate, de sărbători, când consumăm alimente grele și după episoadele de post, când facem trecerea de la o alimentație restrictivă la una mai permisivă. În plus, ficatul și colecistul au nevoie de protecție și susținere pentru a se regenera și după abuzul de alcool, lipsa de somn, fumat, intoxicarea cu anumite substanțe, în perioadele de convalescență sau dacă urmăm anumite tratamente medicamentoase care suprasolicită funcția de detoxifiere a acestor organe.
Cel mai adesea, stresului cronic și problemelor digestive li se alătură și cele ale sistemului imunitar, absorbția deficitară a substanțelor nutritive din alimente ducând la slăbirea mecanismelor de protecție ale organismului.
Astfel, rezistența față de diverși agenți patogeni poate fi mai scăzută, pot apărea intoleranțe alimentare sau alergii, iar ritmul de refacere a organismului poate fi mult încetinit. În plus, mai ales în perioadele stresante, rata de consum și eliminare din organism a compușilor utili precum vitaminele și mineralele este mult accelerată.
Curele cu ceaiuri și suplimente pe bază de plante cu efect vitaminizant, tonic general, antiinflamator, hepatoprotector, stomahic, imunomodulator, adaptogen, cardioprotector, vermifug, bactericid și fungicid precum Cătina-albă, pot fi o soluție naturală și eficientă de a proteja sănătatea sistemelor digestiv și cardiovascular, și de a susține funcția imună.
Mai mult, datorită prezenței compușilor cu acțiune antiseptică în infuzia de Cătină-albă, aceasta este foarte indicată și în distrugerea microorganismelor patogene de la nivelul gastrointestinal.
Ingrediente Ceai Cătină albă fructe (vrac):
Fructe de Cătină albă (Hippophae rhamnoides).
Detalii Ceai Cătină albă fructe (vrac):
Plantele medicinale folosite ca materie primă pentru ceaiurile Hypericum sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau viruși patogeni.
Pentru realizarea Ceaiului de Cătină albă, au fost folosite plante nemodificate genetic, obținute preponderent din flora spontană a țării noastre.
Fructele de Cătină albă au fost recoltate manual, în perioada în care acestea au atins greutatea maximă (de la jumătatea lunii august și până la jumătatea lui octombrie), pe timp frumos, apoi uscate la temperaturi menajante, păstrându-și, așadar, proprietățile benefice. Nu au fost folosite tratamente chimice sau iradiante.
Ceaiul din fructe de Cătină-albă este un excelent tonic general și digestiv. Acesta este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamine și minerale. În plus, compușii activi (de ex.: acizi organici – malic, chinic, maleic, ascorbic; acizi grași – linoleic, palmitoleic, palmitic, pantotenic, erucic, heptadecanoic, oleic, succinic; aminoacizi, α- și β-caroten, licopen, criptoxantină, zeaxantină, taraxantină, kantofilă, taninuri, polifenoli, flavonoide, fitosteroli – β-sisterol, pectine, fructoză, glucoză, vitamine – A, C, E, D3, complex B, K, minerale și oligoelemente – K, Mn, Cu, P, Ca, Mg, Fe, Na ș.a.) din fructele de Cătină-albă contribuie și la: reglarea tranzitului intestinal, calmarea spasmelor abdominale, calmarea inflamațiilor gastrointestinale, protejarea ficatului, stimularea producției normale de lapte la femeile care alăptează, întărirea sistemului imunitar, atenuarea reacțiilor alergice, normalizarea glicemiei, trigliceridelor și a colesterolului, combaterea paraziților intestinali, menținerea sănătății cardiovasculare, combaterea erorilor de diviziune celulară, protejarea împotriva infecțiilor bacteriene și fungice, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile ceaiului din fructe de Cătină-albă se numără acțiunea: antispastică, antiinflamatoare, antioxidantă, antialergică, eupeptică, anticolitică, antidiareică, vitaminizantă, mineralizantă, adaptogenă, antiscorbutică, digestivă, ușor hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, tonică generală, galactogogă, bacteriostatică, antifungică, vermifugă, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, depurativă și diuretică. Extern se poate folosi pentru: îngrijirea pielii și a tenului datorită proprietăților: antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, astringente, cicatrizante, vulnerare, detoxifiante și anti-îmbătrânire.
Prezentarea compușilor activi din Ceaiul Cătină albă fructe (vrac):
Cătina-albă (Hippophae rhamnoides), cunoscută și drept Cătină-albă de râu, Cătină de râu, Cătină-ghimpoasă, Dracilă sau Cătină-albastră este un arbust tufos, microfanerofit, rustic, ce face parte din familia Elaeagnaceae (care conține cca 60 de specii și 3 genuri caracterizate prin rezistență la soluri aride, nisipoase, alcaline sau saline și un caracter potențial invaziv).
Specia se caracterizează printr-un sistem radicular superficial, foarte întins, ce prezintă nodozități azotoase ce permit captarea și introducerea în sol a azotului din atmosferă. Tulpina este ramificată, cu scoarța brun-închisă și înălțimi medii de 2-4 m. Lujerii anuali sun solzoși, de culoare gri-cenușie, iar ramurile laterale prezintă spini numeroși.
Frunzele sunt verzi-argintii, lanceolate, cu pețiol scurt și alternante. Această specie este dioică ceea ce înseamnă că unii arbuști au doar flori de sex masculin, în timp ce alții doar de sex feminin. De aceea, pentru obținerea fructelor, este necesară plantarea celor două tipuri de arbuști unul în apropierea celuilalt. Florile unisexuat-dioice au culoare galben-ruginie, cele de sex feminin fiind grupate în raceme, iar cele de sex masculin în inflorescențe globuloase; perioada de înflorire este martie-aprilie. Fructele sunt drupe false, ovoide, portocalii, cărnoase, de dimensiuni mici (6-8 mm), cu un gust astringent, gras și acrișor.
Cătina albă este originară din regiunile reci și temperate ale Asiei și Europei, având, cel mai probabil, centrul genetic în Asia centrală. Cu un areal ce cuprinde țările din regiunea baltică, Germania, Suedia, Polonia, Marea Britanie, Olanda, nordul Chinei, Mongolia, India, Nepal, Bhutan, Pakistan sau Afghanistan, această specie este prezentă pe un teritoriu de cca 3 milioane de hectare în întreaga lume, fiind recent introdusă și în Canada, SUA, Chile, Coreea de Sud și Japonia. Pe teritoriul țării noastre, Cătina crește spontan în pâlcuri sau tufărișuri de pe solurile nisipoase, pietroase, de-a lungul râurilor (Olt, Argeș, Dâmbovița), izlazurilor, pe solurile saline din regiunea litorală (Sfântul Gheorghe), în Delta Dunării, Letea sau în zonele deluroase și muntoase din regiunea Subcarpaților Munteniei, Moldovei și de Curbură.
Fiind o specie cunoscută din Antichitate, de către greci și romani, denumirea științifică a genului din care face parte Cătina este derivată din grecescul „hipos”, însemnând cal și „phao”, adică omor.
Strămoșii noștri daci utilizau fructele pentru vindecarea scorbutului, fortifierea organismului și ameliorarea problemelor de ficat, stomac sau piele.
Deosebit de îndrăgită și de valoroasă, Cătina-albă are o gamă largă de întrebuințări, de la alimentație, până la industria cosmeticelor, medicină tradițională, furajare și chiar și în fixarea și restaurarea solurilor degradate. În prezent, cel mai mare cultivator de Cătină-albă este China, care folosește această specie atât în scopuri economice, cât și ecologice, de remediere a terenurilor afectate.
Datorită utilității sale deosebite și a rezistenței sporite, Cătina-albă este considerată una dintre cele mai valoroase specii de arbuști fructiferi atât din flora spontană, cât și din cea cultivată. Importanța sa nutrițională este de necontestat, fructele de Cătină-albă fiind considerate un adevărat complex vitaminic și mineral natural. O caracteristică aparte a acestor fructe este conținutul de acizi grași (inclusiv cei esențiali), atât în sâmburi, cât și în pulpă. Din ambele se extrage prețiosul ulei de Cătină, cele două surse oferind proprietăți ușor diferite uleiului rezultat. Astfel, uleiul obținut din semințe are o culoare gălbui-portocalie, mai deschisă decât cel obținut din pulpă, principalii acizi grași conținuți fiind cel linoleic și cel α-linolenic (ALA). În ceea ce privește uleiul obținut din pulpă, acesta este mai bogat în acizii palmitic și palmitoleic. Ambele tipuri de uleiuri au proprietăți sanogene și cosmetice importante, dar perisabilitate crescută.
Pe lângă ulei, fructele de Cătină-albă sunt utilizate pentru obținerea multor preparate fitoterapice și alimentare precum: infuzia, decoctul, tincturile și maceratele (în miere, glicerol, apă, alcool), sucul, siropul, nectarul, băuturile alcoolice (cidru, vin din fructe, lichior) și diverse deserturi (dulceață, marmeladă, gem, fructe uscate).
Gustul astringent și acrișor al Cătinei este deseori redus prin procese precum înghețarea, fermentarea sau îndulcirea fructelor cu miere, zahăr sau sucuri de fructe.
De asemenea, acestea sunt valorificate și în industria cosmetică normală și terapeutică pentru prepararea diverselor creme (nutritive, antiîmbătrânire, emoliente), uleiuri de corp (inclusiv de plajă, uleiul de Cătină oferind o protecție solară echivalentă cu SPF 10), unguente (cicatrizante, vulnerare, contra eczemelor și arsurilor), picături oftalmice, produse pentru îngrijirea feței, a părului, a zonei genitale și lista poate continua.
În general, produsele pe bază de Cătină-albă ajută la întărirea imunității naturale a organismului prin bogăția de compuși activi (de ex., fitosteroli, acizi grași esențiali, acidul chinic, L-chebrachitol, vitaminele C și D3, minerale). Acestea vin în ajutorul organismului în procesele de distrugere a agenților patogeni (fungi, bacterii, virusuri) și în cele de stimulare a formării de anticorpi. De asemenea, compușii cu proprietăți antioxidante din aceste fructe (de ex., vitamina C, E, carotenoizii, flavonoidele și acizii fenolici) ajută la combaterea formării radicalilor liberi, cauza stresului oxidativ.
Datorită conținutului în fibre și compuși cu acțiune astringentă (acid chinic, taninuri), antiinflamatoare (ALA, vitaminele C, E și D3), antiseptică, vermifugă și antispastică, fructele de Cătină-albă sunt ideale pentru reglarea tranzitului intestinal prea lent sau prea accelerat.
Acestea ajută la calmarea intestinelor și a stomacului, susținând și funcția hepatică (acizi organici, Mg, steroli). Mai mult, conținutul în fitosteroli (340-520 mg/kg) precum β-sitosterolul (57-83%), acizi grași esențiali ω-3 cu lanț scurt (ALA), licopen, minerale (Mg, K) și vitamina E contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare, prin fluidizarea sângelui, reducerea ușoară a glicemiei și trigliceridelor, limitarea proceselor inflamatorii, protejarea față de radicalii liberi și reglarea fracțiilor colesterolului (LDL, HDL). Nu în ultimul rând, mineralele (Mg, K, Ca) și vitaminele C, K, D3 contribuie și la menținerea sănătății sistemului osos, oferind alături de alți compuși activi și proprietăți diuretice și detoxifiante acestor fructe-minune, în special când sunt consumate sub formă de infuzie, sirop sau suc.
Derivatele din fructe de Cătină-albă fiind binevenite și în curele de slăbire, energizând și contribuind cu o parte din necesarul zilnic de vitamine și minerale ce pot fi greu de obținut atunci când suntem la dietă.
În concluzie, fructele de Cătină-albă conțin în mod natural: fibre, bioflavonoide, betacaroten, zeaxantină, licopen, taraxantină, criptoxantină, polifenoli, fitosteroli, aminoacizi, acizi grași (inclusiv cei esențiali), taninuri, fructoză, glucoză, zaharuri alcool, acizi organici, vitamine (A, C, D, complexul B, E, P, K), minerale și oligoelemente (K, Mn, Cu, P, Ca, Mg, Fe, Na) care le transformă în adevărate super-fructe. Ca referință, acestea sunt mai bogate în vitamina C decât citricele (Portocale, Lămâi) și chiar și decât Măceșele, având 400-700 mg la 100 g, în funcție de soi și condițiile de mediu. În sucul de Cătină, conținutul în acid malic este de 0,8-3,2 g/100g, iar cel de acid chinic de 1,2-2,1 g/100g. În ceea ce privește mineralele, Potasiul este cel mai prevalent, fructele conținând 300-380 mg/100g, apoi urmează Manganul cu 0,28-0,32 mg/100g și Cuprul cu 0,1mg/100g. Nu în ultimul rând, Cătina-albă este și una dintre puținele surse vegetale de vitamina B12, având concentrații mai mari decât multe alte fructe.
Mod de utilizare Ceai Cătină albă fructe (vrac):
Intern: sub formă de infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la 200 ml de apă fierbinte. Se lasă acoperit la infuzat timp de câteva minute, apoi se strecoară și se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi. Sunt recomandate minimum două cure de câte 1 lună pe an. În cazul curelor de lungă durată, se recomandă pauze de câte 2 săptămâni la fiecare 3 luni.
Extern: sub formă de infuzie sau decoct pentru comprese, cataplasme, spălături locale, gargară, îngrijirea tenului, a pielii, zonei genitale și a ochilor.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu:
Siropul Vitaminizant cu Cătină albă și Cătină (capsule) de la Hypericum!
Se poate asocia cu succes și cu: Spirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule), Sucul de Portocale și Cătină-albă, Siropul de Cătină albă (fără zahăr cu Stevia), Sirop Elixirul vieții RO, Uleiul de Cătină albă, Siropul Imunotonic (pentru copii) sau Sirop Imunotonic (adulți), Multivitamin+Ginseng/Luteină (capsule), Vitacan (capsule sau pulbere), Ca, Mg, Zn, vitamina D3 (capsule), Ceaiul și Tinctura Anticolitică, Hyper-Gas (capsule, sirop), Ceaiul și Tinctura gastrică, Hyper-Apetit (capsule), Bitterul Taina Maramureșului (extract hidroalcoolic), Bitterul Cardiotonic (capsule, hidroalcoolic sau hidroglicerinic), Hipocolesterolemiant (capsule, ceai), CardioBor (capsule), Coenzima Q10 (capsule), Hyper-Bil (capsule), Hyper-Helm (capsule), Infostim și Infostim junior (capsule), Aloe vera (gel sau capsule), Hyper Oftalmic Forte (capsule), Imunobor D3 1000 UI (capsule), Vitacan Răceală și Gripă (capsule), Hyper-Grip (capsule), Siropul contra tusei (cu sau fără zahăr), Ceaiul și capsulele de Echinacea, Ceaiul, Tinctura, capsulele Antialcool, Ceaiul și Tinctura Antigripală sau cu Oțetul Antigripal sau cel pentru Slăbire.
Extern se poate combina cu: Uleiul de Cătină-albă, Crema de mâini Piele uscată crăpată și sensibilă (Aloe și Cătină), Crema cu Gălbenele și Cătină, gama Hyper SUN, Crema Antiaging (cu sau fără factor de protecție SPF 30), Crema de mâini Antiaging (cu Acid Hialuronic și Coenzima Q10), Balsamul Taina Plantelor, Crema regenerantă coate și călcâie uscate, crăpate, Crema cicatrizantă și Sarea de baie Hyper Antistres de la Hypericum.
Formă de prezentare:
Cutie de carton cu fructe uscate.
Greutate netă:
℮ 50 g
Contraindicații:
Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauții:
-Persoanele care urmează tratamente medicamentoase (diuretice, anticoncepționale, anxiolitice, antidepresive, anticonvulsive, anticoagulante ș.a.) sau cele care se află sub supraveghere medicală (în special pentru boli grave de natură hepatică sau renală) sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei;
-A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic;
-A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici;
-Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Brand
Antiadipos, HYPERICUM
Producator
HYPERICUM IMPEX
Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.