Se știe că minimum 60% din masa creieruluiuman este formată din grăsimi.

Unele dintre acestea nu doar că ne sunt de folos, dar sunt vitale pentru sănătatea mintală. Pentru că țin la distanță boli care au început să facă ravagii:  depresia, Alzheimer, oboseala cronică, schizofrenia, etc.

Mai mult de atât, ne ajută să devenim mai inteligenți, mai flexibili în  gândire și cu o minte mai organizată, inclusiv la vârsta adultă, dar mai ales în copilărie.

Cercetările asupra inteligenței arată că felul nostru de a fi și succesul în această lume, depinde de inteligența mintală, emoțională și fizică, pe care o manifestăm fiecare dintre noi. De exemplu, dacă oscilăm între depresie și hiperactivitate, avem un dezechilibru emoțional. Dacă avem copii neîndemânatici care au probleme cu scrisul de mână, cititul, luarea de notițe, etc. Avem de-a face cu o tulburare de coordonareo dispraxie – fapt care ar trebui să ne alerteze.

Ștefan Manea, cercetător, studiază de o viață rolul grăsimilor de tip omega 3 și 6. El nu încetează să accentueze rolul lor formator în inteligența copilului și a adultului: ’’pot să afirm fără pic de exagerare că toate timpurile de inteligență – emoțională, mintală, fizică – sunt influențate de consumul de acizi grași. Ați văzut că animalele în covârșitoarea lor majoritate nu pot duce la capăt sarcini care necesită inteligență mintală?  Acest lucru este cauzat de lipsa  grăsimi esențiale din alimentația lor. În mod similar, copiii care prezintă deficiențe de acest tip au probleme de învățare.  Tocmai de aceea femeia care devine mamă nu poate rata șansa pruncului ei de a fi sănătos și inteligent, alimentându-l cu lapte matern. Laptele matern are niveluri ridicate de acizigrași’’.

Unde găsim grăsimile Omega 3 și 6?

Adresez întrebarea doctor chimist Anca Daniela Raiciu, cercetător HOFIGAL.

’’Copiii nu se nasc deștepți sau proști – răspunde aceasta. Copiii se nasc cu deficiențe provocate de alimentația mamei. Dacă dieta gravidei este deficitară în acizii grași esențiali omega 3 și 6 ar putea exista probleme ale inteligenței native a copiilor. De fapt, în ziua de azi, hrana tuturor este deficitară în acești acizi grasi. Oricare dintre noi consumând doar a șasea parte din ceea ce consuma un om care trăia în 1850! Acest declin n-a rămas fără urmări, cu atât mai mult cu cât astăzi procesăm alimentele mai mult ca oricând!

Pentru a suplini necesarul de acizi grași avem nevoie să introducem în dietă substanțe sau alimente bogate în acizi grași precum:

  • Uleiul de cânepă, in, dovleac, nuci– pentru extraordinarul aport de omega 3;
  • Uleiul de șofrănel, floarea-soarelui, susan, cânepă, dovleac– bogat în omega 6;
  • Somon, macrou, hering, anșoa, alge, ouă– pentru acidul gama-linolenic GLA;
  • Carne, produse lactate, calamar– pentru acidul arahidonic.

Mai vreau să adaug că dacă până la revoluția industrială se menținea un raport care este socotit ideal pentru organismul omenesc de 1 la 1 între omega 3 și 6.  Astăzi găsim prea multe dezechilibre în raportul omega 3-6, care trebuie neapărat corectat.’’


Există vreo substanță miraculoasă care poate suplini perfect lipsa acizilor grași din dietă?

’’Există – spune dr. chimist Daniela Raiciu – și mă refer la uleiul de cânepă, care are un aport excepțional de acizi grași,  aflați în perfect echilibru chimic.

Acțiunea vindecătoare a uleiului de cânepă a fost dovedită științific  într-o serie de boli și dezechilibre precum: afecțiuni cardiovasculare, dezechilibrele hormonale, sistem nervos, afecțiuni ale pielii și mucoaselor, artrită reumatoidă, osteoporoză, diabet zaharat sistem imunitar.’’