Da, sunt multe mituri și secrete pe care cercetatorii și oamenii de stiinta au început să ni le dezvaluie in ultimii 10 ani despre puterea miraculoasă a naturii.

De ce spun în ultimii 10 ani?!? Pentru că de la descoperirea Penicilinei, omenirea a ridicat în slăvi numai industria farmaceutica uitând în mare parte de natură.

Revenind la “secretul” ascuns din natură, unul dintre ele o reprezinta beta-glucanii.

Ce sunt ei, de unde îi luăm, sunt sau nu sunt buni?

“β-Glucanii (beta-glucani) cuprind un grup de polizaharide β-D-glucoză care apar în mod natural în pereții celulari ai cerealelor, bacteriilor și ciupercilor, cu proprietăți fizico-chimice diferite de sursa”- zice Wikipedia

Beta-glucanii joacă un rol ajutător pentru sistemul imunitar fiind dovediți ca imuno-modulatori.

Rolul lor constă în activarea celulelor imunitare numite macrofage care creeaza rândul unu în apararea în lupta pentru sănătatea organismului. Macrofagele prind şi inghit tot ce este străin corpului (bacterii, virusuri), atenţionează și mobilizează tot sistemul imunitar, recunoaște și distruge celulele mutante.

Suplimentarea dietei zilnice cu beta-glucani produce un efect magic asupra sistemului nostru imunitar, ducând la creșterea producției de celule albe in maduvă- atât macrofage, cât și neutrofile, determinându-le să “lucreze” la cel mai înalt nivel.

Dacă  se permite asocierea, este fix ca antrenamentul pentru soldați.

Ai armată: sistem imun, ai soldați – celule albe, ai muniție- beta- glucani. Fix așa.

Cercetările despre beta-glucani au început în jurul anilor ’50 dar cu dovezi și rezultate clare cercetatorii se pot lăuda cu adevarat în ultimii 20 de ani.

Rolul lor în sistemul imunitar ca anti-inflamatori și funcție anti-bacteriană a fost publicat îndelung, atât pentru oameni cât și pentru animale.

Alte numeroase studii au arătat și alte beneficii pentru sănătate ale beta-glucanilor, inclusiv funcție hepatoprotectoare, vindecarea ranilor, pierderea în greutate, antidiabetice și funcții de scădere a colesterolului “rău” LDL.

Beneficiile beta-glucanului

1) Beta-glucanul și colesterolul

Beta-glucanul găsit in ovăz ar putea ajuta la menținerea nivelului de colesterol, potrivit unui raport din 2011, publicat în Nutririon Review(Revista de Nutriție). Privind la studiile efectuate în cei 13 ani anteriori, autorii raportului au determinat faptul ca beta-glucanul provenit din ovaz ar putea reduce în mod semnificativ nivelurile de colesterol LDL(rau). In medie, noteaza autorii, consumul zilnic de ovaz este asociat cu reduceri intre 5 si 7 procente ale nivelurilor de colesterol rău și respectiv total.

2) Beta-glucanul și diabetul

Beta-glucanul ar putea ajuta la ținerea sub control a diabetului, sugereaza o trecere in revista a cercetării în domeniu făcuta în 2008 în Vascular Health and Risk Management(Sănătatea vasculară și managementul riscurilor). Analizând cercetarile anterioare asupra beta-glucanului și diabetului, autorii studiului au găsit că îngerarea de beta-glucan ar putea proteja împotriva complicațiilor legate de diabet prin controlarea nivelului de zahăr din sânge, micșorarea colesterolului și mentinerea sub control a presiunii sanguine.

3)  Beta-glucanul și imunitatea

Unele cercetări preliminare sugerează că beta-glucanul ar putea întări sistemul imunitar și respinge virusurile, inclusiv Covid 19.

Într-un studiu din 2004 din Medicină și Știinta în Sport și Exerciții Fizice, de exemplu, testele asupra cobailor au dezvăluit că beta-glucanul ar putea înlătura efectele negative ale stresului indus de exercițiile fizice și ar putea spori apărarea sistemului imunitar împotriva infecțiilor tractului respirator superior.