Anghinarea este o planta care este intrebuintata atat in scop medicinal, cat si ca ingredient, in numeroase retete de salate.

Frunzele, tulpinile si radacinile de anghinare (Cynara scolymus) sunt folosite pentru a se obtine extracte, care contin o concentratie mare din anumite substante chimice care se gasesc in planta. Aceste extracte sunt folosite ca medicamente, in tratarea diverselor afectiuni.

Anghinarea este folosita pentru a stimula secretia de bila din ficat si se crede ca acest lucru ajuta la reducerea simptomelor de arsuri la stomac si a celor care insotesc neplacerile cauzate de consumul excesiv de alcool (mahmureala). De asemenea, remediile din anghinare sunt folosite pentru a trata colesterolul marit, sindromul de colon iritabil, problemele renale, anemia, retentia de apa (edem), artrita, infectiile vezicii urinare si problemele de la nivelul ficatului.De la planta se recolteaza in scop medicinal frunzele, iar la recomandarea unui medic fitoterapeut, remediile pot fi folosite pentru a trata numeroase afectiuni, mai ales ca frunzele de anghinare contin acizi fenolici benefici, flavonoide, fitosteroli, zaharuri, enzime, ulei esential etc.

Are proprietati care protejeaza ficatul

Specialistii spun ca frunzele de anghinare au proprietati hepatoprotectoare si totodata acestea stimuleaza functia hepatica. In plus, au si o actiune care determina cresterea debitului de bila pe care o secreta organismul. Printre numeroasele beneficii, specialistii mentioneaza si o actiune diuretica a plantei, cat si una care ajuta la scaderea colesterolului si la scaderea lipidelor.

Ce afectiuni poti trata cu anghinare

Este recomandata in caz de nefrite, angina pectorala, hepatite cronice, ateroscleroza, ciroze hepatice, cat si in infectiile de natura intestinala. La recomandarea medicului, remediile pe baza de anghinare pot fi folosite in tratarea disfunctiilor hepatobiliare, in insuficienta biliara, in inflamatii ale cailor biliare, in caz de pre-ciroza, act si in anumite tipuri de hepatite (cronice si subacute). Suplimentele EuRho® Vital® Artischocken ce contin 1200mg  anghinare sunt bune diuretice si buni aliati in cazul persoanelor cu hipercolesterolomie.

Cum se utilizeaza

Anghinarea poate fi utilizata atat ca aliment in gastronomie, cat si ca principiu activ in unele suplimente cum ar fi EuRho® Vital® Artischocken- cu rol in sustinerea functiei hepatice, mentinerea nivelului de colesterol si a trigliceridelor, precum si a concentratiei de glucoza din sange.

Contraindicatii

Specialistii spun ca anghinarea nu este recomandata in obstructia biliara si in cazurile grave de insuficienta hepatocelulara. Nu se recomanda folosirea preparatelor din anghinare pentru a trata litiaza biliara. Nu e indicata femeilor care alapteaza.