L-Arginina face parte din clasa aminoacizilor și este o substanță pe care organismul o produce în mod natural. Cantitatea în care este produsă poate varia în funcție de anumite aspecte (vârstă, de pildă), însă în condiții normale, corpul nostru secretă atât cât are nevoie. În plus, necesarul zilnic este completat și prin dietă, mai exact prin consumul unor alimente precum: carne roșie, carne de pui, pește, alge, fructe de mare, produse lactate, alune, semințe de dovleac, soia, năut sau linte.


L-Arginina este aminoacidul implicat în procesul de sinteză al proteinelor în organism. La rândul lor, proteinele contribuie la creșterea masei musculare, L-Arginina devenind astfel un nutrient-cheie pentru sportivi și cei care merg la sală. Totodată, aceasta este necesară inclusiv pentru sinteza unor substanțe precum uree, poliamine sau glutamat.

Nu doar persoanele care depun efort fizic susținut au nevoie de acest aminoacid; întrucât este esențial pentru eliberarea hormonului de creștere acesta joacă un rol important și în dezvoltarea copiilor.

De asemenea, în organism L-Arginina este transformată în oxid nitric, un tip de gaz cu rol vasodilatator ce contribuie la îmbunătățirea circulației prin dilatarea vaselor de sânge.

Există studii clinice care arată o legătură între rolurile L-Argininei în organism și alte beneficii pentru sănătate. Deși unele dintre acestea au nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a fi recunoscute oficial, iată doar câteva dintre beneficiile cercetate și demonstrate ale acestui aminoacid:

Beneficii pentru inimă și sistemul cardiovascular

Aceste efecte pozitive ale argininei au legătură cu oxidul nitric, un neurotransmițător important care contribuie la relaxarea vaselor de sânge și îmbunătățirea circulației. Mai multe studii arată beneficiile argininei la nivelul fluxului de sânge din artere, contribuind, astfel, la îmbunătățirea simptomelor persoanelor care se confruntă cu angină, artere înfundate sau afecțiuni arteriale coronariene, cel puțin pe termen scurt și mediu. De asemenea, suplimentele cu arginină au ajutat în unele cazuri la stabilizarea tensiunii arteriale.

De asemenea, în combinație cu alte suplimente L-Arginina poate ameliora simptomele disfuncției erectile prin îmbunătățirea erecției.

Îmbunătățește performanțele sportive. L-Arginina contribuie la producția creatinei, substanță care sprijină organismul în depunerea efortului fizic intens pe o perioadă scurtă de timp. De asemenea, L-Arginina favorizează transmiterea oxigenului către mușchi, sporind astfel performanțele sportive.

Susține sistemul imunitar întrucât este necesară pentru înmulțirea celulelor de tip B și T, limfocite responsabile pentru producția de anticorpi și consolidarea rezistenței organismului.

Grăbește procesul de vindecare al rănilor prin îmbunătățirea depunerii de colagen în zona respectivă și diminuarea răspunsului inflamator.

Recuperare mai rapidă

Arginina este de ajutor în mai multe procese de recuperare. Suplimentele cu arginină scad timpul necesar de odihnă fizică după antrenamentele sportivilor și atleților. După operații chirurgicale, consumul de L-arginină împreună cu acizi grași Omega 3 a fost asociat cu un timp de recuperare mai scăzut, un risc mai mic de infecție și sprijinirea vindecării rănilor.

Mentine sanatatea parului si a pielii

Consumata frecvent, stimuleaza producerea hormonului de creștere, ceea ce încetinește imbatranirea. Efectele sunt foarte vizibile la nivelul pielii, care isi pastreaza un aspect tanar si tonifiat.

De asemenea, se vad efecte benefice si la nivelul podoabei capilare, acolo unde produsii chimici au o actiune mult mai slaba, ceea ce pastreaza firul de par puternic si sanatos.

Beneficii metabolice

Suplimentele cu arginină contribuie la eficientizarea metabolismului. Mecanismul prin care are loc acest efect are legătură cu transformarea glucidelor în energie. Practic, arginina face receptorii la insulină mai sensibili și încurajează producția de insulină. Astfel, alimentele bogate în glucide devin mai rapid și mai eficient energie necesară pentru activitatea fizică.

Este un puternic detoxifiant si are efect anticancerigen

Arginina este un detoxifiant puternic, eliminand o mulțime de toxine, inclusiv derivatii toxici de azot. De asemenea, stimuleaza productia de limfocite și de celule, ceea ce este extrem de benefic în cazul bolnavilor de cancer. Persoanele care sunt supuse tratamentelor de radioterapie și chimioterapie pot descoperi o multime de efecte benefice ale acestui supliment.

Poate sa aiba  si alte efecte benefice: elimina oboseala cronica, are efect cicatrizant, contribuie la regenerarea ficatului, mentine sanatatea copiilor in perioada de crestere, mentine sanatatea ochilor si a aparatului cardiovascular, etc.

Foarte multi medici o recomanda, asadar, pentru ficat, pentru sistemul renal, pentru imbunatatirea performantelor sportive si pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Cat de necesare sunt suplimentele de L-arginina?

Cel mai adesea, corpul adultilor poate sa mentina un nivel normal de L-arginina, bazandu-se pe o alimentatie sanatoasa.

In cazul persoanelor care fac foarte mult sport insa, sau in cazul celor care sufera de arsuri grave, infectii si diverse alte leziuni, l-arginina poate sa fie un supliment excelent. De asemenea, copiii in crestere pot avea nevoie de un astfel de supliment.

Contraindicatii, sfaturi si precautii

Trebuie sa se acorde o atentie deosebita suplimentarii cu arginina in urmatoarele cazuri: la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza, in cazurile de ciroza, astm, alergii sau tensiune arteriala scazuta, in cazul afectiunile renale sau in cazul herpesului.