Ce este Inulina?

Inulina este o fibră solubilă pe care o găsim într-o varietate de vegetale. Aparține unei clase de carbohidrați numită Fructani, ceea ce înseamnă ca este alcătuită din molecule de fructoză specific legate împrenă pentru a preveni digestia în intestinul subțire. In loc să fie digerată, Inulina ajunge în intestin, unde actionează ca un prebiotic. Prebioticele ajută la hrănirea și sporirea numărului de bacterii bune din tractul nostru digestiv.

Beneficiile Inulinei asupra sănătății

Impactul Inulinei asupra pierderii în greutate

Te simți întotdeauna înfometat atunci când esti la dietă? Inulina a fost dovedită că ajută în procesul de slăbire prin reglarea apetitului si reducerea senzației de foame.

Inulina acționează prin schimbările specifice ale hormonilor care controleaza apetitul și ajută la reducerea numarălui de calorii consumate zilnic prin diminuarea senzației de foame – iar rezultatele pot fi chiar impresionante. De exemplu, studiile au arătat că persoanele sunt capabili să piardă între 1 și 6 kilograme în decurs de 12-18 săptămâni prin adăugarea pudrei de inulină în dieta lor.

Nu doar că acește persoane au prezentat potențial de reducere a greutății corporale, dar atunci când au folosit pudra de inulină, a fost observată inclusiv o reducere a depozitelor de grăsime ectopică. Această grăsime ectopică se referă la grăsimea care este depozitată în anumite zone ale corpului, cum ar fi ficatul sau țesutul muscular.

Impactul Inulinei asupra controlului glicemiei

Inulina poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei. Acest lucru este deosebit de important, dat fiind că scăparea de sub control a acestui aspect poate conduce la numeroase perturbări metabolice și la alte probleme de sănătate. Unul dintre modurile în care Inulina face asta este prin reducerea depozitelor de grăsime din ficat, lucru care ajută la îmbunătățirea sensibilității la hormonul numit Insulină.

Impactul Inulinei asupra sănătății digestive

Intestinul gros este gazda a mai mult de 400 de tipuri de bacterii care sunt caracterizate ca fiind fie „bune”, fie „rele”. Cantități mari ale unora dintre aceste tipuri de bacterii sunt importante pentru sănătatea noastră, însă dezechilibrele pot conduce la alte afecțiuni.

Inulina joacă un rol important în menținerea acestui echilibru prin acțiunea sa prebiotică, care ajută la hrănirea și la sporirea numărului de bacterii bune. Păstrarea acestor bacterii „bune” este importantă pentru că ele au un rol cheie și în digestia alimentelor, pe lângă alte beneficii.

Inulina poate avea beneficii de asemenea asupra unui număr de probleme digestive specifice, cum ar fi constipația, și poate fi folosită pentru îmbunătățirea unor simptome precum inflamația tubului digestiv.