Conform studiilor, oamenii cu colesterol crescut care au luat extract de drojdie de orez rosu timp de doua sau trei luni au prezentat un nivel mai scazut al colesterolului total si LDL, precum si al trigliceridelor
Cercetarile au aratat si alte efecte benefice pe care le are drojdia de orez rosu, cum ar fi:
1. Poate contribui la sanatatea inimii
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de un procent mare al deceselor, la nivel mondial. Colesterolul mare, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inima, poate cauza ingustarea arterelor si pierderea flexibilitatii acestora, ducand la un risc crescut de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.
Drojdia de orez rosu (produsul unor fungi, Monascus purpureus, care se dezvolta pe orezul alb) este folosita in mod frecvent ca remediu natural pentru scaderea valorii colesterolului si pentru a contribui la sanatatea inimii, mai ales ca are mai putine efecte adverse decat anumite medicamente.
2. Poate sa reduca valoarea colesterolului "rau" LDL
3. Poate sa scada valoarea trigliceridelor
Si persoanele care au trigliceridele crescute pot avea un risc mai mare de a dezvolta anumite afectiuni. O ampla analiza din 2017 ce a avut in vizor 21 de studii de peste hotare a aratat ca drojdia de orez rosu a fost eficienta atat in reducerea valorii colesterolului total si in scaderea valorii colesterolului LDL, cat si in reducerea valorii trigliceridelor si in scaderea tensiunii arteriale.
4. Poate sa ajute in cazul pacientilor cu sindrom metabolic
Sindromul metabolic reprezinta prezenta mai multor conditii care cresc riscul unui pacient de a suferi de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul si accidentul vascular cerebral. Unele dintre "conditiile" pentru instalarea sindromului metabolic sunt: hipertensiunea arteriala, excesul de grasime acumulata in corp, cresterea glicemiei si modificarile valorilor colesterolului si ale trigliceridelor.
Mai multe studii au aratat ca drojdia de orez rosu poate ajuta la tratarea unora dintre acesti factori de risc si ca ar putea fi folosita ca aliat in prevenirea acestor factori. Pe langa faptul ca drojdia de orez rosu are capacitatea de a scadea valoarea colesterolului, cercetarile arata ca are si alte beneficii. De exemplu, un studiu mic, cu durata de 18 saptamani, a descoperit ca un supliment ce continea drojdie de orez rosu a fost capabil sa reduca glucoza din sange, nivelul insulinei si tensiunea arteriala sistolica in cazul pacientilor care aveau sindromul metabolic.
5. Poate fi folosita de pacientii cu intoleranta la statine
Drojdia de orez rosu este un supliment alimentar care contine monacoline, acizi grasi nesaturati si fitosteroli care pot sa scada colesterolul LDL (adica lipoproteinele cu densitate mica din sange). Un studiu a analizat si daca acest tip de drojdie poate fi folosita in cazul pacientilor cu intoleranta la statine. Dupa ce oamenii de stiinta au identificat 25 de pacienti tratati cu drojdie de orez rosu, pe o perioada mai mare de sau egala cu 4 saptamani, ei au vrut sa afle ce efecte adverse au avut acesti pacienti in urma folosirii altor agenti care scad lipidele sangvine.
Cercetatorii au observat ca in cazul pacientilor care nu puteau tolera folosirea zilnica a statinelor, nivelul colesterolului total a scazut cu 13%, iar nivelul colesterolului LDL a scazut cu 19%. Concluzia cercetatorilor a fost ca drojdia de orez rosu a fost bine tolerata de acesti pacienti si ca ea este o alternativa acceptabila in cazul pacientilor cu intoleranta la alte medicamente hipolipemiante.