Vitamina B12 – informatii generale

Vitamina B12 este un membru crucial din complexul de vitamine B. Ea este necesara pentru sanatatea tesutului nervos, pentru functionarea creierului si pentru productia globulelor rosii sanguine (numite si eritrocite). Un alt nume folosit pentru vitamina B12 este cobalamina.

Ce este vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa (hidrosolubila), la fel ca toate vitaminele din complexul B. Asta inseamna ca ea se poate dizolva in apa si poate sa circule prin fluxul sanguin. Corpul uman poate stoca / depozita vitamina B12 aproape doi pana la patru ani. Orice exces sau cantitate nedorita de vitamina B12 este excretata prin urina. 

Vitamina B12 este cea mai mare si cea mai complicata vitamina din punct de vedere structural. Ea se gaseste in mod natural in produsele din carne si poate fi produsa industrial doar printr-un anumit proces de sinteza.

Rolul vitaminei B12 in organism

Vitamina B12 indeplineste mai multe roluri benefice in organismul uman. Ea este un aliat de pret in numeroase procese si sisteme.

Rolul vitaminei B12 in functionarea sistemului nervos

Vitamina B12 este cruciala pentru functionarea normala a creierului si a sistemului nervos. De asemenea, ea este implicata in formarea globulelor rosii din sange si ajuta in crearea si reglarea ADN-ului.

Rolul activ in functionarea si reinnoirea celulara

Metabolismul fiecarei celule din corpul uman depinde de aportul de vitamina B12, deoarece aceasta detine o parte importanta (un rol important) in sinteza acizilor grasi si in productia de energie. Ea are, astfel, un rol activ in functionarea celulelor si in reinnoirea lor. In plus, vitamina B12 permite / activeaza eliberarea de energie, prin faptul ca ajuta corpul uman sa absoarba acidul folic.

Rolul vitaminei B12 in dezvoltarea globulelor rosii

Vitamina B12, spun specialistii, este o vitamina solubila in apa care este, in acelasi timp, necesara pentru formarea corespunzatoare a globulelor rosii (un tip de celule sanguine cunoscute ca eritrocite). Numita si cobalamina, vitamina B12 este indeosebi de importanta in dezvoltarea globulelor rosii in maduva osoasa.

Corpul uman produce milioane de globule rosii sanguine in fiecare minut. Aceste celule nu se pot multiplica in mod corespunzator fara vitamina B12. Productia de globule rosii se reduce daca nivelurile de vitamina B12 sunt prea scazute, iar anemia poate sa apara daca numarul de eritrocite din sange scade vertiginos.

Protejarea celulelor hepatice

Potrivit unui studiu dat publicitatii in iulie 2012, hepatita C ar putea fi tratata cu vitamina B12. Cercetatorii sugereaza ca pacientii cu hepatita C cronica, care primesc tratamentul standard pentru virusul hepatitei C ar putea avea de beneficiat de pe urma faptului ca iau suplimente cu vitamina B12. Potrivit cercetatorilor, includerea suplimentelor cu vitamina B12 in terapia standard ar putea accelera capacitatea corpului de a lupta contra virusului hepatitei C.

Rezultatele studiului au aratat ca efectele au fost indeosebi puternice in cazul pacientilor cu o infectie greu de tratat, asa ca astfel s-a ajuns la concluzia ca vitamina B12 are un rol in protejarea celulelor hepatice.

Stimularea activitatii tractului intestinal

Vitamina B12 este un element important in stimularea activitatii tractului intestinal. Exista situatii in care unele boli, care afecteaza functionarea intestinelor, pot impiedica organismul sa absoarba cantitatea necesara de vitamina B12. De exemplu, boala Crohn (o afectiune cronica) poate, uneori, sa insemne ca organismul tau nu obtine o cantitate suficienta de vitamina B12.

Rolul vitaminei B12 in metabolismul proteinelor, glucidelor si al lipidelor

Retine ca vitamina B12 (si toate vitaminele din complexul B) joaca un rol important in digestie. Ele te ajuta sa transformi carbohidratii in glucoza, astfel incat corpul tau sa ii poata folosi pe post de energie si tot aceste vitamine te ajuta sa metabolizezi proteinele si grasimile (lipidele).

Asta nu inseamna, insa, ca ar trebui sa iei doze mari de vitamina B12 in speranta ca iti vei accelera metabolismul. Sunt persoane care vor beneficia de pe urma faptului ca iau suplimente de vitamina B12, dar e bine sa discuti cu medicul tau inainte de a lua astfel de suplimente.

Proprietatile vitaminei B12

Vitamina B12 este buna pentru multe aspecte ce tin de sanatatea noastra. Cateva dintre principalele proprietati ale vitaminei B12 sunt:

• favorizeaza absorbtia calciului;

• favorizeaza metabolismul alimentelor (proteine, carbohidrati si lipide);

• previne anemia: sa nu uitam ca aceasta vitamina este necesara pentru a preveni anumite tipuri de anemie, cum ar fi anemia prin carenta de vitamina B12 (anemia macrocitara) sau anemia pernicioasa;

• intarzie instalarea bolii Alzheimer: s-a dovedit ca cei care sufera de boala Alzheimer au niveluri scazute ale acestei vitamine in organism;

• previne dementa si intarzie pierderea memoriei;

• intareste sistemul imunitar;

• previne problemele digestive;

• intareste sistemul nervos;

• protejeaza inima;

• reduce simptomele tinitusului;

• ajuta fertilitatea la barbati;

• reduce alergiile.

Administrarea vitaminei B12

Persoanele cu probleme de sanatate pot evita deficitul de vitamina B12 prin adoptarea unei diete echilibrate si prin includerea mai multor surse de vitamina B12 in alimentatia zilnica sau prin administrarea unor suplimente.

Surse de vitamina B12

In cazul in care persoanele interesate au probleme in ce priveste absorbtia vitaminei B12 din surse alimentare, suplimentele cu administrare orala sau injectiile ce contin aceasta vitamina, pot fi de ajutor in prevenirea simptomelor si complicatiilor. Este bine de stiut, mai ales daca ai un deficit de vitamina B12, care sunt sursele din care poti lua aceasta vitamina esentiala, mai ales ca ea este disponibila sub mai multe forme.

Alimente ce contin vitamina B12

Desi problemele legate de absorbtia nutrientilor si alte probleme medicale pot cauza valori foarte mici ale vitaminei B12 in sange, unii oameni pot avea acest deficit din cauza ca dietele lor nu contin suficiente alimente bogate in vitamina B12. Acest lucru este indeosebi adevarat in cazul persoanelor vegane si al celor care sunt vegetariene pe termen lung.

Alimentele bogate in vitamina B12 includ:

• pestele (in special tonul eglefinul) si fructele de mare

• carnea (de vita, de porc, sunca, pasarile de curte, mielul)

• ouale

• produsele lactate (laptele, branza si iaurtul)

• unele produse de genul drojdiei nutritive (inactive).

Suplimente cu vitamina B12

Vitamina B12 EuRhoVital te poate ajuta sa recuperezi in cazul in care ai o dieta saraca in anumite privinte. Ele sunt utile in special pentru persoanele vegane si pentru persoanele care sunt vegetarieni stricti.

Specialistii spun ca veganilor si vegetarienilor le-ar fi mai usor sa absoarba suplimentele cu vitamina B12, asa ca adultii ar trebui sa aiba grija sa isi acopere necesarul de vitamina B12 prin intermediul alimentelor si produselor imbogatite cu vitamina B12 si prin intermediul suplimentelor cu vitamina B12.

Manifestari ale deficientei de vitamina B12

O carenta sau deficienta de vitamina B12 are loc cand corpul uman nu primeste suficienta vitamina B12. Deficienta poate avea drept rezultat leziuni ireversibile si potential grave, in special la sistemul nervos si la creier.

Chiar si valori usor mai mici decat cele normale de vitamina B12 pot declansa simptomele unei deficiente, cum ar fi: depresia, confuzia, problemele de memorie si oboseala. Chiar si asa, aceste simptome (ca atare) nu sunt suficient de specifice pentru a diagnostica un deficit de vitamina B12.

Exista mai multe cauze la baza carentei sau deficientei de vitamina B12, spun medicii, iar identificarea acestor grupe de risc este extrem de importanta, mai ales ca aceasta carenta nu trebuie lasata netratata.