Haideti sa vorbim putin si de biodisponibilitatea , deoarece este in stransa legatura cu mai buna intelegere a tehnologiei lipozomale.

Pentru ca un supliment sa aiba rezultatul dorit, trebuie digerat si transportat in mod corespunzator in sistemul circulator.

Biodisponibilitatea este gradul in care substantele nutritive din produsele alimentare si suplimente devin disponibile in tesuturi si in fluxul sanguin pentru o absorbtie rapida dupa ce sunt digerate.

Nu toate vitaminele, mineralele sau medicamentele au aceeasi biodisponibilitate. Unele sunt absorbite rapid si usor, altele ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar, in timp ce altele nu sunt complet absorbite.

Biodisponibilitatea depinde de multi factori, cum ar fi:

Sanatate generala si varsta:

Persoanele peste 60 de ani au probleme cu absorbtia majoritatii substantelor nutritive, in special a vitaminei B12 si a magneziului.

Sanatatea tractului digestiv:

Conditii precum Crohn, boala celiaca si sindromul intestinului iritabil (IBS) afecteaza absorbtia nutrientilor (obtinute prin alimente sau suplimente) de catre organism.

Utilizarea anumitor medicamente:

Medicamentele utilizate pentru tratamentul aciditatii si arsurilor la stomac (de exemplu inhibitorii pompei de protoni) pot limita absorbtia vitaminei B12, precum si a mineralelor precum magneziu si fier. Metformina, un medicament anti-diabetic frecvent utilizat, intervine, de asemenea, cu absorbtia de vitamina B12, cauzand deficienta de B12. In mod similar, antibioticele distrug bacteriile bune in intestin impreuna cu cele rele. Deoarece aveti nevoie de bacterii sanatoase pentru digestia si absorbtia adecvata a substantelor nutritive, utilizarea prelungita a antibioticelor influenteaza, de asemenea, biodisponibilitatea.

Interactiunea cu alti nutrienti:

Unele vitamine si minerale sunt mai bine absorbite atunci cand sunt consumate impreuna cu alti nutrienti. Acesta este motivul pentru care exista un accent atat de puternic pe consumul unei diete bine echilibrate si diversificate, care cuprinde toate vitaminele, mineralele si produsele fitochimice.

Aveti nevoie de vitamina C pentru a ajuta la absorbtia fierului si a magneziului pentru a utiliza in mod adecvat vitamina D. Pe de alta parte, zincul si fierul trebuie luati separat deoarece este cunoscut ca zincul inhiba absorbtia fierului.

Alti factori care afecteaza biodisponibilitatea includ utilizarea alcoolului si a cofeinei, sanatatea ficatului si daca nutrientul este solubil in apa sau solubil in grasimi.

De asemenea, depinde de modul in care se formeaza suplimentul sau medicamentul, indiferent daca este eliberat in timp, sublingual, lichid, pilule, pulbere sau lipozomale.

Suplimentele lipozomale au un avantaj fata de formele traditionale de suplimente in ceea ce priveste cat de usor sunt absorbite si utilizate de celule.

De ce suplimentele orale traditionale au o biodisponibilitate scazuta?

Cand administrati suplimente regulate pe cale orala, o cantitate substantiala de substante active este rupta in timpul procesului de digestie. Mediul acid din stomac, enzimele digestive si microbii intestinali descompun substantele nutritive. Ca rezultat, doar o mica parte din totalul nutrientilor pe care i-ati ingerat devine disponibili pentru absorbtia si utilizarea la nivelul celulelor.

In plus, unele suplimente, luate in doze mari sau pe o durata prelungita, pot provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea, durerea abdominala si diareea. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece dovezile sugereaza ca anumite vitamine, cum ar fi vitamina C, trebuie luate in cantitati mai mari (decat doza zilnica recomandata) daca, de exemplu, cautati sa beneficiati de avantajele sale pentru sanatatea inimii.

De unde ideea de suplimente lipozomale?

Ritmul de viata complex pe care il vedem in jurul nostru in fiecare zi a inceput cu celule singulare acum 3,8 miliarde de ani – bacterii simple si libere plutitoare, care au fost una dintre cele mai vechi si mai ingenioase inventii ale vietii.

Aceste celule simple, la fel ca celulele noastre de astazi, poseda o membrana compusa dintr-o bilatila lipidica (un invelis care protejeaza continutul unei celule). Membrana a efectuat tot felul de fapte extraordinare: nu numai ca proteja interiorul celulei, permitea ingrasamintele sa treaca, iar deseurile si toxinele sa fie expulzate.

In plus, a evoluat capacitatea de a transporta energie electrica si de a stoca energia ca molecule ATP (Adenozintrifosfat – element constitutiv al macromoleculelor de ADN si ARN, este acumulatorul de energie necesar celulelor, ajutand la inmagazinarea si conversia energiei celulare conform necesitatilor organismului). Compusa in cea mai mare parte din fosfolipide, membrana celulara nu numai ca era protectiva, era foarte activa.

În anul 1960, cand oamenii de stiinta, in baza acestor celule sigulare atat de vechi, au inceput sa experimenteze cu livrarea catre organism a suplimentelor lipozomale.

Ce sunt lipozomii?


Lipozomii sunt mici bule de fosfolipide cu o structura cu doua straturi foarte asemanatoare cu cea a membranelor celulare.


Lipozomii se dovedesc a fi purtatori ideali pentru moleculele terapeutice, extrem de eficiente in furnizarea nutrientilor direct in celula.


Lipozomii sunt biocompatibili si sunt capabili sa detina fie molecule solubile in apa sau liposolubile. Dimensiunile, incarcatura electrica si suprafetele pot fi modificate intr-un laborator.


Sistemele de administrare a lipozomilor au fost utilizate cu succes in studiile clinice pentru o varietate uluitoare de terapii, furnizand totul, de la medicamente anticancer la medicamente antifungice, antiinflamatorii si antibiotice, precum si medicamente genetice si vaccinuri sofisticate.

Ce sunt aceste suplimente lipozomale?

Suplimentele lipozomale ofera un sistem de administrare nutritionala cu absorbtie rapida si livrare eficienta in celule. Lipozomii sunt foarte eficienti in ceea ce priveste facilitarea furnizarii de antioxidanti si deoarece sunt preparati din fosfolipide naturale, sunt biocompatibili si netoxici.

Sistemele de administrare a lipozomilor devin din ce in ce mai populare pentru nutraceutice, deoarece protejeaza aceste molecule terapeutice de atacul sistemului digestiv.

In studiile asupra celulelor, s-a observat ca lipozomii pot spori distributia intracelulara de 100 ori fata de eliberarea non-lipozomala.

Lipozomul de nutraceuticale si suplimentele de sanatate ofera multe beneficii fata de formularile orale tipice. Acestea includ:

-Biodisponibilitate ridicata si absorbtie

-Protejarea nutrientilor impotriva mediului dur al tractului gastro-intestinal

-Cresterea absorbtiei orale prin mucoasa bucala

-Cresterea absorbtiei in celule

-Lipozomii pot fi formulati pentru a mentine atat solubilitate in apa, cat si in grasimi

Cum functioneaza aceasta tehnologie lipozomala si cum ajung suplimentele lipozomale sa livreze nutrientii catre celule

Tehnologia lipozomala este foarte potrivita si pentru a livra celulelor Vitaminele, micro si macroelementele si alte substante active.

De ce?

Aceasta tehnologie incredibila functioneaza din cauza comportamentului natural al fosfolipidelor atunci cand se afla intr-o solutie de apa in conditiile corecte. Este ca si cum ati face o solutie de vitamina si o amestecati cu fosfolipide. Rezultatul ar fi ca lipozomul rezultat ar contine fie vitamina C, fie vitamina D, Fier, etc. suspendata in interiorul lipozomului.

Tehnologia lipozomilor protejeaza aceste substante de degradare, deoarece acestea trec prin mediul dur al acizilor gastrici. Odata ce trec in sange, substantele nutritive sunt livrate celulelor, deoarece membrana celulara este similara in structura chimica cu lipozomii, permitand nutrientilor sa intre in celule si sa umple corpul celular.

Mecanismul exact nu este pe deplin inteles, insa se crede ca, deoarece membrana celulara si lipozomul se aseamana indeaproape, membrana celulara canibalizeaza lipozomul pentru a se repara, iar acest lucru elibereaza vitaminele.

Aceasta actiune dubla (de protectie si similitudine cu membranele celulare) a vitaminelor lipozomale incapsulate face vitaminele mai accesibile organismului decat metodele traditionale.

Exista numeroase articole stiintifice si lucrari care sustin beneficiile tehnologiei lipozomale, care includ rate mai mari de absorbtie, disconfort gastric redus si beneficii imbunatatite pentru sanatate.

Suplimente lipozomale – beneficii pe termen lung

Pe termen lung, beneficiile produselor lipozomale includ cresterea vitalitatii si a suportului imunitar, scaderea tolerantei la substante (chiar si la doze mari si atunci cand sunt luate pe perioade lungi de timp) administrate si suplimente care dureaza mult mai mult datorita cresterii puterii lor de penetrare si fuziune la nivel celular.

Lipozomii sunt acum atasati la unii dintre cei mai puternici si cei mai cunoscuti antioxidanti din lume si devin un fenomen in masa in industria de suplimente curente.

Suplimente lipozomale pe termen scurt

Multi utilizatori de suplimente lipozomale decid sa faca acest lucru pentru a culege multe din beneficiile pe termen scurt pe care le pot oferi, care includ lucruri precum cresterea energiei pe parcursul zilei si o dispozitie mult mai buna.

Daca ati baut vreodata ceai verde plin de antioxidanti, stiti cat de puternice sunt aceste substante nutritive si o nutritie adecvata ca intreg, ca parte a unei alimentatii sanatoase si a stilului de viata.

Aceste suplimente lipozomale pot da plusul necesar pentru a va incepe o zi productiva fericita.

Viitoare utilizari ale suplimentelor lipozomale in industria nutraceutica

Nu exista nici o indoiala ca in urmatorii 5-10 ani utilizarea suplimentelor lipozomale va creste considerabil.

Constant, se fac cercetari privind adoptarea unor tehnici de productie reproductibile si calitative, si teste pentru stabilirea unui optim in ceea ce priveste marimea, stabilitatea si eficacitatea acestor structuri lipozomale.

Pe masura ce actualele obstacole vor fi depasite, vom vedea suplimente lipozomale de calitate inalta, cu amestecuri complexe de compusi puri si amestecuri botanice complexe.