Fierul este un microelement esential care joaca multe roluri importante in organism:

- contribuie la transportul normal al oxigenului in organism. 

-contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei;

- contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar;

- contribuie la metabolismul normal si la producerea de energie;

- prezinta influenta pozitiva asupra sistemului nervos, precum si asupra functionarii fizice si intelectuale a omului;

- contribuie la mentinerea functiilor cognitive normale si la reducerea oboselii;

- are un rol important in procesul de diviziune celulara.

Tipuri de fier si absorbtia fiecaruia

Cheia pentru a mentine un nivel adecvat de fier este sa obtineti o cantitate corecta in urma unei diete zilnice echilibrate si, daca este necesar, prin administrarea unor suplimente alimentare, caci fierul este un element pe care corpul nu il poate produce singur.

El poate fi insa depozitat in hepatocite (celule hepatice), muschi si maduva osoasa.

De asemenea, fierul este un micronutrient cu absorbtie foarte scazuta (absorbtia medie a fierului este de aproximativ 10% din cantitatea furnizata cu dieta). Cel furnizat prin alimentatie este de 2 feluri:

- cel de origine animala - continut in principal in oua, carne de vita si peste

- cel de origine vegetala - continut in special in seminte de leguminoase si legume cu frunze verzi

Fierul de origine animala se absoarbe mai usor decat cel provenit din vegetale.

O dieta echilibrata ar trebui sa ne ofere 10-15 mg de fier, din care aproximativ 10% este absorbit in sange.

Cand este necesar sa folosim suplimente cu fier?

Fierul este un mineral foarte important, esential pentru buna functionare a corpului uman.

Merita sa il administram ca si supliment alimentar atunci cand putem fi predispusi la un deficit de fier.

Cine poate beneficia de suplimente alimentare cu fier?

- Sugarii, copii mici si adolescentii - O scadere a nivelului de fier poate aparea la sugari intre 6 si 18 luni fiziologic, din cauza epuizarii stocurilor de fier livrate in viata fetala. Deficitul de fier poate afecta, de asemenea, adolescentii, in timpul pubertatii si cresterii , datorita cererii sale mai mari;

- Femeile in perioada peri-menstruala - in caz de sangerare abundenta si prelungita;

- Femeile gravide - fierul este crucial pentru femeile care planifica o sarcina pentru dezvoltarea corecta a sistemului nervos al fatului si bunastarea sa generala. In timpul sarcinii, fierul este utilizat in mare masura de fat. Atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, corpul femeii trebuie sa acumuleze fier intens;

- Vegetarienii, veganii - fierul de origine animala este absorbit in procent de aproape 22%, in timp ce fierul de origine vegetala doar in procent de 2-5%. Prin urmare, intr-o dieta vegetariana sau vegana, cantitatea de fier livrata organismului poate fi insuficienta;

- Donatorii de sange - pentru a-si reface mai repede pierderile suferite in timpul donarilor;

- Persoanele care se antreneaza intens - in timpul exercitiilor intense, celulele rosii din sange sunt distruse mecanic, ceea ce creste nevoia de fier.


Ce diferentiaza fierul lipozomal LipoFerin de alte produse cu continut de fier?

LipoFerin contine fier incapsulat in lipozomi, ceea ce permite imbunatatirea semnificativa a absorbtiei acestuia si creste eficacitatea preparatului.

Lipozomii asigura trecerea prin sistemul digestiv ajutand ca fierul sa fie absorbit nu doar la nivelul duodenului ci la nivelul intregului intestin subtire. Studiile au demonstrat o absorbtie cu pana la 500% mai mare comparativ cu alte formule de fier administrate.

Forma lipozomala a fierului asigura un risc mai mic de efecte secundare ale sistemului digestiv, tipic pentru fierul utilizat intr-o forma traditionala, cum ar fi: gust metalic, greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie.

Compozitie

Fe liposomal (pirofosfat de fe micronizat)– 14mg; Vitamina C – 80mg; Riboflavina – 1.4mg; Cupru – 1mg

- Vitamina C se regaseste in componenta LipoFerin, fiind un catalizator al absorbtiei fierului;

- Cuprul este important pentru funcția multor enzime. Este inclus și în reglarea metabolismului, ajutând corpul să facă energie prin combinarea cu fierul și să producă globule roșii, oase și țesuturi conjunctive.

- Riboflavina(Vitamina B2) contribuie la absorbtia si utilizarea altor vitamine si minerale: fier, acid folic, vitaminele B1, B3 si B6. Vitamina B2 este necesara pentru producerea de globule rosii. Ajuta la transportul oxigenului catre celule si ajuta la utilizarea depozitelor de fier. Atunci cand unele persoane se confrunta cu deficit de riboflavina devin mai expusi riscului de a dezvolta anemie.

Mod de administrare

 – Adulti si copii peste 6 ani cite 1 caps. in timpul mesei cu sufficient lichid.