Dolosip-Z comp. film. N10

Cod produs: 49378
Divizarea: 10
Doza concentratia: 1
Forma: comp. film.
Producator: Micro Labs Ltd
Tara: India


DOLOSIP-Z

comprimate filmate

DENUMIREA COMERCIALĂ

Dolosip-Z

DCI-ul substanţelor active

Paracetamolum

Caffeinum

Phenylephrinum

COMPOZIŢIA

1 comprimat filmat conţine:

substanțe active: paracetamol - 500 mg, cafeină - 25 mg și clorhidrat de fenilefrină - 5 mg.
excipienți:
siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, povidonă, metilhidroxibenzoat (E218), propilhidroxibenzoat (E216), amidonglicolat de sodiu, talc, stearat de magneziu, apă purificată.
Compoziția filmului: hipromeloză, dioxid de titan (E171), talc, polietilenglicol, galben de chinolină (E104), Galben amurg FCT (E110), alcool izopropilic, diclormetan.
FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate filmate alungite, de culoare oranj pal, având gravat "MICRO "pe una din fețe și linie mediană pe cealaltă față.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ și codul ATC

Anilide. Paraceramol, în combinație. N02BE71.
PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice
Paracetamol
Analgezic Acţiunea analgezică se bazează pe inhibarea sintezei prostaglandinelor la nivelul sistemului nervos central şi în mai mică măsură la nivel periferic. De asemenea, acțiunea periferică poate avea loc datorită suprimării sintezei prostaglandinelor sau inhibiției sintezei sau acțiunii altor substanțe care sensibilizează receptorii dureroși prin stimulare mecanică sau chimică.
Antipiretic Paracetamol produce efect anipiretic prin acțiunea asupra centrului termoreglator a hipotalamusului, rezultând cu o vasodilatare periferică ce permite majorarea fluxului sanguin prin piele ce duce la eliminarea excesului de căldură. Acțiunea centrală constă în suprimarea sintezei de prostaglandine în hipotalamus.
Cafeina – este un stimulator al SNC; stimulează SNC la toate nivelele, totuși efectele sale asupra cortexului sunt mai puțin intense și de durată mai scurtă decât a anfetaminei. De asemenea, cafeina este un adjuvant analgezic; prin constricția vaselor sanguine cerebrale reduce fluxul sanguin cerebral și a volumului de oxigen la nivelului creierului.
Clorhidratul de fenilefrină
Aminele simpatomimetice, precum fenilefrina, acționează asupra receptorilor α-adrenergici a căilor respiratoare producând vasoconsticție, care temporar reduce edemul asociat cu inflamarea membranelor mucoase nazale și sinusurilor. Aceasta permite drenajul conținutului sinuzal. Pe lângă această acțiune, descongestantele, de asemenea suprimă producerea mucusului, astfel prevenind blocarea canalelor respiratori.
Proprietăţi farmacocinetice
Paracetamol
Absorbție Paracetamolul este rapid absorbit din tractul gastrointestinal (TGI), iar concentrația plasmatică maximă este atinsă între 30 minute și 2 ore după administrare.
Distribuție Legarea de proteinele plasmatice este neglijabilă la valorile dozelor terapeutice, însă crește odată cu mărirea concentrației.
Metabolizare și eliminare Este metabolizat în ficat și eliminat prin urină, predominant sub formă de conjugați de glucuronid sau sulf. Mai puțin de 5% din cantitatea ingerată este eliminată sub formă neschimbată. Valoarea T½ variază între 1-4 ore.
Cafeina
Absorbție și distribuție La fel ca alte xantine, cafeina este absorbită rapid și distribuită în toate țesuturile și fluidele organismului, inclusiv SNC, țesuturile fetale și laptele matern.
Metabolizare ș i eliminare Cafeina este metabolizată în ficat, rezultând practic în același raport 1-metilxantină și acid 1-metiluric. Cafeina este eliminată prin urină. T½ constituie circa 3 ore. Din circa 70% din doza administrată regăsită în urină, numai 3% reprezintă medicament nemodificat.
Clorhidrat de feniefrină
Absorbție Fenilefrina este absorbită rapid in TGI, însă este supusă unei metabolizări presistemice extensive, cea mai mare parte având loc în eritrocite. &În consecință biodisponibilitatea sistemică este de numai circa 40%. După administrarea orală, concentrația plasmatică maximă este atinsă după 1-2 ore. Expunerea sistemică medie constituie 2-3 ore.
Distribuție și legarea de proteinele plasmaticePenterarea barierei hematoencefalice este minimă. Volumul de distribuție constituie 200-500 litri.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Dolosip-Z este recomandat pentru înlăturarea durerilor sinusale și simptomelor răcelii și gripei, inclusiv oboseală și somnolență.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Adulților, copiilor de peste 12 ani ș i vârstnicilor: Câte 2 comprimate de până la 4 ori pe zi, la un interval de cel puțin 4 ore. A nu se administra mai mult de 8 comprimate în 24 de ore. &În cazul în care nu este indicat de către medic durata tratamentului, preparatul nu trebuie administrat mai mult de 7 zile consecutive. Preparatul nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 12 ani.
REACŢII ADVERSE

Convenția MedDRA privind frecvența: Foarte frecvene (>1/10)

Frecvente (>1/100 și <1/10)

Mai puțin frecvente (>1/1000 și <100)

Rare (>1/10000 și <1/1000)

Foarte rare (<1/10000)

Cu frecvență necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Paracetamol
Tulburări hematologice şi limfatice: cu frecven ț ă necunoscută - trombocitopenie, agranulocitoză;

Tulburări ale sistemului imunitar:
cu frecven ț ă necunoscută - anafilaxie, reacții cutanate de hipersensibilitate, inclusiv erupții cutanate; angioedem și sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică;

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
: cu frecven ț ă necunoscută - bronhospasm (în cazul pacienților astmatici cu hipersensibilitate la acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene);

Tulburări hepatobiliare
: cu frecven ț ă necunoscută - disfuncții hepatice;

Cafeină Tulburări ale sistemului nervos: cu frecven ț ă necunoscută
- nervozitate și anxietate, iritabilitate, agitație și excitabilitate, amețeală; &În cazul administrării preparatelor cu combinație paracetamol-cafeină concomitent cu consumul alimentar de cafeină, doză mărită rezultată de cafeină sporește riscul apariției efectelor adverse a acesteia, precum: insomnie, agitație, anxietate, iritabilitate, cefalee, tulburări gastrointestinale și palpitații.
Fenilefrină Tulburări psihice:
cu frecven ț ă necunoscută - nervozitate;

Tulburări ale sistemului nervos
: cu frecven ț ă necunoscută - cefalee, amețeli, insomnie;

Tulburări oculare
: cu frecven ț ă necunoscută - midriază, acutizare a glaucomei cu unghi închis;

Tulburări cardiace
: cu frecven ț ă necunoscută - presiune arterială mărită, tahicardie, palpitații;

Tulburări gastrointestinale
: cu frecven ț ă necunoscută - greață, vomă;

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
: cu frecven ț ă necunoscută - reacții alergice (de ex. : iritații, urticarie, dermatită alergică);

Tulburări renale şi ale căilor urinare
: cu frecven ț ă necunoscută - disurie, retenție urinară (se manifestă cel mai probabil la pacienții cu obstrucția canalelor urinare, precum hipetrofia prostatei).
CONTRAINDICAŢII

- Administrarea concomitentă cu alte descongestionante;

- Feocromocitom;

- Glaucom cu unghi închis;

- Hipersensibilitate la paracetamol sau alți componenți ai preparatului;

- Afecțiuni hepatice sau renale severe, hipertensiune arterială, hipertiroidism, diabet sau afecțiuni cardiace; pacienții care administrează antidepresante triciclice, preparate
β-blocante sau cei care administrează sau au administrat pe parcursul a ultimelor 2 săptămâni inhibitori de monoaminoxidază.
SUPRADOZAJ

Paracetamol Simptome:
simptomele supradozajului cu paracetamol în primele 24 de ore sunt paloare, greață, vomă, anorexie și dureri abdominale; afectarea ficatului se poate manifesta după 12-48 ore de la ingestie; metabolismul glucozei anormal și acidoză metabolică. &În cazuri grave, insuficiența hepatică poate progresa până la encefalopatie, hemoragie, hipoglicemie, edem cerebral și deces. Insuficiența renală acută cu necroză tubulară acută, manifestate prin dureri lombare pronunțate, hematuria și proteinuria se pot dezvolta chiar și în absența unei afecțiuni hepatice severe. Au fost raportate cazuri de aritmii cardiace și pancreatită.
Tratament:
tratamentul imediat este esențial în eradicarea supradozajului. Chiar în lipsa unor simptome semnificative, pacientul trebuie să se adreseze de urgență la medic. Se acordă tratament stabilit conform ghidurilor corespunzătoare. Trebuie considerată administrarea de cărbune activat dacă ingestia de paracetamol a avut loc cu cel mult 1 oră înainte. Concentrațiile plasmatice ale paracetamolului trebuie monitorizate după cel puțin 4 ore de la ingestie (concentrațiile până la 4 ore nu sunt constante). Tratamentul cu N-acetilcisteină poate fi utilizat până la 24 ore după ingestia de paracetamol, totuși efect maxim este obținut până la 8 ore după ingestie, deoarece eficiența antidotului scade brusc după această elasticitate . La necesitate pacientului i se administrează N-acetilcisteină intravenos, în conformitate cu dozările stabilie. Dacă este posibilă inducerea vomei, metionina administrată oral poate fi o alternativă potrivită pentru tratament extraspitalicesc. Tratamentul pacienților după 24 ore de la ingestie trebuie stabilit împreună cu specialiștii de profil.
Cafeină Simptome
: dureri în epigastru, vomă, diureză, tahicardie sau aritmie cardiacă, excitarea SNC (insomnie, agitație, excitare, nervozitate, tremor și convulsii). Este important faptul ca simptomele clinic semnificative ale supradozajului cu cafeină după administrarea acestui preparat, trebuie asociate cu toxicitatea hepatică cauzată de paracetamol.
Tratament
: simptomatic. Antidot specific nu există.
Fenilefrină Simptome:
în majoritatea cazurilor, simptomele supradozajului sunt similare reacțiilor adverse. Alte manifestări pot include hipertensiune arterială și bradicardie reflexă. &În cazuri grave pot surveni confuzii, halucinații, convulsii și aritmii. Totuși, cantitatea de fenilefrină care determină apariția acestor manifestări este mai mare decât cea necesară pentru toxicitatea hepatică produsă de paracetamol.
Tratament:
simptomatic. Hipertensiunea arterială pronunțată poate fi normalizată prin administrarea preparatelor α-blocante, precum fentolamina.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

- Este necesară precauție la administrarea de paracetamol persoanelor cu afecțiuni renale sau hepatice severe. Probabilitatea supradozajului este mai mare la pacienții cu boala hepatică necirotică.
- A se consulta medicul privind administrarea preparatului pacienților cu următoarele condiții: extindere de prostată, boala vasculară ocluzivă (ex. : sindromul Raynaud), afecțiuni cardiovasculare.
- Acest produs nu este recomandat persoanelor care administrează alte simpatomimetice (precum descongestionante, preparate care suprimă pofta de mâncare și psihostimulatoare asemănătoare amfetaminei).
- Consumul excesiv de cafeină (ex. : cafea, ceai sau unele băuturi îmbuteliate) trebuie evitat pe parcursul tratamentului cu acest produs.
- A nu se depăși doza terapeutică.
- Pacienții trebuiesc atenționați să nu administreze concomitent alte produse cu conținut de paracetamol.
- Dacă simptomele afecțiuni persistă - anunțați medicul.
- A nu se lăsa la îndemâna și vederea copiilor.
- A se consulta medicul în cazul în care administrați warfarină.
- A nu se administra concomitent cu alte preparate contra gripei, răcelii sau produse descongestante. A nu se administra concomitent cu alte produse ce conțin paracetamol. Anunțați medicul în caz de supradozaj, chiar dacă vă simțiți relativ bine.
- Preparatul conține metilhidroxibenzoat, propilhidroxibenzoat, dioxid de titan, galben de chinolină și Galben amurg FCT astfel poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).
Administrarea în sarcină ș i perioada de alăptare Datorită conținutului de fenilefrină și cafeină, administrarea acestui produs nu este recomandată pe parcursul sarcinii. Consumul de cafeină în sarcină sporește riscul de naștere a copilului cu greutate scăzută și avort spontan. Nu se recomandă administrarea preparatului în perioada de alăptare fără indicația medicului. Cafeina în laptele matern poate avea efect stimulator asupra sugarilor. Fenilefrina poate fi excretată în laptele matern.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Poate provoca amețeală. A se evita conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Inductorii enzimatici pot spori afectarea hepatică, precum face consumul excesiv de alcool. Metoclopromida sau domperidona poate mări viteza de absorbție a paracetamolului, iar colestiramina o micșorează. Aceste interacțiuni nu au semnificație clinică în intervalul de dozare propus. Este necesară consultarea medicului în cazul administrării preparatului cu următoarele medicamente:

- inhibitori de monoaminoxidază (inclusiv moclobemida) - au loc reacții de hipertensive între amine simpatomimetice, precum fenilefrina și inhibitorii de monoaminoxidază;

- amine simpatomimetice - poate mări riscul apariției reacțiilor adverse cardiovasculare;

-
β-blocante și alte antihipertensive (inclusiv debrisochina, guanetidina, rezerpina, metildopa) - fenilefrina poate reduce eficacitatea β-blocantelor și antihipertensivelor. Poate spori riscul hipertensiunii și manifestării reacțiilor adverse cardiovasculare.
- antidepresive triciclice (ex. : amitriptilina) - poate spori riscul reacțiilor adverse cardiovasculare;

- digoxina și glicozidele cardiace - poate mări riscul de apariție a aritmiilor sau a infarctului miocardic;

- alcaloizi de ergot (ergotamina și metisergida) - risc sporit de ergotism;

- warfarina și alte cumarine - efectul anticoagulant al warfarinei și a altor cumarine poate fi pronunțat de administrarea zilnică regulară de paracetamol cu prelungirea timpului de sângerare; ocazional, dozele nu au efect semnificativ.
PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate filmate. Câte 10 comprimate în blister Al/PVC.
Câte 1 blister împreună cu instrucțiunea pentru administrare în cutie din carton.
PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 30 °C.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE &ÎNREGISTRARE

Micro Labs Limited, India.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Micro Labs Limited, 92, Sipcot, Hosur-635 126, India.

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 92
Cod produs: 13223
Top sezon
Preț produs în pct: 1316
Cod produs: 58186
Promoție
Top sezon
Preț produs în pct: 1072
Cod produs: 64034
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 604
Cod produs: 52542
RECOMANDĂM
Top sezon
Preț produs în pct: 296
Cod produs: 62155
Produse vizualizate
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.