L-Optic pic. oft.0,5% 5 ml N1

Cod produs: 44088
Divizarea: 1
Divizarea: 1
Doza concentratia: 5
Doza concentratia: 5
Forma: pic. oft., sol.
Producator: Rompharm Company SRL, SC
Tara: Romania
Stoc: suficient
73 20 lei
(-9%)
66 75 lei
Beneficii:
6 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

L-OPTIC ROMPHARM

picături oftalmice, soluţie

DENUMIREA COMERCIALĂ

L-Optic Rompharm

DCI-ul substanţei active

Levofloxacinum

COMPOZIŢIA

100 ml picături oftalmice, soluţie conţin:

substanţa activă: levofloxacina sub formă de levofloxacina hemihidrat 500 mg;

excipienţi: clorură de sodiu, clorură de benzalconiu, acid clorhidric sau hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului, apă purificată.

FORMA FARMACEUTICĂ

Picături oftalmice, soluţie.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Soluţie limpede, practic lipsită de impurităţi mecanice.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Organe senzitive. Produse oftalmologice. Antiinfecţioase. Alte antiinfecţioase. Levofloxacina, S01AX19.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Levofloxacina este un chimioterapic antibacterian de sinteză cu spectru larg şi este enantiomerul S al substanţei racemice, ofloxacina.

Mod de acţiune

Fiind o fluorochinolonă, levofloxacina acţionează la nivelul complexului ADN-ADNgirază şi topoizomerazei IV.

Limitele de sensibilitate

Limitele preliminare ale concentraţiei minime inhibitorii recomandate de NCCLS (US National Committee on Clinical Laboratory Standards) pentru levofloxacină, care separa germenii sensibili de cei moderat sensibili şi pe aceştia din urmă de germenii rezistenţi, sunt: sensibili ≤ 2mg/l, rezistenţi ≥ 8mg/l.

Spectru antibacterian

Prevalenţa rezistenţei poate varia geografic şi în timp pentru speciile selectate, astfel încât informaţiile locale sunt mai utile, mai ales atunci când trebuie tratate infecţii severe. De aceea, informaţiile prezentate mai jos servesc numai drept ghid orientativ al probabilităţii ca microorganismele enumerate să fie sensibile la levofloxacină sau nu. Numai acele specii de microorganisme care sunt frecvent responsabile de infecţii oculare externe, cum ar fi conjunctivita, sunt prezentate mai jos.

Microorganisme sensibile

Aerobi gram-pozitiv:

Branhamella (Moraxella) catarrhalis

Haemophilus influenzae

Neisseria gonorrhoeae

Pseudomonas aeruginosa

Aerobi gram-negativ:

Staphylococcus aureus sensibil la meticilină

Streptococcus pneumoniae

Streptococcus pyogenes


Alte microorganisme :

Chlamydia trachomatis

Microorganisme rezistente

Aerobi gram-pozitiv:

Staphylococcus aureus rezistent la meticilină. Microorganismele au fost clasificate ca sensibile la levofloxacină pe baza sensibilităţii in-vitro şi a concentraţiilor plasmatice găsite după terapia sistemică. Terapia topică realizeză picuri de concentraţii mai mari decât cele găsite în plasmă.

Alte informaţii

Mecanismul principal al rezistenţei se datorează mutaţiei girazei A. In vitro, există o rezistenţă încrucişată între levofloxacină şi alte fluorochinolone. Rezistenţa dobândită a fost recent studiată în 1997:

- Haemophilus influenzae: rar.

Datorită mecanismelor de acţiune, în general, nu există rezistenţă încrucişată între levofloxacină şi alte clase de chimioterapice antibacteriene.

Proprietăţi farmacocinetice

După administrarea oftalmică, levofloxacina este bine menţinută în filmul lacrimal. Într-un studiu pe voluntari sănătoşi, concentraţiile medii de levofloxacina în filmul lacrimal măsurate după 4 şi 6 ore de la administrarea topică au fost de 17,0 şi respectiv 6,6 μg/ml. Cinci din cei şase subiecţi studiaţi au avut concentraţii de 2 μg/ml sau mai mult după 4 ore post doză. La patru din cei şase subiecţi această concentraţie a fost menţinută şi după 6 ore post doză. Concentraţia de levofloxacină în plasmă a fost măsurată la 15 voluntari adulţi sănătoşi în timpul unui tratament de 15 zile cu o soluţie oftalmică cu levofloxacină 5 mg/ml. Concentraţia medie de levofloxacină în plasmă la o oră de la administrare a variat de la 0,86 ng/ml în prima zi până la 2,05 ng/ml în ziua 15. Cea mai mare concentraţie maximă a fost măsurată în ziua a 4-a cu o valoare de 2,25 ng/ml, urmată de 2 zile de administrare a unei doze la 2 ore, cu un total de 8 doze pe zi. Conentraţiile maxime de levofloxacină au crescut de la 0,94 ng/ml în prima zi până la 2,15 ng/ml în ziua 15, şi sunt mai mult de 1000 de ori mai mici decât cele raportate după administrarea de doze orale standard de levofloxacină.

INDICAŢII TERAPEUTICE

L-Optic Rompharm picături oftalmice, soluţie 0,5% este indicat pentru tratamentul local al infecţiilor bacteriene oculare externe la pacienţii cu vârsta mai mare de 1 an cauzate de microorganisme sensibile la levofloxacină, precum bacterii aerobe gram-negative: Branhamella (Moraxella) catarrhalis, Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Pseudomonas aeruginosa, bacterii aerobe gram-pozitive: Staphylococcus aureus sensibil la meticilină, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes şi altele: Chlamydia trachomatis.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi

Se instilează 1-2 picături (0,19-0,38 mg levofloxacină) în fiecare ochi afectat la fiecare două ore, dar nu mai mult de 8 ori pe zi în primele două zile şi apoi nu mai mult de 4 ori pe zi în zilele 3-5 de tratament.

Copii peste 1 an şi adolescenţi

Se administrează aceleaşi doze ca şi la adulţi.

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozelor pentru vârstnici.

Durata tratamentului

Durata tratamentului depinde de severitatea afecţiunii şi de evoluţia clinică şi bacteriologică a infecţiei. Durata uzuală a tratamentului este de 5 zile. În cazul administrării concomitente cu alte picături oftalmice, un interval de minim 15 minute va fi păstrat între administrări. Pentru a nu contamina vârfului picurator şi picăturile oftalmice, soluţie, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafeţe învecinate sau alte suprafeţe. După administrare, se recomandă închiderea uşoară a pleoapelor şi ocluzia nazolacrimală. Aceasta poate reduce absorbţia sistemică a medicamentelor administrate oftalmic, având ca rezultat scăderea reacţiilor adverse sistemice.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse sunt descrise conform clasificării MedDRA pe aparate, sisteme şi organe în funcţie de frecvenţă: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 şi <1/10); mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100); rare (≥1/10000 şi <1/1000); foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Tulburări oculare

Fecvente: senzaţie de arsură, acuitate vizuală scăzută, apariţia de filamente de mucus în filmul lacrimal. Mai puţin frecvente: lipirea pleoapelor, chemoză, reacţii papilare conjunctivale, edeme ale pleoapelor, discomfort ocular, senzaţie de mâncărime, durere la nivelul ochiului, conjunctivă injectată, foliculi conjunctivali, ochi uscati, eritem la nivelul pleoapelor, lăcrimare, fotofobie.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Mai puţin frecvente: rinită

Tulburări ale sistemului nervos

Mai puţin frecvente: dureri de cap

CONTRAINDICAŢII

- Hipersensibilitate la levofloxacină sau la oricare dintre componentele produsului.

- Hipersensibilitate la alte chinolone.

- Sarcină şi alăptarea.

SUPRADOZAJ

Supradozarea pe cale oftalmică este puţin probabilă. Simptomele pot fi similare cu reacţiile adverse ale produsului. În cazul administrării a mai multor doze de LOptic Rompharm ochii afectaţi vor fi spălaţi din abundenţă cu apă la temperatura camerei. De asemenea, în cazul administrării pe cale orală, intenţionată sau accidentală, simptomele pot fi similare reacţiilor adverse, conţinutul unui flacon întreg de LOptic Rompharm reprezentând numai 25 mg substanţă activă (dozele orale uzuale sunt cuprinse între 250 şi 500 mg levofloxacină în priză unică). Ingestia întregului conţinut al unui flacon este improbabil să cauzeze simptome de supradozare.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

L-Optic Rompharm nu trebuie să fie injectat subconjunctival. Soluţia nu trebuie să fie aplicată direct în camera anterioară a ochiului. Fluorochinolonele sistemice au fost asociate cu reacţii de hipersensibilitate, chiar şi după o doză unică. Dacă apar reacţii alergice în timpul tratamentului cu levofloxacină, acesta se întrerupe imediat. Ca şi în cazul tratamentelor cu alte antibiotice, utilizarea prelungită a levofloxacinei poate duce la creşterea excesivă a microorganismelor rezistente la acţiunea acesteia, inclusiv fungi. Dacă se observă o agravare a infecţiei sau dacă nu se observă nici o ameliorare a acesteia într-o elasticitate acceptabilă de timp, tratamentul trebuie întrerupt şi se instituie o terapie alternativă. La nevoie pacientul trebuie examinat cu ajutorul biomicroscopului sau a colorării cu fluoresceină. Produsul conţine clorură de benzalconiu care poate provoca iritaţie ocularǎ. Trebuie evitat contactul cu lentilele de contact moi. Se îndepǎrteazǎ lentilele de contact înainte de administrare şi se aşteaptǎ cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaşte faptul cǎ poate produce decolorarea lentilelor de contact moi. În general, pacienţii trebuie sfătuiţi să nu poarte lentile de contact în cazul în care au semne şi simptome de conjunctivită bacteriană.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Sarcina

Studii de reproducere la animale nu au arătat nici un risc specific. Totuşi, în lipsa datelor la om şi din cauza riscului experimental al fluorochinolonelor, de afectare a cartilajelor de creştere la organismele în creştere, este contraindicată folosirea levofloxacinei în timpul sarcinii.

Alăptare

Nu se cunoaşte dacă levofloxacina se excretă în laptele matern. De aceea, L-Optic Rompharm nu trebuie administrată în timpul alăptării.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Administrarea topică oftalmică poate provoca tulburări de vedere uşoare şi tranzitorii. În aceste cazuri se recomandă evitarea acţiunilor care necesită acuitate vizuală până la dispariţia tulburărilor.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Concentraţiile plasmatice de levofloxacină după administrarea oftalmică sunt de cel de cel puţin de 1000 de ori mai mici decât cele raportate după dozele orale standard şi de aceea interacţiunile menţionate pentru uzul sistemic nu sunt relevante clinic când se administrează L-Optic Rompharm. În cazul în care diferite medicamente topice oculare sunt utilizate concomitent, cel puţin un interval de 15 minute este necesar între instalaţii.

PREZENTARE AMBALAJ

Picături oftalmice, soluţie 0,5%. Câte 5 ml în flacon prevazut cu dop picurator. Câte un flacon împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 25 C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se administra după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.

DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

S. C. Rompharm Company S. R. L.

Str. Eroilor 1А, Otopeni, 075100, România

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

S. C. Rompharm Company S. R. L.

Str. Eroilor 1А, Otopeni, 075100, România



Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 654
Cod produs: 63412
Top sezon
Preț produs în pct: 152
Cod produs: 63925
Top sezon
Preț produs în pct: 28
Cod produs: 63890
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 495
Cod produs: 64295
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 472
Cod produs: 61709
RECOMANDĂM
Promoție
Preț produs în pct: 256
Cod produs: 61844
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.