Calciu-D3 Nycomed comp.masticab.500mg+200UI N 100 portocala (TVA 20%)

Код товара: 45441
Производитель: Takeda AS
Страна: Норвегия
Форма: табл. жев.

CALCIUM D3 NYCOMED CU GUST DE MINTĂ

CALCIUM D3 NYCOMED CU GUST DE PORTOCALĂ

comprimate masticabile

DENUMIREA COMERCIALĂ

Calcium D3 Nycomed cu gust de mintă

Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală

DCI-ul substanţelor active

Calcii carbonas Cholecalciferolum

COMPOZIŢIA

1 comprimat masticabil conţine:

substanţe active: carbonat de calciu-1250 mg (echivalent cu 500 mg calciu elementar), colecalciferol (vitamina D3)-5,0 mcg (200 UI) sub formă de concentrat de colecalciferol 2 mg;

excipienţi: sorbitol (E420), aromă granulată de portocală sau de izmă bună (isomalt (E953), aromă de portocală sau izmă bună, mono- şi digliceride a acizilor graşi), povidonă, stearat de magneziu, aspartam.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate masticabile.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate masticabile de formă rotundă, biconvexe, de culoare albă, cu gust de portocală sau mintă. Pot fi prezente incluziuni.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Calciu, combinaţii cu vitamină D şi/sau alte minerale, A12AX

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Vitamina D3 facilitează absorbţia calciului în intestin. Administrarea calciului şi vitaminei D3 împiedică creşterea sintezei hormonului paratiroidian, care cauzează deficienţa de calciu şi este un stimulator al resorbţiei osoase.

Proprietăţi farmacocinetice

Calciu

Absorbţie

De regulă, circa 30% din doza administrată se absoarbe din tractul gastrointestinal.

Distribuţie şi metabolizare

99% de calciu în organism este concentrată în structura dură a oaselor şi dinţilor. 1% se află în lichidul intra- şi extracelular. Circa 50% din cantitatea plasmatică totală de calciu se află sub formă ionizată fiziologic activă, din ea circa 10% în complex cu citrat, fosfat sau alţi anioni, restul 40% sunt legaţi cu proteine, în primul rând cu albumina.

Eliminare

Calciul se elimină prin masele fecale, urină şi sudoraţie. Eliminarea renală depinde de filtrarea glomerulară şi reabsorbţia tubulară a calciului.

Vitamina D3

Absorbţie

Vitamina D3 se absoarbe uşor în intestinul subţire.

Distribuţie şi metabolizare

Colecalciferolul şi metaboliţii lui circulă în sânge legaţi cu globulina specifică. Colecalciferolul se metabolizează în ficat prin hidroxilare până la 25-hidroxicolecalciferol. Apoi în rinichi se transformă în forma sa activă 1,25- hidroxicolecalciferol. 1,25hidroxicolecalciferol este metabolitul, responsabil de creşterea absorbţiei calciului. Vitamina D3 nemetabolizată se depozitează în ţesutului adipos şi muscular.

Eliminare

Vitamina D3 se elimină prin intestin şi rinichi.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Profilaxia şi tratamentul deficitului de calciu şi/sau al vitaminei D.

Profilaxia şi tratamentul complex al osteoporozei la pacienţii cu risc înalt al deficitului de calciu şi/sau al vitaminei D.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă se administrează intern. Comprimatul poate fi mestecat sau se va ţine în cavitatea bucală până la dizolvare completă şi se va administra în timpul mesei.

Tratamentul adjuvant al osteoporozei

Câte 1 comprimat de 2-3 ori pe zi.

Deficit de calciu şi/sau al vitaminei D

Adulţi-câte 1 comprimat de 1-3 ori pe zi.

Copii-câte 1 comprimat de 1-2 ori pe zi.

Grupe speciale de pacienţi

Afectarea funcţiei hepatice

Nu este necesară ajustarea doze preparatului. Afectarea funcţiei renale Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă nu se va administra în insuficienţă renală severă.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse sunt prezentate utilizând următoarea convenţie privind frecvenţa:

- mai puţin frecvente ≥1/1000 şi <1/100;

- rare ≥1/10000 şi <1/1000;

- foarte rare (<1/10000).

Tulburări metabolice şi de nutriţie: mai puţin frecvente-hipercalciemie şi hipercalciurie. Tulburări gastrointestinale: rare-constipaţii, meteorism, greaţă, dureri în abdomen, diaree; foarte rare - dispepsie.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: foarte rare-prurit, erupţii cutanate, urticarie.

CONTRAINDICAŢII

- Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare din excipienţi;

- maladii şi/sau condiţii, care cauzează hipercalciemie şi/sau hipercalciurie;

- nefrolitiază;

- hipervitaminoza D.

SUPRADOZAJ

Supradozajul poate cauza hipervitaminoză şi hipercalciemie.

Simptomele hipercalciemiei: anorexie, sete, greţuri, vomă, constipaţii, dureri abdominale, slăbiciune musculară, fatigabilitate, tulburări psihice, polidipsie, poliurie, dureri de oase, nefrocalcinoză, litiază renală, în cazuri severe-aritmii. Hipercalciemia severă poate cauza comă şi moarte. La administrarea îndelungată a dozelor înalte-afectare renală ireversibilă, calcinoza ţesuturilor moi.

Tratament: sistarea administrării preparatului, de asemenea a diureticelor tiazidice şi glicozidelor cardiace şi se va adresa la medic. Se recomandă lavaj gastric, consum abundent de lichide, administrarea diureticelor de ansă (de ex. furosemid), glucocorticosteroizilor, calcitoninei, bifosfonaţilor. În cazul dezvoltării simptomelor clinice de supradozaj se recomandă controlul concentraţiei plasmatice a electroliţilor, funcţiei renale şi diurezei. În cazuri severe se recomandă determinarea tensiunii venoase centrale şi controlului ECG.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE La administrare îndelungată se recomandă controlul nivelului plasmatic de calciu şi creatinină. Supravegherea este foarte importantă la vârstnici în tratamentul concomitent cu glicozide cardiace şi diuretice şi la pacienţii cu predispoziţie la formare a calculilor renali. În caz de hipercalciemie sau simptome de afectare a funcţiei renale se recomandă reducerea dozei sau sistarea tratamentului. Vitamina D se va administra cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală. În acest caz se recomandă controlul nivelului plasmatic de calciu şi fosfaţi. De aceea trebuie de avut în vedere riscul dezvoltării calcinozei ţesuturilor moi. La pacienţii cu insuficienţă renală severă, vitamina D sub formă de colecalciferol nu se metabolizează normal, de aceea se recomandă utilizarea altor forme de vitamină D. Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă se va administra cu precauţie la pacienţii cu sarcoidoză, deoarece există risc crescut de creştere a metabolismului vitaminei D în forma sa activă. La aceşti pacienţi se va monitoriza sistematic nivelul de calciu în ser şi urină. Preparatul se va administra cu precauţie la pacienţii imobilizaţi cu osteoporoză din cauza riscului de dezvoltare a hipercalciemiei. La administrarea altor preparate care conţin vitamina D trebuie de avut în vedere conţinutul de vitamină D (200 UI) în Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă. Administrarea dozelor suplimentare de calciu şi vitamină D se va efectua sub supravegherea medicului. În aceste cazuri se recomandă monitorizarea frecventă a nivelului seric al calciului şi excreţia urinară a calciului. Sindromul lapte-alcalin (sindromul Burnett), care se manifestă prin hipercalciemie, alcaloză şi insuficienţă renală, poate să se dezvolte la administrarea cantităţilor înalte de calciu cu alcaline. Administrarea concomitentă cu antibioticele din grupul tetraciclinei sau chinolone, de regulă, nu se recomandă sau se va indica cu precauţie. Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă conţine aspartam, care în organism se transformă în fenilalanină. De aceea, preparatul nu se va administra la pacienţii cu fenilcetonurie. Preparatul conţine sorbitol, isomalt, zaharoză, de aceea preparatul nu se va administra pacienţilor cu intoleranţa ereditară de fructoză, malabsorbţie de glucoză-galactoză sau insuficienţă de zaharază-izomaltază. Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare Preparatul se va administra cu precauţie în sarcină şi perioada de alăptare. În perioada de sarcină doza nictemerală nu va depăşi 1500 mg de calciu şi 600 UI vitamina D3. Calciul şi vitamina D3 se excretă în laptele matern, de aceea trebuie de ţinut cont de aportul suplimentar al vitaminei D3 din alte surse.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu există date privind influenţa Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI Diureticele tiazidice reduc excreţia urinară a calciului. Datorită creşterii riscului de hipercalciemie, în tratamentul combinat se recomandă de controlat concentraţia plasmatică de calciu. Carbonatul de calciu poate interfera absorbţia preparatelor din grupul tetraciclinelor. De aceea, antibioticele din grupul tetraciclinei se vor administra cu 2 ore până la sau peste 4-6 ore după Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă. Hipercalciemia potenţează efectele toxice ale glicozidelor cardiace la administrarea concomitentă cu preparatele de calciu şi vitamina D3. Este necesară monitorizarea ECG şi nivelului plasmatic de calciu. Intervalul dintre administrarea preparatului Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă şi bifosfonaţilor trebuie să fie de cel puţin 1 oră, pentru a evita reducerea absorbţiei ultimelor. Calciul reduce eficacitatea levotiroxinei, reducând absorbţia acesteia. Intervalul dintre administrarea preparatului Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă şi levotiroxină trebuie să fie de cel puţin 4 ore. Preparatele de calciu încetinesc absorbţia antibioticelor din grupul chinolonelor. De aceea, antibioticele din grupul chinolonelor se vor administra cu 2 ore până sau peste 6 ore după Calcium D3 Nycomed cu gust de portocală/mintă.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate masticabile cu gust de portocală, câte 50 sau 100 în flacon.

Comprimate masticabile cu gust de mintă, câte 30 în flacon.

Câte 1 flacon împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperatura sub 25 ºC.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani.

A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Fără prescripţie medicală.

DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

Takeda AS, Norvegia

Drammensveien 852, NO-1383 Asker

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Takeda AS, Norvegia

Drammensveien 852, NO-1383 Asker

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Цена товара в пунктах: 34
Код товара: 56134
Цена товара в пунктах: 505
Код товара: 51296
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 36
Код товара: 61750
Цена товара в пунктах: 636
Код товара: 38818
Цена товара в пунктах: 910
Код товара: 35120
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1221
Код товара: 46407
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 292
Код товара: 63622
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 433
Код товара: 63690
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 36
Код товара: 61749
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 5
Код товара: 48655
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 85
Код товара: 64200
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 292
Код товара: 64072
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 10
Код товара: 11434
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 652
Код товара: 61743
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 346
Код товара: 61830
Акция
Цена товара в пунктах: 1372
Код товара: 45721
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 674
Код товара: 61794
Цена товара в пунктах: 2065
Код товара: 61801
Цена товара в пунктах: 381
Код товара: 62330
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.