Calci-M comp. N30

Cod produs: 46602
Tara: India
Producator: Tulip Lab Pvt.Ltd
Forma: comp.


CALCI-M

comprimate filmate

DENUMIREA COMERCIALĂ

Calci-M

DCI-ul substanţei active

Combinaţie

COMPOZIŢIA

1 comprimat filmat conţine:

substanţe active: calciu - 250 mg (sub formă de malat citrat de calciu); vitamina D3(forma stabilizată) - 200 UI, magneziu -100 mg (sub formă de hidroxid de magneziu); zinc - 4 mg (sub formă de sulfat de zinc).
excipienţi:
dioxid de titan, croscarmeloză sodică, crospovidonă, povidonă K-30, amidon de porumb, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, Colorcoat FC4S-A (alb).
FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate filmate de formă ovală, de culoare albă sau aproape albă, cu linie de divizare pe o parte a comprimatului şi plate pe cealaltă parte.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul
АТС

Calciu în combinaţii cu vitamina D şi/sau alte medicamente, A12 AX.
PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Calci-M conţine malat citrat de calciu, vitamina D3, hidroxid de magneziu şi sulfat de zinc utilizate pentru prevenirea şi tratamentul carenţei de calciu. Citratul de calciu este o sare a calciului ce are o absorbţie intestinală mai bună decît forma naturală întîlnită mai des, de exemplu, carbonatul de calciu. Vitamina D3este un sterol gras, solubil, esenţial în reglarea homeostazei calciului şi fosfatului şi a mineralizării oaselor. Vitamina D3reglează absorbţia şi excreţia calciului, mai ales atunci cînd aportul lui este scăzut. Odată cu scăderea nivelului calciului din sînge, are loc eliberarea hormonului paratiroidian (PTH), care joacă rol în eliberarea calciului din oase cu o ulterioară creştere a nivelului de calciu în sînge. Vitamina D3 se transformă în metabolit activ - calcitriol, care măreşte absorbţia calciului în intestinul subţire şi ca rezultat, are loc o creştere a concentraţiei calciului sanguin şi scăderea nivelului de PTH. Pentru o utilizare eficientă a calciului, organismul uman are nevoie de magneziu, care, pe lîngă creşterea capacităţii de absorbţie a calciului, acţionează benefic asupra ţesutului osos, redînd flexibilitate şi rezistenţa la fracturi. Totodată, magneziul previne efectele adverse (balonarea, constipaţia) ce pot surveni în urma administrării sărurilor de calciu. A fost demonstrat rolul zinculuiasupra formării şi mineralizării oaselor, bazat pe activarea aminoacil- ARNt-sintetazei a celulelor osteoblastice şi stimularea sintezei proteice celulare. Mai mult ca atît, zincul inhibă resorbţia osoasă osteoclastică, inhibînd formarea celulelor osteoclastice din celulele măduvei. Zincul poate influenţa procesul de activare a proteinkinazei C (enzimă care este implicată în semnalizarea Ca2+în celulele osteoclastice), indus de factorii de resorbţie osoasă. Zincul joacă un rol important în păstrarea masei osoase.
Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

Calciul: aproximativ 33% din calciul administrat pe cale orală este absorbit prin transport activ şi difuzie pasivă în intestinul subţire.
Vitamina D3: este bine absorbită în prezenţa bilei din tractul gastrointestinal. Zincul: 20-30% din zincul alimentar este absorbit după administrarea orală.
Magneziul: doar 30-40% din magneziul administrat, este absorbit din intestinul subţire (jejun şi ileon).
Distribuţie

Calciul: în mare parte este distribuit în ţesutul osos şi laptele matern. De asemenea, penetrează bariera placentară.
Vitamina D3: împreună cu metaboliţii săi, se leaga de proteinele aferente vitaminei D, fiind transportate în circuitul sangvin. Poate fi stocată pe o elasticitate îndelungată în ţesutul adipos şi muscular.
Zincul: este distribuit larg, însă se concentrează în fluidele musculare, osoase, cutanate şi ale prostatei.
Metabolizare

Vitamina D3: este hidroxilată în ficat, cu formarea ulterioară a 25-hidroxicolecalciferolului, apoi hidroxilată în rinichi pentru a forma metabolitul activ 1,25-dihidroxicolecalciferolul (calcitrol).
Excreţie

Sărurile de calciu: calciul neabsorbit este excretat preponderent cu masele fecale. Calciul absorbit în exces este excretat prin urină.
Vitamina D3: împreună cu metaboliţii săi, este excretată preponderent cu bila şi masele fecale. Zincul: este eliminat preponderent cu masele fecale (aproximativ 90%); o cantitate mică prin urină şi aproximativ 2% prin transpiraţie.
Magneziul: aproximativ 70% - 80% de magneziu este supus filtrării glomerulare. De la 5 pînă la 15% din cantitatea de magneziu este reabsorbită în tubii proximali, 60-70% în braţul ascendent al ansei Henle, iar 10- 15%întubii distali.
INDICAŢII TERAPEUTICE

Calci-M este indicat:

1) ca supliment de calciu şi minerale în următoarele cazuri:

- sarcină;

- perioada de alăptare;

- la vîrstnici.
2)
pentru prevenirea şi tratamentul deficitului de calciu în:

- osteoporoza post-menopauzală;

- osteoporoza senilă.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Doza recomandată reprezintă 1 comprimat de 2 ori pe zi (respectând intervalul de 12 ore între prize). Preparatul poate fi administrat cu sau fără alimente. Decizia finală referitor la regimul de dozare va fi luată de medic, în funcţie de starea pacientului.
REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse sunt descrise conform clasificării MedDRA pe aparate, sisteme şi organe în funcţie de frecvenţă: foartefrecvente (>1/10) ; frecvente (>1/100 şi <1/10); mai puţinfrecvente (>1/1000 şi <1/100); rare (>1/10000 şi <1/1000); foarte rare (<1/ 10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
Tulburări gastrointestinale
: frecvente - constipaţie, dereglări dispeptice, greaţă, vomă, dureri abdominale, iritaţie gastrointestinală; mai puţin frecvente - ileus paralitic.
Tulburări metabolice şi de nutriţie
: mai puţin frecvente - deficit de cupru (anemie sideroblastică, neutropenie), hipercalciemie, hipercalciurie, hipermagnezemie.
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
, mai puţin frecvente - slăbiciune musculară. Tulburări ale sistemului nervos: mai puţin frecvente - cefalee.
Tulburări renale şi ale căilor urinare
: mai puţin frecvente - hipercalciurie (la pacienţii cu insuficienţă renală), hipermagneziemie.
CONTRAINDICAŢII

Calci-M este contraindicat pacienţilor cu hipercalcemie, hipercalciurie sau hipofosfatemie, nefrolitiază, hipervitaminoza vitaminei D, obstrucţie intestinală, fecalom, insuficienţă renală şi apendicită.
SUPRADOZAJ

Simptome: greaţă, vomă, pierderea poftei de mîncare, schimbarea dispoziţiei, modificări psihice şi a stării de spirit, cefalee, somnolenţă, slăbiciune, oboseală. Tratament: simptomatic.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Comprimatele Calci-M trebuie admnistrate cu precauţie, în special, la pacienţii vîrstnici cu tulburări de absorbţie a calciului şi aclorhidrie. Cu precauţie se administrează în timpul sarcinii şi la pacienţii cu antecedente de calculi renali. Trebuie efectuată monitorizarea toxicităţii la pacienţii cu insuficienţă renală. Cu precauţie se administrează la pacienţii cu hipoparatireoidism deoarece dozele excesive de vitamina D pot creşte riscul hipercalcemiei şi hipercalciuriei. La fel este necesară prudenţă sporită în cazul administrării la pacienţii cu colostomă, ileostomie şi cu dereglări ale balanţei electrolitice. Hemograma, la fel ca şi nivelul colesterolului plasmatic trebuie monitorizate, pentru detectarea precoce a deficienţei de cupru, în special în cazul utilizării dozelor mari de zinc pe parcursul unei perioade îndelungate.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Calci-M poate fi administrat în timpul sarcinii, în cazurile deficitului de calciu şi vitamina D3. în timpul sarcinii, doza zilnică nu trebuie să depăşească 1500 mg de calciu şi 600 UI de vitamina D. La femeile însărcinate este recomandată evitarea utilizării dozelor excesive de calciu şi vitamină D, deoarece, o hipercalcemie de lungă durată în timpul sarcinii, poate duce la dezvoltarea retardului mental şi fizic, stenoza supravalvulară a aortei şi retinopatie la copii. Nu sunt date care ar indica efectul teratogen al vitaminei D3 utilizate în doze terapeutice. Calci-M poate fi administrat în timpul alăptării. Trebuie luat în consideraţie faptul că calciul şi vitamina D,se excretă în laptele matern.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Nu există date despre influenţa componentelor preparatului asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Probabilitatea unor efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje este redusă.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE ŞI ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Calciul şi magneziul reduc absorbţia tetraciclinelor, chinolonelor şi a bifosfaţilor orali. Absorbţia calciului poate fi redusă de remediile corticosteroide. Există un risc ridicat de hipercalcemie şi alcaloză metabolică odată cu utilizarea diureticelor tiazidice şi hipercalcemie la utilzarea de paricalcitol. Concentraţia plasmatică ridicată a calciului poate potenţa efectele glicozidelor cardiace. Admnistrarea concomitentă a calciului conduce la scăderea eficacităţii erlotinibului.
Vitamina D: medicamentele antiepileptice inductoare enzimatice, sporesc metabolismul vitaminei D.
Zincul: are loc o reducere a absorbţiei zincului la administrarea concomitentă cu penicilamina sau antibioticele din grupul tetraciclinei. Preparatele cu conţinut de fosfor reduc absorbţia zincului. Sulfura de zinc reduce absorbţia cuprului şi fluorchinolonelor (ciprofloxacina, levofloxacina, moxifloxacina, norfloxacina şi ofloxacina), la fel este redusă şi absorbţia bifosfonaţilor. Administrarea calciului în prize ce depăşesc 2500 mg/zi, poate interfera cu absorbţia altor minerale - zinc, magneziu şi fosfor.
Interacţiuni potenţial letale: administrarea concomitentă a titratului de calciu şi produselor din aluminiu la pacienţii cu insuficienţă renală, ca urmare a creşterii nivelului de aluminiu, poate duce la encefalopatie letală.
PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate filmate. Cîte 15 comprimate filmate în blister. Cîte 2 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare plasate în cutie de carton.
PĂSTRARE

A se păstra la loc ferit de lumină şi umiditate, la temperaturi sub 25°C.
A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL

Fără prescripţie medicală.
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE &ÎNREGISTRARE

Tulip Lab Private Limited, India.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Private Limited

Plot No. F-20/21, MIDC Ranjangaon, Tal. Shirur, Dist. Pune - 412220, Maharashtra, India.

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 311
Cod produs: 46236
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 84
Cod produs: 64200
Top sezon
Preț produs în pct: 152
Cod produs: 63925
Top sezon
Preț produs în pct: 106
Cod produs: 25986
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 786
Cod produs: 52089
Promoție
Preț produs în pct: 460
Cod produs: 61839
RECOMANDĂM
Produse vizualizate
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.