Octra® sol. inj.0,1 mg/ml 1 ml N5

Cod produs: 49023
Divizarea: 5
Doza concentratia: 0.1
Forma: sol. inj.
Producator: Farmak SAP
Tara: Ucraina
Stoc: minim
eliberat doar cu rețetă!
256 00 lei
(-3%)
248 42 lei
Beneficii:
24 puncte de loialitate
Livrare gratuită
Caută în farmacii

OCTRA

solutie injectabila

DENUMIREA COMERCIALA

Octra

DCI – ul substantei active

Octreotidum

COMPOZITIA

1 ml solutie injectabila contine: substanta activa: acetat de octreotida (în recalcul 100% substan?a) 0,1 mg; excipienti: manitol (E 421), hidrocarbonat de sodiu, acid lactic, apa pentru injectii.

FORMA FARMACEUTICA

Solutie injectabila.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Lichid transparent, incolor.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA si codul ATC

Preparate hormonale pentru uz sistemic. Hormoni hipotalamici. Somatostatina si analogii, H01CB02.

PROPRIETATILE FARMACOLOGICE

Proprietati farmacodinamice

Octra – derivat octapeptidic sintetic al somatostatinei naturale cu efecte farmacologice similare, dar cu durata de actiune considerabil mai lunga. Inhiba secretia patologica sporita a hormonului cresterii (GH), peptidelor si serotoninei produse în sistemul endocrin gastro-entero–pancreatic (GEP).

La persoanele sanatoase s-a dovedit, ca octreotida inhiba eliberarea hormonului cresterii (GH), care este stimulat de arginina, efort fizic si hipoglicemia provocata de insulina.

Octreotida inhiba secretia GH într-o masura mai mare ca insulina.

La pacientii cu acromegalie. Octreotida scade nivelul plasmatic al hormonului cresterii (GH) si/ sau somatomedinei C. La 90% dintre pacienti se remarca o reducere clinic relevanta a nivelului GH (cu 50% sau mai mult), iar la circa jumatate din pacienti se poate obtine o normalizare a GH plasmatic mai mic de 5ng/ml. La majoritatea pacientilor cu acromegalie octreotida micsoreaza considerabil urmatoarele simptome clinice: cefaleea, edemul pielii si tesuturilor moi, hiperhidroza, artralgiile si paresteziile. La pacientii cu adenom hipofizar octreotida poate micsora în volum marimea tesutului tumoral.

Tumori endocrine gastro-entro-pancreatice. Ca rezultat al efectelor endocrine diverse octreotida actioneaza asupra unui sir de simptome la astfel de pacienti. Îmbunatatirea clinica se manifesta si la pacientii anterior tratati, prin metode chirurgicale, embolizarea arterelor hepatice, chimioterapia, inclusiv tratamentul cu streptozotocina si 5 – fluoruracil.

Tumori carcinoide. Octreotida duce la ameliorarea eritemului facial si diareei, ce în multe cazuri apare ca consecinta a scaderii nivelului serotoninei plasmatice si reducerea excretiei acidului 5 – hidroxiindolacetic cu urina. VIP-oame. Se caracterizeza prin supraproductie de peptida intestinala vasoactiva (VIP).

Octreotida amelioraza diarea secretoare, ce este caracteristica acestor cazuri cu ameliorarea evidenta a calitatii vietii. Concomitent se micsoreaza manifestarile patologice ale echilibrului electrolitic ca hipocalemia, care exclude necesitatea administrarii enterale si parenterale a electrolitilor. La unii bolnavi se încetineste sau se stopeaza cresterea si chiar micsorarea tumorii, în special a metastazelor hepatice. Ameliorarea clinica este însotita de reducerea nivelelor plasmatice ale VIP, care pot scadea pâna la limite normale.

În glucoganoame. Octreotida semnificativ micsoreaza eruptiile necrotice migratoare, caracteristice acestei stari. Octreotida nu influenteaza semnificativ diabetul zahart. La pacientii cu diaree, octreotida, duce la ameliorarea acesteia si crestrea în greutate. Se micsoreaza rapid concentrtia glucagonului în plasma în tratamentul de lunga durata.

Gastrinoame/ Sindrom Zollinger – Ellison. Octreotida se utilizeaza ca monoterapie sau în asociere cu blocantele receptorilor H2, poate reduce secretia acidului gastric si ameliorarea simptomelor clinice inclusiv diareea. Alte simptome (bufeuri de caldura), deasemenea se amelioreaza. În unele cazuri se constata scaderea nivelului plasmatic de gastrina.

Insulinoame. Octreotida micsoreaza nivelul insulinei imunoreactive în sânge. Efectul este de scurta durata, pâna la 2 ore.

La pacientii cu tumori operabile, octreotida, ajuta la restabilirea si mentinerea normoglicemiei.

Somatoliberinoame. Octreotida produce ameliorarea simptomelor acromegaliei. Acest lucru se datoreaza inhibarii secretiei factorului de eliberare al hormonului de crestere (GRF) si hormonului de crestere. Se poate reduce cresterea în volum a hipofizei.

La pacientii cu diaree refractara asociata sindromului de imunodeficiența dobândita (SIDA). Octreotida asigura controlul partial sau total al volumului scaunului la 1/3 din pacienti, care nu poate fi controlata cu terapia antimicrobiana si antidiareica adecvata.

La pacientii supusi interventiei la pancreas. Administarea octreotidei în starile preoperatorii si postoperatorii scade incidenta complicatiilor postoperatorii tipice (fistule, abcese pancreatice si septicemie consecutiva, pancreatita acuta postoperatorie).

În hemorargii esofagiene cu ciroza hepatica. Octreotida în combinatie cu tratamentul specific (terapia sclerozanta), maresc efectul de oprire al hemorargiei, inclusiv al hemorargiilor precoce repetate, reduce volumul de transfuzie si cresterea indicilor de supravețuire în primele 5 zile. Preparatul reduce circuitul tisular, prin inhibarea hormonilor vasoactivi (VIP si glucagon).

Proprietati farmacocinetice

Dupa administrarea subcutanata, octreotida rapid si total se absoarbe. Concentratiile maxime se realizeaza timp de 30 minute. Fixarea de proteinele plasmatice constituie 65%. Concentratia octreotidei fixata de celulele sanguine este nesemnificativa. Volumul aparent de distributie este - 0,27 l/kg corp. Clearance-ul total este 160 ml/minut.

Timpul de înjumatatire, dupa administrarea subcutanata a preparatului este 100 minute.

Dupa administrarea intravenoasa preparatul se elimina în doua faze cu perioade de înjumatatire de 10 si 90 minute. Cea mai mare parte din doza injectata se elimina cu fecalele, aproximativ 32% se excreta în forma neschimbata cu urina. Functia renala nu influenteaza expozitia generala (aria de sub curba „concentratie - timp”) a octreotidei administrate subcutanat. Excretia poate fi redusa la pacientii cu ciroza hepatica.

INDICATII TERAPEUTICE

- Acromegalie – pentru controlul simptomelor si reducerea nivelelor plasmatice ale hormonului cresterii si somatomedinei C, la pacientii la care nu se obtin rezultatele adecvate prin interventie chirurgicala si radioterapie. Preparatul este prescris în tratamentul pacientilor cu acromegalie, la care este contraindicata interventia chirurgicala sau care nu doresc acest lucru, sau ca tratament de scurta durata între curele de radioterapie, pâna la aparitia efectulului deplin al acesteia.

- Pentru ameliorarea simptomelor asociate cu tumorile endocrine gastro – entero – pancreatice:

- tumori carcinoide cu sindrom carcinoid;

- VIP-oame (tumori caracterizate prin hipersecretia de peptida intestinala vasoactiva;

- glucagonoame;

- gastrinoame/ sindromul Zollinger – Ellison de obicei în asociere cu blocanti ai receptorilor H2 – histaminergici sau fara antacide;

- insulinoame pentru controlul preoperator al hipoglicemiei si în terapia de mentinere;

- somatoliberinoame (tumori caracterizate de hiperproducerea releazing - factorului hormonului de crestere).

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Preparatul se administreaza subcutanat sau intravenos.

Acromegalie. Initial preparatul se administreaza câte 0,05 – 0,1 mg (0,5 – 1 ml) subcutanat la fiecare 8 sau 12 ore. În continuare, dozarea se bazeaza pe concentratiile serice ale GH si somatomedinei C, de asemenea pe simptomele clinice si pe toleranta (concentratiile hormonilor în sânge constituie: GH – mai putin de 2,5 ng/ml, somatomedinei C – în limitele normale). Pentru majoritatea pacientilor doza optima zilnica este 0,3 mg. Nu trebuie depasita doza maxima de 1,5 mg pe zi.

Daca pe parcursul a 3 luni de tratament cu octreotida, nu se atinge micsorarea semnificativa ale nivelelor GH si nici ameliorarea simptomelor, terapia se întrerupe.

Tumori endocrine gastroenteropancreatice. Doza initiala este de 0,05 mg (0,5 ml) subcutanat de 1- 2 ori pe zi. În continuare în functie de raspunsul clinic, efectul asupra nivelelor de hormoni produsi de tumoare (în cazul tumorilor carcinoide, de efectul asupra excretiei urinare a acidului 5 - hidroxiindolacetic) si de toleranta, doza poate fi marita treptat pâna la 0,1 – 0,2 mg de 3 ori pe zi. În cazuri exceptionale dozele pot fi marite.

Doza de întretinere se ajusteaza individual. Daca în decurs de o saptamâna de tratament cu octreotida în doza maxima admisibila, starea generala nu se amelioreaza, terapia se sisteaza.

Diaree refractara asociata SIDA. Doza initiala este de 0,1 mg de 3 ori pe zi subcutanat. Daca pe parcursul a 7 zile de tratament diareea nu se amelioreaza, doza se ajusteaza individual pâna la 0,25 mg (2,5 ml) de 3 ori pe zi. Ajustarea dozei se face în baza evaluarii volumului scaunelor si toleranta la preparat. Daca pe parcursul a 7 zile de tratament cu octreotida în doze 0,25 mg (2,5 ml) de 3 ori pe zi ameliorarea nu apare, terapia se întrerupe.

Complicatiile interventiilor chirurgicale la pancreas. Preparatul se administreaza subcutanat în doze a câte 0,1 mg de 3 ori pe zi timp de 7 zile, din ziua interventiei chirurgicale cu cel putin o ora înainte de interventie.

În hemorargii esofagiene cu ciroza hepatica. Preparatul se administreaza în doza de 25 µg/ora în perfuzii intravenoase timp de 5 zile. Octreotida se diluiaza cu solutie izotonica 0,9% de clorura de sodiu.

La pacientii cu ciroza hepatica în cazul hemorargiilor esofagiene s-a determinat o toleranta buna la preparat, administrat pe parcursul a 5 zile în doze de pâna la 50 µkg/ora, în perfuzii.

REACTII ADVERSE

Reactiile adverse sînt descrise în dependenta de frecventa conform conventiei MedDRA:

foarte frecvente (≥ 1/10); frecvente (≥ 1/100, <1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000, <1/100); rare (≥ 1/10 000, <1/1000); foart rare (≥ 1/10 000), cu frecventa necunoscuta.

Tulburari ale sistemului imunitar: frecvente - hipersensibilitate, anafilaxie.

Tulburari endocrine: frecvente – hipotiroidie, disfunctia glandei tiroide (scaderea nivelului hormonului tireostimulator).

Tulburari metabolice si de nutritie: foarte frecvente – hiperglicemie; frecvente –

hipoglicemie, tulburari ale tolerantei fata de glucoza, anorexie; mai putin frecvente - deshidratare.

Tulburari ale sistemului nervos: foarte frecvente – cefalee; frecvente - ameteli, astenie.

Tulburari cardiace: frecvente – bradicardie; mai putin frecvente – tahicardie; cu frecventa necunoscuta - aritmie. La pacientii cu acromegalie si sindromul carcinoid – scimbari în ECG ca: alungirea intervalului QT, devierea axei, repolarizarea anticipata, voltaj micșorat, marirea timpurie a undei R, schimbari nespecifice ale intervalului ST – T. Interlegatura dintre aparitia acestor schimbari si octreotid nu este stabilita, deoarece multi dintre pacienti sufera de afectiuni cardiace (vezi compartimentul „ Atentionari si precautii speciale de utilizare”).

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: frecvente - dispnee.

Tulburari gastrointestinale: foarte frecvente - diaree, dureri abdominale, greturi, meteorism, colelitiaza; frecvente - dispepsie, voma, balonarea abdomenului, steatoree, scaun lichid, decolorarea maselor fecale, colecistita, concremente biliare, hiperbilirubinemie; cazuri unice - balonarea abdomenului în crestere, dureri acute în zona epigastrica, dureri în abdomen si defans muscular; cu frecventa necunoscuta – pancreatita acuta, hepatita acuta fara colelitiaza, hepatita colestetica. Colelitiaza, icter, icter colestatic.

Efectele secundare din partea tractului gastrointestinal pot fi reduse, daca masa nu va fi luata pâna sau imediat dupa administrarea subcutanata a preparatului. Administarea preparatului sa va face între mese sau înainte de somn.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutan: frecvente - eruptii cutanate, prurit, alopecie; cu frecventa necunoscuta – urticarie.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: foarte frecvente – dureri la locul de administare. Durere si senzatie de durere acuta, punctionare sau arsura la injectarea subcutanata, cu hipermie si edem, care rar dureaza mai mult de 15 minute. Discomfortul local poate fi micsorat, daca preventiv preparatul se va încalzi pâna la temperature camerei sau prin micsorarea volumului solutiei concentrate.

Investigatii diagnostice: frecvente – ridicarea nivelului transaminazei, ridicarea nivelului fosfatazei alcaline, ridicarea nivelului gamaglutamiltransferazei.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la preparat si componentele preparatului.

SUPRADOZAJ

Simptome: aritmie, hipotensiune arteriala, stop cardiac, hipoxia creierului, pancreatita, steatoza, diaree, slabiciune, somnolenta, pierderea masei corporale, hepatomegalie, acidoza lactica, hiperglicemie.

Tratament. Tratament simptomatic.

ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE

Administrare subcutanata. Pacientii care de sinestatator administreaza preparatul subcutanat vor primi indicatii detaliate de la medic sau asistenta medicala.

Discomfortul local poate fi micsorat, daca preventiv preparatul se va încalzi pâna la temperatura camerei. De exclus injectarea preparatului în unul si acelas loc în scurt timp.

Fiolele se vor deschide nemijlocit înainte de injectare, reziduurile se vor neutraliza în conformitate cu regulamentul în vigoare.

Perfuzii intravenoase. Solutia reconstituita este stabila din punct de vedere fizic si chimic cel putin 24 de ore, la temperatura sub 25 C.

Principii generale. Deoarece tumorile hipofizare, care secreta GH uneori pot creste, provocând complcatii grave (îngustarea câmpului vizual), este importanta monitorizarea atenta a tuturor pacientilor tratati cu octreotida. Daca apar dovezi ale cresterii tumorii, se vor utiliza metode alternative de tratament.

Beneficul terapeutic al scaderii nivelului de GH si normalizarea concentratiei somatomedinei C la femei cu acromegalie, potential, poate restabili fertilitatea. În timpul tratamentului cu octreotida femeile de vârsta fertila vor fi sfatuite sa utilizeze metode adecvate de conraceptie ( vezi compartimentul „Administrarea în sarcina si în perioada de alaptare”).

La pacientii cu perioada lunga de tratament cu octreotida, se recomanda monitorizarea functiei glandei tiroide.

Fenomene legate de sistemul cardiovascular. Rar au fost semnalate cazuri de bradicardie.

Poate fi nevoie de ajustarea dozelor remediilor beta – blocante, blocantele canalelor de potasiu, preparatelor responsabile de echilibrul hidrosalin.

Fenomene legate de vezica biliara. La 15 – 30% din pacientii tratati cu octreotida subcutanat pe termen lung, s-a remarcat formarea calculilor biliari. Pacientilor li se recomanda examinarea ecografica a vezicii biliare înaintea initierii tratamentului cu octreotida si la fiecare 6 – 12 luni pe durata tratamentului. Acestea vor fi tratati cu preparate, ce dizolva calculii sau prin metode chirurgicale.

Tumori endocrine gastro-entero-pacreatice. În tratamentului tumorilor endocrine gastroentero-pacreatice,pot aparea rar scapari bruste de sub controlul simptomatic al octreotidei, cu recurenta rapida a simpomelor grave.

Metabolismul glucozei. Octreotida are potential sporit de a inhiba secretia hormonului de crestere, glucagonului si insulinei, poate deregla glicemia. Poate aparea dereglarea tolerantei la glucoza, dupa luarea mesei si în unele cazuri la administarea de lunga durata a preparatului se poate dezvolta hiperglicemia.

La pacientii cu insulinom octreotida, datorita potentiei relativ mai mari de a inhiba secretia hormonului de crestere si glucagonului, decât a insulinei si datorita duratei mai scurte de actiune asupra inhibarii insulinei pote creste amplitudinea si prelungi durata hipoglicemiei.

Acesti pacienti necesita evidenta în special la initierea tratamentului cu octreotida la ficare modificare de doza. Devierile evidente ale concentratiei de glucoza în sânge, pot fi reduse prin administarea de octreotida în doze mai mici si frecvente.

Dependenta pacientilor cu diabet zaharat de tip I de insulina poate fi redusa prin administrarea preparatului octreotida. Pacientilor cu diabet zaharat tip II, cu rezerva de insulina intacta, octreotida poate mari glicemia dupa luarea mesei.

Se recomanda monitorizarea minutioasa a tolerantei la glucoza si tratament antidiabetic.

Varicele esofagian. În hemorargii esofagiene la pacientii cu ciroza hepatica creste riscul dezvoltarii diabetului zaharat insulinodependent la pacientii cu diabet anterior, este necesara monitorizarea concentratiei glucozei în sânge.

Reactii locale. Lipsesc informatii privitor la dezvoltarea tumorii în locul administrarii la pacientii, care se trateaza cu octreotida pe parcursul a 15 ani.

Fenomene trofice. Octreotida poate influenta absorbtia lipidelor la pacienti. Unii pacienti au manifestat scaderea absorbtiei vitaminei B12 si anomalia rezultatului testului Schilling.

Pacientii cu insuficienta vitaminei B12 în anamneza, vor fi monitorizati pe durata tratamentului cu octreotida.

Pacienti vârstnici. Lipsecsc dovezi de reducere a tolerantei sau de necesitatea corectiei dozei la pacientii vârstnici tratati cu octreotida.

Pacienti cu disfunctii hepatice. La pacientii cu ciroza hepatica, timpul de injumatatire poate creste, de aceea se va tine cont la indicarea dozelor de întretinere.

Pacienti cu disfunctii renale. Tulburarile renale nu influenteaza expozitia generala (aria de sub curba concentratiei preparatului în functie de timp) a octreotidei administrate subcutanat, ajustarea dozei nu este necesara.

Copii

Preparatul nu se utilizeza în practica pediatrica, din lipsa datelor clinice.

Administrarea în sarcina si în perioada de alaptare

Preparatul nu se administreza în perioada de sarcina, din lipsa datelor clinice. Se va administra numai în cazurile indica?iilor vitale.

Nu este determinat, daca preparatul trece în laptele matern. În caz de necesitate se recomanda întreruperea alimentatiei la sân.

Influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Pe perioada folosirii preparatului, pacientul se va abtine de la conducerea unitatilor de transport sau a altor lucrari, ce necesita atentie deosebita, deoarece se pot manifesta reactii adverse (ameteli s.a.).

INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACTIUNI

S-a determinat, ca octreotida micsoreaza absorbtia ciclosporinelor în intestin si încetineste absorbtia cimetidinei.

Administrarea concomitenta a octreotidei cu bromcriptina, mareste biodisponibilitatea acesteia. Analogii somastotinei, pot micsora clearance-ul substantelor, care se metabolizeaza prin intermediul enzimei citocromului P450, ce este determinat de inhibarea secretiei hormonului cresterii, deaceea administrarea altor preparate se va face cu precautie, care în marea majoritate se metabolizeaza cu participarea CYP3A4, la fel preparatele cu indice terapeutic îngust (chinidina, terfenadina). Incompatibilitati. Acetatul de octreotid este instabil în solutii pentru alimentatia parenterala. A nu se utiliza solventi în afara celor indicati în compartimentul „Doze si mod de administrare”.

PREZENTARE, AMBALAJ

Solutie injectabila 0,1mg/ml, cîte 1 ml în fiole. Câte 5 fiole împreuna cu instructiunea pentru administrare în cutie de carton.

PASTRARE

A se pastra la loc ferit de lumina, la temperatura de la 2? pîna la 8 ?С.

A nu se congela.

A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

2 ani.

A nu se utilza dupa expirarea termenului de valabilitate, indicat pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescriptie medicala.

DETINATORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

SАP «Farmak», Ucraina.

NUMELE SI ADRESA PRODUCATORULUI

SАP «Farmak». Ucraina, 04080, or. Kiev, str. Frunze, 63

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
NEW
Top sezon
Preț produs în pct: 594
Cod produs: 64314
Top sezon
Preț produs în pct: 24
Cod produs: 45641
Oferte Speciale
RECOMANDĂM
Preț produs în pct: 676
Cod produs: 63591
Promoție
Preț produs în pct: 544
Cod produs: 61824
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.