Enalapril comp. 10mg N30 (Lekfarm)

Код товара: 16191
Доза: 10
Количество доз: 30
Производитель: Lekfarm SRL
Страна: Belarus
Форма: табл
Наличие: достаточно
14 34 леев
(-11%)
12 78 леев
Выгода:
1 пунктов лояльности
Бесплатная доставка
Искать в аптеках

ENALAPRIL

comprimate

DENUMIREA COMERCIALĂ

Enalapril

DCI-ul substanţei active

Enalaprilum

COMPONENŢA

1 comprimat conţine:

substanţa activă: maleat de enalapril (în recalcul la 100% substanţă anhidră)-5 mg, 10 mg sau 20 mg;

excipienţi: amidon de cartofi, talc, stearat de magneziu, lactoză.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Enalapril 5 mg şi 10 mg: comprimate de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie, de formă cilindrică, cu margini bine conturate. Comprimatele cu doza de 10 mg au o linie de divazare pe o parte a comprimatului.

Enalapril 20 mg: comprimate de culoare albă cu nuanţă gălbuie, de formă cilindrică, cu margini bine conturate şi o linie de divazare pe o parte a comprimatului.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, C09AA02.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Enalaprilul în organism se hidrolizează cu formarea metabolitului activ-enalaprilatul. Inhibă formarea angiotensinei II şi înlătură efectul vasoconstrictor al acesteea. Preparatul scade lin tensiunea arterială fără a provoca modificări ale ritmului cardiac și a minutvolumului de sângecirculant. Reduce rezistența vasculară periferică totală, reduce postsarcina și presarcina, de asemenea scade presiunea în atriul drept și în circulația pulmonară. Produsul reduce hipertrofa ventriculară stângă. Preparatul micşorează tonusul arteriolelor glomerulare eferente ale rinichilor, sporind astfel hemodinamica intraglomerulară, și previne dezvoltarea nefropatiei diabetice. Efectul maxim este după 6-8 ore și durează 24 ore. Efectul terapeutic complet se realizează în termen de câteva săptămâni de tratament.

Proprietăţi farmacocinetice

După administrarea orală, aproximativ 60% din enalapril este absorbit din tractul gastrointestinal. Se metabolizează în ficat până la metabolitul activ - enalaprilat. Cmax a enalaprilatului în serul sangvin este după 3-4 ore de la ingestie. T1/2 al enalaprilatului

este 11 ore şi se stabilizează după a patra zi de la începutul administrării. Se elimină prin rinichi.

INDICAŢII TERAPEUTICE

- Hipertensiunea arterială esenţială;

- hipertensiunea arterială secundară în afecţiunile renale (inclusiv în insuficienţa renală, nefropatia diabetică);

- insuficienţă cardiacă cronică (în componenţa terapiei combinate);

- disfuncţia asimptomatică a ventriculului stâng (în componenţa terapiei combinate).

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Comprimatele se vor înghiţi întregi, cu o cantitate mică de lichid, indiferent de luarea mesei. Preparatul trebuie administrat la una şi aceeaşi oră a zilei. Regimul de dozare se stabileşte individual în dependenţă de starea bolnavului. În tratamentul hipertensiunii arteriale preparatul se indică în doza iniţială de 5 mg/zi. Doza se ajustează în dependenţă de efectul clinic obţinut. De obicei doza zilnică de întreţinere constituie 10-20 mg, în cazuri excepţionale-până la 40 mg/zi, în 1 sau 2 prize. Doza iniţială pentru bolnavii, cărora li s-au administrat diuretice, constituie 2,5 mg o dată pe zi. În insuficienţa cardiacă cronică doza iniţială recomandată constituie 2,5 mg pe zi. Doza preparatului se măreşte treptat până la obţinerea efectului clinic maxim; în mediu pentru selectarea dozei optime sunt necesare 2-4 săptămâni. Doza medie de întreţinere constituie 2,5-10 mg pe zi într-o priză, doza maximă de întreţinere-40 mg pe zi, divizată în două prize. În disfuncţia asimptomatică a ventriculului stâng doza iniţială recomandată a preparatului constituie 2,5 mg de 2 ori pe zi, în dependenţă de starea pacientului este posibilă ajustarea dozei. Doza medie de întreţinere constituie 10 mg de 2 ori pe zi. În tratamentul hipertensiunii arteriale în afecţiunile renale regimul de dozare se stabileşte în dependenţă de severitatea tulburărilor funcţiei rinichilor sau de valorile clearance-ului creatininei (ClC). La ClC > 30 ml/min. doza iniţială constituie 5 mg pe zi, la ClC < 30 ml/min. -2,5 mg pe zi, doza preparatului se va majora treptat, până la observarea efectului clinic satisfăcător.

REACŢII ADVERSE

Convenţia MedDRA privind frecvenţa:

Foarte frecvente (>1/10).

Frecvente (>1/100 şi <1/10).

Mai puţin frecvente (>1/1000 şi <1/100)

Rare (>1/10000 şi <1/1000)

Foarte rare (<1/10000)

Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile)

Tulburări ale sistemului nervos: frecvent - somnolență, amețeli, vertij, cefalee, parestezii.

Tulburări ale sistemului cardio-vascular: frecvent - eritemul, hipotensiune arterială.

Tulburări gastro-intestinale: frecvent-modificarea senzaţiei de gust, xerostomie, greață, vomă, dureri abdominale, dispepsie, diaree sau constipație; rar - niveluri crescute ale bilirubinei și enzimelor hepatice; foarte rar- gingivită hipertrofică, gastrită, hepatită, icter colestatic, pancreatită.

Tulburări oculare: rar-tulburări ale vederii.

Tulburări acustice: rar -tinitus.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: frecvent-tuse uscată, care dispare după suspendarea admnistrării, dispnee; rar- congestie nazală, bronhospasm.

Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat: frecvent-prurit, urticarie, erupții cutanate; rar - alopecie, depigmentarea pielii , transpirație abundentă, edem angioneurotic; foarte rar-eritem, edem Quincke.

Tulburări musculo-scheletice şi ale țesutului conjunctiv: frecvent - crampe musculare; rar - artralgii, mialgii, dureri de spate și torace. Tulburări renale şi ale căilor urinare: rar- disurie, poliurie nocturnă, insuficiență renală; foarte rar - insuficiență renală acută; cu frecvenţă necunoscută - creșterea nivelului creatininei în plasma sangvină.

Tulburări hematologice şi limfatice: foarte rar - leucopenie, neutropenie, trombocitopenie, agranulocitoză sau pancitopenie, anemie hemolitica la pacientii cu deficit congenital de glucoză-6-fosfat dehidrogenaza, scăderea nivelului hemoglobinei și hematocritului.

Tulburări generale: frecvent-edeme, fatigabilitate, astenie, slăbiciune.

CONTRAINDICAŢII

Edem angioneurotic în anamneză (inclusiv determinat de administrarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei), porfirie, sarcina, lactaţia, hipersensibilitate la enalapril sau alte componente ale preparatului, hipersensibilitate la alţi inhibitori ai enzimei de conversie, copii.

SUPRADOZAJ

Simptome: hipotensiune arterială.

Tratament: bolnavul trebuie culcat în poziţie orizontală cu picioarele puţin ridicate. Este indicat lavajul gastric cu administrarea ulterioară a cărbunelui activat. În cazurile mai grave se va administra intravenos soluţie izotonică de clorură de sodiu 0,9% sau substituenţi de volum plasmatic. Este posibilă efectuarea hemodializei.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Trebuie de avut în vedere posibilitatea dezvoltării hipotensiunii arteriale la pacienţii cu insuficienţă cardiacă gravă, cu tulburări grave ale funcţiilor renale, precum şi la pacienţii cu tulburări ale echilibrului hidro-electrolitic, determinate de tratamentul cu diuretice, dieta fără sare, diaree, vomă sau pacienţi aflaţi la hemodializă. Se administrează cu precauţie, de asemenea din cauza riscului dezvoltării hipotensiunii arteriale, pacienţilor cu cardiopatie ischemică, afecţiuni cerebrovasculare grave, în stenoza orificiului aortei cu tulburări ale hemodinamicii sau alte obstacole ale fluxului sângvin din cord (VS). Dacă pacientul cu hipertensiune arterială a urmat tratament cu diuretice, atunci ele, după posibilitate, se vor anula cu 2-3 zile până la începerea tratamentului cu enalapril. În caz contrar creşte considerabil riscul dezvoltării hipotensiunii arteriale. Dacă anularea diureticelor nu este posibilă, atunci enalaprilul trebuie administrat în doze reduse. În insuficienţa cardiacă cronică doza diureticelor este necesar de micşorat. Trebuie de anulat preparatul înainte de examinarea funcţiei glandelor paratiroidiene.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Nu se recomanda indicarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei în primul trimestru de sarcină. Se interzice utilizarea enzimei de conversie a angiotensinei în trimestrul doi şi trei al gravidităţii. Nu se recomanda utilizarea pe perioada alăptarii. În timpul sarcinii nu se iniţiază tratamentul cu IECA, cu excepția cazurilor în care este imposibil să se înlocuiască cu o terapie alternativă. Pacientele care planifică o sarcină, trebuie să facă tratament cu remedii inofensivitatea cărora este demonstrată. A se administra cu atenţie pacienţilor în cazul tulburărilor metabolice: galactozemie congenitală, deficit de lactază, sindrom de malabsorbție al glucozei și galactozei.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Preparatul se indică cu precauţie pacienţilor, care se ocupă cu activi tăţi potenţial periculoase, ce necesită atenţie sporită şi reacţii psihomotorii rapide.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

La indicarea concomitentă cu diureticele economisitoare de potasiu sau preparatele de potasiu este posibilă dezvoltarea hiperkaliemiei. La administrarea concomitentă cu diureticele, beta-adrenoblocantele, metildopa, nitraţii, blocantele canalelor de calciu, hidralazina, prazozina este posibilă potenţarea acţiunii hipotensive. La administrarea concomitentă cu antiinflamatoarele nesteroidiene (inclusiv acidul acetilsalicilic) este posibilă reducerea efectului enalaprilului şi creşterea riscului de dezvoltare a tulburărilor funcţiilor renale.

La administrarea concomitentă cu etanolul, precum şi cu anestezicele generale, creşte riscul dezvoltării hipotensiunii arteriale. Enalaprilul scade acţiunea preparatelor ce conţin teofilină. La administrarea concomitentă cu preparate de litiu se încetineşte eliminarea litiului şi se intensifică acţiunea lui. La administrarea concomitentă cu cimetidina se prelungeşte perioada de înjumătăţire a enalaprilului.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate 5 mg, 10 mg sau 20 mg. Câte 10 comprimate în blister. Câte 3 sau 6 blistere împreună cu instructiunea pentru administrare în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura sub 25°C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMENUL DE VALABILITATE

2 ani.

A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.

DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

SRL „Lekpharm”, Republica Belarus,

str. Minskaya 2a, or. Logoysk, 223110.

Tel. /fax: +375 1774 53 801

E-mail: [email protected] by

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

SRL „Lekpharm”, Republica Belarus,

str. Minskaya 2a, or. Logoysk, 223110.

Tel. /fax: +375 1774 53 801

E-mail: [email protected] byВнимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 5
Код товара: 48655
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 14
Код товара: 50430
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 360
Код товара: 47067
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 676
Код товара: 58538
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 360
Код товара: 47066
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 5
Код товара: 45491
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 672
Код товара: 57932
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 337
Код товара: 58427
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 472
Код товара: 57540
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 763
Код товара: 52885
Акция
Цена товара в пунктах: 4317
Код товара: 53512
Акция
Цена товара в пунктах: 646
Код товара: 50379
Акция
Цена товара в пунктах: 798
Код товара: 59666
Акция
Цена товара в пунктах: 1067
Код товара: 57908
Акция
Цена товара в пунктах: 506
Код товара: 57310
Акция
Цена товара в пунктах: 321
Код товара: 55736
Акция
Цена товара в пунктах: 636
Код товара: 59417
Акция
Цена товара в пунктах: 6719
Код товара: 58043
Акция
Цена товара в пунктах: 590
Код товара: 46542
Акция
Цена товара в пунктах: 469
Код товара: 55594
Акция
Цена товара в пунктах: 763
Код товара: 52886
Рекомендуем
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 231
Код товара: 54880
Цена товара в пунктах: 915
Код товара: 58536
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 498
Код товара: 55683
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 221
Код товара: 55677
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 529
Код товара: 55681
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 231
Код товара: 54879
Цена товара в пунктах: 1014
Код товара: 59593
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 672
Код товара: 57932
Цена товара в пунктах: 361
Код товара: 53289
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 231
Код товара: 54881
Просмотренные товары
Soluţie perfectă contra varicozei
Te chinuie varicoză? Varikopax îţi propune soluţia perfectă contra acestei probleme, care nu trebuie neglijată.