Fungicon-150 caps.150 mg N1x10

Cod produs: 50473
Divizarea: 10
Doza concentratia: 150
Forma: caps.
Producator: Micro Labs Ltd
Tara: India

FUNGICON-150

capsule
DENUMIREA COMERCIALĂ

Fungicon-150
DCI-ul substanţei active

Fluconazolum
COMPOZIŢIA

1 capsulă conţine:
substanța activă: fluconazol-150 mg;
excipienți: laurilsulfat de sodiu, lactoză monohidrat, povidonă, polisorbat-80, amidon de porumb, siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu, croscarmeloză sodică, apă purificată.
FORMA FARMACEUTICĂ

Capsule.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Capsule de culoare alb/roșie de mărimea ”2”, având inscripționată pe corp/capac inscripția MICRO/MICRO. Con ț inutul capsulei: pulbere de culoare albă granulară.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ și codul ATC

Antimicotice sistemice. Derivați de triazol. J02AC01.
PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Fluconazolul este un antifungic triazolic. Modul său principal de acţiune constă în inhibarea 14-demetilării α-lanosterolului mediată de citocromul P 450 din fungi, o etapă esenţială în biosinteza ergosterolului fungic. Acumularea de 14 α-metil-steroli se corelează cu pierderea ulterioară de ergosterol în membrana celulei fungice şi poate fi responsabilă pentru activi tatea antifungică a fluconazolului.
Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

După administrarea orală, fluconazolul este bine absorbit şi concentraţiile plasmatice (biodisponibilitatea sistemică) constituie 90% din concentraţiile obţinute la administrare intravenoasă.
Distribuţie

Volumul aparent de distribuţie este aproximativ acela al apei totale din organism. Procentul de legare de proteinele plasmatice este scăzut (11-12%). Fluconazolul se distribuie bine în toate lichidele organismului studiate.
Metabolizare

Fluconazolul este metabolizat în proporţie mică. Numai 11% dintr-o doză marcată radioactiv se elimină în urină sub formă de metaboliţi. Fluconazolul este un inhibitor selectiv al izoenzimelor CYP2C9 şi CYP3A4. Fluconazolul este un inhibitor şi al izoenzimei CYP2C19.
Eliminare

Valoarea medie a timpului de înjumătăţire plasmatică este de aproximativ 30 de ore. Calea principală de excreţie este cea renală, aproximativ 80% din doza administrată eliminându-se în urină sub formă nemodificată.
INDICAŢII TERAPEUTICE

Preparatul este indicat în cazul următoarelor infecţii fungice:
adulților pentru tratamentul:

- Meningitei criptococice;
- Coccidiodomicozei;
- Candidozei invazive;
- Candidozei mucoaselor, inclusiv candidozei orofaringiene, esofagiene, candiduriei şi candidozei cronice cutaneomucoase;
- Candidozei cronice orale atrofice (stomatitei datorate protezei dentare) dacă igiena dentară sau tratamentul local sunt insuficiente;
- Candidozei vaginale, acute sau recurente, când tratamentul local nu este indicat;
- Balanitei candidozice când tratamentul local nu este indicat;
- Dermatomicozelor incluzând tinea pedis, tinea corporis, tinea cruris, tinea versicolor şi infecţii cutanate cu Candida, când este indicat tratamentul sistemic;
- Tinea unguinium (onicomicoză) când alte medicamente nu sunt indicate.
adulţilor pentru prevenirea:

- Recidivelor meningitei criptococice la pacienţii cu risc mare de reapariţie;
- Recidivelor candidozei orofaringiene sau esofagiene la pacienţii cu SIDA, care prezintă risc crescut de recădere;
- Reducerea incidenţei candidozei vaginale recurente (cu minimum 4 episoade pe an);
- Infecţiilor cu Candida la pacienţii cu neutropenie prelungită (precum pacienţii cu neoplazii hematologice aflaţi în tratament cu medicamente chimioterapice sau pacienţii cu transplant de celule stem hematopoietice.
nou-născuţi la termen, sugari, copii mici, copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 0 şi 17 ani:

- Fluconazol este utilizat în tratamentul candidozei mucoaselor (orofaringiană, esofagiană), candidozei invazive, meningitei criptococice şi pentru profilaxia infecţiilor candidozice la pacienţii imunodeprimaţi. Preparatul poate fi utilizat ca tratament de menţinere pentru prevenirea recidivelor meningitei criptococice la copiii care prezintă risc crescut de recădere;
- Tratamentul poate fi instituit înainte de a afla rezultatul culturilor sau al altor analize de laborator; totuşi, odată ce aceste rezultate devin disponibile, tratamentul antiinfecţios va fi ajustat corespunzător;
- Trebuie luate în considerare recomandările ghidurilor oficiale cu privire la utilizarea adecvată a medicamentelor antimicotice.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Doza de fluconazol trebuie stabilită în funcţie de natura şi severitatea infecţiei fungice. Tratamentul infecţiilor care necesită administrarea unor doze multiple trebuie continuat, până în momentul în care parametrii clinici sau rezultatele investigaţiilor de laborator demonstrează faptul că infecţia fungică activă a fost oprită. O elasticitate de tratament insuficientă poate duce la recidiva infecţiei active.
Adulți

Criptococoză- tratamentul meningitei criptococice

-doza de atac: 400 mg în ziua 1; cel puţin 6-8 săptămâni. În infecţiile ce pot pune viaţa în pericol, doza
-doza ulterioară: 200-400 mg/zi -zilnică poate fi crescută la 800 mg.
terapie de întreţinere pentru prevenirea recidivelor în meningita criptococică la pacienţii care prezintă risc crescut de recădere
200 mg/zi nelimitată, utilizând o doză de 200 mg/zi.
Coccidioidomicoză -200-400 mg -11-24 luni sau mai mult, în dependență de pacient. Se pot administra doze de 800 mg/zi în cazul anumitor infecţii şi în special în afecţiunile meningiene.
Candidoză invazivă -doza de atac: 800 mg în ziua 1; doza ulterioară: 400 mg/zi. - durata recomandată pentru tratamentul candidemiei este de 2 săptămâni după primul rezultat negativ al culturilor de sânge şi după dispariţia semnelor şi simptomelor de candidemie.
Tratamentul candidozelor mucoaselor

Candidoză orofaringiană

Doza de atac: 200-400 mg în ziua 1; doza ulterioară: 100-200 mg/zi 7-21 zile (până la remisia candidozei orofaringiene). Tratamentul poate fi continuat perioade de timp mai îndelungate la pacienţii cu imunitate sever compromisă.
Candidoză esofagiană

Doza de atac: 200-400 mg în ziua 1; doza ulterioară: 100-200 mg/zi 14-30 zile, (până la remisia candidozei esofagiene). Tratamentul poate fi continuat perioade de timp mai îndelungate la pacienţii cu imunitate sever compromisă.
Candidurie

200-400 mg/zi 7-21 zile. Tratamentul poate fi continuat perioade de timp mai îndelungate la pacienţii cu imunitate sever compromisă.
Candidoză cronică atrofica

50 mg/zi -14 zile
Candidoză cronică cutaneomucoasă

50-100 mg/zi cel mult 28 de zile. Tratamentul poate fi continuat perioade de timp mai îndelungate în funcţie de severitatea infecţiei cât şi de deprimarea imunitară şi infecţia de fond.
Prevenirea recidivelor candidozei mucoaselor la pacienţii cu SIDA, care prezintă risc crescut de recădere

Candidoza orofaringiană , Candidoza esofagiană

100-200 mg/zi sau 200 mg de 3 ori pe săptămână
Nelimitată la pacienţii cu deprimare imunitară cronică.
Candidoza genitală

Candidoza vaginală acută, balanita candidozică

150 mg -Doză unică.
Tratamentul şi profilaxia candidozei vaginale recurente (4 sau mai multe episoade pe an)

150 mg fiecare a 3-a zi, în total 3 doze (ziua 1, 4, şi 7) urmate de o doză săptămânală de întreţinere de 150 mg -Doză de întreţinere: 6 luni.
Dermatomicoze

tinea pedis, tinea corporis, tinea cruris, infecţii cu candida

150 mg o dată pe săptămână sau 50 mg o dată/zi
2-4 săptămâni; în cazul tinea pedis tratamentul poate dura până la 6 săptămâni.
tinea versicolor -300-400 mg o dată pe săptămână -1-3 săptămâni.
50 mg o dată pe zi -Durata tratamentului: 2-4 săptămâni.
tinea unguium (onicomicoză)

150 mg o dată pe săptămână
Tratamentul trebuie continuat până când unghia infectată este înlocuită (până când creşte unghia neinfectată). Creşterea unghiilor de la mâini şi de la picioare are loc în mod normal de la 3 până la 6 luni, respectiv, de la 6 până la 12 luni. Totuşi, viteza de creştere poate varia mult interindividual şi în funcţie de vârstă. După succesul tratamentului în infecţiile cronice de lungă durată, este posibil ca uneori unghiile să rămână desfigurate.
Prevenirea infecţiilor cu Candida la pacienţii cu neutropenie prelungită

200-400 mg
Tratamentul trebuie început la câteva zile înainte de debutul aşteptat al neutropeniei şi continuat timp de 7 zile după recuperarea din neutropenie după ce numărul neutrofilelor creşte peste 1000 celule pe mm3.
Grupe speciale de pacienţi

Pacienţi cu insuficienţă renală

Nu sunt necesare modificări ale dozelor în cazul tratamentului cu doză unică. La pacienţii cu insuficienţă renală (inclusiv copii şi adolescenţi) la care se administrează doze multiple de fluconazol, poate fi administrată doza iniţială de încărcare de 50 mg până la 400 mg, bazată pe doza zilnică recomandată conform indicaţiilor terapeutice.
Pacienţi cu insuficienţă hepatică

Nu sunt disponibile date suficiente privind pacienţii cu insuficienţă hepatică, prin urmare fluconazolul trebuie administrat cu prudenţă la pacienţii cu disfuncţie hepatică.
Mod de administrare

Capsulele trebuie înghiţite întregi şi independent de momentul meselor.
REACŢII ADVERSE

Conven ț ia MedDRA privind frecvența:
Foarte frecvene (>1/10)
Frecvente (>1/100 și <1/10)
Mai puțin frecvente (>1/1000 și <100)
Rare (>1/10000 și <1/1000)
Foarte rare (<1/10000)
Cu frecvență necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Tulburări hematologice şi limfatice: mai puţin frecvente-anemie; rare-agranulocitoză, leucopenie, trombocitopenie, neutropenie;
Tulburări ale sistemului imunitar: rare-șoc anafilactic;
Tulburări metabolice şi de nutriţie: mai puţin frecvente-scăderea apetitului alimentar; rare-hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, hipokalemie;
Tulburări psihice: mai pu ț in frecvente-somnolenţă, insomnie;
Tulburări ale sistemului nervos: frecvente-cefalee; mai puţin frecvente-convulsii, parestezie, ameţeli, disgeuzie; rare-tremor;
Tulburări acustice şi vestibulare: mai puţin frecvente-vertij;
Tulburări cardiace: rare-torsada vârfurilor, prelungirea intervalului QT;
Tulburări gastro-intestinale: frecvente-durere abdominală, vărsături, diaree, greaţă; mai pu ț in frecvente-constipaţie, dispepsie, flatulenţă, uscăciunea gurii;
Tulburări hepatobiliare: frecvente-creşterea valorilor serice ale alanil
aminotransferazei, aspartat aminotransferazei și fosfatazei alcaline; mai pu ț in frecvente-colestază, icter, creşterea valorilor serice ale bilirubinei; rare-insuficienţă hepatică, necroză hepatocelulară, hepatită, leziuni hepatocelulare;
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: frecvente-erupţii cutanate; mai pu ț in frecvente-erupţie iatrogenă, urticarie, prurit, transpiraţie abundentă; rare-necroliză epidermică toxică, sindrom Stevens-Johnson, pustuloză exantematoasă acută generalizată, dermatită exfoliativă, angioedem, edem facial, alopecie;
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: mai pu ț in frecvente-mialgie;
Tulburări generale şi la locul de administrare: mai pu ț in frecvente-oboseală, stare generală de rău, astenie, febră.
CONTRAINDICAŢII

- Hipersensibilitate la substanţa activă, la alţi compuşi azolici înrudiţi sau la oricare din excipienţii medicamentului;
- Administrarea concomitentă de terfenadină la pacienţii care sunt în tratament cu fluconazol în doze multiple de 400 mg pe zi sau mai mari, pe baza rezultatelor unui studiu de interacţiuni medicamentoase în care s-au folosit doze multiple. Este contraindicată administrarea concomitentă a altor medicamente care prelungesc intervalul QT şi care sunt metabolizate pe calea izoenzimei CYP 3A4 a citocromului P450, precum cisapridă, astemizol, pimozidă, chinidină şi eritromicină la pacienţii ce administrează fluconazol.
SUPRADOZAJ

Simptome: halucinaţii şi comportament paranoid.
Tratament: poate fi necesar tratamentul simptomatic (lavaj gastric şi tratament de susţinere a funcţiilor vitale, dacă este necesar). Fluconazolul este excretat în proporţie mare pe cale urinară; diureza forţată creşte probabil rata de eliminare. O şedinţă de hemodializă de 3 ore scade concentraţia plasmatică cu aproximativ 50%.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

- Tinea capitis: fluconazol nu trebuie utilizat pentru tratamentul tinea capitis.
- Criptococoza: datele disponibile sunt limitate şi nu se poate face nici o recomandare privind doza.
- Micoze endemice profunde: datele disponibile sunt limitate şi nu se poate face nici o recomandare privind doza.
- Sistemul urinar: fluconazol trebuie administrat cu precauţie la pacienţii cu disfuncţie renală.
- Sistemul hepato-biliar: fluconazol trebuie administrat cu precauţie la pacienţii cu disfuncţie hepatică.
- Sistemul cardio-vascular: tratamentul cu anumiţi derivaţi azolici, inclusiv cu fluconazol, a fost asociat cu prelungirea electrocardiografică a intervalului QT. La pacienţii cu astfel de afecţiuni predispozante la tulburări de ritm cardiac, se recomandă administrarea cu prudenţă a fluconazolului. Este contraindicată administrarea concomitentă a altor medicamente care prelungesc intervalul QT şi care sunt metabolizate pe calea izoenzimei CYP 3A4 a citocromului P450.
- Halofantrină: s-a demonstrat că halofantrina administrată în dozele terapeutice recomandate prelungeşte intervalul QTc şi este substrat pentru CYP3A4. Nu se recomandă administrarea concomitentă de fluconazol şi halofantrină.
- Reacţii adverse cutanate: unii pacienţi au dezvoltat rar, în timpul tratamentului cu fluconazol, reacţii cutanate exfoliative, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică. Dacă apare erupţie cutanată tranzitorie atribuită
fluconazolului, la un pacient tratat pentru o infecţie fungică superficială, se va întrerupe tratamentul cu fluconazol. Dacă pacienţii cu infecţii fungice invazive sau sistemice dezvoltă erupţie cutanată tranzitorie, vor fi monitorizaţi cu atenţie şi în cazul apariţiei leziunilor buloase sau a eritemului polimorf, tratamentul cu fluconazol va fi întrerupt.
- Hipersensibilitate: au fost raportate cazuri rare de şoc anafilactic.
- Citocromul P450: se recomandă monitorizarea pacienţilor aflaţi în tratament cu fluconazol, care sunt trataţi concomitent cu medicamente cu indice terapeutic mic, metabolizate pe calea CYP2C9, CYP2C19 şi CYP3A4.
- Terfenadină: în cazul administrării concomitente de fluconazol în doze mai mici de 400 mg pe zi şi terfenadină, pacienţii trebuie monitorizaţi atent.
Acest medicament conține lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Administrarea în sarcină ș i perioada de alăptare

Datele provenite din utilizarea fluconazolului la mai multe sute de femei gravide în doze standard (<200 mg/zi), administrate ca doză unică sau doze multiple în timpul primului trimestru de sarcină, nu au evidenţiat efecte toxice dăunătoare asupra fătului. Folosirea fluconazolului în doze standard şi pe termen scurt în timpul sarcinii trebuie evitată, cu excepţia cazurilor în care este obligatoriu necesar. Folosirea fluconazolului în doze mari şi/sau pe termen lung în timpul sarcinii trebuie evitată, cu excepţia infecţiilor cu potenţial letal. Fluconazolul se excretă în laptele matern, atingând concentraţii mai mici decât cele plasmatice. Alăptarea poate fi continuată după administrarea unei doze unice de 200 mg sau a unei doze mai mici. Alăptarea nu este recomandată după administrarea dozelor repetate sau a dozelor mari.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Pacienţii trebuie atenţionaţi asupra faptului că în timpul tratamentului cu fluconazol pot să apară ameţeli sau convulsii şi trebuie sfătuiţi să nu conducă vehicule sau să folosească utilaje, dacă aceste simptome apar.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNIAdministrarea concomitentă cu următoarele medicamente este contraindicată: Cisapridă: au fost raportate cazuri de evenimente cardiace, inclusiv torsada vârfurilor. Terfenadină: există riscul dezvoltării aritmiilor cardiace severe faţă de alungirea intervalului QT la pacienţii, care administrează compuşi azolici concomitent cu fluconazolul. Tratamentul concomitent cu terfenadină şi fluconazol în doza de peste 400 mg pe zi este contraindicat. Astemizol: scăderea clearance-ului astemizolului. Pimozidă: poate duce la inhibarea metabolizării pimozidei. Chinidină: poate duce la inhibarea metabolizării chinidinei. Eritromicină: creşte riscul apariţiei cardiotoxicităţii (prelungirea intervalului QT, torsada vârfurilor) şi poate conduce la moarte subită de origine cardiacă.
Administrarea concomitentă cu următoarele medicamente nu este recomandată: Halofantrină: poate determina creşterea concentraţiei plasmatice a halofantrinei, datorită efectului inhibitor asupra CYP3A4. Administrarea concomitentă de fluconazol şi halofantrină poate creşte riscul apariţiei cardiotoxicităţii (prelungirea intervalului QT, torsada vârfurilor) şi poate conduce la moarte subită de origine cardiacă. Tratamentul concomitent trebuie evitat.
Administrarea concomitentă cu următoarele medicamente necesită precauţie şi ajustarea dozelor:
Efectul altor medicamente asupra fluconazolului

Rifampicină: determină o scădere cu 25% a ASC şi o scădere cu 20% a T½ a fluconazolului. În cazul tratamentului concomitent cu rifampicină, trebuie luată în considerare creşterea dozei de fluconazol. Absorbţia fluconazolui nu este afectată clinic semnificativ, în cazul administrării concomitente cu alimente, cimetidină, antiacide sau în urma iradierii totale a organismului pentru transplant de măduvă hematogenă.
Efectul fluconazolului asupra altor medicamente

Alfentanil: în timpul tratamentulului concomitent cu fluconazol (400 mg) şi alfentanil administrat pe cale intravenoasă (20 µg/kg) la voluntari sănătoşi, ASC10 a alfentanilului a crescut de 2 ori, probabil prin inhibarea CYP3A4. Poate fi necesară ajustarea dozei de alfentanil.
Amfotericină B: administrarea concomitentă de fluconazol şi amfotericină B în studii preclinice a determinat potenţarea uşoară a efectului antifungic în cazul infecţiilor sistemice cu Candida albicans şi antagonizarea acţiunii celor două medicamente în infecţia sistemică cu A. fumigatus. Semnificaţia clinică a rezultatelor obţinute nu a fost stabilită.
Anticoagulante: au fost raportate evenimente hemoragice (hematoame, epistaxis, hemoragii gastrointestinale, hematurie şi melenă) asociate cu creşterea timpului de protrombină, la pacienţii la care s-a administrat fluconazol concomitent cu warfarina. Se recomandă monitorizarea atentă a timpului de protrombină la pacienţii în tratament cu anticoagulante de tip cumarinic. Poate fi necesară ajustarea dozei de warfarină.
Benzodiazepine (cu acţiune de scurtă durată), de exemplu midazolam, triazolam: creşterea semnificativă a concentraţiilor de midazolam şi a efectelor sale psihomotorii. A fost observată o potențare și prelungire a efectelor triazolului la administrarea concomitentă cu fluconazol. Dacă este necesar tratament concomitent cu benzodiazepine la pacienţii trataţi cu fluconazol, trebuie luată în considerare reducerea dozelor de benzodiazepine iar pacienţii trebuie atent supravegheaţi.
Carbamazepină: inhibă metabolizarea carbamazepinei, fiind observată o creştere cu 30% a concentraţiilor serice ale carbamazepinei. Există riscul apariţiei toxicităţii carbamazepinei. Poate fi necesară ajustarea dozei de carbamazepină în funcţie de valorile concentraţie/efect.
Blocante ale canalelor de calciu: fluconazolul poate creşte expunerea sistemică a blocantelor canalelor de calciu. Este recomandată monitorizarea frecventă a reacţiilor adverse.
Celecoxib: tratamentul concomitent cu fluconazol (200 mg pe zi) şi celecoxib (200 mg), Cmax şi ASC ale celecoxibului au crescut cu 68% şi, respectiv, cu 134%. În cazul tratamentului asociat cu fluconazol, poate fi necesară doar jumătate din doza de celecoxib.
Ciclofosfamidă: creşterea bilirubinei serice şi a creatininei serice. Cele două medicamente pot fi administrare concomitent dacă se acordă atenţie deosebită riscului de creştere a concentraţiilor bilirubinei serice şi a creatininei serice.
Fentanil: fluconazolul determină întârzierea semnificativă a eliminarii fentanilului. Concentraţii crescute de fentanil pot determina apariţia deprimării respiratorii şi deces.
Inhibitori de HMG CoA reductază: în cazul administrării concomitente de fluconazol şi inhibitori de HMG CoA reductază metabolizaţi pe calea CYP3A4, precum atorvastatină şi simvastatină sau pe calea CYP2C9, precum fluvastatină, creşte riscul apariţiei miopatiei şi rabdomiolizei. Tratamentul cu inhibitori de HMG CoA reductază trebuie întrerupt dacă se observă o creştere semnificativă a creatin kinazei sau dacă este diagnosticată sau se suspicionează apariţia miopatiei/rabdomiolizei.
Medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporină, everolimus, sirolimus şi tacrolimus)

Ciclosporină: creşterea semnificativă a concentraţiei plasmatice şi a ASC ale ciclosporinei. Această asociere se poate utiliza dacă se reduce doza de ciclosporină în funcţie de concentraţia plasmatică a ciclosporinei.
Everolimus: poate creşte concentraţia plasmatică a everolimusului prin inhibarea CYP3A4.
Sirolimus: fluconazolul creşte concentraţia plasmatică a sirolimusului. Această asociere se poate utiliza dacă se ajustează doza de sirolimus în funcţie de raportul efect/concentraţie plasmatică.
Tacrolimus: poate determina creşterea cu până la 5 ori a concentraţiei plasmatice a tacrolimusului administrat pe cale orală deoarece inhibă metabolizarea acestuia pe calea CYPA34 la nivel intestinal. Concentraţii plasmatice crescute de tacrolimus au fost asociate cu nefrotoxicitate. Se recomandă scăderea dozei orale de tacrolimus în funcţie de concentraţia plasmatică.
Losartan: fluconazolul inhibă metabolizarea losartanului la metabolitul său activ (E31 74), principalul responsabil de blocarea receptorilor angiotensinei II care apare în timpul tratamentului cu losartan. Se recomandă monitorizarea continuă a tensiunii arteriale.
Metadonă: poate determina creşterea concentraţiei serice a metadonei. Poate fi necesară ajustarea dozei de metadonă.
Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): este recomandată monitorizarea frecventă a reacţiilor adverse şi a toxicităţii AINS. Poate fi necesară ajustarea dozelor AINS.
Fenitoină: fluconazolul inhibă metabolizarea hepatică a fenitoinei. În cazul administrării concomitente, trebuie monitorizată concentraţia plasmatică a fenitoinei.
Prednison: a fost raportat cazul unui pacient cu transplant hepatic tratat cu prednison care a dezvoltat insuficienţă acută corticosuprarenaliană la întreruperea unui tratament cu fluconazol cu durată de 3 luni. La întreruperea administrării fluconazolului, pacienţii care urmează tratament de lungă durată cu fluconazol şi prednison trebuie monitorizaţi atent pentru apariţia semnelor de insuficienţă corticosuprerenaliană.
Rifabutină: fluconazolul creşte concentraţia plasmatică a rifabutinei, determinând creşterea ASC a rifabutinei cu până la 80%. În cazul tratamentului asociat, trebuie monitorizate simptomele de apariţie a toxicităţii rifabutinei.
Saquinavir: creşterea cu aproximativ 50% a ASC şi aproximativ 55% a Cmax datorită inhibării metabolizării hepatice a saquinavirului pe calea CYP3A4 şi inhibării glicoproteinei P. Nu s-a studiat interacţiunea cu saquinavir/ritonavir, care poate fi mai însemnată. Poate fi necesară ajustarea dozei de saquinavir.
Sulfonilureice: fluconazolul prelungeşte T½ al sulfonilureicelor orale (de exemplu clorpropamidă, glibenclamidă, glipizidă, tolbutamidă) administrate concomitent, la voluntari sănătoşi. În timpul administrării concomitente se recomandă monitorizarea frecventă a glicemiei şi scăderea corespunzătoare a dozei de sulfoniluree.
Teofilină: administrarea a 200 mg fluconazol timp de 14 zile scade cu 18% a clearance-ului plasmatic mediu al teofilinei. Pacienţii trataţi cu doze mari de teofilină sau la care din alte motive există un risc crescut de toxicitate la teofilină, trebuie supravegheaţi pentru a evidenţia semnele de toxicitate în timpul tratamentului concomitent cu fluconazol. Terapia trebuie modificată corespunzător, dacă aceste semne apar.
Alcaloizi din Vinca: fluconazolul poate creşte concentraţia plasmatică a alcaloizilor din Vinca (de exemplu vincristină şi vinblastină) şi poate determina apariţia neurotoxicităţii, posibil prin inhibarea CYP3A4.
Vitamina A: această asociere se poate utiliza dar trebuie avută în vedere incidenţa reacţiilor adverse la nivelul SNC.
Voriconazol (inhibitor al CYP2C9 şi CYP3A4): Se recomandă monitorizarea reacţiilor adverse asociate voriconazolului dacă voriconazolul se administrează după fluconazol.
Zidovudină: în cazul administrării concomitente, se recomandă monitorizarea pacienţilor pentru a observa din timp apariţia eventualelor reacţii adverse caracteristice zidovudinei. Se poate lua în considerare reducerea dozei de zidovudină.
Azitromicină: nu au existat interacţiuni farmacocinetice semnificative între fluconazol şi azitromicină.
Contraceptive orale: nu s-au constatat efecte relevante asupra concentraţiilor ambilor hormoni în studiul cu 50 mg fluconazol, în timp ce la 200 mg/zi, ASC ale etinilestradiolului şi levonorgestrelului au crescut cu 40%, şi respectiv, cu 24%. În concluzie, este puţin probabil ca administrări repetate de fluconazol, în aceste doze, să aibă vreun efect asupra eficacităţii contraceptivelor combinate orale.
PREZENTARE, AMBALAJ

Câte 1 capsulă în blister Al/PVC.
Câte 10 blistere împreună cu instrucțiunea pentru administrare în cutie din carton.
PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 30 °C.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!
TERMEN DE VALABILITATE

3 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

Micro Labs Limited, India.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

Micro Labs Limited,
92, Sipcot, Hosur-635 126, India.

Atenționare! Nu trebuie să folosiți informațiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau de înlocuire a medicamentelor și a tratamentelor prescrise de personalul medical autorizat. Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și pot conține unele erori, vă rugăm să vă ghidați doar după informația din prospect! Rareori informația de pe pagină poate conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate, fi modificat de către producător fără preaviz sau pot conţine erori.

Vezi descrierea completă
Top sezon
Top sezon
Preț produs în pct: 4
Cod produs: 42909
Oferte Speciale
Promoție
Preț produs în pct: 786
Cod produs: 52089
NEW
Promoție
Preț produs în pct: 147
Cod produs: 64360
Promoție
Preț produs în pct: 599
Cod produs: 42221
RECOMANDĂM
Top sezon
Preț produs în pct: 135
Cod produs: 61896
Promoție
Preț produs în pct: 255
Cod produs: 61834
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.