Famosan comp. film. 40 mg N 10

Код товара: 33723
Доза: 40
Количество доз: 10
Производитель: PRO.MED.CS Praha a.s.
Страна: Чехия
Форма: табл. п/о.

FAMOSAN 40 mg comprimate filmate

Famotidină
1. CE ESTE FAMOSAN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Famosan, comprimate filmate, este un medicament din grupa numită antagonişti ai receptorilor H2. Principala sa acţiune este de a reduce cantitatea de acid secretată în stomac.
Este indicat în:
- tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, refluxului gastro-esofagian şi altor stări cu secreţie acidă crescută (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison);
- prevenţia recidivelor simptomelor şi eroziunilor sau ulceraţiilor asociate cu boala de reflux gastro-esofagian;
- profilaxia sindromului de aspiraţie în anestezia generală (sindrom Mendelson).
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI FAMOSAN

Nu utilizaţi Famosan

- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la famotidină, la alte antihistaminice H2, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. Famosan nu este recomandat pentru utilizare la copii datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Famosan

Înainte de începerea tratamentului cu Famosan, trebuie exclusă prezenţa unui cancer gastric. Insuficienţa renală Deoarece famotidina este excretată în principal pe cale renală, este necesară prudenţă şi reducerea corespunzătoare a dozelor dacă aveţi insuficienţă renală severă (vezi pct. " Cum să utilizaţi Famosan ")
Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Probenecid: administrarea concomitentă de probenecid şi famotidină trebuie evitată, deoarece excreţia famotidinei poate scădea atunci când se administrează probenecid.
Antiacide: Absorbţia digestivă a famotidinei poate fi diminuată de administrarea concomitentă a medicamentelor care contracarează sau neutralizează aciditatea gastică (antiacide). În acest caz se recomandă ca antiacidele să se administreze cu cel puţin 2 ore înainte de administrarea Famosan comprimate filmate.
Itraconazol, ketoconazol, posaconazol: în cazul administrării concomitente cu famotidina apare riscul diminuării absorbţiei acestora datorită creşterii pH-ului. De aceea, acestea trebuie administrate cu cel puţin 2 ore mai devreme decât Famosan comprimate filmate. Dacă se administrează concomitent Famosan comprimate filmate şi medicamente a căror absorbţie este influenţată de aciditatea gastrică, trebuie să se ia în considerare posibilitatea modificării absorbţiei acestor medicamente.
Atazanavir: în cazul administrării concomitente cu famotidina apare riscul diminuării concentraţiei plasmatice de atazanavir.
Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Nu există suficiente date clinice pentru a evalua posibilitatea apariţiei unui efect malformativ sau toxic asupra fătului, atunci când famotidina este administrată în timpul sarcinii. De aceea, ca măsură de precauţie, este de preferat a nu se utiliza famotidina în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar, după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal. Famotidina se excretă în laptele matern. De aceea, decizia de a se continua alăptarea sau de a se întrerupe administrarea de Famosan trebuie să ţină cont de importanţa medicamentului pentru mamă.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date disponibile cu privire la efectul Famosan asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Famosan

Famosan conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
3. CUM SĂ UTILIZAŢI FAMOSAN

Utilizaţi întotdeauna Famosan exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Ulcer duodenal: doza recomandată este de 40 mg famotidină o dată pe zi, seara la culcare, timp de 4-8 săptămâni. La majoritatea pacienţilor care urmează această schemă de administrare, vindecarea se produce în decurs de 4 săptămâni. În cazul pacienţilor la care ulcerul nu s-a vindecat complet după 4 săptămâni de tratament, se recomandă continuarea acestuia pe perioada următoarelor 4 săptămâni.
Profilaxia recidivelor în ulcerul duodenal: doza recomandată este de 20 mg famotidină o dată pe zi, seara la culcare.
Ulcer gastric: doza recomandată este de 40 mg famotidină, seara la culcare timp de 4-8 săptămâni. Durata tratamentului poate fi redusă dacă examenul endoscopic indică o vindecare mai rapidă.
Reflux gastro-esofagian: doza recomandată este de 20 mg famotidină de două ori pe zi (dimineaţa şi seara) timp de 6-12 săptămâni. Majoritatea pacienţilor prezintă o ameliorare a simptomelor după 2 săptămâni de tratament. Când refluxul gastroesofagian este asociat cu prezenţa de eroziuni şi ulceraţii esofagiene, se recomandă 40 mg famotidină, de două ori pe zi, timp de 6-12 săptămâni.
Profilaxia recidivelor în refluxul gastro-esofagian: doza recomandată este de 20 mg famotidină de două ori pe zi.
Sindromul Zollinger-Ellison: La pacienţii care nu au fost trataţi anterior cu antisecretorii, doza iniţială este în mod obişnuit de 20 mg famotidină la 6 ore şi apoi dozajul trebuie individualizat în funcţie de starea clinică a pacientului. La pacienţii trataţi cu alţi antagonişti H2, Famosan se poate administra în locul acestora, în doză mai mare decât cea recomandată pentru cazurile noi. Dozele trebuie stabilite în funcţie de severitatea afecţiunii şi doza antagonistului H 2 administrat anterior. În anestezia generală, pentru a preveni sindromul de aspiraţie: se recomandă 40 mg famotidină, seara înainte de operaţie sau dimineaţa, în ziua operaţiei.
Insuficienţa renală:

Deoarece Famosan este excretat în principal pe cale renală, este necesară precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală severă. În cazul în care clearance-ul creatininei scade sub 30 ml/min, doza trebuie redusă la 20 mg seara la culcare.
Copii:

Nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea administrării la copii.
Vârstnici:

Nu este necesară ajustarea dozei în funcţie de vârstă.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Famosan

Nu există experienţă privind supradozajul. Dacă aţi luat în mod accidental prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului, farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital de urgenţă. Tratamentul supradozajului: golirea stomacului (lavaj gastric), tratament simptomatic şi de susţinere, cu monitorizarea clinică a pacientului.
Dacă uitaţi să utilizaţi Famosan

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Famosan

Adresaţi-vă imediat medicului. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Famosan poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie:
-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
-frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);
-mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 persoane);
-rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 persoane);
-foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane);
-cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
Reacţii adverse rare

Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap, ameţeli.
Tulburări ale sistemului digestiv: diaree, constipaţie, balonare, lipsa poftei de mâncare
Reacţii adverse foarte rare

Tulburări hematologice şi limfatice: agranulocitoză, scăderea numărului de celule albe din sânge, scăderea numărului tuturor celulelor din sânge, scăderea numărului de trombocite din sânge.
Tulburări ale sistemului nervos: crize epileptice/convulsii (la pacienţii cu insuficienţă renală), parestezii
Tulburări ale sistemului imunitar: alergie.
Tulburări psihice: anxietate, confuzie, depresie, halucinaţii, agitaţie, scăderea libidoului, insomnie.
Tulburări cardiace: ritm cardiac încetinit sau neregulat (aritmie).
Tulburări respiratorii: bronhospasm, pneumonie interstiţială.
Tulburări ale sistemului digestiv: disconfort abdominal, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii.
Tulburări hepatobiliare: îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter colestatic), valori anormale ale enzimelor hepatice.
Afecţiuni cutanate: acnee, căderea părului, angioedem, uscăciunea pielii , necroliză toxică epidermică, urticarie, mâncărime pe piele, erupţii trecătoare pe piele
Tulburări musculo-scheletice: articulaţii dureroase, crampe musculare.
Tulburări ale aparatului genital şi sânului: la bărbaţi, a fost raportată mărirea sânilor, care de obicei dispare după încetarea tratamentului, impotenţă.
Alte reacţii adverse: oboseală, febră uşoară.
Modificări ale testelor de laborator: valori anormale ale enzimelor hepatice
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
5. CUM SE PĂSTREAZĂ FAMOSAN

Nu utilizaţi Famosan după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25 ºC.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Famosan

- Substanţa activă este famotidina. Fiecare comprimat filmat conţine famotidină 40 mg. - Celelalte componente sunt: nucleu: amidon de porumb, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film: hipromeloză, macrogol 6000, oxid galben de fer, dioxid de titan, emulsie de dimeticonă.
Cum arată Famosan şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, netede, de culoare galben-brună, cu diametrul de 9 mm. Este disponibil în cutii cu blistere PVC/Al cu 10, 20, 50, 100, 500 comprimate filmate.
Deţinătorul certificatului de înregistrare și fabrcantul

PRO. MED. CS Praha a. s, Republica Cehă
Telcska 1, 140 00 Praha 4

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Цена товара в пунктах: 2933
Код товара: 56196
Топ сезона
Топ сезона
Искать в аптеках
Код товара: 17153
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 495
Код товара: 38805
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1512
Код товара: 63700
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 336
Код товара: 63772
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 4
Код товара: 42969
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 332
Код товара: 61790
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 198
Код товара: 63763
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 620
Код товара: 61710
Акция
Цена товара в пунктах: 288
Код товара: 61706
Акция
Цена товара в пунктах: 384
Код товара: 61857
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 803
Код товара: 61742
Акция
Цена товара в пунктах: 362
Код товара: 61712
Акция
Цена товара в пунктах: 255
Код товара: 61836
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 796
Код товара: 63396
Акция
Цена товара в пунктах: 329
Код товара: 61692
Акция
Цена товара в пунктах: 291
Код товара: 61845
Цена товара в пунктах: 992
Код товара: 61905
Цена товара в пунктах: 348
Код товара: 62321
Акция
Цена товара в пунктах: 419
Код товара: 61864
Цена товара в пунктах: 300
Код товара: 61119
Просмотренные товары
Vergeturile - ce sunt si din ce cauza apar?
Vergeturile apar atunci cand pielea este afectata de intinderea prea rapida. Mai exact, cand stratul de mijloc al pielii (dermul) se intinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, fapt care duce la aparitia vergeturilor.