Metronidazol comp.500 mg N10 (Balkan)

Код товара: 49928
Доза: 500
Количество доз: 10
Производитель: Balkan Pharmaceuticals SRL, SC
Страна: Республика Молдова
Форма: табл.
отпуск только по рецепту!





METRONIDAZOL

comprimate

DENUMIREA COMERCIALA

Metronidazol

DCI-ul substanţelor active

Metronidazolum

COMPOZIŢIA

1 comprimat conţine:

Comprimate 250 mg

substanţa activă: metronidazol 250 mg;

excipienți: stearat de magneziu, crospovidonă (Kollidon CL), copovidonă (Kollidon VA-64), lactoză monohidrat.

Comprimate 500 mg substanţa activă: metronidazol 500 mg; excipien ț i: stearat de magneziu, crospovidonă (Kollidon CL), laurilsufat de sodiu, copovidonă (Kollidon VA-64), lactoză monohidrat.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate rotunde, neacoperite, biconvexe, cu aspect uniform, de culoare albă sau albă cu nuanţă gălbuie sau galben-deschisă, structura compactă şi omogenă, inscripţionate cu „BP” pe una din feţe.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA şi codul АТС

Antibacterian, derivați de imidazol,J01X D01.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Metronidazolul este un derivat de 5-nitroimidazol cu proprietăţi antimicrobiene şi antiprotozoice. Metronidazolul traversează uşor membrana celulară a microorganismelor unicelulare, precum protozoarele şi bacteriile; nu pătrunde în celulele umane. Potenţialul redox al metronidazolului este mai jos decât al proteinei transportoare de electroni (fierredoxina). Această proteină este prezentă în organismele anaerobe și facultativ anaerobe. Reducerea grupării nitro a metronidazolului este realizată de diferenţa potenţialului redox. Se formează compuşi intermediari care acţionează bactericid prin afectarea ADNului, a proteinelor şi membranelor celulare. Metronidazol este activ faţă de un şir de protozoare: Trichomonas vaginalis, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica şi Balantidium coli. Manifestă de asemenea acţiune bacteriană puternică faţă de bacteriile anaerobe:

- bacili gram-negativi: Bacteroides species, inclusiv Bacteroides fragilis (B. fragilis, B. distasonis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron, B. vulgatus), Fusobacterium species. ;

- bacili gram-pozitivi: Eubacterium, Clostridium;

- coci gram-pozitivi: Peptococcus species, Peptostreptococcus species. Metronidazolul nu posedă acţiune bactericidă asupra majorităţii bacteriilor aerobe şi facultativ anaerobe, ciuperci şi virusuri.

Proprietăţi farmacocinetice

Metronidazolul este uşor absorbit în tractul gastrointestinal (minimum 80%). După administrarea preparatului voluntarilor sănătoşi în doza 250 mg, 500 mg sau 2 g, concentraţia plasmatică maximă în perioada de 1 -3 ore constituie 4,6-6,5 µg/ml, 11,5-13 µg/ml şi respectiv 30-45 µg/ml. Prezenţa alimentelor scade viteza de absorbţie şi reduce concentraţia plasmatică maximă a metronidazolului. Circa 20% metronidazol se cuplează cu proteinele plasmatice. Distribuţie Metronidazolul se distribuie în majoritatea ţesuturilor şi lichidelor organismului, inclusiv bilă, oase, salivă, lichid peritoneal, secreţii vaginale, lichid seminal, lichid cefalorahidian, creier şi ficat. Traversează bariera placentară şi trece în laptele matern în concentraţii similare celor plasmatice. Timpul de înjumătăţire la adulţi cu funcţia renală şi hepatică intactă constituie 6-8 ore. La pacienţii cu afectarea funcţiei hepatice timpul de înjumătăţire al metronidazolului poate să se prelungească. Metabolizare Circa 30-60% din doza orală de metronidazol administrată este metabolizată în ficat prin hidroxilare, oxidare şi conjugare cu acidul glucuronic. Metabolitul principal, 2-hidroximetronidazol posedă de asemenea acţiune antibacteriană şi antiprotozoică. Eliminare Metronidazolul şi metaboliţii lui se elimină preponderent pe cale renală (6080%), doar 6-15% din doza administrată se elimină pe cale intestinală. Clearance-ul renal al metronidazolului constituie 70-100 ml/min. Culoarea întunecată a urinei este datorată pigmenţilor hidrosolubili, rezultaţi în urma metabolizării metronidazolului. Clearance-ul renal al metronidazolului se reduce la pacienţii vârstnici. Metronidazolul poate fi eliminat prin hemodializă, pe când dializa peritoneală este ineficientă.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Tratamentul infecţiilor provocate de bacteriile anaerobe din genul Bacteroides, Fusobacterium,

Clostridium,

Eubacterium, cocii anaerobi şi Gardnerella vaginalis, precum şi de protozoarele Trichomonas,

Entamoeba histolytica,

Giardia lamblia şi Balantidium.

Profilaxia infecţiilor postoperatorii, provocate de bacteriile anaerobe, inclusiv şi din genul Bacteroides,

Streptococcus.

Tratamentul infecţiilor provocate de bacteriile anaerobe (sepsis, bacteriemie, peritonită, abces cerebral, pneumonie, osteomielită, febră puerperală, abces în zona pelviană, endometrită, inflamaţia plăgilor chirurgicale după intervenţii chirurgicale).

Trichomoniază genito-urinară atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Vaginită bacteriană.

Amoebiază.

Lamblioză.

Gingivită ulceroasă acută.

Periodontită acută.

Ulcere trofice ale membrelor inferioare şi escare.

Terapia combinată a ulcerului peptic cu eradicarea simultană de Helicobacter pylori.

DOZE Şl MOD DE ADMINISTRARE

Profilaxia infecţiilor provocate de bacterii anaerobe

Adulţilor şi copiilor peste 12 ani: la începutul tratamentului câte 1 g (4 comprimate a câte 250 mg) într-o singură priză, ulterior câte 1 comprimat a câte 250 mg de 3 ori pe zi, în timpul sau după masă, până la perioada de pregătire nemijlocită a pacientului pentru operaţie. Copiilor în vârstă de 5-12 ani: câte 125 mg la fiecare 8 ore timp de 2 zile. Sugarilor şi copiilor cu vârsta sub 5 ani: 5 mg/kg masă corporală la fiecare 8 ore timp de 2 zile.

Tratamentul infecţiilor provocate de bacterii anaerobe

Metronidazolul se administrează în monoterapie sau în asociere cu alte medicamente antibacteriene. De obicei cura de tratament nu depăşeşte 7 zile. Adulţilor şi copiilor peste 12 ani: câte 1-2 comprimate a câte 250 mg de 3 ori pe zi în timpul mesei sau după masă. Sugarilor şi copiilor cu vârsta sub 12 ani: 7,5 mg/kg de masă corporală, de 3 ori pe zi, în timpul mesei sau după masă.

Trichomoniază

Notă:

tratamentul trichomoniazei va fi efectuat concomitent la ambii parteneri sexuali. Femeilor se indică câte 250 mg (1 comprimat) de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, în timpul mesei, timp de 10 zile sau câte 750 mg dimineaţa şi 1250 mg seara timp de 2 zile. De asemenea se indică câte 2 g metronidazol în doză unică. Bărbaţilor se indică câte 250 mg (1 comprimat) de 2 ori pe zi dimineaţa şi seara în timpul mesei, timp de 10 zile sau câte 750 mg dimineaţa şi 1250 mg seara timp de 2 zile. De asemenea se indică câte 2 g metronidazol în doză unică. Copiilor se indică în doza de 35-50 mg/kg corp pe zi, divizată în 10 prize, timp de 3 zile.

Vaginită bacteriană

Adulţi: câte 500 mg (2 comprimate a câte 250 mg) dimineaţa şi seara, timp de 7 zile sau 2 g metronidazol în priză unică.

Amoebiază

Adulţi: câte 75 mg (3 comprimate de 250 mg) de 3 ori pe zi timp de 5-10 zile. Copii: în doză de 35-50 mg/kg corp/zi, divizată în 3 prize, timp de 5-10 zile.

Lamblioză

Adulţi: câte 250 mg de 3 ori pe zi timp de 5-7 zile sau 2 g într-o singură priză timp de 3 zile.

Copii:

- 2-5 ani: câte 1/2 comprimat (125 mg) de 2 ori pe zi (doza nictimerală 250 mg),

- 6-10 ani: câte 1/2 comprimat (125 mg) de 3 ori pe zi (doza nictimerală 375 mg). Copiilor cu vârsta peste 10 ani: câte 1 comprimat (250 mg) de 2 ori pe zi (doza nictemerală 500 mg). Preparatul se administrează dimineaţa şi seara, timp de 5-10 zile. În caz de necesitate cura de tratament se repetă peste 4-6 săptămâni, la decizia medicului.

Eradicarea Helicobacter pylori

Metronidazolul se administrează nu mai puţin de 7 zile în combinaţie cu alte preparate pentru eradicarea Helicobacter pylori. Adulţi: câte 500 mg (2 comprimate a câte 250 mg) de 2-3 ori pe zi, timp de 7-14 zile. Nu sunt instrucţiuni speciale pentru administrare la copii.

Gingivită ulceroasă acută

Adulţi: câte 250 mg de 2 ori pe zi, timp de 3 zile. Copii: 35-50 mg/kg corp/zi, divizată în 3 prize, timp de 3 zile.

Periodontită acută

Adulţi: câte 250 mg de 2 ori pe zi, timp de 3-7 zile. Sugarilor şi copiilor cu greutatea mai mică de 10 kg se administrează doze micşorate proporţional. Vârstnici: se administrează cu precauţie, îndeosebi în doze mari.

Ulcere trofice ale membrelor inferioare şi escare

Adulţi: câte 500 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile.

Administrarea la pacienţii cu insuficienţă hepatică

Metronidazolul se metabolizează preponderent în ficat prin oxidare. La pacienţii cu insuficienţă hepatică severă biotransformarea metronidazolului este lentă şi duce la cumularea metronidazolului şi a metaboliţilor săi în organism. Preparatul se poate cumula în mare măsură la pacienţii cu encefalopatie hepatică, iar concentraţiile mari de metronidazol în plasmă pot provoca encefalopatie. Doza nictemerală trebuie micşorată până la 1/3.

Administrare la pacienţi cu insuficienţă renală

În cazul insuficienţei renale timpul de înjumătăţire al preparatului nu se modifică. în acest caz micşorarea dozei nu este obligatorie. La pacienţii aflaţi la hemodializă, metronidazolul şi metaboliţii lui se elimină timp de 8 ore. Imediat după dializă, metronidazolul se indică pacienţilor repetat. Pacienţilor aflaţi la dializă peritoneală fracţionată sau continuă nu este necesară modificarea dozei.

Administrarea la vârstnici

Preparatul se administrează cu precauţie, în special administrarea de doze înalte.

Mod de administrare

Notă: Comprimatele pot fi mărunţite, pentru uşurinţa în administrare la copii. Metronidazolul poate fi administrat cu sau fără alimente.

REACŢII ADVERSE

Pentru clasificarea reacţiilor adverse în funcţie de frecvenţă s-a utilizat următoarea convenţie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile). Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: greaţă, vomă, diaree, disconfort abdominal, gust metalic în gură, limbă saburală. La fel pe perioada administrării preparatului pot apărea:

Tulburări hematologice şi limfatice: Foarte rare - leucopenie moderată tranzitorie, pancitopenie, care frecvent dispare după întreruperea tratamentului. A fost descris un caz de aplazie medulară.

Tulburări ale sistemului imunitar: Mai puțin frecvente-urticarie, prurit, edem vasomotor. Rare - anafilaxie, eritem multiform.

Tulburări psihice: Foarte rare - halucinaţii şi sitofobie.

Tulburări ale sistemului nervos: Rare - ameţeli, dezorientare, nervozitate, depresie, slăbiciune, somnolenţă, insomnie, cefalee, leşin, foarte rare - encefalopatie, sindromul cerebelos (de exemplu: ataxie, vorbire sacadată, tulburări de coordonare a mişcărilor, nistagm, tremor). Foarte rare - neuropatie periferică, manifestată prin amorţeală, furnicături, care în majoritatea cazurilor dispar după întreruperea preparatului sau reducerea dozei, convulsii epileptiforme.

Tulburări oculare: Rare - tulburări de vedere, diplopie sau miopie.

Tulburări acustice şi vestibulare: Rare - acufene. Foarte rare: pierderea auzului. Tulburări gastrointestinale: Frecvente - greaţă, vomă, diaree, disconfort abdominal, gust metalic în gură, limbă saburală. Rare - xerostomie, inflamaţia mucoasei bucale, pancreatită acută, care se finisează cu restabilirea completă a pancreasului după întreruperea tratamentului.

Tulburări hepatobiliare: Rare-tulburări hepatice biliare. Foarte rare - modificări ale activi tăţii enzimelor hepatice, hepatită şi icter colestatic, care dispar după întreruperea tratamentului.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: Mai puțin frecvente - erupţii cutanate, prurit. Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: Rare - mialgii, artralgii.

Tulburări renale şi ale căilor urinare: Mai puțin frecvente - culoarea mai întunecată a urinei, cauzată de prezenţa coloranţilor uşor hidrosolubili, ca urmare a biotransformării metronidazolului.

Tulburări ale aparatului genital şi sânului: Mai puțin frecvente - durere în vagin şi candidoză.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la metronidazol şi alţi derivaţi de 5-nitroimidazol sau la oricare din excipienţi. Primul trimestru de sarcină.

SUPRADOZAJ

Doza letală de metronidazol pentru om nu se cunoaşte. Simptome: greaţă, vomă şi ataxie (tulburarea coordonării mişcărilor voluntare) s-au înregistrat după administrarea orală a preparatului în doza unică de 15 g. In cazuri unice s-au semnalat convulsii şi neuropatie periferică la administrarea dozei de 6-10,4 g metronidazol peste o zi, timp de 5-7 zile pe parcursul radioterapiei cancerului cutanat. Tratament: antidot specific nu se cunoaşte, se recomandă terapie simptomatică.

ATENŢIONĂRI Şl PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Metronidazolul se va administra cu o precauţie deosebită la pacienţii cu afecţiuni ale sistemului nervos central; tulburări neurologice (senzaţie de amorţire, furnicături sau convulsii);insuficienţă hepatică severă şi encefalopatie hepatică; pacienţii trataţi cu corticosteroizi şi predispuşi la apariţia edemelor. Pacienţii, la care până şi după tratamentul cu metronidazol s-au determinat modificări ale hemoleucogramei la necesitatea tratamentului repetat cu metronidazol trebuie să se afle sub supraveghere medicală. Pe durata tratamentului cu o elasticitate mai mare de 10 zile este necesară monitorizarea hemoleucogramei. Pe durata tratamentului cu metronidazol poate să se dezvolte candidoza orală, vaginală sau gastrointestinală, ce necesită tratament corespunzător. Pe parcursul administrării preparatului se va evita consumul de alcool şi cel puţin încă o zi după tratament, din cauza riscului de dezvoltare a reacţiilor adverse. Metronidazolul poate modifica unii indici de laborator (AsAT, AlAT, LDH, trigliceride, glucoza). Conține lactoză monohidrat. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucozăgalactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Studii clinice adecvate, bine controlate de siguranţă a administrării metronidazolului la femeile gravide nu s-a efectuat. Metronidazolul traversează bariera placentară. Este contraindicat în primul trimestru de sarcină. În trimestrul doi şi trei administrarea preparatului este posibilă doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte riscul potenţial pentru fat.

Perioada de lactație

Metronidazolul trece în laptele matern în concentraţii comparabile cu cele plasmatice. La necesitatea administrării metronidazolului în perioada de lactaţie se va întrerupe alăptarea la sân.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Metronidazolul nu influenţează negativ asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a manevra utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNE Metronidazolul administrat concomitent cu anticoagulantele cumarinice prelungeşte timpul protrombinic. De aceea trebuie să fie modificată în mod corespunzător dozele acestor preparate. Inductorii enzimelor microsomale, aşa ca fenitoina şi fenobarbitalul, accelerează eliminarea metronidazolului, ceea ce duce la micşorarea concentraţiei în plasma sanguină, pe când inhibitorii enzimelor microsomale (de ex. cimetidina) prelungesc timpul de înjumătăţire al metronidazolului. Metronidazolul creşte concentraţia plasmatică a litiului şi toxicitatea acestuia. Dacă administrarea concomitentă a acestor două preparate nu poate fi evitată, pe perioada tratamentului este necesară monitorizarea nivelului creatininei în ser. Metronidazolul poate provoca reacţii adverse din partea sistemului cardiovascular la administrarea concomitentă cu terfenadina şi astemizolul (prelungirea intervalului QT pe ECG, aritmie). Metronidazolul potenţează acţiunea toxică a alcoolului. Consumul alcoolului pe durata tratamentului cu metronidazol poate cauza reacţii adverse, inclusiv: bufeuri de căldură, transpiraţie, cefalee, greaţă, vomă, dureri în regiunea epigastrică. Administrarea concomitentă a metronidazolului cu disulfiram în unele cazuri poate provoca psihoze acute şi dezorientare. Tratamentul cu metronidazol poate fi iniţiat nu mai devreme decât peste 2 săptămâni după finisarea terapiei cu disulfiram. Metronidazolul poate creşte concentraţia plasmatică şi toxicitatea busulfanului la administrare concomitentă. Metronidazolul este un inhibitor al citocromului P450 3A4 (CYP 3A4), poate încetini viteza de biotransformare a medicamentelor, care se metabolizează prin intermediul acestei enzime. Metronidazolul reduce clearance-ul 5-florouracilului, crescând toxicitatea acestuia.

PREZENTARE Şl AMBALAJ

Comprimate 250 mg sau 500 mg, câte 10 comprimate în blister. Câte 1, 3 sau 10 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie individuala de carton.

PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 25 °C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Cu prescripţie medicală.

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

SC Balkan Pharmaceuticals SRL, str. N. Grădescu 4,

mun. Chişinău, Republica Moldova

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 36
Код товара: 61749
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 153
Код товара: 46030
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 593
Код товара: 64087
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 495
Код товара: 38805
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 239
Код товара: 63952
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1072
Код товара: 64034
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 678
Код товара: 64090
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 679
Код товара: 46411
Акции
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 202
Код товара: 64353
Акция
Цена товара в пунктах: 700
Код товара: 61698
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 169
Код товара: 64355
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 169
Код товара: 64354
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1072
Код товара: 64034
Акция
Цена товара в пунктах: 1270
Код товара: 55596
NEW
Акция
Цена товара в пунктах: 169
Код товара: 64368
Рекомендуем
Акция
Цена товара в пунктах: 700
Код товара: 61697
Цена товара в пунктах: 848
Код товара: 63458
Цена товара в пунктах: 124
Код товара: 60985
Цена товара в пунктах: 1312
Код товара: 59586
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 200
Код товара: 61788
Акция
Цена товара в пунктах: 448
Код товара: 61707
Акция
Цена товара в пунктах: 557
Код товара: 61711
Просмотренные товары
Capsule Anti-Age: Colagen, Acid Hialuronic și Carcinină
În lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, inovațiile din domeniul cosmetologiei și nutriției oferă soluții tot mai eficiente și accesibile. Printre aceste soluții, capsulele Anti-Age cu Colagen, Acid Hialuronic și Carcinina se numără printre cele mai populare și apreciate suplimente. Ele promit nu doar o piele mai fermă și mai elastică, dar și o îmbunătățire a sănătății generale a țesuturilor. Haideți să explorăm împreună cum funcționează aceste ingrediente și ce beneficii aduc ele.